Újfajta folyadékhűtéses megoldást dolgozott ki az IBM egy svájci egyetemmel közösen, melyet egy épülő számítógépes rendszerhez használnak fel. A koncepció lényege, hogy forró víz hatékony keringetésével igyekeznek üzemi hőmérsékleten tartani a processzorokat, majd a megemelkedett hőfokú vizet az épület fűtéséhez felhasználni.
http://www.hwsw.hu/h...fogyasztas.html' target='_blank'>http://www.hwsw.hu/h...fogyasztas.html
Oldal 1 / 1
Re: Forró vízzel hűtené a számítógépeket az IBM
Elküldve: 2009. 08. 24. 15:53
Ezt nem is láttam a topikok közt, de attól még érdekes, főleg mert elég sok helyen ugyanígy hőcserélnbek, oszt szerverszoba mellett mindig jó a jakuzzi, a folyadék sem hűl vissza 10 fokra, mert minek, oszt gondolom vasnak is jót tesz az állandó hőmérséklet.
Igaz én még csak olyat láttam, ami nem gépen belül cserél, hanem rackben, mögötte, de akkor is elég jól elő van adva, hogy felheurékázták a spanyolviaszt, közben semmitmondó az egész. Kezdem unni a híreket, hogy mennyivel drágább a beruházás, mit lehet megtéríteni, mibe kerül, meg azért PCbe vizet tolni nem mindig egészséges.
Igaz én még csak olyat láttam, ami nem gépen belül cserél, hanem rackben, mögötte, de akkor is elég jól elő van adva, hogy felheurékázták a spanyolviaszt, közben semmitmondó az egész. Kezdem unni a híreket, hogy mennyivel drágább a beruházás, mit lehet megtéríteni, mibe kerül, meg azért PCbe vizet tolni nem mindig egészséges.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.
Elküldve: 2009. 08. 24. 23:28
Nyáron is fűtik majd az épületet?
BMW POWAAAAA de akkor miért van az avataromon Skodaaaa? :D
Elküldve: 2009. 08. 25. 07:58
@Jahno: az újdonság talán abban van, hogy hajszálcsövességet használnak a chipeknél, és közvetlenül kapják meg a forró vizet a tokozásuk felületére, majd mindenféle hőcserélő nélkül lépnek ki a nagy körbe.
az jó kérdés tényleg, hogy mi van nyáron.
ez a koncepció leginkább hideg klímán tűnik működőképesnek, vagy találni kell a hőnek egyéb felhasználási területet, például meleg csapvíz biztosítása, vagy ipari felhasználás.
az jó kérdés tényleg, hogy mi van nyáron.
Elküldve: 2009. 08. 25. 11:45
Idézet: special - Dátum: 2009. aug. 25., kedd - 8:58
hajszálcsövességet használnak a chipeknél, és közvetlenül kapják meg a forró vizet a tokozásuk felületére, majd mindenféle hőcserélő nélkül lépnek ki a nagy körbe.
HWSW-n hasonlót már régóta tuningolnak. De meglátjuk, ha az első vas kijön vele, főleg 10x akkora áron.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.
Téma megosztása:
Oldal 1 / 1

Súgó