HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Számháború a telefonos adományvonalak között - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: Számháború a telefonos adományvonalak között Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 06. 04. 19:08

Az adománygyűjtés egyik leghatékonyabb módja a klasszikus telefonos adományozás, melynek működési és finanszírozási hátterével kapcsolatban egyáltalán nem felhőtlen az egyetértés a telefontársaságok és a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány közt.
http://www.hwsw.hu/hirek/44697/nemzeti-segelyvonal-nsv-telenor-vodafone-magyar-telekom-upc-invitel.html

#2 Felhasználó inaktív   map 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 04. 19:08

Furcsa eegy helyzet ez. Elolvastam az nsv.hu-n a közleményt... lehet,hogy elbambiztam,de még sosem hallottam róla eddig...igaz ez az én gondom. Azt én sem találom etikusnak, hogy a szolgáltató arra hivatkozva nem kapcsolja a számot mert ilyen-olyan fenntartásai vannak az alapitvánnyal szemben.

Ugyanakkor szerintem,hogy ha valóban tetszőleges arányban használhatják fel az alapítványok a befolyt összegeket azt valahogy állami szinten kellene szabáyozni(vagy már szabályozva van??),hogy a hirdetések amelyekkel az adományozókat toborozzák tartalmazzák ezeket az információkat(vagy felkináljanak egy forrást ahol erről hiteles információhoz juthatunk),igy a fogyasztó(vagy adományozó) fel tudja mérni,hogy érdemes-e adományoznia az x hívószámon vagy nem szimpatikus számára éppen a felkinált lehetőség.

Persze lehet,hogy közzé tesznek ilyesmit, mint mondtam erröl az adományvonalról még sosem hallottam.

#3 Felhasználó inaktív   otto_dc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 04. 21:35

A cikketek alapján elsőre kételyeim ébredtek, aztán megnéztem az NSV honlapját, meg az alapító okiratot. Az alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője, a tagok pedig az alábbi szervezetek vezetői: Magyar Vöröskereszt, Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Baptista Szeretetszolgálat, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Hírtőzsde Holding Zrt. Ezen kívül van három fő a felügyelő bizottságban, és van egy ügyvivő. Slussz. Nem úgy tűnik, hogy ezek az emberek csakis ebből akarnak megélni, ezért az én olvasatom szerint mindössze arról van szó, hogy az alapító kerek-perec előírta: az egész mutatványnak működési költségei is vannak/lehetnek, ezért a segélyezésként konkrétan átadott/kiadott pénzösszeg nem lehet annyi, hogy az alapítvány további működése ellehetetlenüljön. Minden másban -- arányok, stb. -- a kuratórium dönt. Ja, az egészben a lényeg az, hogy a hívások száma alapján kalkulálni tudják a majdani bevételt, így mielőtt az ténylegesen befolyna, az alapítvány pénztartalékaiból már előbb (akár azonnal) tényleges segélyt tudnak nyújtani, nem kell megvárni a hívók tényleges befizetéseit, a havi pénzügyi zárást, stb.

#4 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 04. 21:41

Üzenet megtekintéseIdézet: otto_dc - Dátum: 2010. 06. 04. 22:35

Hírtőzsde Holding Zrt.

Ez mindenhol ott van és beleszól? Alapítvány meg érdekes, nem véletlenül vannak olyan reklámok, ahol saját alapítványuk van, vagy az összeg 100%-a oda folyik be, ahova kell. Amúgy pár kisebb ilyen-olyan alapítványba beláttam, nyúlják azok a pénzt gusztustalanul, mert "működési költség", aztán amire valójában beszedik, oda a töredéke jut.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#5 Felhasználó inaktív   otto_dc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 04. 21:50

Bocs, kiegészítés: mehetne párhuzamosan mindkét szám simán. A szolgáltatók közös száma jó azoknak, akik az adott szolgáltatóknál ügyfelek, így az összegből a T-akármi, meg az állam nem nyúl le (amúgy nem tehetnek mást, nem mondhatnak le a díjakrók, ill. az adóról egy alapítvány működése miatt), de az összeg ténylegesen csak később kerülhet a rászorulókhoz (asszem), viszont az NSV-s verzió meg jó azoknak akiknél nincs T-s és/vagy állami sarc, cserébe az összeg gyorsan (azonnal) eljuthat a rászorulókhoz. Ha lenne kicsi eszük az érdekelteknek, a be- és kifizetési tudnivalókkal együtt mindkét számot mindegyiküknek hirdetni kellene, ugyanis a bajbajutottaknak ez a legjobb, a többi meg "smafu".

#6 Felhasználó inaktív   otto_dc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 04. 21:54

@Jahno: itt elvileg lehet látni, mert van látható számláló a telefonálásokról (jó-jó, tudom, de hadd legyek jóhiszemű), és az is ott van, hogy az OTP-s (de utálom...) számláról mennyit hívtak le. Nyíltnak tűnik, mert a szolgáltatók és a bank is lebuktathatná őket (mint mondtam, elvileg).

#7 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 04. 22:15

Üzenet megtekintéseIdézet: otto_dc - Dátum: 2010. 06. 04. 21:54

@Jahno: itt elvileg lehet látni, mert van látható számláló a telefonálásokról (jó-jó, tudom, de hadd legyek jóhiszemű), és az is ott van, hogy az OTP-s (de utálom...) számláról mennyit hívtak le. Nyíltnak tűnik, mert a szolgáltatók és a bank is lebuktathatná őket (mint mondtam, elvileg).

Annak tűnik. De az un. "segélyszervezetek" mind nyíltnak tűnnek és a döntő többségük úgy nyúlja le szinte a teljes bevételt, ahogy megjön (elmegy a "működési költségre"). (Lásd: Hofi-féle egyházra gyűjtök, aztán egy nyaralóra.) Avagy a végső kifizetés kp-ben történik... ...és nem feltétlenül azonos a papíron szereplő azzal, aki kézhez kapta a pénzt.

Mivel ezen alapítványok működésébe én nem látok bele, így azt sem tudom, hogy melyik szolgáltató milyen szempont szerint választotta őket.
Az előfizetőktől pénzt kérni az alapítványok részére (erkölcsi) felelősséggel jár: csak annak az alapítványnak szabad így gyűjteni, amelyben a szolgáltató megbízik.

#8 Felhasználó inaktív   otto_dc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 04. 22:55

@kisrobert: tudom én, tudom (sajnos). Nem teljesen hülye vagyok, csak szeretem a meséket. :P
Ja tényleg, és miért nem bankszámlára utalják a segélyt? Jó kis kérdés ez, legalább olyan jó, mint az, hogy: vajon az esőtáncot hogyan gyakorolják? Jut eszembe, a másik számra érkező 200 batkáról honnan tudja a felajánló, hogy ténylegesen oda jut, ahova szánták? A cikk utolsó előtti mondatára emlékszem... :)
Na jó, megyek aludni.

#9 Felhasználó inaktív   Nemes Dániel 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 00:03

A dolog nagyon egyszerű: meg kell nézni, mi történt ennél az Alapítványnál az elmúlt években.

Az Alapító Okirat szerint:

"Az Alapítvány tevékenységéről, beszámolói közlésének nyilvánosságáról a Kuratórium
gondoskodik a székhelyen történő írásbeli kifüggesztés, illetőleg az Alapítvány
honlapján történő megjelentetés útján."

A honlapon nincs kint a beszámoló. Lehet hanyagság és lehet sumákolás, döntse el mindenki maga.

#10 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 01:26

Azért kiszorozva 110 misit beszedtek, szép összeg. Belenéztem, nekem mai onlány világban az 55-70 napos határidejű tranzakció sem egyszerű műtét.

Én nem tudok elég diplomatikusan írni, de HWSW mégis csak lecikkezte, szerintem kérdezzenek már rá folytatásként, hogy "oszt mi". Mostanában úgyis megkérdezték mi érdekel, meg újságírók, akkor részemről 1 szavazat erre a témára.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#11 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 07:35

"Bár az adományvonalak kapcsán nyilvánvalóan nem jelenthető ki, hogy a jó szándék mellett bármelyik felet üzleti megfontolások..."

Én úgy tanultam közgázból hogy "társadalmi szerepvállalás" tevékenységet is végeznek a vállalatok azért hogy ezzel is fényezzék a márkát, jobb színben tűnjenek fel a vásálóik előtt. Ezt most az árvíz kapcsán úgy tehetik hogy egy fillérjükbe sem kerül, mert az ügyfelek fizetik. Korrekt az lenne ha minden ügyféladományhoz hozzátenének ugyanannyit a profitjuk terhére. Szerintem nem szabadna blokkolnia senkinek semmit mindaddig ameddig nem zajlik valamiféle alapos gyanú tárgyát képező cselekmény. Ezt pedig a blokkolással egyidőben lehet jelezni a nyomozó hatóságnak.

#12 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 09:24

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2010. 06. 05. 07:35

Szerintem nem szabadna blokkolnia senkinek semmit mindaddig ameddig nem zajlik valamiféle alapos gyanú tárgyát képező cselekmény.

Nem blokkolja senki. Csak van a T csoportnak egy kedvenc alapítványa és van az összes többinek egy. Mindkét csoport a saját kedvenc alapítványával van kapcsolatban, amelyről azt gondolják, hogy nem lopnak túl sokat, túl nyilvánvalóan. Ezen két alapítványon kívül még ezernyi van, akik nem sírnak, hogy így nem jutnak pénzhez.

#13 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 10:25

@kisrobert: Nekem az az info jön le hogy a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány(1752) nem hívható a UPC, Telenor, Voda hálózatból, minden más hálózatból elérhető (Invitel, Digi, T-*), a 1749 az minden hálózatból elérhető. Ez 3 szolgáltató általi blokkolás az én olvasatomban.

#14 Felhasználó inaktív   Enolagay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 06. 05. 11:31

pro-kontra nem értem a feleket. egyrészt szomorú, hogy az nsv-hoz a voda es telenor hálozatából jött 300e hívás elveszett, másrész az nsv simán megtehetné gesztus lapon, hogy a redirekteli a voda és pannon hívásokat a 1749-re...
free élettér service for addicts

#15 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Istvánpocok
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 19:23

Érdekes dolog, hogy ha a 1752 kapcsán a Telekom nem mond le a kapcsolási díjról, mert ez számára üzlet, akkor miért várják el, hogy a többi szolgáltató engedje ennek a számnak a hívását, hiszen számukra nem üzlet.

#16 Felhasználó inaktív   Samott 

• proletar correctus
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 20:12

A 1749 egy mindenki altal elfogadott, tamogatott megoldas... mi a banatnak kellett meg egy hasonlo dolgot letrehozni? A 1752-ot fel kellene szamolni es csak a 1749-et nyomni mindenhol. A francert kell parhuzamos infrastrukturat fentartani?

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | film-kép-rejtvény | Minecraft

#17 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 20:26

Mindkét félnek van igazsága, az NSV-nek viszont szerintem megalpozottabb az érvelése. Jobb a nonprofit kapcsolási díj nélküli szám (bár sok díjcsomagban eleve nincs kapcsolási díj), de ha valaki gyűjteni akar akármire akkor nem blokkolhatom olyan címszóval hogy erre nálam is lehet gyűjteni. Ez önbíráskodás, elveszik a választás leehtőségét az emberektől.
Ha azt akarja valaki hogy inkább az Ő számát hívják akkor tegyen minden adományforint mellé x forintot a sajátjából, ezt elkezdheti PR-oltatni, és tényleg úgy fogunk rá tekinteni mint aki szerepet vállalt egy társadalmi probléma megoldásában. De ez így csak a jó kis magyar "dögöljön meg a szomszéd tehene is" történet.

#18 Felhasználó inaktív   Samott 

• proletar correctus
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 20:28

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2010. 06. 05. 21:26

De ez így csak a jó kis magyar "dögöljön meg a szomszéd tehene is" történet.

Nem, ez arrol szol, hogy csurran-cseppen az ilyen ugyekbol annak is aki szervezi. Igy most ket helyen szivarog.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | film-kép-rejtvény | Minecraft

#19 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 20:42

@Samott: Szerintem stimmel a hasonlat. Dögöljön meg akinek elvitte az ár a házát, de akkor sem engdem hogy az NSV alapítványon/más kapcsolási díján menjenek keresztül az adományok.

#20 Felhasználó inaktív   Samott 

• proletar correctus
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 05. 20:45

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2010. 06. 05. 21:42

@Samott: Szerintem stimmel a hasonlat. Dögöljön meg akinek elvitte az ár a házát, de akkor sem engdem hogy az NSV alapítványon/más kapcsolási díján menjenek keresztül az adományok.

De mi szukseg egyaltalan az NSV-re, mikor a 1749 tokeletesen mukodott elotte is? Annyira mindegy melyik szamot potyogod be.

Samott

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó