HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: A Windows PowerShell rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: A Windows PowerShell rejtelmei Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 03. 16. 09:26

Úgy tapasztaltam, hogy nagyon kevesen tudják, hogy mi is az a PowerShell és mire jó, ezért gondoltam, hogy néhány egyszerű, de azért hasznos példán keresztül elmagyarázom a gyakorlati felhasználásának lehetőségeit.
http://www.hwsw.hu/h...parancssor.html

#2 Felhasználó inaktív   kovacs_istv 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 03. 16. 09:26

Érdekes kezdeményezés.

#3 Felhasználó inaktív   bakagaijin 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 03. 16. 09:52

Jól látom, hogy ezt nem lehet "csak úgy" letölteni, hanem kizárólag nagy (framework) csomagban, nem-hordozható módon (nem fut pendrive-ról), ráadásul függ az oprendszer verziójától!?! Mi ez!?! Hogy lehet így shell-t írni?!?

Jól látom, hogy a community szerencsére befigyel, és csinálnak egy használható változatot belőle, ami a fenti hibákat orvosolja. Egyenlőre még csak nem-publikus béta, tehát nem tudom ez ugyanaz-e, de mindenképp megvárom, mert ez így... Hagyjuk.

http://shelltools.wi...able_PowerShell

#4 Felhasználó inaktív   hrgy84 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 10:00

Azert lett nem portable-ra csinalva, mert pl XP alatt egy csomo funkcionalitas nem, vagy nem ugy mukodik, mint Vista/Win7 alatt. Persze, lehet probalkozni a portable dologgal, de mivel ez elsosorban a rendszer resze, igy ezzel ovatosnak is kell lenni egyben.

#5 Felhasználó inaktív   Makula 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 10:07

Hmm van itt olyan aki ez nem tudja????
Ja hogy én sem akkó jóvan akkó :)..

#6 Felhasználó inaktív   Monoceros 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 10:21

Egyébként sok jó dolgot meg lehet oldani vele, az egyszerűbbektől a bonyolultabbakig, ajánlom figyelembe például a következőt:

http://blog.szabolcs...f3-816dd32f609d
A Magyar Firefly és Serenity Közösség honlapja

MSI 790FX-GD70 | AMD Phenom II X4 810 | FSP Bluestorm 500W | 2*2048MB DDR3-1333 Kingston | MSI NX8800GT-T2D512E-OC

#7 Felhasználó inaktív   bakagaijin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 10:27

@hrgy84: Win7 alatt máshogy működik a dir parancs, máshogy fut egy ciklus? :). Biztos vannak eltérő dolgok, ezeket a) eltérő parancsokkal lehet megoldani - azaz bizonyos parancs csak bizonyos verzió alatt működik. (Ld. még: This program must be run under Win32. Nem ez lenne az első ilyen az univerzumban.)

b) a parancs ki tudja olvasni milyen verzió / megoldás van alatta és ennek megfelelően viselkedni, másik dll-t linkelni akár.

#8 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 10:36

en vagyok az egyetlen, akiben felmerul a kerdes, hogy ez szep es jo, de ha mar csinaljak, akkor mar miert nem TCSH (vagy valami hasonlo)? az egyszerubb is, okosabb is :-(
az inkompatibilitasi problemak pedig szamomra is az erthetetlen kategoriaba tartoznak. bar relative keveset fejlesztek windowson, de nem tudom elkepzelni, hogy egy fejleszto fel napi munkajanal tobb energia lett volna a Vistas, XPs, Win7-es shelleket egy disztribucioba csempeszni.

#9 Felhasználó inaktív   Soós Tibor (PowerShell MVP) 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 03. 16. 11:29

@bakagaijin: a PS a Windows minden újabb verziójának része lesz (a Windows 7 és Windows 2008 R2-ben már most is benne van a 2.0-ás), így a telepítés nem lesz gond.
Ez a shell kifejezetten a Windows menedzselésére lett kitalálva, így nem is törekedtek nagy kompatibilitásra, hiszen pont a .NET Framework "munkába állítása" volt a cél, ez meg ugye más platformokon nem nagyon van meg.

#10 Felhasználó inaktív   Chronos.hun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 12:29

Egy kicsit nagyon Linux terminál szaga van, de egészségükre a ws felhasználóknak :)

#11 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 12:55

Végülis volt eddig minigw, cygwin meg tsai, lehetett írni vb/js scripteket, de a msnál szeretik a python-t is mostanában már, hogy van egy saját implementációjuk is végre. Kellett nagyon ez a powershell, hiánypótló :)

#12 Felhasználó inaktív   Modeller 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 13:15

@Chronos.hun: linux terminál és a tipusos objektum alapú pipe és társai. Na ne vicceljünk már... :)
Linuxon a mai napig buta stringeket passzolgatsz és próbálsz feldolgozni, heggeszteni. Meg úgy az egész nem összehasonlitható, az egyik 30 éves (ma már nem is létező) problémákra adott megoldásokat hordoz (és erőltet a userre) a mai napig, a másik meg az egyik legfejlettebb programozási nyelven alapul, objektum orientált és a mai követelményeknek megfelelően lett kialakitva. Cserébe az egyik ezer éves dolgokkal kompatibilis a másik meg teljesen új és semmivel se kompatibilis.

#13 Felhasználó inaktív   Chronos.hun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 13:49

@Modeller: Lehát egy síkon mozog a kettő és összehasonlítható. Csak nem mondtam olyan nagy hülyeséget. Szükség van a terminálra, akárki akármit mondd.

#14 Felhasználó inaktív   Modeller 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 13:55

@Chronos.hun: "Szükség van a terminálra, akárki akármit mondd. "

Ezt senki nem vitatta. De, hogy a powershellnek linux terminal szaga lenne, az picit vicces. Kb olyan mint, ha fintorognál egy Photoshop CS4-re, hogy kissé gimp szaga van, vagy egy office 2010-nek openoffice szaga lenne. Nem egy ligában játszanak, leginkább azért, mert más a történelmük. Ill. a powershellnek nincs is igazán történelme, a nulláról épitették fel napjainkban, ez a legnagyobb előnye (technikailag) és a legnagyobb hátránya (kompatibilitás, ismertség).

#15 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• félping
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 13:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Chronos.hun - Dátum: 2010. 03. 16. 13:49

Csak nem mondtam olyan nagy hülyeséget.

Dehogynem. Tessék előbb talán kicsit ismerkedni a topic tárgyával mielőtt fogalom nélkül befirkálunk valamit...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#16 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• élőhalott
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 14:00

@Modeller - amikor valamit a konyhaasztal sarkán kell nagy hirtelenjében összedobni, akkor legkevésbé vágysz a syntactic sugar-re. Amúgy a bash amit leszólsz sokkal használhatóbb, bővíthetőbb és filozófiájában közelebb áll az emberhez... igaz nem lehet belőle MCSE diplomát szerezni :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#17 Felhasználó inaktív   Modeller 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 14:39

@SFIJ: "sokkal használhatóbb"

mi az ami nem oldható meg powershellben, ami bash-ben igen?

"bővíthetőbb"

Ide is jó volna a példa. (halkan jegyzem csak meg, a powershell .NET-ben irt programokkal bővithető, tehát gyakorlatilag bármivel, fejlett nyelven megirva)

"filozófiájában közelebb áll az emberhez"

Ez emberfüggő. Engem pl.kiver a viz, amikor string kimenetekkel kell dobálózzak linuxon, ahelyett, hogy normális, tipusos objektumokkal dolgoznék.

De lehetőleg most el ne kezdjük azt amit pl php-s témákban, hogy ezredszerre is el kell magyarázni, hogy mi az előnye az erősen tipusos nyelveknek vagy az objektum-orientáltságnak...

"amikor valamit a konyhaasztal sarkán kell nagy hirtelenjében összedobni, akkor legkevésbé vágysz a syntactic sugar-re"

ezt meg nevezd nyugodtan nevén, gányolás :)
Vagy nem tudom mire gondolsz "syntactic sugar" kapcsán.

De ha valaki gányolni akar, akkor lehetősége van akár bash-t is használni winen, a lehetőség adott. Inkább örülni kéne, hogy többféle lehetőség közül lehet kiválasztani a feladatnak legmegfelelőbbet.

#18 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 15:06

Nekem tetszett a cikk, szerintem a nyelvezete is érthető, én úgy gondolom, olyanok legyenek a célcsoport, akik már tudnak valamilyen nyelven programozni. :) Én majd egy későbbi részben szívesen olvasnék a PS és a .NET kapcsolatáról, hogy hogyan lehet c# programokból elérni a PS-t és fordítva (amennyiben létezik ilyen). Meg valami MS referencia link is jó lenne az elérhető parancsokról, opciókról (persze utána lehet mindennek keresni, de úgy gondolom a cikket teljesebbé tenné).

#19 Felhasználó inaktív   Soós Tibor (PowerShell MVP) 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 03. 16. 15:31

@SFIJ: Egyébként PS-ből nincs MCSE, illetve semmilyen vizsga sincs, ami szerintem kár. Lassanként kikerül az MSHU Technet oldalára a PowerShell könyvem 2.0-ás változata, ingyenesen letölthető formában, lehet tanulmányozni, illetve itt is, e-mailben is szívesen válaszolok bármilyen kérdésre!

#20 Felhasználó inaktív   Soós Tibor (PowerShell MVP) 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 03. 16. 15:33

Egyébként lehet versenyezni! Aki valamilyen más szkriptnyelvvel frappánsabban, tömörebben (de azért érthetően) meg tudja oldani ezt a feladatot, az tegye ide!

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó