Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2008. 12. 24. 10:38
Egy kis segítség kellene van egy Maxtor 120-as vinyóm amit csak adattárolásra használtam újra lett pakolva a gépem és azóta nem működik nem pörög fel de a csippek melegszenek se a bios se a sajátgép és a többi nem látja érdeklődnék van e valamilyen lehetőség visszahozni olyan szintre hogy letudnám menteni az adatokat róla? előre is köszönöm a segítséget
Elküldve: 2008. 12. 24. 13:31
Idézet: kat10 - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 10:38
Egy kis segítség kellene van egy Maxtor 120-as vinyóm amit csak adattárolásra használtam újra lett pakolva a gépem és azóta nem működik nem pörög fel de a csippek melegszenek se a bios se a sajátgép és a többi nem látja érdeklődnék van e valamilyen lehetőség visszahozni olyan szintre hogy letudnám menteni az adatokat róla? előre is köszönöm a segítséget
Házilag semmi esélyed, maximum mégjobban tönkreteszed. Elvileg menthető, de ehhez ki kell mérni mind az elektronikát, mind a mechanikát. Ezek nélkül semmi biztosat nem tudok mondani. Ha viszont motorzárlatos, akkor Kürt zRt (nem árt előtte tájékozódni az árakról)!
Elküldve: 2008. 12. 24. 14:37
Én azt mondtam neki, hogy hogy csak akkor, ha pontosan abból a szériából talál elektronikát, mint az övé volt.
WeRe
Sürgősen keresek Budapesten könyvek tárolására alkalmas helyet.
Minden ajánlat érdekel, emilen, privátban várom.
Elküldve: 2008. 12. 24. 19:48
Idézet: We3Re3 - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 14:37
Én azt mondtam neki, hogy hogy csak akkor, ha pontosan abból a szériából talál elektronikát, mint az övé volt.
Azonos modell, azonos sorozat, azonos Firmware (sokszor egyszerűbb a hibásat megjavítani mint egy azonos ikret találni).
Viszont előtte a mechanikát ajánlatos kimérni! Ha ott is hiba van a rátett cserepanel szó nélkül tönkremegy.
Ekkor áll elő a következő effektus: 1 rossz winyó = 2 rossz winyó! Külön öröm, ha a cserewinyót a haverod adta kölcsön a mentés erejéig, és természetesen azt is elfelejtetted lementeni.
Szerkesztette: pittti 2008. 12. 24. 19:49 -kor
Elküldve: 2008. 12. 24. 21:21
Idézet: pittti - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 19:48
Elektronikát javitani sajna nem megy, valószinüleg 5V-os oldali zárlat miatt kigyulladt a táp, vitte magával a procit, hdd-t, alaplapot és a ramokat.

WeRe
Elküldve: 2008. 12. 24. 21:56
Idézet: We3Re3 - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 21:21

Mennyire fontosak az adatai?
Elküldve: 2008. 12. 24. 22:32
Nagy segítségre lenne szükségem...
Van egy 160 gigás hitachi notivinyóm, amiről végleg törölni szerettem volna az adatokat. Letöltöttem a hirens boot cd-t, és a hdd tool-nál van egy hdd erase nevű program, azzal kezdtem el törölni, de elég lassú volt, ezért félbeszakítottam, hogy majd más programmal formázok. Igenám, de ezután a laptop már nem indul el, elakad a biosnál, és kéri a hdd jelszót, amit én sosem adtam meg, és akármit írok be, nem enged tovább.
Teljesen behalt a winchesterem, vagy van még esély visszahozni az élők sorába?
Elküldve: 2008. 12. 24. 23:28
Idézet: hzcs - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 22:32
Nagy segítségre lenne szükségem...
Van egy 160 gigás hitachi notivinyóm, amiről végleg törölni szerettem volna az adatokat. Letöltöttem a hirens boot cd-t, és a hdd tool-nál van egy hdd erase nevű program, azzal kezdtem el törölni, de elég lassú volt, ezért félbeszakítottam, hogy majd más programmal formázok. Igenám, de ezután a laptop már nem indul el, elakad a biosnál, és kéri a hdd jelszót, amit én sosem adtam meg, és akármit írok be, nem enged tovább.
Teljesen behalt a winchesterem, vagy van még esély visszahozni az élők sorába?
Nem mindegy, hogy melyik password aktivizálódott.
Ha az administrator password, akkor ez segíthet.
Ha a Master password, akkor nincs esély, csak ha a megfelelőt beírod.
Egyébként csak meg kellett volna nézzed - a hirens boot cd-n van megfelelő program a Hitachi-k formázására. Elég sokszor volt már szó arról, hogy LowLevelFormat-ot (Zerofill), csak a gyártó által ajánlott programmal szabad végezni. Más gyártó programjának a használata a winyó VÉGLEGES tönkremenetelét okozhatja!!!
Szerkesztette: pittti 2008. 12. 24. 23:34 -kor
Elküldve: 2008. 12. 24. 23:36
Idézet: pittti - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 23:28
Ha az administrator password, akkor ez segíthet.
Ha a Master password, akkor nincs esély, csak ha a megfelelőt beírod.
MAster password volt, de megoldottam.
Leírom, hátha valaki ugyanígy jár.
Bebootoltam hirens boot cd-ről úgy, hogy a hdd nem volt a gépben (mert ugye akkor csak a biosig megy, ahol a jelszót kéri), majd elindítottam ugyanazt a programot, amivel sikerült elrontani (hdd erase), ezután dugtam rá a vinyót, nyomtam egy frissítést, hogy a program észlelje a hdd-t, majd lefuttattam. Ezután már nem volt rajta a jelszó, és semmi visszahozható adat, a feladat teljesítve, csak meg lett bonyolítva

További kellemes ünnepeket!
szerk: nem is láttam a hitachis progit, de holnap megnézem, köszi a tippet!
Szerkesztette: hzcs 2008. 12. 24. 23:37 -kor
Elküldve: 2008. 12. 25. 01:02
Idézet: pittti - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 21:56
Ha van remény, hogy másik elektronikával müködni fog, akkor kiirja a gyári számokat és keresgél hasonló hdd-t.
WeRe
Elküldve: 2008. 12. 25. 12:36
Idézet: We3Re3 - Dátum: 2008. dec. 25., csütörtök - 1:02
És szerinted vizsgálat nélkül ki tud felelősséggel tanácsot adni?
Az esély így látatlanban pontosan 50%. Vagy megy, vagy nem megy.
Elküldve: 2008. 12. 25. 15:19
Nemtom jó topicba írok e a problémával kapcsolatban, a gondom az alábbi lenne:
Acer Notebook 320 gigás vinyóval.
Annyit csinál gépem, hogy bekapcsolás után a BIOS első képernyője lemegy hibaüzenet nélkül, utána sötétség és a bal felső sarokban villogó kurzor, semmi reakció, akármiről próbálok bootolni nem jut el addig. Még annyi az érdekes dolog, hogy a vinyó LED-je folyamatosan villog eleinte lassabban aztán gyorsabban, közben a hűtő magasabb fordulatra kapcsol (mintha aktívan használná a vinyót) és a vinyó helye melegszik. Gondoltam úgyhagyom hátha megunja és hajlandó valamit a helyes működés felé tanusítani, de most 2 óra telt el és ugyanott tartunk, vinyó LED villog, hűtés megy...
Nemtom hogy a következőknek mennyi köze lehet a dologhoz de leírom az előzményeket.
A 320 gigás vinyóra gondoltam kreálok pár partíciót, pontosabban 3-mat, bár a dolog szempontjából ez igazából lényegtelen. Utána elvileg valami scan vagy indexcheck vagy nemtom milyen dolgot kezdtem futtatni a partícionáló progival, de nem volt időm megvárni amíg befejezi, meg egyébként sem írt ki semmi üzenetet, hogy most ő dolgozik vagy sem, így hát nyugodtan újraindítottam a gépet, igaz újraindításkor kiírta hogy még fut valami partícionáló progi, biztos hogy újraindítja a gépet? A gép újraindítása után a rendszerválasztó menüig nem jutottam el (már volt 2 oprendszer a gépen, Vista rendszerválasztó menü). No problem, windows cd be és bootolás arról... BIOS-ban ugye a sorrendet átállít, aztán boot cdről... csakhogy akkor sem jutott el addig, hogy a cd-ről bootoljon. A BIOSban próbáltam 1-2 dologgal, de mivel notebookról van szó túl sok beállítási lehetőség nincs. Még biztos ami biztos nyomtam egy default BIOSt, de úgy sem lett semmi.
Valakinek van valami 5lete, hogy mi lehet a gond? Lehet hogy valami ellenőrzés fut a biosból a vinyón?

Ui.: Boldog Karácsonyt a kedves fórumozóknak!!

Elküldve: 2008. 12. 25. 15:31
Idézet: pittti - Dátum: 2008. dec. 25., csütörtök - 12:36
Szerintem az esély ott kezdődik, hogy talál hasonló elektronikát. Vagy arra céloztál, hogy a - valószinüleg leégett - elektronikát meg tudod javitani?
WeRe
Elküldve: 2008. 12. 25. 23:18
Idézet: We3Re3 - Dátum: 2008. dec. 25., csütörtök - 15:31
Olvass egy kicsit vissza: a „csak” hasonló elektronika messze nem elég! Plusz még ott a bizonytalansági faktor hogy a mechanika is meghibásodhatott.
Mit gondolsz - szórakozásból írtam hogy azt mindenképpen ki kellene mérni?
Figyelj egy kicsit - elromlik a TV-d, meghibásodik a mosógép, gyűri a szalagot a videomagnód. Mit csinálsz - nekiállsz nagyfejszével „megjavítani”, vagy hívod a szerelőt? Pedig sokszáz sikeres adatmentés után nyugodtan elhiheted nekem, hogy mindezt sokkal egyszerűbb megjavítani, mint egy meghibásodott merevlemezről adatot menteni. Pláne ha elektronikai, mechanikai és logikai hiba egyszerre lép fel. Ha szabad megkérdeznem egyáltalán hogyan és hol kezdenéd a „javítást”?
Elküldve: 2008. 12. 25. 23:52
Idézet: lada22 - Dátum: 2008. dec. 25., csütörtök - 15:19
Valakinek van valami 5lete, hogy mi lehet a gond? Lehet hogy valami ellenőrzés fut a biosból a vinyón?

