Re: Megindult a felhők sztenderdizálása
Elküldve: 2009. 12. 10. 15:49
http://www.hwsw.hu/h...crosoft-hp.html' target='_blank'>http://www.hwsw.hu/h...crosoft-hp.html
Elküldve: 2009. 12. 11. 10:20
Idézet: debaj - Dátum: 2009. dec. 10., csütörtök - 16:49
Szabványosítás. Van rá madzsar szó is.
Elküldve: 2009. 12. 11. 10:45
Idézet: special - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 11:30
Nem köteketésből írtam, engem nem zavar.
Elküldve: 2009. 12. 11. 18:22
Másodsorban nem bíznék semmiféle adatot semmilyen cégre. A mai agresszív jogvédő pereskedések és hatalomérvényesítések mellett a júzer igencsak rosszul járna, ugyanis a felhasználók megfigyelése még sokkal egyszerűbb lenne, ráadásul az adatokkal való visszaélés melegágya lenne az egész.
Én annak a pártján állok amit jelenleg az egyik Linux-os grafikus felület csinál, a KDE SC. Amíg a cloud computing mindent bele akar tenni a böngészőbe, addig a KDE csapat mindent próbál kiszedni onnan, tehát decentralizál. A KDE SC 4.4-ben már látni fogjuk eme álláspont részbeni megvalósulását is. Akit bővebben érdekel, az itt olvashat róla a "KDE old Promises and New" bekezdésben, az oldal alján inkább és a 3. oldalon.
Szerkesztette: pusrob 2009. 12. 11. 18:23 -kor
Elküldve: 2009. 12. 11. 19:57
Tevedesben elsz, ez nem a bongeszorol szol, egeszen mas.
Elküldve: 2009. 12. 11. 21:45
Problémák adódhatnak abból is, hogy ki, mit nevez felhőnek. Az én nézőpontomból a felhők egyszerű datacenterek konszolidálva valamely virtuális platformfa. Persze ez eléggé le van egyszerűsítve és másnak más értelmezése van.
(És amikor a datacentereket felhőkkel töltik fel, majd lehet osztályozni őket. Cirrus, comulus stb és majd lehet rájuk időjárás jelentést mondani: Nyugatról Microsoft felhők heves zivatarokat hoznak, keleten IBM anticiklonok gyülekeznek, viharos szél várható
Elküldve: 2009. 12. 12. 15:09
Idézet: Leni
Tevedesben elsz, ez nem a bongeszorol szol, egeszen mas.
Nos, kedves Leni, mielőtt ilyeneket írsz be legközelebb, ajánlom hogy olvass utána a dolgoknak.
De hogy megkönnyítsem a dolgod, idézek neked a wikipedia-ról néhány fontos dolgot:
1. "A számítási felhő („cloud computing”) a számítástechnika egyik legújabb fogalma. Alapjában véve azt jelenti, hogy olyan állományokkal és programokkal dolgozunk, melyek fizikailag nem a saját gépünkön, hanem az interneten vannak, valahol a „felhőben” (az ábrákon a hálózat ismeretlen részét felhővel szokás illusztrálni, „network cloud”). A következő lépés az, hogy az adatokat feldolgozó nagy alkalmazások is az interneten vannak, a saját eszközön csak egy kis terjedelmű, ún. kliens-alkalmazás fut."
2. "Device and location independence enables users to access systems using a web browser regardless of their location or what device they are using (e.g., PC, mobile). As infrastructure is off-site (typically provided by a third-party) and accessed via the Internet, users can connect from anywhere."
3. "cloud computing applications are easier to maintain, since they don't have to be installed on each user's computer. They are easier to support and to improve since the changes reach the clients instantly"
4. "A cloud client consists of computer hardware and/or computer software that relies on cloud computing for application delivery, or that is specifically designed for delivery of cloud services and that, in either case, is essentially useless without it"
Tehát ha fölfugjuk a fönt leírtakat, akkor rájövünk, hogy igenis csak a böngészőből (vagy valami erre a célra írt spéci szoftverből, de lényegileg ugyanaz: kommunikál egy szerverrel egy hálózati protokolon) tudod majd használni a cloud computing szolgáltatásait, ugyanis az a lényege, hogy nem a gépeden fut az alkalmazás. A géped csak a gui-t jeleníti meg a számítás tök máshol van. Szal nem én élek tévedésben...
És mindezek fölött, ajánlom hogy nézz utána ezeknek a kifejezéseknek is, csakhogy a jövőben elkerüld a hasonló helyzeteket:
- Grid computing
- Utility computing
- Autonomic computing
Szerkesztette: pusrob 2009. 12. 12. 15:15 -kor
Elküldve: 2009. 12. 12. 15:58
Idézet: pusrob - Dátum: 2009. dec. 12., szombat - 15:09
No, pont ez a zárójeles rész hiányzott az előző hozzászólásodból ahhoz, hogy elkerüld a hasonló helyzeteket.
Szerkesztette: szeder 2009. 12. 12. 16:00 -kor
Elküldve: 2009. 12. 13. 00:42
Idézet: szeder
Talán. De ettől azért igazán eltekinthetnénk, hiszen a lényegen továbbra sem változtat. Egy olyan szoftvert használsz ami hálózaton kommuikál egy másik géppel, és azt a célt szolgálja, hogy megjelenítse azt ami azon a másik gépen van. Nevezhetjük ezt böngészőnek vagy cloud client software-nek, vagy akármi másnak, a lényeg még mindig ugyanaz.
Komolyan, srácok: szőrszálhasogatás amit most csináltok, a lényeg mellett meg elmentek...
Elküldve: 2009. 12. 13. 04:51
" Egy olyan szoftvert használsz ami hálózaton kommuikál egy másik géppel, és azt a célt szolgálja, hogy megjelenítse azt ami azon a másik gépen van. " - Az, hogy egy gep egy masik geppel kommunikal a halozaton es esetleg a szerver oldalon fut az alkalmazas, ettol meg nem lesz cloud. A dolog a mogotte levo infrastrukturan dol el. Az elosztott rendszerek egesz repertoarjat integralja (distributed computing,-storage,-relationaldb stb..).
Altalanos jellemzest nehez adni, mert pont a fenti cikk szol arrol, hogy mennyire szerteagazo megoldasok vannak, azt azonban ki lehet jelenteni, hogy a klasszikus cloud-hoz alaphelyzetben nem bongeszovel kapcsolodsz. Ezek altalaban webservice alapu megoldasok, de van minden egyeb nyalanksag is.
Elküldve: 2009. 12. 13. 16:40
És itt újra kiemelném, hogy lényegtelen hogy a túloldalon milyen az infrastruktúra. Én ennek az oldalnak (a felhasználói oldalnak) a szemszögéből közelítettem meg a kérdést. És ezen az oldalon bizony azt látod, hogy visszafejlődés van. És te pont efölött siklottál el, mivel azt kezdted bizonygatni, hogy: "A dolog a mogotte levo infrastrukturan dol el. Az elosztott rendszerek egesz repertoarjat integralja". Na ja. A "mögötte lévő". De én nem arról beszéltem hogy mi van mögötte...
Elküldve: 2009. 12. 13. 22:07
azaz abszolute nem ugyanaz a helyzet, mint a terminalok idejen velemenyem szerint.
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2009. 12. 13. 22:49
Amit te mondasz az a grid computing és az úgy működik, hogy sok távoli gép között limitált sávszél mellett nagy csomagokat küldenek számításra. Limitált sávszéllel (internetezők jelentős százaléka 10 Mbit/s alatt) csak így hatékony a helyi gépen való számítás. Ha ez másképp lenne, a SETI@home a Rosetta@home és a többi hasonló projekt már régen áttért volna a jelenlegi grid-computing módszerről.
Tehát a cloud computingnak nem a része az otthoni PC számítás szempontjából. Egyébként a kettővel ezelőtti post-omban a 2. idézet pont ezt mondja. "Infrastructure is off-site"
Elküldve: 2009. 12. 14. 01:22
Az meg, hogy sok kicsi csomag vagy par nagy es hasonloak, nyilvanvaloan programozastechnikai kerdes. Az aktualis infrastrukturahoz kell, hogy igazodjon.
Picit beszukulten latod ezt a kerdest, meg a teruleten dolgozo szakemberek sem tudjak megjosolni mi lesz a pontos irany, mire fog raugrani a piac.
Korabban grid hype volt, most cloud, aztan meg jon a storm
Elküldve: 2009. 12. 14. 08:59
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2009. 12. 14. 21:20
@Leni: "Van mar hasonlo megoldas, ezt torrentnek hivjak. Elosztott adattarolas" Elmondanád nekem, hogy itt hol történik számítás (a data en-/decryption-ön kívül)? Szerintem sehol. Jól elolvastad az előző post-jaimat? Én sehol nem írtam tisztán adatforgalomról. Én arról beszéltem, hogy kicsi csomagos adattovábbítással (mint pl a torrent) nem lehet azonnali határidejű, nagy volumenű számításokat végezni (a cloud-nál pedig ez követelmény lenne). Azt sose mondtam hogy nincs kis csomagos adattovábbítás és az nem hatékony. Nem tom honnan szedted...
Az "elosztott adattarolas" nem kellett volna a végére, mert a torrent nem adattároló technológia elsősorban, hanem adatmegosztó. Az más kérdés hogy a megosztott adattárolás egy mellékterméke a dolognak, mert így lehet a leghatékonyabban arra használni amire kitalálták: adatmegosztásra még mindig. De ettől még akkor sem adattároló technológia. (Csakhogy én is szőrszálhasogassak egy kicsit
"Az meg, hogy sok kicsi csomag vagy par nagy es hasonloak, nyilvanvaloan programozastechnikai kerdes. Az aktualis infrastrukturahoz kell, hogy igazodjon."
Ez teljesen így van. Nem is mondtam mást. Most is ez van. Helyi gépen számítás: grid-computing => kevés nagy csomag, de nem azonnali eredmény, viszont bazi nagy számítási kapacitás. A cloudnál az első kettőnek pont az ellenkezője kellene, amihez viszont orbitális sávszél kellene, és még úgy sem lenne 100%-os eredmény. Mert mondjuk ha a hálózati forgalomban valami hiba van és újra kell számítatni pár csomagot, akkor a júzer oldalon csak várakozás lenne.
Elküldve: 2009. 12. 14. 21:59
Szerinted a jelenlegi kezdetleges cloud megoldasokban milyen kapcsolat van szerverek kozott?
Kicsit szakadj el a foldtol, legyszives.
Majd, ha megirtad az elso MPI programodat visszaterunk erre.

Súgó