Annak idején volt egy kicsi magánlakásunk. Ezt elcseréltük egy nagyobb önkormányzatira (plusz pénzt is fizettünk). Most sikerült hitelt felvenni és egy újépítésű lakásba költözni. Ilyenkor két lehetőség van:
- cserélsz és a tulajdont (amire cserélted) eladod (szinte lehetetlen partnert találni)
- visszaadod az önkormányzatnak (ezt választanám, mert egyszerűbb)
Azért voltam ilyen bőbeszédű, nehogy valaki azt higgye ingyen kaptam, oszt' most nyerészkedem....
Szóval az idevágó rendelet szerint kijön egy becsüs mond X-et (piaci érték). Önkormányzat osztja kettővel, majd kivonja a felújítási költségeket (Y). Tehát X/2-Y.
A kérdés: mennyire korrekt a becsüs? Ismer-e valaki olyat, aki már adott így vissza lakást (ha igen, kb reális volt az ügy)?
Azért parázok, mert "jólértesültek" riogatnak, hogy a becsüs majd jól "fel"értékeli a felújított 52 nm-est 5 millára, aztán a végén kapok 2-őt, ha meg ne tetszik, mivel lesz tulajdonom (az új lakás), így elvesztem a jogosultságom és pénz nélkül egyszerűen kitesznek (gáz lenne). A szomorú az, hogy mindenféleképp bukom, mert az eredeti tulajdonom mostani árát + a ráfizetést tuti nem látom viszont.

Szóval, valaki valami tapasztalat?