HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: A határ mentén óvatosan érdemes mobilozni - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: A határ mentén óvatosan érdemes mobilozni Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 06. 24. 10:49

Ismét az úgynevezett "szándékolatlan" roaming veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál dolgozó Hírközlési Fogyasztói Jogok képviselője, ezúttal már nem csak a beszéd, hanem az adatforgalom kapcsán fellépő költségekre is felhívva a figyelmet.
http://www.hwsw.hu/hirek/44796/roaming-hang-adat-nhh-hfjk-mobil-mobiltelefon-mobilinternet-szamla.html

#2 Felhasználó inaktív   lpmorpheus 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2010. 06. 24. 10:49

És az még senkinek sem jutott eszébe, hogy a telefonjában a hálózat kiválasztását automatikusról manuálisra állítsa? ;)

#3 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• élőhalott
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 24. 11:15

@lpmorpheus: Kezdek újra bizakodni bennetek. Úgyláccik van még akinek maradt esze. Másfelől a készülék nem a gazdasági meg a politikai megfontolásaid alapján választ BSC-t hanem szigorúan műszaki +fontolások alapján....
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#4 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 11:20

Idézet

a roaming feltételeiről tájékoztató SMS-t pedig havonta csak meghatározott számú alkalommal küldik ki a szolgáltatók.
Ennek mi az oka?

#5 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 11:29

@debaj: ha jól tudom, ezt írja elő a törvény. A TMO például havonta csak egy roaming-figyelmeztetőt küld az adott országba belépve.
Can you hear me, major Tom?

#6 Felhasználó aktív   wookie 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 24. 11:35

Hogyhogy nincs biztos védelem? Én amikor sopron környékén észrevettem, hogy a telefonom az (akkor még) W900 -ról átált vmi idegenre, átállítottam autumatikusról manuálisra. Nem volt vele gondom. Mostanra ez a lehetőség eltünt volna a telefonokból?

Albert Einstein:
"Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos."
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

#7 Felhasználó inaktív   ion 

• nincs
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 11:36

Android van manualis allitasi lehetoseg.

#8 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 11:40

Persze, hogy van manuális átállítási lehetőség, de felmerül a kérdés, hogy egy átlagos mobilos ügyféltől elvárható-e ennek a megfelelő használata, egyáltalán észreveszi-e, hogy éppen külföldi hálózathoz csatlakozik a mobilja.

#9 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 11:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Renwick - Dátum: 2010. 06. 24. 12:29

A TMO például havonta csak egy roaming-figyelmeztetőt küld az adott országba belépve.

Laza.

#10 Felhasználó inaktív   cyberde 

• professional gugafan
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 11:44

Idézet

..
.A modemmel rendelkező előfizetőket ez esetben is hátrányosan érintheti, hogy a felhasználók nem szoktak hozzá, nem általánosan ismert számukra, hogy a PC-s kezelőfelületen SMS-t is kaphatnak a szolgáltatótól.

Milyen az a pc-s kezelőfelület? :think:

Üzenet esetén én csak annyit látok, hogy a stick, a zöld villogás helyett kékre vált. De ez is csak akkor, ha csatlakozva van a hálózathoz. Ha nem, ill újraindulás után ismét csak zölden villog.

/T-Mobile, Ubuntu, GC, FF/

#11 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 11:47

@cyberde: a modemek windowsos kezelőfelületéről van szó, tekintve, hogy az ügyfelek nagy többsége ezt használja.

#12 Felhasználó inaktív   cyberde 

• professional gugafan
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 12:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Renwick - Dátum: 2010. 06. 24. 12:47

@cyberde: a modemek windowsos kezelőfelületéről van szó, tekintve, hogy az ügyfelek nagy többsége ezt használja.

Akkor javasolnám kiegészíteni. :-)

...A modemmel rendelkező előfizetőket ez esetben is hátrányosan érintheti, hogy a felhasználók nem szoktak hozzá, nem általánosan ismert számukra, hogy a (a nagy többségük által használt) Windows operációs rendszerű PC-k kezelőfelületén, SMS-t is kaphatnak a szolgáltatótól.

#13 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Dzsóóó
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 12:09

Erre azért anno az idők hajnalán is felhívták a figyelmet, vagy a használati útmutatóban, vagy az ÁSzF-ben.
A térkép érdekes, bár lehet, hogy a rég tapasztaltakhoz képest javult a helyzet. Anno a Mátrában sikerült találni olyan pontot, ahol se W-450, se W-900, se Pannon nem ment, viszont valamelyik szlovák adóra feljelentkezett a telefon.
A szolgáltatónév azonosság megtévesztő, bár emlékeim szerint a határ környékén sípolt a készülék, ha automata választás volt, és a jelzőhangok be voltak kapcsolva.
Eu-n belül a totális díjazonosságra kéne törekedni szolgáltatói hálón belül.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#14 Felhasználó inaktív   MisterY 

• -=#X#=-
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 12:15

Üzenet megtekintéseIdézet: wookie - Dátum: 2010. 06. 24. 12:35

Hogyhogy nincs biztos védelem? Én amikor sopron környékén észrevettem, hogy a telefonom az (akkor még) W900 -ról átált vmi idegenre, átállítottam autumatikusról manuálisra. Nem volt vele gondom. Mostanra ez a lehetőség eltünt volna a telefonokból?

Albert Einstein:
"Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos."

Szerintem azért valahol érthető az egyszerű felhasználók igénye is.

Országunk É-D-i kiterjedése nincs 300km, ebbe 10-15km-nyit is belóghatnak szomszédaink antennái. Valahol jogos szerintem az igény, hogy az országhatáron belül azért ne legyen ilyen nagy százalékos esélye a roamingból adódó extra költségeknek.

Ettől persze mindenki átállíthatja a telefonját manualra-, de akkor egyrészt pont a szándékos roaming problémás, másrész pedig a szándékolatlan roaming tipikusan azokat sújta, akik csak alkalmanként járnak a határ környékén. Nekik még az is megoldás lenne, ha minden egyes átcsatlakozáskor jönne a fiygelmeztetés. Ja, hogy ez akár centeket is jelentene a szolgáltatónak? Hát nem meglepő, hogy jobban tetszik nekik a roamingból származó extrabevétel.

#15 Felhasználó inaktív   debaj 

• mutyuki
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 12:45

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2010. 06. 24. 13:15

Ja, hogy ez akár centeket is jelentene a szolgáltatónak?

Valószínűleg egy kanyi fityingbe se fájna, a csatlakozáskor úgyis repked pár SMS-nyi adatforgalom a torony meg a telefon között, azt a pár karaktert bátran be lehetne zsúfolni. (Inkább az a vicces, hogy egy lényegében költség- és terhelésmentes szolgáltatásért elkérnek húsz-harminc forintokat.)

Inkább az jelentene (mínusz) centeket a szolgáltatónak, ha mindenki tudná, hogy most nem érdemes telefonálgatni meg netezgetni. :Đ

#16 Felhasználó inaktív   cyberde 

• professional gugafan
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 13:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Renwick - Dátum: 2010. 06. 24. 12:47

Hajtott a kíváncsiság. :cool:

Feltelepítettem egy windows-os gépre ezt a T-Mobile Internet Manager nevű programot.

Hábazmeg, el sem indul rajta a stick. :omg::-D

#17 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 13:48

Üzenet megtekintéseIdézet: HWSW - Dátum: 2010. 06. 24. 11:49

Ismét az úgynevezett "szándékolatlan" roaming veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál dolgozó Hírközlési Fogyasztói Jogok képviselője, ezúttal már nem csak a beszéd, hanem az adatforgalom kapcsán fellépő költségekre is felhívva a figyelmet.
<a href="http://www.hwsw.hu/hirek/44796/roaming-hang-adat-nhh-hfjk-mobil-mobiltelefon-mobilinternet-szamla.html" target="_blank">http://www.hwsw.hu/hirek/44796/roaming-hang-adat-nhh-hfjk-mobil-mobiltelefon-mobilinternet-szamla.html</a>

Uborkaszezon? Szolgáltatók is reklámozzák, anyósék Szlovák határ mellett is tudják kezelni a telefont, megint olyan problémáról beszélgetünk, ami mobil és roaming óta létezik, csak most minden kütyü szó nélkül 3G-zik.

androidban külön van dataroaming tiltás, ez tetszik, előző HTCvel kicsit szívni kellett.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#18 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 13:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Renwick - Dátum: 2010. 06. 24. 12:29

@debaj: ha jól tudom, ezt írja elő a törvény. A TMO például havonta csak egy roaming-figyelmeztetőt küld az adott országba belépve.

Minden határátlépésnél is küldd, vagy visszafelé nem. Tudja a fene a logikáját, de megnézhetem a sok "üdvözöljük" kezdetű dumát, elég jól be lehetett határolni, hogy mikor merre jártam.

Metrós szélessávról nem tudom merre írtunk, most kékkel elég sokat voltam Kőbánya-DEák tér, de elég GPRS szakadozós, lófasz minden.

#19 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 13:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Renwick - Dátum: 2010. 06. 24. 12:40

Persze, hogy van manuális átállítási lehetőség, de felmerül a kérdés, hogy egy átlagos mobilos ügyféltől elvárható-e ennek a megfelelő használata, egyáltalán észreveszi-e, hogy éppen külföldi hálózathoz csatlakozik a mobilja.

6millió helyen hívják fel a figyelmet.

#20 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 24. 13:55

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2010. 06. 24. 13:15

Nekik még az is megoldás lenne, ha minden egyes átcsatlakozáskor jönne a fiygelmeztetés.

Nem si az extra kiadás, de júzer is höröghet, mikor Komáromban pld. akár negyed óránként is ide-oda csatlakozhat, vagy attól függ mennyit mászkálsz a kertben. No meg akinek párszor szólnak, aztán beszopja, annak nem való telefon a kezébe, mert még valami nagyobb kárt okoz magában és másban.

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó