HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: HTML5-kánaánt hoz a Safari 5 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: HTML5-kánaánt hoz a Safari 5 Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 06. 08. 11:06

A tegnapi WWDC kétségtelenül legnagyobb sztárja az Apple új okostelefonja, az iPhone 4 volt, a cég ugyanakkor ezen a napon indította útjára saját fejlesztésű webböngészőjének, a Safarinak a legújabb, 5-ös változatát.
http://www.hwsw.hu/hirek/44707/apple-safari-5-bongeszo-browser-chrome-firefox-javascript-reader-nitro-html5.html

#2 Felhasználó inaktív   galedki 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 08. 11:06

baszki, ez a reader odabasz. kiváncsi vagyok hol müxik. mert itt igen. amúgy egy sima intelligens print-out -ot generál, de azt nagyon jól, asszem. megyek a többi flashelő oldalakra...

#3 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 08. 11:08

Gondolom a sunspider tesztek alapján örülnek ennyire, mert azok eléggé viccesek. A motor egy-egy apró szeletét vizsgálja sokszoros iterációval, aminek a valós alkalmazásokhoz semmi köze. Amikor valaki egy JS kódot készít, nem ennyire elszigetelt kódrészletek, hanem -- ahol valóban számíthat a sebesség -- lényegesen összetettebb struktúráról van szó. Emiatt a V8 benchmark kicsit valósághűbb eredményt ad. Az ajaxian-on ráadásul lemérték a dev channel-en kiadott chrome 6-al, és paraszthajszállal ez van megint elől. Érdekes kis csúsztatások és féligazságok ezek, bár tény h ez az élmezőny már az a szint, aminél inkább az számít, hogy a firefox és a többiek mennyire gyalázatosan el vannak maradva.

Ami még érdekes, az a bővítmények kezelése. Tiszta szégyen -- bár jellemző -- hogy a "nyitottságra éhező" apple megint ennyire diktatórikus eszközökkel vág rendet a fejlesztések közt.

#4 Felhasználó inaktív   galedki 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 08. 11:20

hát, ha olvasni akar valaki tényleg, akkor jó ez a Reader. blogokon nemúgy tünik, mint aki működni akar: a hozzászólások lemaradtak. de jó.

#5 Felhasználó inaktív   cigam 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 13:20

floatr: Te beszélsz csúsztatásokról? Úgy "gondolod", hogy egy bizonyos tesztben - amit te nem tartasz valósághű modellnek - elért eredményei miatt a "legygyorsabb". Bezzeg az xy teszt. Mivan ha nem is úgy van, hanem xy tesztben bizonyult 1.nek? De miért nem írsz le pontos számokat?
Szóval az elgondolásod alapján kérdőjelezed meg amit számokkal nem támasztasz alá. Ez nem csúsztatás?
Az, hogy szabadon játszhatsz a homokozóban, nem jelenti azt hogy megengedik a randalírozást. Így tudják biztosítani, hogy nem kerülnek igénytelen/selejtes fércművek telepítésre. Mint az iPhone app-ok esetében. Sztem igenis jó dolog ez a szűrés. Nem lehet, hogy felteszel minden fércmunkát, aztán meg elromlik/nem úgy működik vmi ahogy elképzelted, és utánna nem te vagy hülye, hanem az X program a szar. Ezzel a minősítési rendszerrel/engedélyezési procedúrával ez remekül kezelhető.

#6 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 14:01

@cigam: Az esszé alapú fikkantás úgy látom jobban megy, mint az értő olvasás. Tán ha megnéznéd, amiről beszéltem, akkor értenéd, hogy miről beszélek. Talán ha volna közöd a js motorokhoz, és js-alapú alkalmazásfejlesztéshez, akkor tudhatnád, hogy mi a különbség a benchmarkok közt. De láthatóan nem sok van, mert egyébként elolvastad volna azt a bejegyzést is, és tudnád azt, hogy miről szól a V8 teszt, és a sunspider, meg talán azt is, hogy a sunspider-féle szintetikus tesztek max papíron mutatnak valahogy, míg a V8-alatt valami "paranormális" okból kifolyólag rendszeresen durva különbségek mutatkoznak a sunspider szerint kiélezett verseny helyett. De azt is látom, hogy a mondandóm másik fele sem igazán jött le (ti a többiekkel van inkább probléma, mint ezzel a hármassal), csak annyi, hogy "báncsák az epült", bár a cafén már megszoktam a stílusodat.

A leszabályozott üzleti modell, meg érveléseddel ellentétben nem a felhasználó érdekét szolgálja. Egyrészt image, másrészt meg kézzel fogható anyagi haszon. Érdekes módon ez a "szánalmasan" liberális rendszer máshol működőképes, bár igaz, hogy nem is ebből gazdagodik a gugli, a ms, a mozilla, meg sokan mások. Az is igaz, hogy tudni kell élni a szabadsággal, és megnézni egy alkalmazás/kiegészítő értékelését. Jaaa, hogy az nem megy, bots... Az apple ettől megkíméli a táborát, meg a választási lehetőségektől is.

Egyszerűbb lett volna azt leírni ennyi erővel, hogy azért nem értesz egyet, mert őket jobban kedveled.

Ja a legújabb kedvencem: az egyes böngigyártók proof-of-concept alkalmazások/kísérletek számára oldalakat tartanak fent. Van ilyen a mozillának, az operának, van elvileg a chrome számára fentartott microsite is, amiket keresztbe-kasul lehet a különféle böngészőkkel tesztelgetni. Aztán jött a safari team, és készítettek egy html5 jóság-demonstrációs oldalt, ami kizárólag safari alatt jön be, de csak odáig jutottak el az eftársak, hogy user agent maszkolással kijátszható, mert nem state-of-the-art az alapján szelektálják a látogatókat, hogy milyen feature-öket képes kezelni, hanem request header szerint.

#7 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 14:13

Üzenet megtekintéseIdézet: floatr - Dátum: 2010. 06. 08. 15:01

Aztán jött a safari team, és készítettek egy html5 jóság-demonstrációs oldalt, ami kizárólag safari alatt jön be, de csak odáig jutottak el az eftársak, hogy user agent maszkolással kijátszható, mert nem state-of-the-art az alapján szelektálják a látogatókat, hogy milyen feature-öket képes kezelni, hanem request header szerint.

Aztán Chrome alatt nem is működik a fele.

#8 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 14:41

@debaj: A legkurrensebb feature-ök nyilván nem a tavaly év vége óta freeze-ben lévő 5-ös verzióban fognak jól mutatni, hanem az új safari "féltestvérével", ami még egyelőre dev channeles. De amúgy a mozilla oldalán is bele futhat a safari számára értelmezhetetlen dolgokba többek közt a css3 namespace miatt, amikor ugyanazokat a funkciókat más prefix-el nevezték el. Ilyenkor érdekes módon a mozillától kijön egy kvázi összbrowseres megoldás, a webkit lelkes csapata meg kiad egy safari-only változatot. Ez úgy mindenestül jellemző rájuk...

#9 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 14:51

Üzenet megtekintéseIdézet: floatr - Dátum: 2010. 06. 08. 15:41

@debaj: A legkurrensebb feature-ök nyilván nem a tavaly év vége óta freeze-ben lévő 5-ös verzióban fognak jól mutatni, hanem az új safari "féltestvérével", ami még egyelőre dev channeles.

Amivel néztem, az egy két-három hete kijött OSX-es Chrome, valamint egy jópár hónapja frissítetlen négypontvalahanyas Safari.

A legfrissebb lehetőségeket meg bátran kiírhatod, nem fog leszáradni a kezed. :-)

#10 Felhasználó inaktív   cigam 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 15:20

@floatr: Esszé alapú fikkantás. Ez tetszik :) Tudod van aki lekakkantja a teszteredmények összehasonlítását. Nem akad ki azon hogy egyik tesz így mér a másik meg úgy. Megelégszik azzal, hogy stzabilan és gyorssan működik a böngészője (Hogy melyikre teszi le voksát egyéni izlésficam kérdése, mint mondtad a toppon, nüansznyi eltérések vannak)
Egy mezei usernek miért legyen köze az alkalmazásfejlesztéshez? Felőlem aztán bánthatod, az nem befolyásolja az én véleményem/használati szokásom. Csak báncsa a szemem, 1-2 dolog. Mi értelme egy kész terméket összehasonlítani egy béta állapotúval? (Te hoztad fel a Chrome6-ost!)
Cafén megszokott stílus? Most lementem alfába, de ottse ugrott be, hogy mire célzol, és mijaza café?

#11 Felhasználó inaktív   Informatikus 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 17:48

"HTML5 kánaán" - na én ezen részemrõl jót mulattam.. kár hogy elég halovány és gyengécskén muzsikál a flash nélküli iPad-en :]

Ami olyan kb. mintha a Rákóczi turaósból kivennéd a turaót...

Szerkesztette: BigiCigi 2010. 06. 08. 17:49 -kor

#12 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 08:52

@cigam: Namost el kéne dönteni, hogy lekakkantod a teszteredményeket, vagy sem, érdekel a felhasználói "élmény" vagy sem. Amiről beszéltem éppen a tesztek valóságalapja, ami pl a sunspider esetében elég kicsi. Elég csak megnézni, hogy mit mennyi ideig tesztel, és vesd össze azzal, hogy mennyi idő alatt tölti be a tesztet.
A magam részéről örülök neki, hogy ennyire nekifeküdt mindenki a böngi optimalizálásnak, és a html5-ös implementációknak. Jó dolog, hogy optimalizálnak a layout motor és a cache integrációján. A ms/mozilla ötlete is jó a 2D-s gyorsítással kapcsolatban, és az meg csak hab a tortán, hogy az opera, a safari és a exploder team is kezd felzárkózni a script motort illetően. Ez mind a kiélezett verseny miatt van, és egyre inkább a felhasználót szolgálja. Az viszont h egy ennyire szintetikus teszttel kiszúrják a mezei júzer szemét, elég gáz. Egész egyszerűen már nem tud elegendő különbséget produkálni a teszt egy bizonyos határon túl, mert nem a tesztelt jellemző lesz a szűk keresztmetszet.

A dev channel-es chromiumról meg illik tudni pár dolgot. A napi buildbe kerülnek bele először az új feature-ök, újítások. Ez érdekes módon az utóbbi egy évben egyszer sem jelentette azt, hogy összefosta magát nehogy rendszeresen, de egyáltalán. Ezt használom alapértelmezettként, és nyúzom is eleget, a legdurvább probléma az volt, hogy max heti egy alkalommal egy tab kihalt, és újra meg kellett nyitni. Az összes véglegesnek minősített böngésző mellett ez messze a legstabilabb -- bár lehet h én rontottan el valamit :)

#13 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 08:57

@debaj: Én ubuntu alatt a chromium ppa-ból használom a daily buildet. Sacc márciusban váltottak verziót, de pár hónappal korábban is már csak fixek mentek az 5-be. A safari feature freeze nem tudom mikor volt, de a leírtak alapján jóval később max 1-2 hónappal ezelőtt, amikor a chromium 6-ra váltott a dev channel is.

Amúgy leginkább websocket/comet témában ég nagyon a tenyerem, de egyelőre szerver sincs igazán, ami támogatná.

#14 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 10:37

Ezt most nem értem. Tehát azért jobb az adott Chrome verziónál (ami a béta státuszból nemrég lépett ki, lévén az OSX-es változat csak nemrég érkezett meg) hónapokkal öregebb Safari, mert 1-2 hónapja volt a "safari feature freeze"? Az hol érinti az én verziómat? Frissítés, új verzió azóta nem érkezett hozzá, csak tegnap este, amikor főverziót lépett.

#15 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 11:24

@debaj: Nekem semmi problémám nincsen a safarival, egyedül az nem volt szimpatikus, hogy az operához hasonlóan valószínűleg rövid tesztelési utómunkán esett át míg késznek nyilvánították. Illetve még ez sem, mert nem használom, csupán ez a sunspider alapú leggyorsabbabb kommunikáció a többi információ fényében lényegében kamu.

(Részben a teszt minősége miatt, részben mert a nagyjából ugyanazon a teszteltségi szinten lévő, jelenleg "kész"nek nem nyilvánított chromium 6-al sem mérik össze, pláne nem az egyébként "kész" operával)

#16 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 11:44

Üzenet megtekintéseIdézet: floatr - Dátum: 2010. 06. 09. 12:24

@debaj: Nekem semmi problémám nincsen a safarival, egyedül az nem volt szimpatikus, hogy az operához hasonlóan valószínűleg rövid tesztelési utómunkán esett át míg késznek nyilvánították. Illetve még ez sem, mert nem használom, csupán ez a sunspider alapú leggyorsabbabb kommunikáció a többi információ fényében lényegében kamu.

És ez hogy jön ahhoz a hozzászólásomhoz, amit kifogásoltál? :-) Az tény, hogy a jelenlegi (azaz a tegnapi, mert a Safari most frissült, amivel szemben tényleg sportszerűtlen lenne bármilyen összehasonlítás) hivatalos verziók közül a Safari jól jeleníti meg, a Chrome pedig nem. Másrészt az eddigi hozzászólásaid kizárólag szerintemeket, meg valószínűlegeket tartalmaznak, ami elég gyenge érv bármilyen teszttel szemben, és még gyengébb annak a fényében, hogy az egész érvrendszeredet egy jókora "szerintem"-re építetted, aztán ezt a szerintemet onnantól kezdve tényként tálaltad.

A sebességet meg elég nehéz anélkül megítélni, hogy kipróbáltad volna, a csípőből kamunak titulálás meg még nehezebb. Az is tény, hogy az eddigi Safari verziók Windowson is elég meggyőző sebességet produkáltak, nem csak a tesztekben, hanem a mindennapi használatban, és itt jön az én szerintemem: szerintem az új verziót sem lehet csak úgy lerázni, hogy tesztekben gyorsabb, a valós életben meg nem.

#17 Felhasználó inaktív   cigam 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 11:55

@floatr: Olyan szempontból kakkantom le, hogy nem arra recskázok, hogy 3%-al gyorsabb/lassab egyik a másiknál. A nagyságrendi eltérés természetesen érdekel. Most megkerestem http://gavinroy.com/how-does-safari-5s-javascript-performance-sta itt van 3 féle teszt is. Bár nem teljesen világos, hogy miért 2.6-os ff-ot használtak, mikor vhol a 3.6 környékén jár.
A café-ra továbbra is várom válaszod.

#18 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 12:51

@debaj: Szerinted :)
Melyik pont a "szerintem"-érv szerinted? Az hogy a safari 5 és a chrome 5 feature freeze között több hónap telt el? Az hogy a safari 5-tel egy vonalon haladó chrome 6 az előcibált de szakmailag irreleváns teszten megint jobban teljesít az említett site-on pulikált eredmények szerint? Az hogy a leggyorsabbabb opera érthető okokból nem lett összehasonlítva? Az hogy a sunspider teszt atomi teszteket végez egy a tesztmagnál összetettebb iterációban, és hozzá képest a v8 teszt egy valós helyzetet teremt, és ráadásul érdemi különbséget tud mérni a legjobbak közt? Az hogy a non-plus ultra weboldal bekorlátoz szarafira, mert a fejlesztők nem tudnak feature-öket detektálni, míg a html5-ös "közösség" többi tagja igen?

A sebességet meg nem én ítélem meg, hanem éppen ők a tesztjeik alapján. A teszt kontra valós élet pedig nem a jelen webes tartalmakkal kapcsolatos, a sunspider ehhez még kevesebb támpontot ad, mivel az kizárólag scriptes benchmark, nem böngészési "élmény" benchmark.

#19 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 13:08

Üzenet megtekintéseIdézet: floatr - Dátum: 2010. 06. 09. 13:51

Melyik pont a "szerintem"-érv szerinted?

Idézet

Gondolom a sunspider tesztek alapján örülnek ennyire

Innentől kezdve tényként kezelted, hogy csak ezt az egy tesztet futtatták le, és verik a mellüket. Ráadásul a Safarit nem használod, de biztosan nem gyorsabb, mint xy másik böngésző. Az én hozzászólásomra meg csak hablatyolsz devchannelekről, meg feature freeze-ekről.

#20 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 13:09

@cigam: Hacsak recskázás lenne, akkor nem örülnének a zeredményeiknek annyira, viszont itt kőkemény alkalmazásfejlesztési problémákat jelent ha valamelyik motor túl lassú a többihez képest. Pláne h Steve kiadta az új irányt, és flash-es jellegű tartalmakat kéne pótolni webgl/canvas/svg/css3 és script alapokon.

Nemrég fejlesztettünk egy diagram manipulációs alkalmazást svg/vml alapon, és eddig a chrome/opera/safari volt az, amelyik a legkisebb akadás nélkül vette az akadályt, FF 3.6-nál kisebb problémák voltak, IE8 esetében meg kis túlzással képregény élmény volt. Egy kicsit összetettebb esetben, mint mondjuk a sumopaint esetleges portolásakor már lényeges különbségek lennének az éllovasok közt is. De annyiban igazad van, hogy egy origo/index/bárakármi esetében még egy IE5 is bőség meg áldás.

Amúgy meg tévednék...?

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó