HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Az IBM szállította Magyarország legerősebb számítógépét - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: Az IBM szállította Magyarország legerősebb számítógépét Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 06. 02. 11:41

A KFKI-ban üzembe helyezett GENAGRID nevű rendszer csak néhány hónapig volt Magyarország legnagyobb teljesítményű számítógépe. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál átadták azt az IBM konfigurációt, amely 14 teraflopsos sebességével jelenleg a leggyorsabb itthon.
http://www.hwsw.hu/hirek/44673/ibm-idataplex-szuperszamitogep-orszagos-meteorologiai-szolgalat.html

#2 Felhasználó inaktív   philcsy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 02. 11:41

"Élénkül a hazai piac" Vagy csak felébredt. A kicsit ciki hogy egy halgatónak az otthoni gépe (GPU-t beleszámítva) erősebb lehet az egyetemi szervernél. Tudom nem lehet összehasonlítani de mégis.

"Még idén várható három hazai egyetemen, Szegeden" Én egy szegedi egyetemi szervervásárlás lefújásáról hallottam a választások után közvetlenül, mivel megvonták a pénzt. Itt részben állami támogatásból épült volna meg egy 128 db Xenon (?) proceszorból álló szintén IBM rendszer, amit elméleti kémiai kutatásban használtak volna. Persze lehet hogy nem erre gondolt a cikk írója.

#3 Felhasználó inaktív   dallamos 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 02. 11:46

Vajon a rajta futtatandó szoftver is van olyan hatékony (nem erőforráspazarló módon megírt algoritmusokkal teli), mint amilyen frankó a hardver?

#4 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• élőhalott
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 02. 14:46

sic transit gloria altrix (itanic)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#5 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 02. 15:25

A BME-n is folyik egy szuperszamitogep beszeruzesenek tervezese. Epp tegnap kerultek a kezembe az elozetes architektura es koltseg tervek. 4-5 TFlops koruli a becsult teljesitmenye.
Sajnos a kérést most nem tudjuk teljesíteni. Valamilyen probléma lépett fel az adatbázis lekérdezés során.

#6 Felhasználó inaktív   T_chris 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 06. 02. 20:21

@dallamos: Red Hat... Szóval annyira nem lehet rossz...

#7 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 02. 21:00

Üzenet megtekintéseIdézet: philcsy - Dátum: 2010. 06. 02. 12:41

Én egy szegedi egyetemi szervervásárlás lefújásáról hallottam a választások után közvetlenül, mivel megvonták a pénzt. Itt részben állami támogatásból épült volna meg egy 128 db Xenon (?) proceszorból álló szintén IBM rendszer, amit elméleti kémiai kutatásban használtak volna. Persze lehet hogy nem erre gondolt a cikk írója.
nem erre gondolt. az a project tovabbra is el, virul. bar a cikk iroja regi informaciokkal rendelkezik: a 10Tflops/varos az eredeti elkepzeles volt, ami szerint 2009 oszere szallitottak volna a gepeket. most jo, ha 2010-ra lesznek. a penz viszont fix, igy addigra mar inkabb 20 lesz az a 10!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#8 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 02. 21:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Leni - Dátum: 2010. 06. 02. 16:25

A BME-n is folyik egy szuperszamitogep beszeruzesenek tervezese. Epp tegnap kerultek a kezembe az elozetes architektura es koltseg tervek. 4-5 TFlops koruli a becsult teljesitmenye.
hol? melyik kar? mire fogjak hasznalni? milyen gep? (egyenlore csak ennyi... ;-))

ja, nektek jo, atomeromuvetek van a villanyszamla kiegyenlitesehez! :-p ;-)
a forum ma:

#9 Felhasználó inaktív   oppenheimer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 06. 02. 22:02

@bogdan: az csak 1 reaktor amit nem is használnak

#10 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 02. 22:10

kossz, de tudom, hogy mi az!
(egyebkent nincs igazad: hasznaljak, foleg oktatasi celra, sot, ugy tudom, hogy meg valami minimalis aramot is termel.. vagy csak termelt?) a kfki-s nem tarmel aramot tudtommal..
a forum ma:

#11 Felhasználó inaktív   Kopaszkutya1980 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 06. 02. 22:21

@philcsy: nincs lefújva a tender, a beszerzés jelenleg is folyamatban van. pár hét múlva lesz döntéshozás.

#12 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 02. 23:43

Üzenet megtekintéseIdézet: bogdan - Dátum: 2010. 06. 02. 23:10

kossz, de tudom, hogy mi az!
(egyebkent nincs igazad: hasznaljak, foleg oktatasi celra, sot, ugy tudom, hogy meg valami minimalis aramot is termel.. vagy csak termelt?) a kfki-s nem tarmel aramot tudtommal..

a tanreaktor soha nem termelt aramot. Gazdasagi hasznot csak egészségügyi cuccok besugárzásával hajtott. Oktatási haszna persze óriási. (Ja, és én anno azt hallottam hogy a laktanyát őrségnek telepítették a Bartók Béla útra :D )
...  a fájlcserét a legtöbben illegálisnak hiszik. A valóság ezzel szemben az, hogy amíg nem kérünk, vagy kínálunk érte pénzt, a magyar joggyakorlat szerint nem lépjük át a szerzői jogi törvény által szabályozott szabad felhasználás kereteit, tehát nem járunk el törvénytelenül.Az eredeti hír

#13 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 07:40

@bogdan: a cikk írójának másfél hete mondták a NIIFI-s arcok a 10 tflopsot, egyébként a tenderkiírásban 8 teraflops a minimum előírás, de nyilván fölé is lehet menni ha valaki jó árat tud adni.

#14 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 08:15

a kiiras technikai parameterezese januarban keszult, es azzal a feltetelezessel, hogy tavasszal le is zarul a beszerzes. raadasul nem egy, hanem ket minimum ertek van benne, ha jol tudom..
vegul ezen bejegyzes irojanak is niif-es arc mondta egy eve a 10tflops-ot, de mar egy eve. hogy azota mit valtozott a szamitastechnika (egysegnyi aron beszerezheto flops), arrol eleg megnezni a top500 valtozasait!

egyebkent megtortent mar egyaltalan a tenderkiiras?
a forum ma:

#15 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 08:28

@bogdan: Tudom hogy sokat változott, de a május 20-án volt egy szűk körű beszélgetés erről és ott a 10 tflops hangzott el "hivatalos" adatként Stefán Pétertől és Mohácsi Jánostól, azzal a megjegyzéssel, hogy reményeik szerint ahogy a szállítók versenyeznek az ügyletért, sikerül magasabbra srófolni a teljesítményt, akár 20 tflopsig is.

Egyébként amennyire tudom, 3 kiírás van összesen, azaz helyszínenként egy-egy, GPU-k kizárva, Itanium kizárva, lényegében úgy van kiírva a tender, hogy csak x86-tal lehessen értelmesen megnyerni.

#16 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 08:42

"akár 20 tflopsig is."
na ugye! en csak tippeltem, hogy mennyinek kene lennie, de akkor ok is igy gondoljak.. ;-)

a helyszinenkent 3 kiiras nekem uj.. (majd rakerdezek annal, aki fogja is tudni.. ;-)) a tobbiben, jok az infok, bar az IBM ppc meg kerdes targya volt egy ideig.
egyebkent a HP-ban fel sem merult, hogy Itaniumot ajanljon..! ez a szep. :-)
a forum ma:

#17 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 08:48

@bogdan: így gondolják de ezt hivatalosan nem lehet leírni... :)

#18 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 09:03

persze. de visszakanyarodva az eredeti megjegyzesemhez: en a cikkhez kapcsolodoan (ami ugye nem hivatalos) jegyeztem meg, hogy a tervezett beruhazas nem 10, hanem varhatoan 20tflops lesz helyszinenkent.. (a beruhazas tervezett, nem a flops, es a flops a varhato, nem a beruhazas.. hogy vilagos legyen!)
a forum ma:

#19 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 09:31

@bogdan: átírtam legalább 10 teraflopsra, így már elfogadható? :)

#20 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 09:35

@bogdan: 2HN DL380G6, 64 CN SL2X170G6, InfiniBand 4X QDR, SLC4
Ezt egyaltala nem kell keszpenznek venni, tenyleg csak elozetes terv, bar nagyon hasonlit az OMSZ-es megoldashoz:)
Sajnos a kérést most nem tudjuk teljesíteni. Valamilyen probléma lépett fel az adatbázis lekérdezés során.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó