Az ember növényevő? Mi az egészséges a számunkra?
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:11
Igazából ez egy teszt topik lenne. Arra vagyok kíváncsi az itteni fórumozók mekkora része törődik olyan apróságokkal, amit úgy neveznek: tények.
Személy szerint láttam, már, hogy az igazság cseppet sem zavarja őket, az emberek többsége hajlandó hazugságban hinni, sőt, azt fikázza, aki erre rá mer mutatni.
Tudom, hogy ezzel, hogy elmondtam a topik célját, már nem felel meg a "tudományos" követelményeknek a majdani statisztika.
De ez nem zavar.
Egyrészt nincs is olyan vágyam, hogy megfeleljek meseterjesztő intézetek elvárásainak.
Másrészt amúgy se fogja mindenki elolvasni, amit ideírok. Aki elolvassa, azok közül meg néhányan nem értik majd meg. Aki mégis megérti, azok pedig úgysem törődnek a tényekkel.
Fennhangon állítják: lehet, hogy a többi emberre ez vonatkozik, de rájuk biztosan nem. Ők olyan kemények, hogy mindent (hús, liszt, cukor) megehetnek, és semmi bajuk nem lesz tőle. Sőt, nassoláskor ciántablettát szoktak szopogatni és csak még keményebbek tőle!
aki meg nem ilyen, az meg megérdemel egy kis előnyt.
Vagyis azt hiszem, hogy a fórumozok nagy részét nem érdeklik a tények, csak a saját hitüket szajkózzák.
Ez tehát az én hitem, lássuk megteremti-e a valóságát
TÉNYEK:
Húsevők Növényevők Ember
Karmai vannak Nincsenek karmok Nincsenek karmok
Nincsenek bőrpólusok Vannak bőrpórusok
(nagytestűeknél) Vannak bőrpórusok
Hőleadás nyelven keresztül Hőleadás izzadással történik
(nagytestűeknél) Hőleadás izzadással történik
Kis nyálmirigyek Nagy nyálmirigyek Nagy nyálmirigyek
Savas nyál Lúgos nyál Lúgos nyál
Nincs ptyalin a nyálban Sok ptyalin a nyálban Sok ptyalin a nyálban
(a magvak emésztésére)
Éles, hegyes frontfogak Nincs éles, hegyes frontfog Nincs éles, hegyes frontfog
Nincs hátsó, lapos őrlőfog Van hátsó, lapos őrlőfog Van hátsó, lapos őrlőfog
Sok gyomorsav Gyomorsav sokkal gyengébb Gyomorsav sokkal gyengébb
Testhosszhoz képest rövid
béltraktus Testhosszhoz képest hosszú
béltraktus Testhosszhoz képest hosszú
béltraktus
Erős húgysavbontő képesség Gyenge húgysavbontő képesség Gyenge húgysavbontő képesség
Nagy fogközök Kis fogközök (zárt fogsor) Kis fogközök (zárt fogsor)
Nincs féregnyúlvány Van féregnyúlvány Van féregnyúlvány
Lefetyelik a vizet Többségük issza vissza a vizet Isszák a vizet
Állkapocs csak föl-le mozog Állkapocs oldalra is mozog Állkapocs oldalra is mozog
Simább bélfal Bolyhosabb bélfal Bolyhosabb bélfal
Érdes nyelv Többségüknek sima a nyelve Sima nyelv
Savas epe Lúgos epe Lúgos epe
Nincs cellulóz bontó enzim Van cellulóz bontó enzim Van cellulóz bontó enzim
Szemfog keresztmetszete kerek
és a gyökérnél sima Szemfog keresztmetszete három-
szög alakú és a gyökérnél érdes Szemfog keresztmetszete három-
szög alakú és a gyökérnél érdes
KÉRDÉS: Az ember nyers növényevő?
VÁLASZOK:
1. Igen, így lett teremtve, ez a normális állapot a számára
2. Nem, az ember mindent megehet, az evolúciónak, a puszta véletlennek köszönhetően a szervezetünk minden anyagot hasznosan be tud építeni magának, alkalmazkodik ahhoz, amit épp fogyasztunk.
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:16
Novenyekbol joval nagyobb mennyiseget kellene megennunk ahoz, hogy napi energiaszuksegletunket potolni lehessen. A legtobb novenyevo akar egesz nap tud 'legelni', mi ezt nem tehetjuk meg. Mar az osemberek is huson eltek, arra vadasztak a gyujtogetes mellett ami inkabb csak kiegeszito taplalek volt a nehez idokben.
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:23
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:27
Idézet: Cellular - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 6:16
tényleg?
akkor hogyhogy vannak emberek, akik nem esznek húst, és nem halnak rögtön meg?
azoknak nincsenek fehérjéik, ők robotok?
úgy látom, eddig csak 1 embert érdekelnek a tények (én vagyok az), pedig szorítok ám nektek....
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:34
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 9:27
úgy látom, eddig csak 1 embert érdekelnek a tények (én vagyok az), pedig szorítok ám nektek....
Ki beszelt it rogton meghalasrol Miki? Inkabb azt hasonlitsd ossze, hogy melyik ember tud izmosabb testet epiteni, egy vega vagy aki hust/tojast/tejtermeket is eszik. Izom nem igazan lesz salatabol.
Feherje mas forrasbol is jon (szoja) de mindennek megvannak a korlatai. Joval tobb zoldseget kell ennie egy vega embernek, hogy ugyan akkor mennyisegu energiara es tapanyagra tegyen szert mint annak aki nem vegetarianus. Tehat vagy eszel 5 oran at salatat, vagy 10 perc alatt egy szelet rantotthust.
Amugy a kerdesed nem erre vonatkozott. Azt akartad megtudni a biologiai/fizikai felepitese az embernek micsoda, novenyevo vagy mindenevo. Nos, mindenevo. Ha nem lenne mindenevo akkor sajnos nem tudnak szinte majdnem mindent megenni, kezdve a novenyektol a husokon at egeszen a rovarokig stb. Pedig megesszuk oket es nem halunk bele, meg tudjuk emeszteni.
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:37
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:48
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 5:27
Látom, átfogalmaztad a tegnap bezárt totyikot...

Amúgy érdekesek a tények, amiket leírtál, de ez még nem jelenti azt, hogy növényevőknek kellene lennünk.
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:48
De hogy Ontopik is legyek. Egy cikk, hogy nem csak mindenevok vagyunk, hanem fenyt is meg lehet enni: http://hvg.hu/itthon...evo_ehezes.aspx
szerk.: azt hiszem ma delelott sem fogunk sokat dolgozni.

Szerkesztette: Schwarzmueller 2009. 07. 22. 06:49 -kor
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:51
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 7:11
TÉNYEK:
Húsevők Növényevők Ember
Nem vagyok ugyan biológus, tehát a tényeiddel nem kívánok vitatkozni. A listádból viszont kimaradtak azok a jellemzők, amik a mindenevőkre jellemzők, innentől kezdve gyakorlatilag értelmetlen, ugyanis soha senki nem állította, hogy az ember KIZÁRÓLAG húst kellene egyen.
Az embernek a kiegyensúlyozatlan táplálkozás semmilyen formája nem egészséges, sem az állati eredetű tápanyagok teljes megvonása, sem az, ha válogatás nélkül bármit megeszik.
Innentől kezdve ez csak újabb értelmetlen, sarkított szavazás.
... és egy javaslat: ha kultúrált vitát akarsz kezdeni valakivel, ne azzal kezd, hogy lehülyézed és közlöd vele, hogy úgyse neki van igaza!
Szerkesztette: MisterY 2009. 07. 22. 07:00 -kor
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:57
Idézet: Schwarzmueller - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 7:48
De hogy Ontopik is legyek. Egy cikk, hogy nem csak mindenevok vagyunk, hanem fenyt is meg lehet enni: http://hvg.hu/itthon...evo_ehezes.aspx
szerk.: azt hiszem ma delelott sem fogunk sokat dolgozni.

Biztos nem nyitotta elég nagyra a száját és nem evett elég fényt.

Fórumszabályzat X@r1 X@r2
Lehetsz tökös gyerek, de csak Nekem lehet makkos az avatarom! :)
Elküldve: 2009. 07. 22. 06:58
Idézet: MisterY - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 7:51
Az embernek a kiegyensúlyozatlan táplálkozás semmilyen formája nem egészséges, sem az állati eredetű tápanyagok teljes megvonása, sem az, ha válogatás nélkül bármit megeszik.
Kb. ezt akartam én is leírni, csak bővebben. De volt egy áramszünet és pápá lett a postnak. Nincs kedvem újra bepötyögni... :Đ
Elküldve: 2009. 07. 22. 07:02
Idézet: Henci Papa - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 7:58
Én viszont közben szerkesztettem, hogy a válaszom több legyen, mint egy kizárólag tagadás.
Elküldve: 2009. 07. 22. 07:08
Idézet: MisterY - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 8:02
Így csak még jobban egyetértek.

Azt taglaltam még, hogy az ősember nagyrészt növényevő volt, mert ritkán volt sikeres a vadászat. Ezért lehetséges az, hogy sokáig elvagyunk kizárólag növényeken, de ez nem egészséges. Az ember agresszivitása, dekoncentráltsága idővel növekszik, az agy teljesítőképessége pedig csökken, ha nem jut húshoz.
Elküldve: 2009. 07. 22. 07:17
Bezzeg a nagyméret/bold az már megy.

Szerkesztette: cyberde 2009. 07. 22. 07:21 -kor
Elküldve: 2009. 07. 22. 07:36
Idézet: Cellular - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 6:23
Azok az ultravegák tesvérem, akik semmilyen állati terméket, még mézet se esznek.
Amugy, alapvetően, az ember a bélrendszere alapján, meg a fogazata szerint, meg aszerint hogy miből alakultunk ki, mindenevők vagyunk, lehet ez neked májkiboj nem tetszik, de akkor is igy van. A majom, mint az ember legközelebbi rokona, doszt mindenevő, a csimpáznok meg a gorillák úgy járnak vadászni csapatban, hogy csak pislognál, nem az van mint amit a mesekönyvben látsz hogy banánnal tömik magukat egész nap. Nem azt mondom, hogy húsevő, persze, de a táplálékának szerves része a hús, mert szüksége van rá. Pont. Evolúciós szempontból, az embernek se foga, se karma, se nem nagy, se nem erős, ergo, kénytelen volt az évezredek alatt "megtanulni", hogy mindent meg kell tudni zabálni, vagy megmurgál pikkpakk. Ez lehet az egyik oka annak is, amellett hogy nem haltunk ki, hogy pártizezer év alatt eljutottunk a kőbaltától az űrhajóig, ha megnézed a lovat, ami pl növényevő, az addig jutott el hogy 5 lábujja helyett már csak egy patája lesz. Egész véletlenül minden intelligensebb állat mindenevő, és minden növényevő alapvetően zokni.
Elküldve: 2009. 07. 22. 07:38
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 7:11
Vannak cellulóz bontó enzimjeid? Mert ha nem olyasmit ettél csecsemő korod óta, akkor már nincsenek... És nem is lesznek újra. De azért rágcsálj csak vattát reggelire, abban sok a cellulóz...

Szóval a nagy testű növényevők izzadnak, míg a ragadozók a nyelvükön adják le a fölösleges hőt? Vajon mit mond erre egy kékcápa, vagy egy réti sas? Elképzelem a cápát lihegni!

Gumós zápfog nem a "mindenevők" jellemzője?
Ja és döntsön a google fight:

embet+növényevő: 8.410
ember+mindenevő: 12.000
ember+húsevő: 14.800
ui.: gondoltál arra, hogy ha valahonnan "merítesz", akkor illik forrást megjelölni?

Elküldve: 2009. 07. 22. 07:39
Elküldve: 2009. 07. 22. 07:43
Idézet: 2-More - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 8:36
Ezt én is észlelem, volt osztálytársam is full zokni, nem tuti, hogy a vega kajától, de akkor is. Meg 180 centi/65 kg. Kettépisálom, mint a hóembert...

Elküldve: 2009. 07. 22. 07:54
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 7:27
A következő szánt szándékú flame generáló postnál figyelmeztetést adok.