Nem ellenőrzés fut, hanem mivel ezen a gépen VISTA preinstall van, egy rejtett partícióról kellene induljon a telepítő.
Két eset van: ha a recovery partíció nem sérült (okosan nem írtad felül, vagy törölted), akkor bootolásnál ALT + F10 egyszerre lenyomásával elindíthatod a javítást.
Ha nem megy, akkor nincs más megoldás - alacsony szinten formázni kell a winyót, ezután bármilyen OP-rendszer telepíthető rá. Ehhez a Bios-ban ki kell kapcsolni a SATA módot és a másik(Compatibile - Standard IDE - Normal) legyen beállítva.
Elküldve: 2008. 12. 26. 09:33
Idézet: pittti - Dátum: 2008. dec. 25., csütörtök - 23:52
Formázni kéne a vinyót, de nem tudom formázni, mert akárhogy állítom be a bootolási sorrendet a bootolható cdre még csak egy pillantást sem tesz, hanem rögtön a vinyón kezd el kotorászni. 1ébként azt az érdekes dolgot vettem még észre, hogy a vinyó LEDje az elején nagyon gyorsan kezd el villogni, mejd egyre gyorsabban, majd úgy 2-3 óra elteltével kezd lassulni. Estére úgyhagytam a gépet, hátha reggelre befejezi, (kb 16 óra telt el) de nem, csak annyi lett hogy még lassult a villogás (kb 3 villanás/sec), eközben ugyanúgy csak a kurzor villog. Mivel a boot cdre nem nézett rá annak ellenére hogy az volt beállítva, ezért gondoltam, hogy még a vista indító menü előtt kezdi el ezt csinálni, hiszen a megfelelő operációs rendszert tartalmazó meghajtó elindítását a rendszerindító menü, vagy a bootcd elindítása jelezné, de eddig nem jut el, hanem előtte buzerál valamit a vinyón, de hogy mit és miért, és hogy ez része-e a biosnak azt nem vágom...

Elküldve: 2008. 12. 26. 09:43
Idézet: pittti - Dátum: 2008. dec. 25., csütörtök - 23:18
ahogy olvasom elektronika keresésénél kezdte, mint leglogikusabb lépésnél. ha nincs, akkor úgyis megette a fene az egészet, és felesleges minden következő fázis. (kivéve ugye adatmentő cég, stb.). ha van, lehet folytatni az otthoni kókányolást (ami 99%, h csak ront a dolgokon).
te egyébként meg tudod gyógyítani ráolvasással az elektronikát? :Đ vagy van más út is, ha leégett szegényke?
Szerkesztette: avman 2008. 12. 26. 09:44 -kor
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.
Elküldve: 2008. 12. 26. 10:21
Idézet: lada22 - Dátum: 2008. dec. 26., péntek - 9:33
Akkor sajnos itt más lehet a probléma, a BIOS nem tudja detektálni a winyót. Egyetlen lehetőséged maradt, ki kell szerelni a laptopból és egy asztali gépen megformázni. Így az is kiderül, hogy az autodetekt működik-e.
Ha viszont a PC sem detektálja, akkor alighanem sikeresen tönkretetted - ergo lehet bele venni másikat.
Elküldve: 2008. 12. 26. 10:26
Idézet: avman - Dátum: 2008. dec. 26., péntek - 9:43
A ráolvasás a XXI. században már nem igazán működik. A kapcsolás ismeretében viszont vannak olyan hibák amik javíthatóak. Persze szénné égett, vagy átlyukadt panel esetében ez sem megy.
Egyáltalán milyen winyóról van szó? (gyártó - típus - modellszám, vagy egy fotó a tetjéről)
Szerkesztette: pittti 2008. 12. 26. 10:39 -kor
Elküldve: 2008. 12. 26. 10:27
Idézet: pittti - Dátum: 2008. dec. 26., péntek - 10:21
Ha viszont a PC sem detektálja, akkor alighanem sikeresen tönkretetted - ergo lehet bele venni másikat.
Detektálni biztosan tudja, mert ha belépek a bios-ba ott felismeri, meg a fast bootot kikapcsolva az első képernyőn, ahol kilistázza a felismert hardvereket ott is benne van a listában, csak az azt követő képernyőn már csak egy kurzor villog és az említett vinyóLEDes dolog következik. Nem hiszem hogy egy vinyót egy (akár) félbehagyott partícionálás tönkretehetne (mármint a hardvert).