HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Magyarországon is elindult a Google Maps - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: Magyarországon is elindult a Google Maps Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 09. 29. 09:43

Aki kimarad, az lemarad - szólt a híres szlogen a 90-es években, ami a vállakozások jegyzékét tartalmazó nagy, sárga könyvet hirdette. Valahogy így szólhatna mostantól a Google Térkép szlogenje is, ugyanis mostantól a hazai üzleteknek is lehetősége van felkerülni a hivatalos, térképpel és helyfüggő kereséssel megerősített szolgáltatásba.
http://www.hwsw.hu/h...gyarorszag.html' target='_blank'>http://www.hwsw.hu/h...gyarorszag.html

#2 Felhasználó inaktív   kChris 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 29. 09:43

szép új világ: egy helyen (legalábbis ha a multicéget vesszük) MINDEN: keresés, levelek, címjegyzék, todo, fájlok, térképek, rajta levő bármilyen POI, sőt, ha annyira nem érdekli az embert akkor még a saját pozícióját is folyamatosan upgrade-elheti a mobiljáról. Egy elemet, a street view-t nem engedték egy-két országban. Gratulálok Google, EZ AZ amitől én ezt a céget sokkal veszélyesebbnek tartom mint annak idején a Microsofttal rémisztgettek.

#3 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 10:07

@kChris: sokaknak vannak ilyen aggályai, de nem kötelező egyetlen Google-szolgáltatást sem használni...

#4 Felhasználó inaktív   nhw 

• ardent photographer
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 10:21

@kChris: Miért veszélyes? érdekelne a koncepciód (nekem is van egy teóriám) Kép
"A journey of a thousand miles began with a single step." // Lao Tzu

#5 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 10:42

@nhw: mert előbb-utóbb MINDEN adatot a Google-nél lesz. tudni fogja a neved, a címed, a lakhelyed, mire keresel, milyen weboldalt nézel, kivel miről levelezel, tehát hogy mit szeretsz, mi érdekel, mit vásárolsz, hová utazol, mindent, mindent, mindent. és nincs kontrollod az információ felett

#6 Felhasználó inaktív   szabot2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 29. 11:10

Uh! Basszus! Tuti figyelnek minket egy űr teleszkópon keresztül. Nézik a keresési szokásaimat, ezért jön az havi 1-2 spam. Nézik a levelezésemet, lehet pár ügyfelem ezért nem jelentkezett mostanában. Látják a todo listámat, tudják mit fogok a közértben vásárolni....stb

A Google mindenhol ott van. Figyel minket Kép

Amúgy engem is érdekel a félelmetek oka!

#7 Felhasználó inaktív   dkekesi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 12:18

Én a problémát teljesen másban látom. Az alábbi az én véleményem, úgyhogy lehet kritizálni, de csak értelmes érvekkel, kulturáltan.
A Google iszonyat ügyesen csinálja, hogy beépíti sőt bebetonozza magát a KÖZÉLETBE. Nem a vállaltok oldaláról, hanem a tömegek felől közelít. Ott teszteli a szolgáltatásokat, amiket utána akár nagyvállalatok számára is tud továbbértékesíteni. INGYEN ad olyan szolgáltatásokat, amelyekért 10 éve még súlyos milliókat/milliárdokat kellett fizetni. Hol volt akkoriban olyan szintű térinformatikai adatbázis, mint a Maps/Earth? Emberek és szolgáltatások milliói használják ezeket a technológiákat mert ingyenes és MŰKÖDIK. Ha bárki, aki a Google ellen komolyabban lépni szeretne, a Google-nek elég teljesen lekapcsolni 1-2 szolgáltatást. Iszonyatos károkat okozna a világban vele. De ami még fontosabb, hogy valószínűleg senki sem merné felvállalni, hogy a Google-vel olyan szinten szembe menjen, ami a szolgáltatások megszüntetését eredményezhetné (főleg nem a következményeket). Elég csak a Maps/Earth-öt és a GMail-t (nem csak a magán, hanem az ingyenes céges levelezést is) lekapcsolni egy adott országban, vagy akár a világban. Ha 1 órára leáll a GMail egyik funkciója, arról már cikkez a sajtó. Mi lenne ha komplett szolgáltatásokat állítanának le?
Valószínűleg adna egy nagy löketet a regionális/globális informatikának: az emberek/vállalatok rájönnének arra, hogy megérheti nekik saját maguk által üzemeltetett infrastruktúrába / szolgáltatásokba invesztálni az ingyenesség helyett (persze csak bizonyos méretek és megtérülés felett).
A Google egy iszonyat hatékony gépezet, az agyelszívás iskolapéldája. Az agyelszívás itt abszolút pozitív értelemben értendő, mert nem pusztán a saját profitját növeli a cég, hanem - hogy is fogalmazzak - a közélet minőségét is javítja (persze ebből is pénzt termel, de valami használhatót is ad). Ebben nagymértékben különbözik a MS-tól, aki többnyire szemetet rak le és erőből diktál. A Google mára a kreativitás és a high-end technológia szinonímája lett és ebben van valami. Nem egy ismerősöm dolgozik a Google-nél Svájcban és az USÁ-ban és elmondásuk szerint a kiugróan magas fizetésen felül olyan szakmai munkakörnyezetbe kerülnek, amiben élmény dolgozni. Itt elsősorban azt értem, hogy a kreatív elmékre inspirálóan hat, ha a világ élvonalába tartozó hasonszőrű társaikkal dolgozhatnak együtt, akár versengve, akár közösen (és nem azt, hogy van ingyen uszoda, meg csocsó). És EZ AZ ami igazán egyedivé teszi a céget, hogy díjazza az egyéni kreativitást és a hatékonyságot, ami az informatikai multik legnagyobb részénél teljes mértékben hiányzik. Ott csak a sales megy és a "kapaszkodjunk a székünkbe" effektus. Ma a Google-nél dolgozni az egyik legnagyobb presztízs és az egyik legjobb (ha nem a legjobb) ajánlólevél.
Miért tértem ki erre? Mert ez az a környezet, amivel egy cég fejlődni tud és ezt a Google vezetői nagyon jól felismerték. Csak ilyen környezetben születhetnek meg olyan előremozdító találmányok, amik széles körben ÖNMAGUKTÓL elterjednek (nem kell marketingelni, mert szájhagyomány útján villámsebesen terjed a híre annak, ha valami innovatív és jó). És amik önmaguktól széles körben elterjednek, azokat nagyon nehéz kivonni a közéletből.

#8 Felhasználó inaktív   aDoayen 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 12:55

@dkekesi: teljesen tisztán látod a szitut... köszi a hozzászólást

Szerintem pár év alatt kiderül, hogy a Google él vagy visszaél a helyzettel...
imho ez mindig vezetői attitűd kérdése. Amíg az alapítók kezében van a kormány, addig nincs baj, amíg a részvényesek megkapják a pénzüket, addig nem szólnak bele... stb
chill,
aDoayen

#9 Felhasználó inaktív   Bártházi András 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 13:26

@Dojcsák Dániel: A Google-nek nem kell visszaélnie a helyzettel, már most legyalult több tíz olyan céget/vállalkozást/oldalt a hazai piacról, mely ilyen jellegű lokalizált keresésekkel foglalkozott, és jelentősen megnehezítette újak indítását is. Részben hazabeszélek, mert így még nehezebb lesz a dolgunk a Miner térképes részével (nem mintha nem vártam volna, hogy a Google kihozza a dolgait), de igazán most azok a vállalkozások szívják a fogukat, akik rengeteget dolgoztak hasonló adatbázisok összeállításával, s azzal, hogy azokkal eljussanak az emberekhez. Itt már nem a vezetői attitűd a kérdés, ez kőkemény biznisz.

#10 Felhasználó inaktív   Atko 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 13:39

Szvsz annak nagyobb hírértéke lett volna, ha azt írjátok, hogy már rajta van az m0 keleti szektor és a colbert híd. Kép

#11 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 13:42

@Bártházi András: isten hozott a kapitalizmus és a globalizáció világában Kép

#12 Felhasználó inaktív   Longhand 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 14:00

@Bodnár Ádám: az internet szolgáltatód sokkal többet "tud" rólad mint a Google.

#13 Felhasználó inaktív   Bártházi András 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 14:06

@Bodnár Ádám: én tudom hol vagyok, Daninak írtam a véleményem. Kép

#14 Felhasználó inaktív   aDoayen 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 14:49

@Bártházi András: ja ez ilyen....
mondjuk hegyeshalomtól nyugatra ez nem tűnik olyan meglepőnek, mint nálunk Kép

startupoknál ha jól értelmezem nem csak itt, de máshol is egy tudatos döntés az elején, hogy a leendő szolgáltatást megpróbálja vki dzsungelharcba küldeni, vagy eleve eladásra tenyészti, nem?
chill,
aDoayen

#15 Felhasználó inaktív   kChris 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 15:26

internet szolgáltatóm sokkal többet tud rólam? Mint egy pici internet szolgáltató ezt egy picit kétségbe vonnám. Igaz rajtunk keresztül átmegy minden az előfizető adata de az egyadatfolyam. A googlenél nem adatfolyam van hanem maga az adatbázis és ez nagy különbség. Azt én sem gondolom hogy mindenkiről mindent tárolnak, viszont ott kereshető, sokkal könnyebb valakire 'ráállni'. ISPnél elég nehéz TCP/IP-ről feljebb menni a legfelsőbb alkalmazásrétegre azt ott értelmezni - elég ha csak a bejelentkezésnél átáll SSL-re egy pillanatra és máris 'elvesztettem a fonalat'. Legalább egy szinten van a kettő. Dkekesivel is egyet tudok érteni, ez tényleg egy olyan perspektiva ami eddig így nem tudatosult bennem. Véleményem szerint a Google szolgáltatásainak hasonlóan kellene összeállnia mint ahogy maga az internet összeáll a soksok ISPből (igaz régen sokkal homogénebb gráfként elképzelt) ami az Internetet jelenti.

#16 Felhasználó inaktív   sede 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 19:45

@dkekesi: Köszönöm a hozzászólást én is. A Google-ban még nem csalódtam.

#17 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 29. 20:14

Eléggé nem működik amit eddig próbáltam... Alig hozza be a valós találatok 1/10-ét.

#18 Felhasználó inaktív   gabesas 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 29. 21:21

Durva ez tényleg. Abszolút egyet tudok érteni a Bártházi Andrással, többek közt minket is érzékenyen érint, egyik általam kezelt,szintén lokális keresésekkel foglalkozó sitenál én 30-40% visszaesésre számítok.
Egyszerűen "erővel" betesznek elénk ezzel egy plusz találatot, nagyon nem mindegy. Ráadásul ez várható szerintem még pár dologra, nagyon kezd elegem lenni a jófej nagytestvérből.

#19 Felhasználó inaktív   bagyinszki 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 09. 29. 23:49

Szerintem az offline "világ" szép lassan átmegy online -ba. Bármit, bárhonnan, bármikor bárhogyan elérhetsz, nem leszel operációs rendszerekhez, fájlformátumokhoz és lokális programokhoz láncolva.Képzeld csak el, ha mondjuk 50 évvel ezelőtt mondod azt a Magyar Postának, hogy majd eljön, amikor bárki bárhonnan telefonálhat, és piaci verseny lesz több telefon szolgáltatónál, stb. Kinevettek volna. A "telepített program" -okon felnőtt generációk (talán a Microsoft is) most csak néz, hogy mi van?! Cloud vagy web2, nem mindegy? A tendencia ez lesz, csak ésszel kell bánni az érzékeny adatokkal.

#20 Felhasználó inaktív   Watt 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 07:59

Én attól félek, hogy ezzel is az lesz, mint a Google Earth Community-s "i" betűkkel, meg a YouTube videókkal, hogy tele lesz szeméttel, függetlenül a telefonos azonosítástól. A Google Earth Community sztem már rég használhatatlan (bekapcsolom és nem látom a térképet a sok kék i betűtől), és kb. ugyanez történik, ha bekapcsolom a YouTube videókat. Mi a francért nem lehet ezekhez is feltenni egy "Misplaced?" gombot, mint a Panoramio-hoz? Legalább a környékünket kipucoltatnám a sok szeméttől. (És biztos mindenhol megtenné ezt valaki.)

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó