Építészeti látványtervező programok ArchiCAD-hez!
Elküldve: 2006. 01. 06. 16:09
Az ArchiCAD-es topicban úgy döntöttünk, hogy létrehozunk ennek a témának egy külön részt, mivel sokunkat érdekel, hogy mivel lehet szebbé tenni ArchiCAD-del készített épületeket. Itt főleg olyan renderelő programok jönnének szóba, melyek formátumába könnyen konvertálható az ArchiCAD-es modell. Például:
ArtLantis Render, LightScape, Cinema 4D vagy Autodesk VIZ
Ebben a témában jöhet minden: tippek-trükkök, tutorialok, programleírások stb.
Nekem személy szerint az ArtLantis render progival kapcsolatba van tapasztalatom, de nem vagyok megelégedve vele így most a Cinema 4D programot próbálgatom, csak sajnos nincs hozzá semmi nemű magyar kezelési útmutatóm, úgyhogy aki tud benne segíteni azt nagyon megköszönném. Ha viszont valakinek az ArtLantisszal kapcsolatba van kérdése az fordulhat hozzám, szívesen segítek.
További hasznos böngészést mindenkinek! PPeti!
Elküldve: 2006. 01. 07. 19:17
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA
Bravo
Elküldve: 2006. 01. 07. 21:37
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 7., szombat - 20:17
Az Art-lantisé egyszerűbb, viszont pont ezért csinál néha buta dolgokat... A legújabb verzióval már lehet szép dolgokat csinálni, de azért még mindig nem az igazi.
Nagyon sokat vártam az ArciCAD új motorjától is, azonban itt is vannak idegesítő hibák, pl. ha szép elhalványuló árnyékokat szeretnék, akkor az nem folyamatosan halványul, hanem jól láthatóan szakaszosan.
Én most a fejembe vettem, hogy mindenféleképpen kitanulom a 3d studiot... Persze nem profi modellezés és animálás szintjén, csak annyira, hogy az ArchiCAD-es modellt rendesen fel tudjam textúrázni, be tudjam világítani MAXban... illetve, ha valami megmodellezhetetlen dologba futok bele, akkor azt MAX-ban legyártani és vissza AC-be... (A GDL-t képtelen voltam befogadni

Az aláírásomban van egy-két korábbi munka, nagyrész ArchiCAD, Art-lantis, Photoshop, és az első MAX-os próbálkozások...
üdv.: begbie
Elküldve: 2006. 01. 08. 00:07
Idézet: begbie - Dátum: 2006. jan. 7., szombat - 22:37
Nagyon sokat vártam az ArciCAD új motorjától is, azonban itt is vannak idegesítő hibák, pl. ha szép elhalványuló árnyékokat szeretnék, akkor az nem folyamatosan halványul, hanem jól láthatóan szakaszosan.
Én most a fejembe vettem, hogy mindenféleképpen kitanulom a 3d studiot... Persze nem profi modellezés és animálás szintjén, csak annyira, hogy az ArchiCAD-es modellt rendesen fel tudjam textúrázni, be tudjam világítani MAXban... illetve, ha valami megmodellezhetetlen dologba futok bele, akkor azt MAX-ban legyártani és vissza AC-be... (A GDL-t képtelen voltam befogadni

Az aláírásomban van egy-két korábbi munka, nagyrész ArchiCAD, Art-lantis, Photoshop, és az első MAX-os próbálkozások...
Nagyon jók aképek.Csak egy a baj.Sajnos kevés az a megbízó aki ilyen minőségű képet is kér.Sőt.

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 09. 08:55
Én is megcsodáltam a portfóliódat. Tényleg remek munka.

Carcass! Igazad van abban, hogy nagyon kevés az a megrendelő aki ilyen minőségű munkát kér, de személy szerint nem miattuk szeretnék növelni a színvonalamon. Évről - évre mindig kicsit jobb minőségű terveket akarok előállítani, és ehhez most az a lépés kell, hogy renderelő programot váltsak.

Elküldve: 2006. 01. 09. 09:25
Idézet
Ebben abszolút igazad van.

Sokkal magasabb szinten dolgozom már én is - ez kicsit arcosnak tűnik - aminek pusztán egy igazi oka van: az ember legyen önmagával szemben igényes.
Meg azért az se rossz, ha referenciaként terveket tudsz kirakni az irodád vagy dolgozószobád falára.

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 14. 10:11

Amugymeg hajra! Jo topic lesz ez... igaz, en nem mernok sem epitesz nem vagyok, epiteszeti latvanyterveket is csak nehanapjan vallalok. DCC munkakorben dolgozom foleg. Bar most hobbibol itthoni projectnek csinalok egy belsoepiteszeti latvanytervet... kikapcsolodasnak jo, hogy melo utan kicsit mast is csinaljon az ember. Ha keszen lesz esetleg majd ide is felrakom...
Addig is... munkara fel! ( sokat hozzatenni a topichoz nemnagyon tudok... 3d studio maxot ugyahogy ismerem de foleg Mayaban es XSIben dolgozom.)
Elküldve: 2006. 01. 15. 15:49
Idézet
Ez csak azért nem természetes annyira, mert jártam már jópár építészirodában és tudod

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 15. 16:04
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 16:49

Hát igen... elég megnézni a http://www.epitesz.lap.hu -n a látványterv kategóriát... nem egy és nem kettő vállalhatatlan "látványtervet" lehet látni...

Elküldve: 2006. 01. 15. 16:10

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 15. 19:15
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 17:10

Én most február elejéig a diplomámat csinálom reggeltől estig, úgyhogy csak ritkábban tudok benézni.... de remélem sikerül szép látványterveket csinálni róla, és akkor majd megosztom veletek

Elküldve: 2006. 01. 18. 10:18
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 15:49

Ahh, sajnalattal hallom. Igen, ugy tapasztaltam, hogy Magyarorszagon nincs igen a minosegi latvanytervre. Hadd osszam meg en is egyik storymat...
Meg regebben akartam Kaposvaron latvanytervezest vallalni. Elmentem edesapammal egy ismeros nagymeno mernokhoz, sok munkaja van, latvanyterveket is szokott kerni. Amikor mar bentvoltam rasanditottam par latvanytervre magamban, es ereztem, hogy lenyegesen jobbat tudok csinalni. Megkaptam a probamelot. Egy reformatus ravatalozo volt. Telleg tetszett, szep volt meg minden. Kaptam ido limitet, szoval nem prucskoleszhettem kedvemre addig ameddig szerettem volna, de igy is merfoldekkel jobb kepet adtam be, mint amilyen az elvart szint volt. (Fotora kompozitalas arnyekkal, texturak, normalis bevilagitas, normalis fu" nem pedig egy zold lap stb stb.)
Ezek utan jott a hideg zuhany... azt hitte, hogy nemtudom majd megcsinalni a latvanytervet, mivel nincs epitesz papirom, es mikor latta, hogy lenyegesen jobban csinaltam meg mint az epiteszek elkezdett hebegni habogni. A lenyege az lett, hogy nem vallalhatom, mer nincs epiteszeti szaktudasom (mondott olyat is, hogy nemtudom az aranyokat... hogy mekkora kell legyen egy ajto, vagy egy ablak, stb... de konyorgom, 2 perc utananezni, ha nincsen megadva a tervrajzon. Ez nem indok), meghogy Neki csak ugy latvanyterv nem kell, az kell Neki, hogy valaki megcsinalja (most elnezest kerek a mernokoktol, mer nemtudom pontosan leirni) a statikai terveket, vagy a pontos tervrajzot szamitogepen? Szoval valami ilyesmit vart tolem... En itt felalltam az asztaltol es azt mondtam, hogy ez az idom pazarlasa volt, nincs tisztaban azzal, hogy mi az a latvanyterv. Egy szolga diak mernokot keres, aki letisztazza helyette a tervrajzokat, nem pedig latvanytervezo kell.
Szoval Nekem ez volt az elso tapasztalatom sajnos... eleg rosszul is esett. Nagyon sokaig hanyagoltam. Most is belsoepiteszeti latvanytervet csak ugy, magamnak hobbibol csinalom. Mer 1: erdekel, mer 2: ezzel is tanulok.
Elküldve: 2006. 01. 18. 13:40
Idézet
Igen, sajnos ez is egy nagy igazság.Vagy gazság.

Idézet
Rosszul fogalmaztam korábban, igény (igény?)az van, csak baromi büdös fizetni is érte.Azt hiszi az átlagember, hogy az csak úgy jön magától.
Pedig egy normális - nem túl művészi képhez is kell egy kis idő.
Idézet
Ezzel meg az a helyzet, hogy szerencsés esetben - ha van rá idő - akkor a statikus terv előbb kész kellene hogy legyen, mert bizonyos szerkezeti méretek azért számítanak.Igaz, ez is akkor fontos, ha centire pontosan meg akarja az ember csinálni a látványt.
Szerkesztette: carcass 2006. 01. 18. 13:44 -kor
Bravo
Elküldve: 2006. 01. 18. 14:59
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 13:40
Ehhez en meg mar abszolute nem ertek!

Elküldve: 2006. 01. 18. 15:39
A másik dolog meg az értéke. Sokan szeretnének egy családi háznál is látványtervet de megfizetni már senki nem akarja. Aztán jön a duma hogy nem kell szépen csak tömegbe lássa a házat. Ilyenkor kapnak általában tőlem egy vonalas perspektív képet amivel meg persze nincsenek megelégedve mert nem látják a színeket. Szóval ördögi kör, ha túl szépet csinálsz nem akarják megfizetni, ha egy egyszerűt akkor meg morognak hogy nem látnak belőle semmit.
Elküldve: 2006. 01. 18. 16:21
Nos igen, a megfizetesrol... bar en bevallom oszinten, fogalmam sincs egy ilyen latvany (kulso vagy belso) tervert mennyit szoktak kerni. De gondolom egy atlagos csalad apa nem akar kifizetni 50-100ezer forintot (tipp) csak azert, hogy lassa hogy fog kinezni a haza 3 honap mulva.
Elküldve: 2006. 01. 18. 18:39
Idézet
építész szemszögből nézve ezzel azért vitatkoznék,

Idézet
van ilyen lehetőség, csak azt meg nyomtatva érdemes mutatni, a többiből a megbízót ki kell zárni, csak ezzel meg az a helyzet, hogy a nyomtatott képet meg szeretik elvinni,szóval itt kezdődik az ördögi kör
Idézet
tisztelet a kivételnek, de nagyon sok családapa szeret alkudozni és a végén néha még fizetni is nehezen hajlandók, nekünk is van most elég sok kintlevőségünk mindenféle okokra hivatkozva

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 19. 08:43
ezért készül gyorsan, mert nincs rá keret,nincs megfizetve,én ezért használok artlantis-t.min.1óra alatt lehet egy elfogadható látványtervet készíteni.
Persze a 3dsmax+gi látványosabb+minden, de a max-al sokkal több idő mire elkészülsz (ha profi vagy akkor is), ha módosul a ház, akkor lehet kezdeni elölről az egészet,stb.stb. a lényeg, hogy időigényesebb.
A látványterv szerintem pályázatoknál, társasházak,középületek,stbstb. van megfizetve.
mer ott villantani kell szigorúan.

work: Gigabyte Intel C2D 2.1Ghz 4Gb 800 ram NVIDIA GeForce 7600 GS 256MB Samsung 2243nw 22" 1680x1050 Tft WinXp Pro 32bit
Elküldve: 2006. 01. 19. 09:00
Idézet: cps - Dátum: 2006. jan. 19., csütörtök - 9:43
ezért készül gyorsan, mert nincs rá keret,nincs megfizetve,én ezért használok artlantis-t.min.1óra alatt lehet egy elfogadható látványtervet készíteni.
Persze a 3dsmax+gi látványosabb+minden, de a max-al sokkal több idő mire elkészülsz (ha profi vagy akkor is), ha módosul a ház, akkor lehet kezdeni elölről az egészet,stb.stb. a lényeg, hogy időigényesebb.
A látványterv szerintem pályázatoknál, társasházak,középületek,stbstb. van megfizetve.
mer ott villantani kell szigorúan.

Hát ja.Az biztos, hogy a cs.házas látványtervek azok télleg olyanok, hogy kék az ég stb.Tervpályázaton meg fekete stb..Ez utóbbi marha jó, csak távol áll a valóságtól.

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 19. 11:08

Kitartás...
PS: és azon pár vonal alapján általában egy család élete lesz berendezve. Legalábbis a fő csapásirányok. Szóval szerintem sok múlik rajta...és hiába néz ki a rajzon egy 123 és fél centis bejárati ajtó szépen, "kicsit" nehéz megcsináltatni/kiviteleztetni. Pedig arányosabb, mint a 130-as. Egy finom sztori: egy volt évfolyamtársamnak azt mondta egy kőműves lépcsőkitűzésnél, hogy "nincsenek milliméterek, ne szórakozzon vele". Persze ne általánosítsunk, mert nagyon tisztességesek is vannak...
Szerkesztette: Ghilette 2006. 01. 19. 11:12 -kor