HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Már egy mobil is felismerhet bárkit - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: Már egy mobil is felismerhet bárkit Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 02. 24. 17:31

A sci-fi filmek egyik kedvelt eleme volt mindig is a gépi vizuális azonosítás, vagyis az arcfelismerés. Pár évvel ezelőtt még hihetetlennek tűnt a Különvélemény című filmben, hogy az embereket szkennelő reklámtáblák testre szabott hirdetéseket jelenítettek meg, ma már egy egyszerű telefonos szoftverrel azonosítható bárki.
http://www.hwsw.hu/h...biltelefon.html

#2 Felhasználó inaktív   fagzal 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 02. 24. 17:31

Tiszta Minority Report! Üdvözöljük, miszter Yakamoto!

#3 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 02. 24. 20:22

Ez új hír? Fél éve már szemüveggel láttam ilyet, de aki követi a scifi baromság újdonságait, az tudja, hogy nem nagy cucc. Lesz ez még kontaktlencsében is, bár ott most a megjelenítésre gyúrnak, az egyszerűbb, de még mindig szopó.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#4 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 24. 20:35

Majd akkor szóljanak, ha valaki átfesti a haját, vagy akár csak másként hordja, és akkor is felismeri Kép Mert van egy sanda gyanúm, hogy erre nem képes. Ugyanilyen okokból szerintem 20 éven belül személyazonosításra biztos, hogy nem fognak ilyesmi rendszer használni (túl nagy hiba miatt).
"Words - so innocent and powerless are they, as standing in a dictionary; how potent for good and evil they become to one who knows how to combine them!"

#5 Felhasználó inaktív   Gergo86 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 02. 24. 21:17

@Cathfaern: 20év? szerintem sokkal hamarabb. Hihetetlenül gyorsan fejlődik a technológia.

#6 Felhasználó inaktív   aDoayen 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 02. 24. 21:32

@Cathfaern: 20+ éve azt kommentelhették volna, hogy az internet akár még több egyetemet is összeköthet majd, de nem valószínű, hogy valaha is az otthonokban elterjednek a 12"-nál nagyobb színes kijelzők

think about it :p
chill,
aDoayen

#7 Felhasználó inaktív   roliika 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 24. 22:12

Ez Kínában is működik? :D Hú de gonosz vagyok >:-]

#8 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 24. 22:58

aDoayen: igen, es 50 eve folyamatosan 10 even belulire igerik az angol-orosz forditot. legutoljara talan 2 eve olvastam ilyen technologiai igeretet.
vannak am dolgok, amik tul emberiek a szamitastechnikanak!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#9 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 24. 23:45

Idézet: Cathfaern - Dátum: 2010. febr. 24., szerda - 20:35

Majd akkor szóljanak, ha valaki átfesti a haját, vagy akár csak másként hordja, és akkor is felismeri

Lásd a kézírást nem felismerő programok? Azon kicsit gondolkozom, hogy nyilván nincs egy világméretű adatbázis. Tehát a telefonban kell a fotó. Ahhoz meg nevet párosítok. Rockitárosoknak biztos jó, innen lesi ki, hogy megvót-e már a csaj, oszt mi a neve  :Đ

#10 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 24. 23:46

Idézet: Gergo86 - Dátum: 2010. febr. 24., szerda - 21:17

@Cathfaern: 20év? szerintem sokkal hamarabb. Hihetetlenül gyorsan fejlődik a technológia.

Ahamm, lásd amit írtam, a kézírásfelismerést mióta is reszelik? 15 éve? Vagy csak 10?

#11 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 00:29

@Dojcsák Dániel:
Villámgyorsan fejlődik minden olyan téren, ami könnyen algoritmizálható, és amit el lehet dönteni tapasztalat és "megérzések" nélkül. Hangfelismerés, képfelismerés, kézírás felismerés, stb tipikusan olyan dolgok, amik természetükből adódóan nagyon változatosak. Leírsz pl. 10 "a" betüt (kézírással) egyik sem lesz teljesen ugyanolyan. Ezért az egyetlen megoldás, ha megpróbálunk valami olyat kiszűrni belőle, ami alapján hasonlít mindegyik. Emberi nyelven erre egyszerűen azt mondod, hogy amelyik úgy néz ki mint egy írott "a", az az a betű... algoritmikusan ez nem igazán megy :) Vannak matematikai módszerek, vannak próbálkozások, de nem igazán működőképesek nagy megbízhatósággal.
Persze sokat fejlődnek ezek, viszont a hírben ugyebár arról van szó, hogy egy ilyen rendszernek egyértelműen azonosítania kéne egy embert (azaz csak az adott illetőre mondja, hogy ő az, és őrá mindig ezt mondja). És mindemellett egy kartonlapra ne mondja ezt. Tulajdonképpen a számítógépek számára jelenleg az is komoly probléma, hogy egy képen megmondja  (nagy biztonsággal), hogy hol vannak emberek, és azoknak hol az arca (haj nagyon komoly probléma lehet pl.). És most valós életbeli képekre gondolok, amit adott esetben egy ilyen kamera vehet, nem preparált, előre beállított képekre.
Véleményem szerint amíg meg nem értjük teljesen az emberi agy működését, és nem tudunk valamiféle mesterséges intelligenciát létrehozni (ami alatt emberi gondolkodás-szerű működést értek), addig teljesen esélytelen, hogy ezek a feladatok nagy megbízhatósággal működőképesek legyenek. És ez pedig nem fog 20 éven belül bekövetkezni.

De tudod mit? Ne legyen igazam :)

Szerkesztette: Cathfaern 2010. 02. 25. 00:30 -kor

"Words - so innocent and powerless are they, as standing in a dictionary; how potent for good and evil they become to one who knows how to combine them!"

#12 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 02:07

Idézet: Cathfaern - Dátum: 2010. febr. 24., szerda - 20:35

Majd akkor szóljanak, ha valaki átfesti a haját, vagy akár csak másként hordja, és akkor is felismeri

iPhoto 09 arcfelismerő funkciója egy óra alatt átnézett 4,6 GB-nyi és körülbelül hat év alatt összegyűlt családi fotót, és a legidiótább mobilos képeken is ugyanúgy felismer egy arcot, mint a kristálytiszta fotókon. Ahogy néztem, úgy tíz-húsz fotó közül egy nem stimmel, és gyakran akkor is közeli rokona az illetőnek a hibásan felismert arc tulajdonosa. És a pontossága csak javul azzal, ahogy egyre több arcot passzítasz össze a névvel. Pedig az évek alatt elég sokat változott a rokonság hajviselete. Csak lestem, amikor egy képen kidobta, hogy rajta vagyok, aztán tényleg ott vigyorogtam a háttérben, csak jobban meg kellett nézni.

Aztán ez csak egy olcsó programcsomag egyetlen funkciója a sok közül, nem célszoftver. Annyi a titka, hogy nem bitről bitre hasonlít, hanem jellegzetes részleteket keres.

#13 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 07:31

Idézet: debaj - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 3:07

... És a pontossága csak javul azzal, ahogy egyre több arcot passzítasz össze a névvel. Pedig az évek alatt elég sokat változott a rokonság hajviselete. Csak lestem, amikor egy képen kidobta, hogy rajta vagyok, aztán tényleg ott vigyorogtam a háttérben, csak jobban meg kellett nézni.

Aztán ez csak egy olcsó programcsomag egyetlen funkciója a sok közül, nem célszoftver. Annyi a titka, hogy nem bitről bitre hasonlít, hanem jellegzetes részleteket keres.

Ez a mintaillesztés. De nem tudom, mennyi idő kell még, hogy személyazonosításra is használható legyen, hatóságilag meg elfogadott...  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#14 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 07:35

Idézet: aDoayen - Dátum: 2010. febr. 24., szerda - 22:32

@Cathfaern: 20+ éve azt kommentelhették volna, hogy az internet akár még több egyetemet is összeköthet majd, de nem valószínű, hogy valaha is az otthonokban elterjednek a 12"-nál nagyobb színes kijelzők<br />
<br />
think about it :p

Egyrészt volt az már 30+ is :), másrészt akkoriban azt is mondták, hogy a háztartásokban full robotok lesznek, amik főznek, mosnak, takarítanak... Aztán MI terén nem fejlődünk ám olyan gyorsan, mint az eladások tekintetében.

:offtopic: Meg voltak jó fórumok, ahol jókat vitáztak jó nagy hülyeségekről: hogy már egy mobillal is megoldható, hogy a rulettasztalnál ülve, kamerázva realtime-ban "bejósolja", hol fog megállni golyóbis. Aztán gyakorlati megvalósítás már nem volt annyi...

Szóval szvsz lesz az még 20 év, mire a közszférába ilyesmik kerülnek. Ne feledd: a "felismerhet bárkit" és az "egyértelműen azonosít" az nem ugyanaz.

Szerkesztette: Warrior 2010. 02. 25. 07:47 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#15 Felhasználó inaktív   midnight coder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 07:36

@Cathfaern: A kézírásfelismerés bonyolult dolog. Én a sajátomat sem mindig tudom értelmezni. Lehet hogy csúnyán írok ? :-)

#16 Felhasználó inaktív   midnight coder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 07:38

Amúgy Pl. a captcha ma már a legtöbb esetben a spammereket sokkal kevésé akadályozza a bejutásba mint a normál felhasználókat. A spamrobot simán elolvassa a képet, neked meg a szemed esik ki az egyre nehezebben értelmezhető ábrákon.

#17 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 07:51

Idézet: Cathfaern - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 1:29

...
Véleményem szerint amíg meg nem értjük teljesen az emberi agy működését, és nem tudunk valamiféle mesterséges intelligenciát létrehozni (ami alatt emberi gondolkodás-szerű működést értek), addig teljesen esélytelen, hogy ezek a feladatok nagy megbízhatósággal működőképesek legyenek. ...

:offtopic: Szerintem a teljes megértés még hosszú-hosszú évekig késni fog. Ehelyett az "egyszerűsített modell" lesz jó darabig. De nem tudom, kell-e megérteni az agy működését ehhez. Csinálhat-e ennek mintájára valaki hasonlót úgy, hogy nem ennek a működését modellezi le? (tudom, a kérdés hülyén hangzik) Azaz mindnképpen jó kiindulási alap-e az agy? Mármint konkrétan a képfelismerésre gondolok (illetve a személyek "digitális módon" történő azonosíthatóságára).

#18 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 07:52

Idézet: Jahno - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 0:45

... Rockitárosoknak biztos jó, innen lesi ki, hogy megvót-e már a csaj, oszt mi a neve  :Đ

:offtopic: Hát ha előtte nem kérdezte meg... :)

#19 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 08:20

Idézet: Warrior - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 7:35

Egyrészt volt az már 30+ is :),

legyen ma'n akkor 40+, ha mar kotozkodni kezdunk! kozel 30 eve Nagy Britanniaban mar voltak telefonon keresztuli jegyrendelesi lehetosegek..
a forum ma:

#20 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 08:22

Idézet: Warrior - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 7:51

De nem tudom, kell-e megérteni az agy működését ehhez. Csinálhat-e ennek mintájára valaki hasonlót úgy, hogy nem ennek a működését modellezi le?

persze! egy csomo mindent igy oldunk meg. a legtobb szamitogepes program irojanak eszebe nem jut rakerdezni, hogy vajon az ember hogy csinalja. a kerdes ott jon be, amikor hagyomanyos modon nem tudjuk megoldani a problemat, mikozben latjuk, hogy az ember konnyeden veszi az akadalyt. na olyankor kezdik el kutatni, hogy lehet-e ellesni onnan valamit!
a forum ma:

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó