HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Szabadalombitorló a Word - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: Szabadalombitorló a Word Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 08. 12. 11:54

Egy texasi bíróság szabadalombitorlás miatt megtiltotta a Microsoft Word forgalmazását az Egyesült Államokban. A redmondiak természetesen fellebbeznek.
http://www.hwsw.hu/h...adalom-i4i.html' target='_blank'>http://www.hwsw.hu/h...adalom-i4i.html

#2 Felhasználó inaktív   otto_dc 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 08. 12. 11:54

Még nem olvastam el a szabadalom leírását, de a címe/neve eléggé általánosnak tűnik. Talán be kellene adni a "Computerkezelés kettő vagy többféle" módon c. szabadalmat is, aztán mekkorát lehetne kaszálni... Kép

#3 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 12. 12:08

akasztjak a hohert :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

#4 Felhasználó inaktív   norbijúzer 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 08. 12. 12:34

nevetségesek ezek a szabadalmi beadványok...
általánosságokat próbálnak védeni, mintha én megpróbálnám levédeni a wc papírral segget törlés műveletét, aztán mindenki fizethetné nekem a laponkénti 1 ft-ot...

#5 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 13. 00:15

Idézet: norbijúzer - Dátum: 2009. aug. 12., szerda - 13:34

nevetségesek ezek a szabadalmi beadványok...<br />

Van rá egy láda söröm, hogy azt is Wordben írták. Hülyék ezek baze.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#6 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Cowboy from Hell
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 13. 06:33

Idézet: Haderach - Dátum: 2009. aug. 12., szerda - 13:08

akasztjak a hohert :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Nagyon helyes  :D  Az új Office-okban (2k7+) pont a Pdf és az XML támogatás ért valamit, a többi az csak marketingcsicsa. Szerintem elnézték volna, ha nem az M$-ről lenne szó. De mivel régen is mindig pattogtak, még egy pálmafát is bepereltek, ha az tartalmazott M$ színeket. Most szépen visszakapják.

Azt nem tudom, mi lesz a helyzet a már eladott példányokkal. De a warezforgalmat biztosan megdobja  :cool:

#7 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• félping
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 13. 09:27

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. aug. 13., csütörtök - 7:33

Az új Office-okban (2k7+) pont a Pdf és az XML támogatás ért valamit, a többi az csak marketingcsicsa.

Egy másik topicban írod hogy "nem teszteltem", de itt már "megalapozott" véleményed van, még is mi alapján?  ;)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#8 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Cowboy from Hell
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 13. 09:50

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. aug. 13., csütörtök - 10:27

Egy másik topicban írod hogy "nem teszteltem", de itt már "megalapozott" véleményed van, még is mi alapján?  ;)

De azóta már teszteltem, ahogy ott látszik is. Miért? Miben megalapozatlan a véleményem szerinted? Mit tudnak az újabb Word-ök érdemben, amit a régiek nem? Szerintem nem sokat, csak apróságokat és a felhasználói felületet változtatják meg. Az igazán haladásnak számító dolgokat meg ilyen perekkel elbukják. Azt sem értem, az Adobe miért egyezett bele ebbe a Pdf dologba. Vet fel legalább annyi problémát, mint az XML kezelése.

#9 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• félping
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 13. 10:03

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. aug. 13., csütörtök - 10:50

De azóta már teszteltem, ahogy ott látszik is.

LOL! Na pont ezért kell "helyi értékén" kezelni az ezzel kapcsolatos nyilatkozataid...  :D
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#10 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Cowboy from Hell
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 13. 10:10

Úgy érted, hogy abban a topikban csak az látszik, hogy a színeket és a felületet teszteltem? Sokkal több mindent megnéztem. Formátumokat, konvertálást, fordítást, keresést, stb. Lehet így sem teszteltem a legnagyobb alapossággal. Azokra a dolgokra menten rá, amikkel nem voltam a korábbi verziókban megelégedve, vagy amiket akkor még nem tudott. De ha úgy gondolod, leírhatod hogy is van ez. Akkor nem csak "helyi értéken" lehetne vitatkozni  :)

#11 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 06:29

Idézet: norbijúzer - Dátum: 2009. aug. 12., szerda - 13:34

nevetségesek ezek a szabadalmi beadványok...<br />
általánosságokat próbálnak védeni, mintha én megpróbálnám levédeni a wc papírral segget törlés műveletét, aztán mindenki fizethetné nekem a laponkénti 1 ft-ot...

Igen, valóban nevetségesek. Csakhogy pl. a dupla kattintás, s a progress bar is szabadalmaztatott már, ráadásul épp az MS-nek...

Pont az MS-t húzták állandóan a kérdéses szabadalmi kérelmei miatt. Még így is volt, ami "besikerült", aztán szívás van miatta. Nyugaton egy kis programozó cégnek nem is olyan könnyű.

Az MS persze hogy aktívabb, amióta más cégek is rákaptak erre a szabadalmi témára...
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#12 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 06:30

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. aug. 13., csütörtök - 1:15

Van rá egy láda söröm, hogy azt is Wordben írták. Hülyék ezek baze.

Az xml-es word-ök "előttiekben". :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#13 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Cowboy from Hell
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 12:48

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. aug. 14., péntek - 7:29

Csakhogy pl. a dupla kattintás, s a progress bar is szabadalmaztatott már, ráadásul épp az MS-nek...

Ez vicc? Vagy urban legend? Mindkét dolgot használták már jóval az MS előtt és azóta is egy csomó sw-ben. Az be is b4xna, ha ilyeneket lehetne szabadalmaztatni vagy szerzői jogilag levédeni, mert akkor minden billentyűkombót és kiíratási eljárást levédtek volna már, még a parancssori paraméterezést is és akkor más nem tudna semmilyen programot írni, nem tudná használni se a bemenetet, se a kimenetet.

#14 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 13:49

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. aug. 14., péntek - 13:48

Ez vicc? Vagy urban legend? ...

Egyik sem, nagyon is komoly.

Az MS valóban levédte a dupla kattintást. Más kérdés, hogy nem tudni, hogyan vihette ezt véghet, de akinek annyi pénze van... használom a fantáziámat.

Néhány hír, csak pillanatnyi keresésekből:

Magyar Hírlap - Még a dupla kattintást is levédik

Szabadalmi pert indít a Microsoft a TomTom ellen

Nem nagy túlzás, hogy ha az összes szabadalmukat bejegyezték volna, amit felterjesztettek, akkor asszem mindannyian fizethetnénk nekik reggelente... Agresszív politikát folytatnak, nem sz@rakodnak, nagyon is kiszámítottan teszik a dolgukat, fényévekkel előrébb járnak, annak ellenére, hogy a szoftvereken ez nem látszik. Üzletileg járnak előrébb, a politikájuk veszett. De ez csak saját vélemény.

:offtopic: Halkan teszem hozzá, hogy aki nagyon ragaszkodik az MS-hez, nézzen csak utána,pontosan mit is tesznek ők azért, amilyen pozícióban van a cég... Fog találni érdekes dolgokat. Sok elvakult MS-fanatikus van, akiknek fogalmuk sincs, mit jelent a szabadság. Reméljük sose fogják megérteni, mert annak következményei katasztrofálisak lennének.

ps.: nem tudom, eme fenti 2 szabadalom él-e még ma, de az biztos, hogy valaha nagyon is valódiak voltak. Sok-sok ezernyi szoftverszabadalom van már ma is jegyezve, s az MS ebből jó részt kapart ki magának. Gondolod, hogy véletlen lenne, vagy azt mondanák, hogy "á, nem érdekel minket a tőke..."? Francot. Nálunk is bevezették volna ezeket, ha az EB nem dobja el párszor... Nyugaton ezek ugyanis élnek. Európa szerencsére jobb helyzetben van még, de csak idő kérdése. Mindenki megvehető, mondják ők. "Mennyit fizessünk?" :(

ps/2.: a felső hír 2004-es. Úgyhogy aki annyira bízik az MS-ben, az nézzen csak utána, majd rájön, hogy semmit sem tud. Az MS nem a windows-ról szól, de így legalább van mit szidni/dicsérni, kinek hogy tetszik. A cég sokkal többet akar. Offtopic, de nagyobb sz@rban lennénk, ha pl. legyőzné a google-t. Úgyhogy aki másik topicban erre apellál, gondolja csak át párszor...

Szerkesztette: Warrior 2009. 08. 14. 13:53 -kor

#15 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 13:59

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. aug. 14., péntek - 13:48

... ha ilyeneket lehetne szabadalmaztatni vagy szerzői jogilag levédeni, mert akkor minden billentyűkombót és kiíratási eljárást levédtek volna már, még a parancssori paraméterezést is és akkor más nem tudna semmilyen programot írni, nem tudná használni se a bemenetet, se a kimenetet.

Pontosan. Ezzel nyugaton a kis fejlesztő cégeket simán megfojtják. Nem tudom, ma mi van, én is csak pár éve néztem utána picit utoljára. De 1 biztos: bizony vannak olyan szabadalmak, amiket nagyon nem kellett volna bejegyeztetni, mert hatalmas szopatás. S sok van az MS kezében, fura módon. Keresek majd referenciát, hogy ne csak levegőbe pofázzak.
Szóval bizonyos bizottságok előtt át lehet passzírozni olyan szabadalmakat is, amiket máshol nem. Az egész baljóslóan ahhoz hasonlít, amikor a sárga dízelemet beviszem a sufniszervízbe, megcsinálják a zöld kártyát (kormol pedig, mint a kémény), s még azt mondja a szaki, hogy "jó kis kocsi ez". Igaz, én nem fizetek neki annyit...
Namost ha csak a megfelelő embert kell megtalálniuk, s csak 1 kis pénz kell hozzá (vagy akár sok), mi is tarthatná vissza az MS-t attól, hogy véghez vigyen ilyen tetteket...? A válasz: semmi. S már évtizeddel ezelőtt simán ezt az utat járták.

offtipic, de meg lehet nézni a DRM kérdését is: nálunk még csak most kezdik felkapni, sokaknak fogalmuk sincs (mert jól össze lettek zavarva, vagy félreinformálva), de tény, hogy a DRM, még ha nem is a kezünkben, de már több, mint 10 éve létezik. Szóval a nagy cégek előrébb járnak. Ezt nem szabad elfelejteni. Hát persze hogy nem kötik az orrunkra a stratégiájukat. Lehet, meg sem értenénk. Majd akkor megemlítik, amikor már "késő", az ember rájön, hogy 10 évvel korábban kellett volna gondolkodni, akkor lett volna esély. Aztán nem lesz mit tenni. Na, ennyit az optimizmusról. :)

Szóval nem babra megy a játék, az ilyen Európai Parlament, meg bizottsági döntések nem akármiről szólnak, a döntőknek hatalmas felelősség van a vállán - már ha sokan egyáltalán értik, miről is kell dönteniük. A pénz ilyenkor sokat tud segíteni... A nagy cégek nem szívbajosak. :)

Az MS elég nagy cég.

Szerkesztette: Warrior 2009. 08. 14. 14:04 -kor

#16 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Cowboy from Hell
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 16:46

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. aug. 14., péntek - 14:49

Egyik sem, nagyon is komoly.

Szerintem meg csak urban legend a dupla kattintás. Nem találtam hozzá hiteles anyagot. Ha másnem azért nem lehet levédeni, mert más már KORÁBBAN megcsinálta. Ez kizárja mindkét fajta (szabadalmi és szerzői jogi) levédést. Jogilag feszegetni a kérdést csak a jövőbeni technikákra nézve lehetne. De ha nagyon belemennénk az jönne ki, hogy ennyire alapvető módszereket nem lehet levédetni. Már szerintem a formátumokat is elég bajos (régi mp3 licenckabaré, most az M$ kontra XML példa). Szépen le lehet őket koppintani a működési elv alapján, amit meg is tesznek.

#17 Felhasználó inaktív   scaurus 

• neofrivol
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 15. 18:59

Mester, pedig igaz.

US Patent &Trademark Office 6,727,830 szám alatt lajstromozta.
Hivatalos honlapon, itt:
http://patft.uspto.gov/.../6,727,830

Ne felejtsd el, hogy az angolszász jogrendszerek eltérően fogják fel a szellemi alkotások jogát is.
Az európai jogrendben szocializálódottak számára feláll a hátán a szőr a "szoftverszabadalom" kifejezéstől is, nekik nem.
(Tudtommal akár műtéti eljárást is le lehet védetni - ami egy európai számára szintén nonszensz.)

Szerkesztette: scaurus 2009. 08. 15. 19:00 -kor

Beadtam a derekam, választottam avatart.

#18 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Cowboy from Hell
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 16. 07:10

Idézet: scaurus - Dátum: 2009. aug. 15., szombat - 19:59

Mester, pedig igaz.

Az igen  :oops:  2002-ben ilyen leszabadalmaztatni, mikor már 10-20 éve benne volt egy csomó sw-ben. Angolszász jog ide vagy oda, elképesztő. Ennyi erővel most valaki 2009-ben levédhetné a kereket is, aztán a járműiparban, közlekedésben kaszálhatna. Vagy a limonádét. A szabadalomnak (legyen az sw) épp ezért mindig újdonságértékkel kell bírnia. Ha ez ott nem így van, bele fognak bukni.

#19 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 16. 13:20

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. aug. 16., vasárnap - 8:10

... elképesztő. Ennyi erővel most valaki 2009-ben levédhetné a kereket is, aztán a járműiparban, közlekedésben kaszálhatna. Vagy a limonádét. ...

Így, ahogy mondod. Nekem is hasonlóak voltak a trauma tünetei, amikor meghallottam. Sajnos most nem nagyon volt időm kikeresni, meg igazándiból nem tudtam, hogy "él"-e még. Sőt, asszem a "progress bar" is MS patent, a dupla kattintással egy időben hallottam, a forrás ugyanaz: egy régi szoftvermérnök ismerős.

:offtopic: Ha minden, MS által javasolt patent bejegyzésre került volna, asszem a mátrixon is a ©Microsoft embléma villogna.

On: szerintem épp ezért (is) nagyon fontos az EU és a nyugat viszonya. Nagyon észnél kell lenni a bőrszékekben ülőknek, mert egy egész földrészt is meg lehet szívatni. Bár ebben nincs újdonság. Szóval nem szabad hagynunk magunkat, ez a lényeg.
Azért megnézem a lajstromszámot, elég sok szabadalom létezik. Ezeket vizsgálgatni - na az a szívatás. :)

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó