HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Egy uniós vizsgálat szerint itthon tízből tíz webáruház szabálytalan - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: Egy uniós vizsgálat szerint itthon tízből tíz webáruház szabálytalan Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 09. 09. 17:30

Fogyasztóvédelmi szempontból továbbra is rendkívül aggályos az európai webáruházak működése - derül ki az Európai Unió májusban végzett vizsgálatának eredményéből. Itthon az átlagosnál rosszabb a helyzet: Magyarországon a helyi hatóság felmérése szerint tavaly tízből egy webáruház tájékoztatta a jogszabályoknak megfelelően a fogyasztókat.
http://www.hwsw.hu/h...e-bolt-jog.html' target='_blank'>http://www.hwsw.hu/h...e-bolt-jog.html

#2 Felhasználó inaktív   kismacska 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 09. 17:30

Érdekes téma, valaki össze tudná foglalni, hogy pontosan milyen jogszabályoknak és és formai követelményeknek kell megfelelnie egy webáruháznak? Mert jelenlen nem ismerek ilyen tájékoztatót!

#3 Felhasználó inaktív   Dr_Syrex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 09. 17:38

nofene. ilyen rossz lenne a helyzet?!

#4 Felhasználó inaktív   Atko 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 09. 17:44

@kismacska: a tájékoztató neve: Magyar Közlöny http://www.kozlonyok.hu/ Kép

#5 Felhasználó inaktív   kismacska 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 17:56

@Atko: Sajnos ennél konkrétabb választ még sehol nem kaptam. Esetleg a cikk írója tudja?

#6 Felhasználó inaktív   interpipin 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 17:56

Szívesen vennék egy olyan lehetőséget, ahol még következmények nélkül "meg lehetne vizsgáltatni" egy-egy webáruházat, hogy ezeknek a bizonyos követelményeknek megfelelnek-e vagy sem. Egyre több hasonló cikket olvastam mostanában, és kicsit beijedve felkerestem ezer kérdéssel az ügyvédünket, hogy vajon van-e támadási felület a webáruházamon, de ez a kérdés egy olyan jogász számára, aki nem minden nap ezzel a témával foglalkozik elég nagy falatnak tűnik, mert lassan egy hónapja "válaszol" a levelemre.
Amúgy ezt a cikket olvasva én most úgy gondolom, hogy ha egyértelműen feltünteted az alábbiakat, akkor nagy baj nem lehet:
- garancia / reklamáció lehetősége (csere, visszatérítés, javítás stb., illetve ki viseli az ide-oda postázgatás vagy futárkodás költségeit)
- elállás joga
- adatvédelem
- tájékoztató a termékeknél felhasznált anyagokról (miből van, honnan származik)
- használati útmutató
- bruttó árak
- szállítási lehetőségek és ezek költségei
- tulajdonos, cégadatok
- ügyfélszolgálat (elérhetőségek)
- és amit legutóbb hallottam: van-e jogosultságod neked ill. a cégednek ezeket a bizonyos termékeket gyártani/forgalmazni. Pl. divatékszereket forgalmazhatsz mindenféle bizsuból, de nemesfémhez már vizsga kell (biztosan van más terület is, ahol hasonló követelményeknek kell megfelelni)
Más hirtelen nem jut eszembe.

#7 Felhasználó inaktív   treffhetes 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 18:00

@interpipin: na de ha lenne ilyen, akkor a CP Contact Tanácsadó cégnek nem lenne munkája. A hatóság meg valószínüleg nem büntethetne ;-)

#8 Felhasználó inaktív   interpipin 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 18:06

@treffhetes: ebben nagyon igazad van, persze tudom én, hogy nem az a cél, hogy minden szabályos legyen, hanem az, hogy minél kevesebben vagy minél drágábban férjünk hozzá a szükséges információkhoz. Ez szomorú és nagyon jellemző. Ezért jók a fórumok, ahol te is, én is leírhatjuk a jó vagy rossz tapasztalatainkat, ötleteinket stb. és "ellátjuk magunkat".
Nem mintha eddig komolyabban utánanéztem volna, hogy létezik-e ilyen fórum, de most nekiállok! Esetleg tud valaki hasonlót? És ha senki semmit, akkor nem csinálunk egyet?

#9 Felhasználó inaktív   interpipin 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 18:15

A www.dsa.hu a Közvetlen Értékesítők Szövetsége. Van egy etikai kódexük, amit ha elfogadsz, és magadra nézve kötelezőnek tartasz (és betartasz), akkor nem érheti szó a ház elejét, de ahogy én láttam, ebben általánosságok vannak felsorolva, és a specialitásokra nem terjed ki (nem is tudna). De hát a tagok között láttam olyan céget is, ami az etikát elég sajátosan értelmezi, és most nagyon finom voltam. Mindenesetre ez is egyfajta védettséget jelent (bár nem tudom, hogy mennyibe kerül...)

#10 Felhasználó inaktív   Atko 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 09. 18:20

@kismacska: akit kereshetsz az a témában jártas jogász, ügyvéd és tanácsadó. Biztos frankón lehúznak majd, az is biztos, hogy nem száz százalék, amit mondani fognak, de legalább sokba fog kerülni.

#11 Felhasználó inaktív   kismacska 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 18:30

Ugye a vevőnek joga van indoklás nélkül 8 napon belül visszaküldeni az árut! Na most úgy tudom, hogy ez a felbontott árura is érvényes. Tegyük fel, hogy egy műszaki cikket vesz a vevő és megtapogatja és elektrosztatikusan feltöltődik és tönkremegy, aztán a jóember visszaküldi, hogy ő mégsem ilyet akart! Ezután persze kiderül, hogy rossz a termék, ilyenkor kit terhel a bevizsgálás költségei? Vagy más az eljárás?

#12 Felhasználó inaktív   interpipin 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 18:31

@Atko: lehet, hogy sokba kerül, de ha mégis megbüntetnek valamilyen szabálytalanság miatt (amiről a tanácsadónak vagy jogásznak tájékoztatnia kellett volna), akkor a felelősséget továbbháríthatod... elvileg... EZÉRT FONTOS, HOGY ÍRÁSBAN TEDD FEL A KÉRDÉSEIDET, ÉS A VÁLASZOKAT IS ÍRÁSBAN KÉRD!
vagy miket beszélek én?

#13 Felhasználó inaktív   interpipin 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 18:37

@kismacska: én úgy tudom, hogy téged terhel a költség, de ha a vizsgálat során egyértelműen és bizonyíthatóan kiderül a vásárló felelőssége, akkor a költség áthárítható (ami sajnos nem jelenti azt, hogy be is tudod hajtani rajta). Ehhez azonban az is kell, hogy Te tájékoztasd őt előre, hogy egy rosszul irányzott tapogatásnak milyen következményei lehetnek.

#14 Felhasználó inaktív   interpipin 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 18:46

amúgy el sem hiszem, hogy találtam végre egy értelmes és hasznos cikket a sok idióta "kinek lógott ki a micsodája" és "mit egyél, hogy örökké élj" cikk között.

#15 Felhasználó inaktív   kismacska 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 09. 18:53

@interpipin: Sajnos ritkán lehet bebizonyítani a fenti esetben, hogy ki a hunyó. Így én mint eladó teljesen védtelen vagyok!!!

#16 Felhasználó inaktív   Atko 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 09. 19:10

@interpipin: no igen, egy tökéletes világban ez talán így működne. Mondom: talán. Mondom: tökéletes világban.

#17 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 09. 21:12

Idézet: interpipin - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 18:06

@treffhetes: ebben nagyon igazad van, persze tudom én, hogy nem az a cél, hogy minden szabályos legyen, hanem az, hogy minél kevesebben vagy minél drágábban férjünk hozzá a szükséges információkhoz. Ez szomorú és nagyon jellemző. Ezért jók a fórumok, ahol te is, én is leírhatjuk a jó vagy rossz tapasztalatainkat, ötleteinket stb. és "ellátjuk magunkat".

Nezd, egy adotanacsado sem ingyen osztja az eszt. Ha valaki boltot nyit, azzal vallalja, hogy ezt a hatalyos jogszabalyoknak megfeleloen teszi. Ennek apropojan pedig ismernie kellene azokat. Egy vallalkozonak hadd ne kelljen mar fogni a kezet...

Amugy minimalis keresessel ingyen es bermentve az illetekes hatosag oldalan ki van gyujtve kb. minden:
http://www.nfh.hu/portal/hasznos/jogszabal...ek/torveny.html
http://www.nfh.hu/portal/hasznos/jogszabal...k/rendelet.html
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#18 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 09. 22:38

Idézet: kismacska - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 19:30

Ugye a vevőnek joga van indoklás nélkül 8 napon belül visszaküldeni az árut!

Szerintem 14 nap. Így szoktak júzerek videókamerát bérelni ballagásra  :reklamacio:

Amúgy elmúlt években kicsit enyhébb lett a jogi szabályozás, pár éve mikor közreműködtem, akkor bonyásabb volt webáruházat üzemeltetni, mint rendes boltot.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#19 Felhasználó inaktív   Lipcseib 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 10. 00:06

Én dolgoztam a CP Contact céggel. Nem voltak drágák, de legföképpen abban volt jobb, mint egy ügyvéd, hogy tényleg értett hozzá. A fazon korábban az NFH-nál dolgozott, ért a dolgához. Nézzétek meg, kérjetek ajánlatot.

Sajnos korábban próbálkoztam az NFH-nál, nem igazán mondják el, hogy mi kell a pontos és szabályos működéshez, gondolom csak akkor mondják el, ha már büntetnek is...

Ügyvéd átnézte, de benne maradt egy csomó hiba, amit észrevéve találtam rá erre a cégre.

#20 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:45

Idézet: kismacska - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 18:30

Ugye a vevőnek joga van indoklás nélkül 8 napon belül visszaküldeni az árut! Na most úgy tudom, hogy ez a felbontott árura is érvényes. Tegyük fel, hogy egy műszaki cikket vesz a vevő és megtapogatja és elektrosztatikusan feltöltődik és tönkremegy, aztán a jóember visszaküldi, hogy ő mégsem ilyet akart! Ezután persze kiderül, hogy rossz a termék, ilyenkor kit terhel a bevizsgálás költségei? Vagy más az eljárás?

A rendeltetesszeru hasznalatbol eredo ertekcsokkenest a vevo nem koteles megfizetni. Valami ilyesmi a szabaly, ebbol adodoan az osszes tobbit igen. Leperelheted rajta az osszeget. Es abban a helyzeti elonyben vagy, hogy a visszakuldott termek arat ha jol remlik 30 napos hataridovel kell visszafizetned, ennyi ido alatt boven van idod megbizonyosodni, hogy a visszaszolgaltatott termek mukodokepes-e vagy sem. Ha nem, mar rogton nem is fizetsz, hanem birkoztok az osszegen.
Ha szemelyesen hozza be, akkor nem mukodoen nyilvan nem veszed at, ha csomagban kuldi, akkor meg videkameras rogzitorendszer elott bontod fel a csomagot, szerintem az bizonyiteknak elmegy.

Szerkesztette: asdf 2009. 09. 10. 07:56 -kor

Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó