HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Félmillió forintért okosabb lehet az egész osztály - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: Félmillió forintért okosabb lehet az egész osztály Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 06. 03. 08:22

Nemrégiben térképeztük fel a Classmate PC projekt helyzetét, ami áttörés előtt áll az oktatási piacon. Az iskolákbant a másik kiemelten kezelt eszköz a digitális interaktív tábla. Meglátogattunk egy intézményt, ahol 6 éve használnak ilyen eszközt, s mostanra már 19 darab áll a tanárok és a diákok rendelkezésére.
http://www.hwsw.hu/hirek/44638/smart-digitalis-interaktiv-tabla-oktatas-iskola.html

#2 Felhasználó inaktív   barii 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 03. 08:22

látom magam előtt, mondják a táblánál állónak, hogy légyszi ne röhögd el, hitelesnek kell lennije, mintha tényleg ez a tábla jó lenne

#3 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 09:17

nekem a cikkbol hianyzott az uj tanulasi "rendszer" hatranyainak bemutatasa!
ha a diakok keszen megkapjak a prezentaciokat, nem jegyzetelnek, akkor kesobb nem is olvasnak utana, nem tajekozodnak a kerdesben, es a tudasuk megmarad az osszefoglalo feluletessegen.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#4 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 09:41

Üzenet megtekintéseIdézet: bogdan - Dátum: 2010. 06. 03. 10:17

ha a diakok keszen megkapjak a prezentaciokat, nem jegyzetelnek, akkor kesobb nem is olvasnak utana, nem tajekozodnak a kerdesben, es a tudasuk megmarad az osszefoglalo feluletessegen.

Ezt megfelelő számonkérésekkel ki lehet küszöbölni.

#5 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 09:59

Ez egy regi vita -- mi a jobb, rakenyszeriteni a diakokat a jegyzetelesre vagy sem? A diak akkor tanul ha gyakorol. Jegyzetet tisztazni egyfajta gyakorlas, ezert gondoljak sokan hogy a jegyzeteles az isten. A csudat! Feladatot kell adni, sokat, abbol tanul a diak, masbol nem.
...  a fájlcserét a legtöbben illegálisnak hiszik. A valóság ezzel szemben az, hogy amíg nem kérünk, vagy kínálunk érte pénzt, a magyar joggyakorlat szerint nem lépjük át a szerzői jogi törvény által szabályozott szabad felhasználás kereteit, tehát nem járunk el törvénytelenül.Az eredeti hír

#6 Felhasználó inaktív   Virus9AX 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 10:13

Én ugy vagyok vele hogy ez mind szép és jó de csak eszköz a tanításban ami önmagában nem ér semmit csak ettől még nem fog javulni a tanítás színvonala ott ahol nincs meg az igény mind2 oldalról.
Egyszóval csupán a technikára támaszkodni nem elég hogy magasabb szintre kerüljön a tanítás, viszont ez is egy lépés felé.

#7 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 10:26

mielott belemennenk a hazai adok-kapokba, egy kulfoldi velemenyt hoznek. az intezmeny a Sheffieldi Egyetem (meg lehet nezni a ranglistakon, hol helyezkedik el.) a tanar panasza volt, hogy ok, amikor regen tanultak, akkor maguknak kellett a konyvtarban utanajarniuk, "kutatniuk" a temakat. a feladott tananyag cikkek voltak. ma a diakok haborognak, ha nem interneten elerheto, megragott, kesz, tomoritett anyagot kapnak, es ha nem abbol folyik a szamonkeres.

persze ez felsooktatas, gomnazimban masok a hangsulyok, de kezd felnoni egy generacio, akik szamara a kutatas a "wikipedian megnezem"-ig terjed..

en a magam reszerol pozitivan nezem a technikai hatter bovuleset, de eszre kell venni a hibait, hatranyait is! sajnos amig nincs onreflexio ebben az ugyben, addig a fejlodes sokszor csak latszolagos.
a forum ma:

#8 Felhasználó inaktív   Samott 

• proletar correctus
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 10:37

En a magam reszerol csak tamogatni tudom, hogy mindenki kivallo jegyzetekbol keszulhessen. Iszonyat eroforras pazarlas volt a suliban szarabnal szarabb jegyzeteket lekaparni, aztan megprobalni megfejteni, rendszerezni oket aztan miutan ez kudarcba fulladt, elkerni valamelyik szepen iro lanytol az ovet, es aztan vegul ugyis abbol keszult fel a vizsgakra az egesz tankor, a kornyekbeli fenymasolo muintezmenyek meg dagadtra kerestek magukat rajtunk. Akkor mar inkabb adja oda a tanar az eredetit es akkor elsokezbol szerzett anyagbol keszulhet mindenki.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | film-kép-rejtvény | Minecraft

#9 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 10:41

a baj ott van, hogy a tanar kivetit egy prezentaciot, elmondja az anyagot, es odaad egy jo konyvet. a fentiekbol a diak a prezentaciot valasztja, es seperc alatt megbukik a vizsgan, mert az osszefuggesekbol ott nincs semmi.
a forum ma:

#10 Felhasználó inaktív   aDoayen 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 10:49

@Virus9AX: köszi a támogató kommentet. pont ez hangzik el a cikkben is. kell a tech, de nem helyettesíti a pedagógiát. remélem volt türelmed végig olvasni :)
chill,
aDoayen

#11 Felhasználó inaktív   aDoayen 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 10:51

@bogdan: a lényeg, hogy nem azzal pöcsölnek a 45 percből 15-öt, hogy a tanár kapar a táblára, hanem nyom egy gombot és kint van az ábra, akkor pont h több idő marad a valós aktivitásra.
nagyon szkeptikus voltam (a kiállításos tech demók után) az interaktív táblákkal kapcsolatban, de élőben, bejáratva látva a dolgokat, egészen megváltozott a véleményem. vannak gyengeségei, ezt nem tagadja senki, de az új tech egyben a tanárt is kényszeríti h kilépjen az eddigi langyos vízből. jó ez. inkább az a para h van sok iskola, ahol megvették, de a raktárból nem jutott el a termekig. :(
chill,
aDoayen

#12 Felhasználó inaktív   Samott 

• proletar correctus
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 10:56

Üzenet megtekintéseIdézet: bogdan - Dátum: 2010. 06. 03. 11:41

a baj ott van, hogy a tanar kivetit egy prezentaciot, elmondja az anyagot, es odaad egy jo konyvet. a fentiekbol a diak a prezentaciot valasztja, es seperc alatt megbukik a vizsgan, mert az osszefuggesekbol ott nincs semmi.

Ez hulyeseg, a prezentacioba pont az osszefuggesek kerulnek bele, ad egy attekintest a temarol, vazlatkent tokeletes a tanulashoz. Akkor van gond, ha a konyvben nem megy utana a reszleteknek a diak. Mar ha fontosak azok a reszletek, amik nem hangzottak el az oran.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | film-kép-rejtvény | Minecraft

#13 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 11:02

Üzenet megtekintéseIdézet: bogdan - Dátum: 2010. 06. 03. 11:26

ma a diakok haborognak, ha nem interneten elerheto, megragott, kesz, tomoritett anyagot kapnak, es ha nem abbol folyik a szamonkeres.

Azért egy dolog az oktatás minősége, és még egy dolog, hogy a diákok min háborognak.

Én a magam példájából tudok kiindulni: meló miatt minimális előadáson tudok részt venni, úgyhogy a tanulás általában abból áll, hogy fogom az elérhető segédanyagokat (akár a tanár által kiadott előadásdiákat, akár kölcsönkért jegyzetet), és ami abból nem világos, annak utánanézek neten, meg a tankönyvben, ha van. (Műszaki informatikán ez nem triviális, volt/van pár olyan tárgyam, ahol mondta a tanár, hogy nincs tankönyv, mert mire befejezné, dobhatná ki, és kezdhetné az újat, frissített adatokkal.) Elvileg így ugyanazt az anyagot dolgozom fel, mint ami elhangzott, aztán sokszor kiderül, hogy nekem nagyobb rálátásom van az anyagra, mint azoknak, akik ott ültek minden előadáson, és végig jegyzeteltek. Az információ ugyanúgy rendelkezésre áll, még a könyvtárba se kell érte bemenni, csak sokan hajlamosak azt hinni, hogy mondjuk az ISDN működését meg lehet érteni egy papírcetlire kinyomtatott topológia meg a ráírt rövidítések benyalásával, aztán csúnya meglepődések vannak, amikor a számonkérésen visszaböfögik az ábrát, aztán kapnak rá fele pontszámot, amitől aztán indulhat a háborgás, hogy dehátezvótajegyzetben. Pedig egy fél órányi utánaolvasással oldalakat lehetne írni a témáról, hogy melyik doboz mit csinál, meg miért van rá szükség, és miért nem jó helyette más.

#14 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 11:04

Üzenet megtekintéseIdézet: aDoayen - Dátum: 2010. 06. 03. 11:51

@bogdan: a lényeg, hogy nem azzal pöcsölnek a 45 percből 15-öt, hogy a tanár kapar a táblára, hanem nyom egy gombot és kint van az ábra, akkor pont h több idő marad a valós aktivitásra.

Kérdés olyan marad-e, mint a céges prezik, ahol nextnextnextnext, tolják az infót az ember fejébe, fél óra után lezsibbadok, oszt a végén emlékszem kb. 3 kockára... Amúgy meg az írásvetítő meg a mindenféle táblák is erre voltak felkészítve, de suliban akkor sem volt rá lóvé :-) Ezen meg valaki biztos hülyére kereste magát, egy tábla árából ott a projektor, akármi, oszt ha nem is interaktív, legalább van minden teremben. De akkor most elolvasom a cikket is :-)
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#15 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 11:13

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2010. 06. 03. 12:02

Én a magam példájából tudok kiindulni: meló miatt minimális előadáson tudok részt venni,

Én mondjuk csak általános és középsuliban gondolkoztam, mint folyamatos bentülős.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#16 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 11:26

@debaj: "mondta a tanár, hogy nincs tankönyv, mert mire befejezné, dobhatná ki, és kezdhetné az újat"

Ezt azert nem hiszem:) Nem tudnek olyan egyetemi targyat mondani, amire ez igaz lenne.
Sajnos a kérést most nem tudjuk teljesíteni. Valamilyen probléma lépett fel az adatbázis lekérdezés során.

#17 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 11:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 06. 03. 12:13

Én mondjuk csak általános és középsuliban gondolkoztam, mint folyamatos bentülős.

Én csak arra céloztam, hogy sok dolgot lehetetlen feldolgozni csak bentülésből, meg bentülés közben jegyzetelésből, nemhogy tudásszinten, de még számonkérés-szinten sem. Mondjuk a bentülésnek is vannak fokozatai, az aranyos sztori, amikor egyszer tisztán lehetett hallani az egész előadóban az egyik hallgató felvetését, miszerint "kurva anyád, te rohadék kemper". :Đ

#18 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 11:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Leni - Dátum: 2010. 06. 03. 12:26

Nem tudnek olyan egyetemi targyat mondani, amire ez igaz lenne.

Persze ezt csak képletesen értette, viszont mondta, hogy egyszerűbb és célszerűbb a jegyzeteket frissíteni, mint évente-kétévente újraírni a túlhaladott részeket. Volt, hogy félév közben élesedett az új UML szabvány (más néven az anyag nagy része) elég drasztikus módosításokkal, aztán a tanár utalt rá, hogy vizsgán már valószínűleg azt fogja számonkérni. Abból a tárgyból például van egy 2004-es tankönyv, jóformán a fele nem igaz már. :Đ

Vagy ott volt mondjuk a Távközlő hálózatok, a tanár kedvenc szavajárása volt, hogy ma még csak újságcikk, holnap már vizsgaanyag. :-) Ebből a tárgyból is van egy félbehagyott tankönyv, talán 2006-os, a HSDPA-ról még úgy beszél, hogy a 3G kiterjesztése, papíron már létezik, aztán rá egy-másfél évre már szinte eladhatatlan volt az a telefon, ami nem tudta. Amikor én tanultam, az LTE volt ilyen papíron létező technológia, aztán rá pár héttel elkezdődtek az első éles tesztek.

#19 Felhasználó inaktív   map 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 11:57

Na nem mondom szép dolog ez az aktív tábla. Mondjuk nekem már kifolyna a szemem,ha még a tábla is aktiv, és a képernyöt is nézni kell,meg a neonfényben aszalódni...de ezt mindenkinek a szemére bízom. :) A másik dolog,hogy amig vannak olyan tárgyak,jó hogy egyetemen, amihez nincsen "jegyzet", hanem a kinyomtatott powerpoint diák kaphatóak könyv alakban (persze ahhoz is lehet jegyzetelni,de szerintem elég durva), jó, hogy nem a legfontosabb tárgyunk, de nem kimondottan diákbarát (főleg annak fényében,h a tanárok fellolvassák a diákat).

A 3. hogy megvesznek vagy a könyvtárból kiutalnak egy vagon könyvet középiskolában, és van közöttük olyan amit nem is használnak. Egy Egy általános vagy középiskolás gyerektöl szerintem még nem kell elvárni,hogy azonnal értese,miért is kapta azt a könyvet,és hogy önáloan használja...ez nem egy helyen megy így.

Először a módszertant (és a zavart egyes fejekben)kellene rendbetenni, aztán főhet a fejünk a felesleges 15 perc miatt amin a táblára rajzolgatnak :P Szerintem!! :)

#20 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 03. 12:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Samott - Dátum: 2010. 06. 03. 11:56

Ez hulyeseg, a prezentacioba pont az osszefuggesek kerulnek bele, ad egy attekintest a temarol,
szerintem az attekintes pont, hogy nem az osszefuggesekre iranyit ra! tehat: attekintest ad, de az osszefuggesekre csak a temaba elmelyedve lehet ralatni.

Idézet

Akkor van gond, ha a konyvben nem megy utana a reszleteknek a diak.
ahogy az angliai panaszos is emlitette: nem megy. pont.
a forum ma:

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó