Re: Megkapta a Sunt az Oracle - feltétel nélkül
Elküldve: 2010. 01. 21. 12:55
http://www.hwsw.hu/h...szeolvadas.html
Elküldve: 2010. 01. 21. 12:55
az oracle nyilván nem fog komoly pénzt költeni egy ingyenes adatbázis kezelő fejlesztésére függetlenül attól, hogy az unió bizottságában ezt becsszóra megígérték. de miért is kellene. a mol sem költ arra, hogy ingyenessé tegye az üzemanyagot.
ez a sztori arról szólt, hogy a kockázati tőke végérvényesen kilépett egy nyílt forráskódú rendszer fejlesztése mögül. egy csomó önkéntes (meg nem is annyira önkéntes) összehoz valamit, ami az ingyenessége folytán növekvő piaci részesedést szerez. a kockázati tőkés a fejlesztést pénzeli, és az olcsón megvásárolt üzletrészt később drágán eladja a konkurens szakmai befektetőnek, és így térül meg a beruházása.
most hogy ez mennyire jó a világnak az egy kérdés. szerintem addig volt ez jó, amíg a fejlesztőeszközök váltak ingyenessé. ma már nem kell fizetni százezret a borlandnak, hogy tudjál írni egy c programot, mert kapsz ingyen egy c fordítót. és végső soron ez jó, mert sokkal többen fejleszthetnek. de nem nagyon értem, hogy miért kellene a felhasználói programokat, az összes alkalmazást nyílt forráskódúvá tenni, miért kellene a teljes piacot ledúrni. az alkalmazások terén legyen verseny. és lehessen ingyen adni, de nehogy már kötelező legyen.
ez kb. olyan, mint a homoszexualitás. felvilágosult ember nyilván nem akarja ezt betiltani, mert felfogja, hogy az egy fordított alapállás, olyan, mint a balkezesség. de onnantól kezdve nyílik a bicska, ha valaki azt mondja: mostantól fogva legyen kötelező. miért legyen? szóval nem értem az open source community nyavalygását, legyen kötelező fejleszteni valamit.
Elküldve: 2010. 01. 21. 13:49
A Bizottság .. ezt követően néhány órával elfogadta..."
csak engem zavar az idobeli nem-egyezoseg?
[nev]: hol olvastad a cikkben, vagy mashol, hogy barki is kotelezove tetelrol beszel? sot, valojaban ez a kerdes nem is szol a szabad softwerrol: teljesen mindegy, milyen adatbazissoftware-t vasarol fel az Oracle, ami igy el van terjedve, az ugyanilyen aggalyokat vet fel. az itt egy kulonleges helyzet, hogy a mysql szabad, azaz nincs olyan ertelmu gazdaja, tehat a versenyjog is ehhez idomult.
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2010. 01. 21. 13:55
Ha jól értem, az Oracle nagyobb piaci részesedést akar, de nem a meglévő termékeivel, hanem egy a piacon számottevő entitás felvásárlásával. Nyílt forráskód miatt a legrosszabb ami történik hogy megszűnik a Sun fejlesztési funkciója. Jobb esetben Oracle meghúzza a vonalat és mindkettőt fejleszti, más célra. Értelemszerűen a saját termékére több pénzt és erőforrást áldozva, de foglalkozva a MySQL-el, mivel ha nem teszi, átveszi más.
Vélemény?
Elküldve: 2010. 01. 21. 14:29
Elküldve: 2010. 01. 21. 15:24
Elküldve: 2010. 01. 21. 15:50
becsszóra meg kellett igérniük a bizottságnak, hogy mysql fejlesztésre is költenek. miért is.
Elküldve: 2010. 01. 21. 16:04
Akkor Larry miért ne gyárthatna adatbázis-kezelőt többféle ízben illetve kiszerelésben? Mér érdeke is fűződik ahhoz, hogy mindegyiket fejlessze. Sok féle kóla van a piacon, nekem a Coca-Cola a kedvencem. Többféle MySQL fork lehet a piacon, valaki majd az Oracle izűt fogja szeretni, mert pl. az Oracle mindenütt ott van és ugyanolyan szintű (akár helyszíni) támogatást kaphat tőlük az ember Kuala Lumpurban, mit Chicago-ban. Vannak persze,akiknek a Tesco kóla is jó, sőt a kóla szörp is, majd azok az ingyenes forkot fogják használni.
Elküldve: 2010. 01. 21. 17:53
Az, hogy sok SR van Sun-ra, nem az jelenti, hogy legnagyobb installált bázis Solaris-on van? Tudomásom szerint egyébként a Unix-ok közül a Solarison fut a legtöbb Oracle DB. És elsődleges fejlesztési platform is... Persze Linux-hoz hasonlítva nem tudom hogyan áll...
Elküldve: 2010. 01. 21. 18:52
Idézet: [nev] - Dátum: 2010. jan. 21., csütörtök - 15:50
becsszóra meg kellett igérniük a bizottságnak, hogy mysql fejlesztésre is költenek. miért is.
igy van. versenyugyi aggalyok miatt: ne vesszen el az a termek, amit felvasaroltak.
de mond, hol van a kerdesben vagy a valaszban benne, hogy szabad, vagy fizetos termekrol beszelunk? en sehol nem latom. ergo itt szo sincs a mysql szabad software leterol. en ennyit allitottam.
ha az a kerdesed, hogy az eu versenyjog miert igy all a kerdeshez, az mar egy masik vitaszal.
Elküldve: 2010. 01. 21. 19:46
a mysql kapcsán éppen azért nem lehetett komolyan versenyjogi aggályokat felvetni, mert itt egy nyílt forráskódú termékről van szó, ergo azt bárki továbbfejlesztheti függetlenül attól, hogy ki kit vásárol meg. kívülről úgy tűnt, hogy a versenyjogi aggályok éppen azért lettek felvetve, mert az open source community elkezdett hisztizni.
Elküldve: 2010. 01. 21. 20:41
a versenyugyi problema az, hogy egy elsoszamu vallalat felvasarol egy rivalis termeket. ezt a kerdest kell kezelni, mert ha elsorvasztja, az rossz a piacnak. (vegyuk eszre, szo sincs nyilt forrasrol!)
hogy az elsorvasztas ellen lehetne-e maskepp vedekezni, az egy kerdes, de az EU ugy dontott, hogy nem: garanciakat kert a tovabbi fejlesztesre.
az eredeti kifogasod viszont ez volt:
"de nem nagyon értem, hogy miért kellene a felhasználói programokat, az összes alkalmazást nyílt forráskódúvá tenni"
kert itt barki barkitol is olyat, hogy tegyen nyilt forrasuva barmit is? en nem latok ilyet.
Elküldve: 2010. 01. 21. 23:14
a nyílt forráskód arról szól, hogy a szoftvergyártásban szűnjön meg a verseny, és a kapcsolódó szolgáltatásokon keresztül dőljön el, hogy ki lesz a piacvezető. ez egy ideig a support volt, de ma már döntően a marketing. az a linux disztribúció nyer, amelyik szebben van becsomagolva. vagy irodai programcsomag, vagy médialejátszó, vagy akármi. amelyiknek a marketingjére több pénzt költöttek. ha a szoftverek nyílt forráskódúak, akkor az innováció terén nem lehet versenyezni. egy vicc, ami ezen a téren mostanában folyik.
Elküldve: 2010. 01. 21. 23:22
Miket meg nem tudok itt
Elküldve: 2010. 01. 21. 23:59
belefognak egy kampányban. töltsed le a firefoxot. lécci, lécci, lécci. töltsed le. lécci, lécci, lécci. fizetünk is, csak írd ki a blogokba. lécci, lécci, lécci. töltsed le. így folyik a kampány. ezek szánalmasabbak, mint a politikai kampányok. ingyen van és könyörögnek. a kokcázati tőkésnek a célja az, hogy a direkt marketing kampányokkal felfuttatott ingyenes megoldásától a konkurensek összeszarják magukat, és aztán azt százcsillióért megvegyék tőlük. a csomagolásban akarnak versenyezni és nem a gyártásban. (hadd ne soroljam azokat az iparágakat, ami ezen logika alapján működnek. egyforma mosóporok, egyforma autók, stb.)
Elküldve: 2010. 01. 21. 23:59
Idézet: [nev
Idézet
Idézet
Idézet
azt azert elarulnad, miert tettel anno olyan kijelentest, hogy "de nem nagyon értem, hogy miért kellene a felhasználói programokat, az összes alkalmazást nyílt forráskódúvá tenni"? hogy kapcsolodott voltakepp ez a temahoz?
Elküldve: 2010. 01. 22. 00:18
Elküldve: 2010. 01. 22. 07:58
Idézet: polner - Dátum: 2010. jan. 21., csütörtök - 17:53
Nem tudom, ez már valószínűleg nem igaz. Pár éve minden új termék először Linuxra (x32/x64) és Windows-ra jön ki, utána később a többire, nagyjából Linux Itanium, HP Itanium, Sun sorrendben. A régebbi termékek is nagyrészt csak Linux és Windows formában vannak már csak fent, a többit átpakolták az eDelivery-be.
Én nagyvállalati környezetben vagyok DBA, HP-ket használunk, kifutó RISC-eket, meg új Itanium-okat, és nem állítom, hogy igazán flottul mennének... Most tervezzük, hogy kipróbáljuk a Linux Itaniumos verziókat.

Súgó