Re: A nemzeti szerzői jogvédők ideje lejárt
Elküldve: 2010. 04. 20. 12:11
http://www.hwsw.hu/h...zerzoi-jog.html
Elküldve: 2010. 04. 20. 12:11
Elküldve: 2010. 04. 20. 12:20
Elküldve: 2010. 04. 20. 14:33
Igaz jelentős eredményeket értek el abban, hogy az üres hordozókra jogdíjat kelljen fizetni, de látott már valaki jogszabályt arról, hogy az így beszedett pénzt kik és milyen arányban kapják? Egyáltalán hogy lehet lehúzó törvényt elfogadni, anélkül, hogy épelméjű szabályozás lenne arra ki kapjon belőle. A microsoft biztosan jó nagy falatot kap az üres hordozók után, mert a buta (viszont korrupt) hivatalnokoknak eladta, hogy minden adathordozón az ő szoftvere van lopott állapotban....
Aztán kap még pár magyar filmes belőle, és ennyi. A többiből tartja fenn a vízfejét a jogvédő. Én pedig aki saját szellemi termékemet tárolom pendrive-on, fitek emiatt részesedést a microsoftnak, és mondjuk olyan filmesnek akinek soha nem láttam egyetlen filmjét sem.
Így most a végén átgondoltam.. Talán mégis csak a szomáliai szerzői jogrendszer a jobb. Az nem létezik, tehát nincs benne hülyeség.
Elküldve: 2010. 04. 20. 14:52
Elküldve: 2010. 04. 20. 15:02
Idézet: airmax - Dátum: 2010. 04. 20. 15:33
Nagy vonalakban: hordozón van jogdíj, az megy artisjus-hoz, az meg szétszórja bizonyos emberek között rádiós lejátszási listák meg lemezeladások alapján.
Szar így is, de a ms nem kap ebből egy fillért se. Ugyanis sw-re nem létezik szabad felhasználás, a jogdíjat meg erre hivatkozva szedik be.
volt: Asus O!Play HDP-R1, Panasonic TH-37PV7P, Linksys WRT54GL
'Geri': "a sony konzoljain csak az nem talál már ránézésre legalább 4-5 fogást jogilag, aki igencsak amatőr az informatikában."
Elküldve: 2010. 04. 20. 15:30
Elküldve: 2010. 04. 20. 23:32
De tényleg a mai helyzet kinek jó, az artisjus-on kívűl? Mert hogy a felhasználóknak és az előadóknak nem az biztos! Ráadásul "feltételezni", hogy az üres adathordozóra biztos, hogy valami illegális kerűl nem igazán állja meg a helyét a magyar jogrendszerben, előbb bizonyítani kéne, hogy valaki "bűnös" és utánna büntetni, nem fordítva. Ez lenne az ártatlanság vélelme, vagy nem jól tudom?
Elküldve: 2010. 04. 21. 07:01
Elküldve: 2010. 04. 21. 07:03
Elküldve: 2010. 04. 21. 07:40
Idézet: vjanika77 - Dátum: 2010. 04. 21. 00:32
hogy ez a megkozelites jo-e, vagy jobb az amerikai megoldas, ahol nincs ureskazetta dij, de valoban illegalis lenne ez a tevekenyseg, azt ki ki dontse el maga.
Szerkesztette: bogdan 2010. 04. 21. 07:41 -kor
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2010. 04. 21. 07:48
Idézet: LCoder - Dátum: 2010. 04. 21. 08:01
Még lokalizálni se kéne semmit, éppen elég lenne ha az angol nyelvű oldalon bejelentkezve nem tiltana ki magyar cím miatt, ahogy a live meg a psn is.
Ez az egész móka arról szól, hogy többet akarnak szakítani, csak még nem döntötték el hogyan, és addig inkább tiltanak mindent.
Az egész szerzői jogi mizéria elavult, nem csak az ungarise, hanem globálisan mindenhol. Az az egész komikus rendszer, hogy a világot régiókra bontják és a "nem kívánatos" régiókat tiltják, meg 1 évvel késve mutatnak be filmeket egyes helyeken. Ezzel pontosan a kalózkodást élénkítik, mert még mindig nem fogták fel, hogy a netes korszak előtt meg lehetett úszni ezt, hiszen az emberek nem is nagyon tudtak semmiről, de most mindenre azonnal van igény. Ha bemutatnak egy filmet usákiában, itt azonnal értesülünk róla, és senki se akar 1 évet várni a filmre mire ideér. Az igénytelenebb türelmetlen emberek letöltik a kamerás verziót, az igényesek meg fél év múlva a br-rip-et, ami még mindig előbb van mint itt a moziba jutna a film. Ugyanez van a netes geobannolással is. Azért bannolják pl a sorozatrészek megnézését neten, merthogy hátha el tudják adni a sorozatot egy itteni tv-nek, és addig ne lássák az itteni emberek, csak azt nem fogják fel, hogy azok akik eleve eljutottak arra a szintre, hogy neten nézzenek angolul sorozatrészeket, azok nem azok az emberek, akik a retekklubbon nézik zombiként a sorozatokat. Így csak azt érik el, hogy a legális forrás helyett amiből ha más nem legalább reklámbevételük van letöltik máshonnan.
A másik, hogy a drm-ekkel és mindenféle szerzői jogi figyelmeztetésekkel kényelmetlenné teszik a legális forrásból származó tartalom nézését/hallgatását.
Torrent: Nézd / játsz ott ahol akarsz, amivel akarsz, amikor akarsz
Legális: Csak az általuk nyújtott beépített lejátszó modulon 5 reklám végigvárása után nézheted, avagy drm-re felkészített windows media playeren, ha voltál olyan szerencsétlen, hogy európába születtél eleve kegyvesztett vagy mert 1$ = 1€, még a szomszéd szobába levő számítógépre se viheted át mert akkor mocskos szemét kalóz vagy, folyamatosan élő netkapcsolat kell, ha véletlenül kimaradás van, akkor neked annyi.
A legdurvább az volt eddig reklám szempontjából amivel találkoztam, hogy a videó be volt állítva, hogy fél óránként berakjon egy reklámot. Na most ha beletekrtél a videóba, akkor ő ezt nem vette figyelembe, hanem mintha eltelt volna fél óra azonnal reklám. Ha pl 1 órát tekertél bele, akkor rögtön több reklámot kaptál egyszerre, hiszne két reklámblokk is aktuális lett
Szóval mégis mire számítanak, ha ők maguk lehetetlenítik el vagy egyenesen tiltják a legális hozzáférést a tartalmakhoz?
Elküldve: 2010. 04. 21. 07:55
Idézet: bogdan - Dátum: 2010. 04. 21. 08:40
hogy ez a megkozelites jo-e, vagy jobb az amerikai megoldas, ahol nincs ureskazetta dij, de valoban illegalis lenne ez a tevekenyseg, azt ki ki dontse el maga.
De azért fizetsz gyakorlatilag, mert legális letöltésnek csak az számít ahol a feltöltőnek joga van feltölteni. Tehát ha mondjuk az rtl-mostról töltesz le.
Egyáltalán nincs ezzel legálizálva most a torrentezés csak nekik most ez így jó, így nem is nyüzsögnek.
Szerintem akkor lenne jó a rendszer, ha valóban az alapján fizetne mindenki, hogy mennyit tölt le. Tehát nem az adathordozóra kéne tenni jogdíjat, hanem a letöltött adatmennyiségre. gigabyteonként 10ft, letöltések után. Persze ez se a legjobb módszer mert nem minden amit letöltesz szerzői jogvédett, de még mindig reálisabb lenne mint az adathordozókat adóztatni. És azért akik 300 gigákat töltenek le havonta ne mondják, hogy az mind szörfözés volt meg linux disztribúciók letöltögetése orrba szájba.
