HWSW Informatikai Kerekasztal: Önkormányzati lakás visszaadása - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Önkormányzati lakás visszaadása Pénzbeli térítés ellenében Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 15. 23:21

Hi!

Annak idején volt egy kicsi magánlakásunk. Ezt elcseréltük egy nagyobb önkormányzatira (plusz pénzt is fizettünk). Most sikerült hitelt felvenni és egy újépítésű lakásba költözni. Ilyenkor két lehetőség van:

- cserélsz és a tulajdont (amire cserélted) eladod (szinte lehetetlen partnert találni)
- visszaadod az önkormányzatnak (ezt választanám, mert egyszerűbb)

Azért voltam ilyen bőbeszédű, nehogy valaki azt higgye ingyen kaptam, oszt' most nyerészkedem....

Szóval az idevágó rendelet szerint kijön egy becsüs mond X-et (piaci érték). Önkormányzat osztja kettővel, majd kivonja a felújítási költségeket (Y). Tehát X/2-Y.

A kérdés: mennyire korrekt a becsüs? Ismer-e valaki olyat, aki már adott így vissza lakást (ha igen, kb reális volt az ügy)?

Azért parázok, mert "jólértesültek" riogatnak, hogy a becsüs majd jól "fel"értékeli a felújított 52 nm-est 5 millára, aztán a végén kapok 2-őt, ha meg ne tetszik, mivel lesz tulajdonom (az új lakás), így elvesztem a jogosultságom és pénz nélkül egyszerűen kitesznek (gáz lenne). A szomorú az, hogy mindenféleképp bukom, mert az eredeti tulajdonom mostani árát + a ráfizetést tuti nem látom viszont.  :( Mindenesetre Szeretném látni, hogy van-e alapja a riogatásnak. Az önk. ügyintéző állítja, hogy becsületes lesz az eljárás, és tavaly is visszavettek így 37! lakást (csak ebben a kerületben), de amikor egy összeg megnevezésére kértem visszakozott. Még akkor is amikor azt mondtam, hogy plusz-mínusz 2 milla eltéréssel is de mondjon valamit.

Szóval, valaki valami tapasztalat?

#2 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 23:24

A nagyanyám vissza adta a lakását így, bból jár nyaralni...
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#3 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 23:37

Idézet: Harlequin - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 23:24

A nagyanyám vissza adta a lakását így, bból jár nyaralni...

Ez kb mit jelent. Piaci ár arányában? Mondjuk ért a lakása 10 millát, mennyit kapott érte? Vagy ez vicc? PErsze az sem mindegy hova jár nyaralni! :)

#4 Felhasználó inaktív   TroppauerHümér 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 06:11

lakást visszaadni az állam bácsinak mindíg is a világ legrosszabb ötletei közé tartozott, tessék kiadni néhány vidéki egyetemistának, és a befolyó pénzből fizetni a bankkölcsönt.
én visszaadtam egy lakást vagy 20 éve, és most  :banghead: , felnőttek a gyerekek, nekem nagyon nagy a kégli, háromra cserélni lehetetlen, azt nem is mondom, hogy az idők során el is válhattok, bár ezt most el sem tudjátok képzelni. :)
csak egy közepesen képzett ügyvéd kell.....
Business as usual. We fucked up everything.

#5 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 06:44

Idézet: TroppauerHümér - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 6:11

lakást visszaadni az állam bácsinak mindíg is a világ legrosszabb ötletei közé tartozott, tessék kiadni néhány vidéki egyetemistának, és a befolyó pénzből fizetni a bankkölcsönt.
én visszaadtam egy lakást vagy 20 éve, és most  :banghead: , felnőttek a gyerekek, nekem nagyon nagy a kégli, háromra cserélni lehetetlen, azt nem is mondom, hogy az idők során el is válhattok, bár ezt most el sem tudjátok képzelni. :)
csak egy közepesen képzett ügyvéd kell.....

Troppauer mester jól beszél. :up:

#6 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 07:53

Én is inkább kiadnám...
Az nevet utoljára, aki először üt.

#7 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 08:35

ööö, nem azt irta, hogy ha meglesz a masik lakas (tehát lesz egy haz a neven) akkor kirakjak az önkormanyzati lakasbol?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#8 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 08:38

Idézet: charlie - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 8:35

ööö, nem azt irta, hogy ha meglesz a masik lakas (tehát lesz egy haz a neven) akkor kirakjak az önkormanyzati lakasbol?

Ez azért nem túl bonyolultan áthidalható probléma általában.

#9 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 08:43

Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 8:38

Ez azért nem túl bonyolultan áthidalható probléma általában.

gondolom mas nevere kell rakni a lakast...
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#10 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 09:49

Idézet: BooBoo - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 23:37

Ez kb mit jelent. Piaci ár arányában? Mondjuk ért a lakása 10 millát, mennyit kapott érte? Vagy ez vicc? PErsze az sem mindegy hova jár nyaralni! :)

Életjáradékot kap érte, élete végéig. Nem tudok pontos számokat épp elég vérlázító amit csinált, pontos adatokkal már nem mert sokkolni.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#11 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 21:23

Ööö, ha kiadod és egy jóindulató szomszéd avagy közös képviselő avagy maga a bérlő ezt felterjeszti, akkor azonnal ki vagy rakva. (Ingyen.)

Életjáradék: biztos, hogy az Önkormányzatnak adta, nem valami Hild vagy mi a szar?

Még valami: Én is gondoltam a megtartására, de már riogattak vagy két éve, hogy a bérleti díjat felemelik piacira és lehet menni segélyért, így annak éri majd meg aki rászorul. Basszák meg, ez nem volt benne amikor Én egy tulajdont adtam érte! :mad:  Már úgy bánom, hogy odaadtam, de kellett a nagyobb......

Válunk: Erre mindig mindenkinél van esély, de akkor az újat egikünk sem bírná fizetni úgyhogy fasz tudja, de megtartani nem tudom a fentebb vázoltak miatt.

Mindenesetre jó kis hsz-ok születtek, de az igazi az lenne, ha valaki olyanról tudna nyilatkozni, hogy mennyire számítsak és ne csak találgatásra, mert azt Én is tudok.....

#12 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 21:29

Idézet: BooBoo - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 21:23

Ööö, ha kiadod és egy jóindulató szomszéd avagy közös képviselő avagy maga a bérlő ezt felterjeszti, akkor azonnal ki vagy rakva. (Ingyen.)

Ha szereztél magadnak egy ennyire durva haragost, akkor az más kérdés. Az ilyet tilos kiadni?

#13 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 21:33

Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 21:29

Ha szereztél magadnak egy ennyire durva haragost, akkor az más kérdés. Az ilyet tilos kiadni?

Nem nem szereztem, de kissé nagy a kockázat! Igen tilos kiadni, csak a bérleti szerződésben feltüntetett emberkék lakhatnak ott. (Persze vendégeket fogadhatsz...)

#14 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 23:06

Ezeket nem lehet már igen jutányosan megvenni?

#15 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 17. 19:41

Pénzbeli térítéshez: passz, nem találkoztam ilyennel.

Kiadáshoz:

Az önkormányzati lakás célja az eredeti bérlő lakhatásának biztosítása, nem pedig bevételi forrás biztosítása.

Idézetek az 1993. évi LXXVIII. törvényből:

3. § (1) ...
(2) Az önkormányzati rendelet - az állam tulajdonában lévő lakás (a továbbiakban: állami lakás) esetén a 87. §-ban említett miniszter rendelete - a bérbeadás feltételeként meghatározhatja, hogy a lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A rendeletben meghatározott ilyen feltételt a szerződésnek tartalmaznia kell azzal a kikötéssel, hogy a bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni. A bérlő által bejelentett - különösen: egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatt történő - távolléte alatt, erre hivatkozással felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót - felhívására - írásban tájékoztatja.
...
21. § (1) A bérlő a lakásba más személyt - a kiskorú gyermeke, valamint a befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke kivételével - a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.
(2) Önkormányzati lakásba a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét.
(3) A bérlőtárs a lakásba más személyt - a kiskorú gyermeke, valamint a befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke kivételével - a másik bérlőtárs írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.
(4) A társbérlő a lakrészébe - a (2) bekezdésben említetteken kívül - más személyt csak a másik társbérlő írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.
(5) A (3)-(4) bekezdés szerinti befogadáshoz a bérbeadó írásbeli hozzájárulása is szükséges, kivéve azt a személyt, akit a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül is befogadhat.
(6) Önkormányzati lakás esetén, ha a befogadáshoz a bérbeadói hozzájárulás szükséges, ennek feltételeit önkormányzati rendelet határozza meg.
...
33. § (1) A bérlő a bérbeadó hozzájárulásával a lakás egy részét albérletbe adhatja. Az albérleti díjban a felek szabadon állapodnak meg.
(2) A lakás albérletbe adásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges.
(3) Önkormányzati lakás esetén a bérbeadói hozzájárulás feltételeit önkormányzati rendelet határozza meg.
(4) A bérlő az albérleti szerződést a következő hónap utolsó napjára felmondhatja.
(5) Az albérlő a határozatlan időre kötött albérleti szerződést a hónap tizenötödik vagy utolsó napjára felmondhatja. A felmondási idő tizenöt nap.

"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#16 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 23:45

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 23:06

Ezeket nem lehet már igen jutányosan megvenni?

Nem. Mióta állítólag bérlakás program van, azóta megszűnt az eladás. Kivételt képeznek a 25 nm-nél kisebb vagy a 90nm-nél nagyobb lakások, de már ezeket sem lehet jutányosan megvenni, kb a piaci ár felét kell becsengetni (persze ez is jutányos annak, aki ingyen kapta). Az a baj, hogy nem gondolnak azokra akik nem ingyen kapták. Sajnos rosszul döntöttem annak idején és most iszom meg a levét. Ez van.

scaurus köszönöm a beillesztést, így mindenki tisztán látja, hogy nem adhatom ki (önk. biztos nem menne bele).

#17 Felhasználó inaktív   WEbshark 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 00:36

kár.

az önkormányzat meg kapja be.

Köss rá biztosítást és megyünk fölgyújtani/ kifosztani.

#18 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 22:47

Idézet: WEbshark - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 0:36

kár.

az önkormányzat meg kapja be.

Köss rá biztosítást és megyünk fölgyújtani/ kifosztani.

Huhh, azért ez erős.  :D

Az az igazság, ha lenne egy rendes értékbecslés, majd elismernék, hogy felújítattam a fürdőt, csináltattam új konyhabútort (amit benne KELL hagyni) és ki is lett festve most, akkor azt mondom OK. Nem örülök, de OK.

Ámde, mint írtam tartok tőle, hogy alulbecsülik, leszarják a felújítást és belekötnek minden kis hibába. Erre tippel a közös képviselője a háznak, Ő pedig már megélt egysmást...

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó