Re: HTML5-kánaánt hoz a Safari 5
Elküldve: 2010. 06. 08. 11:06
http://www.hwsw.hu/hirek/44707/apple-safari-5-bongeszo-browser-chrome-firefox-javascript-reader-nitro-html5.html
Elküldve: 2010. 06. 08. 11:06
Elküldve: 2010. 06. 08. 11:08
Ami még érdekes, az a bővítmények kezelése. Tiszta szégyen -- bár jellemző -- hogy a "nyitottságra éhező" apple megint ennyire diktatórikus eszközökkel vág rendet a fejlesztések közt.
Elküldve: 2010. 06. 08. 11:20
Elküldve: 2010. 06. 08. 13:20
Szóval az elgondolásod alapján kérdőjelezed meg amit számokkal nem támasztasz alá. Ez nem csúsztatás?
Az, hogy szabadon játszhatsz a homokozóban, nem jelenti azt hogy megengedik a randalírozást. Így tudják biztosítani, hogy nem kerülnek igénytelen/selejtes fércművek telepítésre. Mint az iPhone app-ok esetében. Sztem igenis jó dolog ez a szűrés. Nem lehet, hogy felteszel minden fércmunkát, aztán meg elromlik/nem úgy működik vmi ahogy elképzelted, és utánna nem te vagy hülye, hanem az X program a szar. Ezzel a minősítési rendszerrel/engedélyezési procedúrával ez remekül kezelhető.
Elküldve: 2010. 06. 08. 14:01
A leszabályozott üzleti modell, meg érveléseddel ellentétben nem a felhasználó érdekét szolgálja. Egyrészt image, másrészt meg kézzel fogható anyagi haszon. Érdekes módon ez a "szánalmasan" liberális rendszer máshol működőképes, bár igaz, hogy nem is ebből gazdagodik a gugli, a ms, a mozilla, meg sokan mások. Az is igaz, hogy tudni kell élni a szabadsággal, és megnézni egy alkalmazás/kiegészítő értékelését. Jaaa, hogy az nem megy, bots... Az apple ettől megkíméli a táborát, meg a választási lehetőségektől is.
Egyszerűbb lett volna azt leírni ennyi erővel, hogy azért nem értesz egyet, mert őket jobban kedveled.
Ja a legújabb kedvencem: az egyes böngigyártók proof-of-concept alkalmazások/kísérletek számára oldalakat tartanak fent. Van ilyen a mozillának, az operának, van elvileg a chrome számára fentartott microsite is, amiket keresztbe-kasul lehet a különféle böngészőkkel tesztelgetni. Aztán jött a safari team, és készítettek egy html5 jóság-demonstrációs oldalt, ami kizárólag safari alatt jön be, de csak odáig jutottak el az eftársak, hogy user agent maszkolással kijátszható, mert nem state-of-the-art az alapján szelektálják a látogatókat, hogy milyen feature-öket képes kezelni, hanem request header szerint.
Elküldve: 2010. 06. 08. 14:13
Idézet: floatr - Dátum: 2010. 06. 08. 15:01
Aztán Chrome alatt nem is működik a fele.
Elküldve: 2010. 06. 08. 14:41
Elküldve: 2010. 06. 08. 14:51
Idézet: floatr - Dátum: 2010. 06. 08. 15:41
Amivel néztem, az egy két-három hete kijött OSX-es Chrome, valamint egy jópár hónapja frissítetlen négypontvalahanyas Safari.
A legfrissebb lehetőségeket meg bátran kiírhatod, nem fog leszáradni a kezed.
Elküldve: 2010. 06. 08. 15:20
Egy mezei usernek miért legyen köze az alkalmazásfejlesztéshez? Felőlem aztán bánthatod, az nem befolyásolja az én véleményem/használati szokásom. Csak báncsa a szemem, 1-2 dolog. Mi értelme egy kész terméket összehasonlítani egy béta állapotúval? (Te hoztad fel a Chrome6-ost!)
Cafén megszokott stílus? Most lementem alfába, de ottse ugrott be, hogy mire célzol, és mijaza café?
Elküldve: 2010. 06. 08. 17:48
Ami olyan kb. mintha a Rákóczi turaósból kivennéd a turaót...
Szerkesztette: BigiCigi 2010. 06. 08. 17:49 -kor
Elküldve: 2010. 06. 09. 08:52
A magam részéről örülök neki, hogy ennyire nekifeküdt mindenki a böngi optimalizálásnak, és a html5-ös implementációknak. Jó dolog, hogy optimalizálnak a layout motor és a cache integrációján. A ms/mozilla ötlete is jó a 2D-s gyorsítással kapcsolatban, és az meg csak hab a tortán, hogy az opera, a safari és a exploder team is kezd felzárkózni a script motort illetően. Ez mind a kiélezett verseny miatt van, és egyre inkább a felhasználót szolgálja. Az viszont h egy ennyire szintetikus teszttel kiszúrják a mezei júzer szemét, elég gáz. Egész egyszerűen már nem tud elegendő különbséget produkálni a teszt egy bizonyos határon túl, mert nem a tesztelt jellemző lesz a szűk keresztmetszet.
A dev channel-es chromiumról meg illik tudni pár dolgot. A napi buildbe kerülnek bele először az új feature-ök, újítások. Ez érdekes módon az utóbbi egy évben egyszer sem jelentette azt, hogy összefosta magát nehogy rendszeresen, de egyáltalán. Ezt használom alapértelmezettként, és nyúzom is eleget, a legdurvább probléma az volt, hogy max heti egy alkalommal egy tab kihalt, és újra meg kellett nyitni. Az összes véglegesnek minősített böngésző mellett ez messze a legstabilabb -- bár lehet h én rontottan el valamit
Elküldve: 2010. 06. 09. 08:57
Amúgy leginkább websocket/comet témában ég nagyon a tenyerem, de egyelőre szerver sincs igazán, ami támogatná.
Elküldve: 2010. 06. 09. 10:37
Elküldve: 2010. 06. 09. 11:24
(Részben a teszt minősége miatt, részben mert a nagyjából ugyanazon a teszteltségi szinten lévő, jelenleg "kész"nek nem nyilvánított chromium 6-al sem mérik össze, pláne nem az egyébként "kész" operával)
Elküldve: 2010. 06. 09. 11:44
Idézet: floatr - Dátum: 2010. 06. 09. 12:24
És ez hogy jön ahhoz a hozzászólásomhoz, amit kifogásoltál?
A sebességet meg elég nehéz anélkül megítélni, hogy kipróbáltad volna, a csípőből kamunak titulálás meg még nehezebb. Az is tény, hogy az eddigi Safari verziók Windowson is elég meggyőző sebességet produkáltak, nem csak a tesztekben, hanem a mindennapi használatban, és itt jön az én szerintemem: szerintem az új verziót sem lehet csak úgy lerázni, hogy tesztekben gyorsabb, a valós életben meg nem.
Elküldve: 2010. 06. 09. 11:55
A café-ra továbbra is várom válaszod.
Elküldve: 2010. 06. 09. 12:51
Melyik pont a "szerintem"-érv szerinted? Az hogy a safari 5 és a chrome 5 feature freeze között több hónap telt el? Az hogy a safari 5-tel egy vonalon haladó chrome 6 az előcibált de szakmailag irreleváns teszten megint jobban teljesít az említett site-on pulikált eredmények szerint? Az hogy a leggyorsabbabb opera érthető okokból nem lett összehasonlítva? Az hogy a sunspider teszt atomi teszteket végez egy a tesztmagnál összetettebb iterációban, és hozzá képest a v8 teszt egy valós helyzetet teremt, és ráadásul érdemi különbséget tud mérni a legjobbak közt? Az hogy a non-plus ultra weboldal bekorlátoz szarafira, mert a fejlesztők nem tudnak feature-öket detektálni, míg a html5-ös "közösség" többi tagja igen?
A sebességet meg nem én ítélem meg, hanem éppen ők a tesztjeik alapján. A teszt kontra valós élet pedig nem a jelen webes tartalmakkal kapcsolatos, a sunspider ehhez még kevesebb támpontot ad, mivel az kizárólag scriptes benchmark, nem böngészési "élmény" benchmark.
Elküldve: 2010. 06. 09. 13:08
Idézet: floatr - Dátum: 2010. 06. 09. 13:51
Idézet
Innentől kezdve tényként kezelted, hogy csak ezt az egy tesztet futtatták le, és verik a mellüket. Ráadásul a Safarit nem használod, de biztosan nem gyorsabb, mint xy másik böngésző. Az én hozzászólásomra meg csak hablatyolsz devchannelekről, meg feature freeze-ekről.
Elküldve: 2010. 06. 09. 13:09
Nemrég fejlesztettünk egy diagram manipulációs alkalmazást svg/vml alapon, és eddig a chrome/opera/safari volt az, amelyik a legkisebb akadás nélkül vette az akadályt, FF 3.6-nál kisebb problémák voltak, IE8 esetében meg kis túlzással képregény élmény volt. Egy kicsit összetettebb esetben, mint mondjuk a sumopaint esetleges portolásakor már lényeges különbségek lennének az éllovasok közt is. De annyiban igazad van, hogy egy origo/index/bárakármi esetében még egy IE5 is bőség meg áldás.
Amúgy meg tévednék...?

Súgó