Szerkesztette: Mumia 2010. 04. 21. 08:13 -kor
Elküldve: 2010. 04. 21. 08:00
Elküldve: 2010. 04. 21. 08:17
Idézet: LCoder - Dátum: 2010. 04. 21. 09:00
Gratulálok, pontosan leírtam, hogy ne mondja azt, hogy aki magánemberként többszázgigát tölt le, az csak linux telepítőket töltött le. Pontosan azért mivel nem csak azt lehet letölteni legyen csak 10ft a gigabyteonkénti ár, őszintén belerokkannál? Biztos, hogy reálisabb és igazságosabb lenne letöltött mennyiség után fizetni. És ha ez az ára, hogy normális rendszer legyen, én igenis kifizetném azt a 40ft-ot egy letöltött linux DVD-ért, de hát azt most is kifizeted, mert a dvdn amire kiírod 110ft jogdíj van. Ez jobb?
Elküldve: 2010. 04. 21. 11:50
Elküldve: 2010. 04. 21. 11:58
1. Mondjuk a cégekkel/egyetemekkel mit csinálnál? Ők is fizessenek a letöltések után, vagy ne? Egy kutatási projekt után pl. mit fizettetnél, vagy egy SaaS (software as service. pl. gmail) használatáért ?
2. Ezek szerint ha megnézel egy videót a youtube-on, akkor az után is valaki megkapja a jogdíjat. Persze nem a feltöltő, hanem valami magyar csudazenész.
Szerintem még finomítani kellene a gondolatodat, mert így eléggé igazságtalannak és korlátozónak tűnik.
Elküldve: 2010. 04. 21. 14:59
Elküldve: 2010. 04. 21. 18:34
Idézet: Szasza2 - Dátum: 2010. 04. 21. 12:50
Ez így van, de én azért amikor 1db újraírható dvd kell nem fogok szlovákiából rendelni. És igenis fizessen az a sok vérpistike, aki orrba szájba tölt le mindent, csak azért hogy meglegyen neki, én meg nem tudok rendesen netezni, mert úgy belassul a net minden hétvégén, hogy a youtube-on nem tudok egy videót megnézni. Torrentnek pont az a marha nagy előnye, hogy kényelmes, egy listából 1 kattintás és már töltődik lefelé a cucc.
Ami meg az 500ft-os dvd-t illeti, én már SD felbontású tartalomért pénzt nem adnék, sőt ingyen se kell.
Idézet: treffhetes - Dátum: 2010. 04. 21. 12:58
1. Mondjuk a cégekkel/egyetemekkel mit csinálnál? Õk is fizessenek a letöltések után, vagy ne? Egy kutatási projekt után pl. mit fizettetnél, vagy egy SaaS (software as service. pl. gmail) használatáért ?
2. Ezek szerint ha megnézel egy videót a youtube-on, akkor az után is valaki megkapja a jogdíjat. Persze nem a feltöltõ, hanem valami magyar csudazenész.
Szerintem még finomítani kellene a gondolatodat, mert így eléggé igazságtalannak és korlátozónak tûnik.
1: Mivel a cégek és közületek eleve nem kaphatnak magán internet előfizetést, nem nehéz külön kezelni őket, ennyi önálló gondolkodásra azért képes lehetnél.
2: Protokol alapján most is megkülönböztetik azt, hogy mire használja az ember az internetjét. Nem egy nagy dolog a torrent forgalmat külön számolni. De mivel létezik olyan program amivel lehet maszkolni a protokolt, a sok fillérbaszó úgyis trükközne, úgyhogy igen sajnos a youtube videó után is lenne jogdíj. Nem mintha youtube-on ne lenne szerzői jogdíjas tartalom épp elég.
Szerkesztette: Mumia 2010. 04. 21. 18:35 -kor

Súgó