HWSW Informatikai Kerekasztal: Router - router kapcsolat - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Router - router kapcsolat Alhálóba még egy router beépítése - ???

#1 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 04. 13. 15:14

Sziasztok!

Routerrel osztom szét a hálózatot, mert haverommal együtt gépezünk... A gondom az, hogy most ő is beépített egy routert. Mondtam neki, hogy switch kéne, de routert kapott ismerősétől.

A gondom az, hogy a router amelyik a WAN fele kommunikál, azzal nincs gond, és a rá kötött gépeken megy a net meg minden. De a routerre kötött másik router alatt már nem látják a netet, és a felette lévő gépeket, vagyis a felette lévő hálót.

Akkor az első számú router van a 192.168.2.x-es alhálón, ez kommunikál a WAN fele. És a másik routerre beállítottuk, hogy a router saját IP-je legyen a 192.168.2.10. Ezzel az alhálón van, és elvileg kéne hogy menjen. A portok miatt az első számú routeren beállitottam a DMZ-t az alsó routerre, hogy ne legyen gond. De mégsem megy a háló.

Pl nem tudom, hogy a második számú routerbe milyen féle kapcsolatot kell beállítani, átjárók, stb...

Foglalkozott már vki ilyen problémával???

Üdv, Bajszi

#2 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 04. 13. 15:17

Második routernek ne használjátok a wan portját, DHCP letilt, oszt egyből switch lesz belőle.

Ha két háló közt akartok keverni, akkor egyik irányba menni fog, hogy net-router1-router2-pc3 szindrómával a PC3 látja a router1-en lévő gépeket, de visszafelé nem fog, vagy durva hegesztéssel. Ezek a cuccok nem erre valók.

Vagy felfűzöd a routereket, első 192.168.1.1 ebbe jön mondjuk 1.2, 1.3, 1.4 gépek, aztán 192.168.1.5 a router2 wanja, átjáró a router1, router2 lanja meg mondjuk tökmás, 10.0.0.1, és így tovább a gépek.
Make love not Wor.

#3 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 15:50

Ezt a felfűzést próbáltuk sikertelenül. Mert kiosztottam egy IP-t a router2-nek. A te példádban 1.5. Ez lett a router IP-je, de aztán kellett külön wan IP, és aztán az átjáró. Na de sebaj...

Jó lenne ezt a switches dolog. De ez hogy mükszik, hogy a második routert teljesen le lehet tiltani?
Mert ebben a DLinkben van PPoP, Statikus IP beállitas, és még nem tudom mi... de hol kell pontosan a wan-os kapcsolatot kikapcsolni?

#4 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 16:00

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. ápr. 13., csütörtök - 16:50

Jó lenne ezt a switches dolog. De ez hogy mükszik, hogy a második routert teljesen le lehet tiltani?
Mert ebben a DLinkben van PPoP, Statikus IP beállitas, és még nem tudom mi... de hol kell pontosan a wan-os kapcsolatot kikapcsolni?

Bárhogyan állíthatsz bármit, egyedül a lan dhcp kikapcsolása a lényeg, többi nem számít.

#5 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 13. 16:18

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. ápr. 13., csütörtök - 15:00

Bárhogyan állíthatsz bármit, egyedül a lan dhcp kikapcsolása a lényeg, többi nem számít.

Okés, most már kezd vili lenni a dolog, este majd kipróbálom, mert akkor ér haza haverom.

#6 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 17. 08:18

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. ápr. 13., csütörtök - 16:18

Okés, most már kezd vili lenni a dolog, este majd kipróbálom, mert akkor ér haza haverom.

Esetleg adok 5k HUF-ot egy switch-re ! :D

#7 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 17. 11:14

2 router, s0 - s1-en dte-dce, clockrate, kiosztassz fast 0/1-re network-ot, router rip, oszt jó is  :Đ  :Đ  :Đ
persze előtte lopni kéne pár menedzselhetőt :D

-C0pp3rM!n3-

Szerkesztette: Coppermine 2006. 04. 17. 11:20 -kor

#8 Felhasználó inaktív   Vaffi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 23:51

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. ápr. 13., csütörtök - 16:14

Sziasztok!

Routerrel osztom szét a hálózatot, mert haverommal együtt gépezünk... A gondom az, hogy most ő is beépített egy routert. Mondtam neki, hogy switch kéne, de routert kapott ismerősétől.

A gondom az, hogy a router amelyik a WAN fele kommunikál, azzal nincs gond, és a rá kötött gépeken megy a net meg minden. De a routerre kötött másik router alatt már nem látják a netet, és a felette lévő gépeket, vagyis a felette lévő hálót.

Akkor az első számú router van a 192.168.2.x-es alhálón, ez kommunikál a WAN fele. És a másik routerre beállítottuk, hogy a router saját IP-je legyen a 192.168.2.10. Ezzel az alhálón van, és elvileg kéne hogy menjen. A portok miatt az első számú routeren beállitottam a DMZ-t az alsó routerre, hogy ne legyen gond. De mégsem megy a háló.

Pl nem tudom, hogy a második számú routerbe milyen féle kapcsolatot kell beállítani, átjárók, stb...

Üdv, Bajszi

Nálam a következő képpen működik a net-megosztás:

router (wifi)--->AP--->router--->Pc

Az első routeren a 192.168.x.x/255.255.255.0 tartományt használom, fix ip-kel, dhcp letiltva.
A második routeren a 10.0.x.x/255.0.0.0 tartományt használom, átjáronak az egyes router van megadva,DNS-nek a szolgáltatótól kapott ip cim van beirva.
Viszont a két hálózat nem látja egymást, ezért én a hamachi-val hoztam létre egy közös hálózatot.
Lesz még itt 3,60 -as kenyér............., mihelyt bevezetik az euró-t!

#9 Felhasználó inaktív   SnipeR72 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 19. 12:46

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. ápr. 13., csütörtök - 15:14

Sziasztok!

Üdv, Bajszi

Hi!

Ha 2 router van akkor ez a megoldás: Nálam 1.router (d-link) net megosztva 6 gépre amire máshogy nem lehetett tettem rá 1 switchet is. 2.router (sparklan)dhcp letilt, ip-k a 2router ipjére beállítva. 2 kábel megy a 2.routerbe 1 a wanra, 1 a lanra. innentől már ment a net a gépeken,az egyik kábellel a másik wlannal :D  és volt háló is. :respect:

#10 Felhasználó inaktív   SnipeR72 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 19. 13:51

bocs, de a 2.routeren a wanra nem kell kábel csak a lanra:)

#11 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 15:20

Sziasztok!

Valami olyasmit szeretnék én is, mint Bajsz, és a tanácsotokat szeretném kérni, hogy hiába ne költsek semmi pénzt. Szomszéddal szeretném megosztani a netet, 2 családi ház között, a távolság max. 20 méter. Nekem már van egy Zyxel routerem, és úgy gondolom (és itt segítsetek) egy wireless switch fenti routerre történő csatlakoztatása és a szomszéd gépére egy wireless adapter valamilyen csatlakoztatása (USB-s, PCI-s) működne?

Tehát egy wireless switch és adapter. Melyiket ajánlanátok. a Falak cca. 40 cm tégla mindkét házon. A távolság max. 20 méter és nincs lényeges árnyékolás. Kizárólag internetre kell neki, egymás közötti kommunikáció nincs. :Đ

Köszönöm a segítséget!

üdv.

Matter
Matternoster

M2N-SLI- AMD Athlon X2 5000+ (Windsor) - 2x1 Gb Kingston 800 MHz - ASUS nVIDIA 8600 GT 256 Mb- Samu (2x320 Gb SATA) - Seagate (80 Gb ATA) - Samu SH-S223Q - Chieftec 400W

#12 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 15:37

Idézet: matternoster - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 16:20

pénzt. Szomszéddal szeretném megosztani a netet, 2 családi ház között, a távolság max. 20 méter. Nekem már van egy Zyxel routerem, és úgy gondolom (és itt segítsetek) egy wireless switch fenti routerre történő csatlakoztatása és a

A "wireless switch" cuccost accesspointnak hívják. LinkSys WAP54G, teljesen jó lesz. Csak ne feledjétek jelszavazni, nehogy a másik szomszédnak is legyen ingyen netje  :D
Make love not Wor.

#13 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 16:02

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 14:37

A "wireless switch" cuccost accesspointnak hívják. LinkSys WAP54G, teljesen jó lesz. Csak ne feledjétek jelszavazni, nehogy a másik szomszédnak is legyen ingyen netje  :D

bocs, hogy két helyre ment végül, de ide köszönöm! Tehát accesspoint! : :respect:

És milyen adaptert ajánlasz?
Matternoster

M2N-SLI- AMD Athlon X2 5000+ (Windsor) - 2x1 Gb Kingston 800 MHz - ASUS nVIDIA 8600 GT 256 Mb- Samu (2x320 Gb SATA) - Seagate (80 Gb ATA) - Samu SH-S223Q - Chieftec 400W

#14 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 16:05

Idézet: matternoster - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 15:02

bocs, hogy két helyre ment végül, de ide köszönöm! Tehát accesspoint! : :respect:

És milyen adaptert ajánlasz?

Jujj, ez cca 25.000 HUF  :eek:  drágaszág... :Đ

alternatíva cca. 25.000 adapterrel + access pointtal- vagy routerrel? Ami működik is? :D

üdv.

Matter
Matternoster

#15 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 16:20

Idézet: matternoster - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 17:05

Jujj, ez cca 25.000 HUF  :eek:  drágaszág... :Đ

Wlan kártyából mondjuk Asus WL138G, de jó a Gigabyte is, most eltoltam párat. Ha LinkSys accesspoint drága, akkor veszel SMC wlan routert, kitiltod rajt a DHCP-t, és szomszédot nem a WAN portjába dugod, hanem valamelyik lanba. Így kvázi accesspointként is működik, ezek fentebb le vannak írva.

25 pénzért meg lehet drága, itt PEsten itt-ott 20 körül lehet venni, ingyé van.
Make love not Wor.

#16 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 00:39

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 15:20

Wlan kártyából mondjuk Asus WL138G, de jó a Gigabyte is, most eltoltam párat. Ha LinkSys accesspoint drága, akkor veszel SMC wlan routert, kitiltod rajt a DHCP-t, és szomszédot nem a WAN portjába dugod, hanem valamelyik lanba. Így kvázi accesspointként is működik, ezek fentebb le vannak írva.

25 pénzért meg lehet drága, itt PEsten itt-ott 20 körül lehet venni, ingyé van.

ez a DHCP kikapcsolás minden routeren működik? mert nekem semmi különös nem történt akkor, csak annyi, hogy a DHCP nem osztott ki IP-t, de ugyanugy megvolt az alháló. :(

#17 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 00:53

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 1:39

ez a DHCP kikapcsolás minden routeren működik? mert nekem semmi különös nem történt akkor, csak annyi, hogy a DHCP nem osztott ki IP-t, de ugyanugy megvolt az alháló. :(

Az alháló logikai dolog, úgy állítod be ahogy akarod. Ha DHCP nincsen akkor szabadon konfigolható....
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#18 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 14:27

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 23:53

Az alháló logikai dolog, úgy állítod be ahogy akarod. Ha DHCP nincsen akkor szabadon konfigolható....

Akkor most megtudjuk beszélni megint picit részletesebben... :)

Tehát ha kiiktatom a dhcp, attól még a routernek(r2) még mindig megvan a saját pl 192.168.2.1-es IP-je. De az a router(r1) ami meg a WAN-ra van kötve, annak az IP-je 192.168.1.1. Tehát a r1-en van pl 2 porton gép, pl 192.168.1.5 és 192.168.1.6. Így a r2-nek is adjak 192.168.1.x-es IP-t, és akkor a r2-re kötött gépeknek is adjak valami 192.168.1.x-es IP-t? És átjárónak mit kéne ott megadni? Simán r1-et, vagy r2-t?

Remélem érthető, ha nem irom picit másképp.  :D

Üdv, Bajsz

#19 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 15:46

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 15:27

Tehát ha kiiktatom a dhcp, attól még a routernek(r2) még mindig megvan a saját pl 192.168.2.1-es IP-je. De az a router(r1) ami meg a WAN-ra van kötve, annak az IP-je 192.168.1.1. Tehát a r1-en van pl 2 porton gép, pl 192.168.1.5 és 192.168.1.6. Így a r2-nek is adjak 192.168.1.x-es IP-t, és akkor a r2-re kötött gépeknek is adjak valami 192.168.1.x-es IP-t? És átjárónak mit kéne ott megadni? Simán r1-et, vagy r2-t?

Üdv, Bajsz

Tehát ha tudnám mit akarunk pontosan elérni. :D Szóval a routereknek van egy IP címük, amit bármire állíthatsz. Na most neked jön az R1-en a net (WAN port). Ennek a routernek a portjaiból vannak gépek, és van még egy router(R2). Ha R2 wan portjába van kötve az R1 egyik switch portja akkor ott routolás van. Tehát lehet más subnetben az R2 IP címe és az  R2-n lógó gépek is. Viszont ha az R1 switch portja összekötve az R2 egyik switch portjával akkor olyan mintha az R1 8 portos switch lenne, szóval egy subnetbe kell rakni a gépeket. Az átjáró az R1 lesz.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#20 Felhasználó inaktív   Vaffi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 19:48

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 15:27

Üdv, Bajsz

Csak idézni tudom magam:
Nálam a következő képpen működik a net-megosztás:

router--->router--->Pc

Az első routeren a 192.168.x.x/255.255.255.0 tartományt használom, fix ip-kel, dhcp letiltva.
A második routeren a 10.0.x.x/255.0.0.0 tartományt használom, átjáronak az egyes router van megadva,DNS-nek a szolgáltatótól kapott ip cim van beirva.
Viszont a két hálózat nem látja egymást, ezért én a hamachi-val hoztam létre egy közös hálózatot.

Lesz még itt 3,60 -as kenyér............., mihelyt bevezetik az euró-t!

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó