Átmenetileg megállt az SSD-k árának csökkenése, ahogyan a NAND flash memória iránti erős kereslet megállította az árak csökkenését, jelentette több piackutató is. Mindezt megfejeli az euró, és az eurótól függő forint gyengülése is.
http://www.hwsw.hu/hirek/44854/nand-flash-ssd-intel-samsung-toshiba.html
Oldal 1 / 1
Re: Még várni kell, hogy olcsóbb legyen az SSD
Elküldve: 2010. 07. 06. 09:53
SSD-kről általánosságban: jó lenne egy olyan fajlagos mutatószám, ami alapján az átlag júzer könnyebben be tudná kategorizálni az SSD-ket. Pl. Ár/Kapacitás/IOPS. minél kisebb ez a szám, annál jobb. Tudom, hogy ez így túlzott leegyszerűsítése a dolgoknak, de a számítástechnikai adatok bemutatásakor a nagyérdeműnek többségében eleve egyszerűsítéssel élnek a gyártók/forgalmazók. Ld. a videókártyáknál az elsődleges mutató továbbra is a néhány népszerű játék alatt mutatott FPS, a többi a kutyát nem érdekli (az átlagfelhasználóról beszélek, bár nagyképűség általánosítani)
Elküldve: 2010. 07. 06. 10:36
Hmm. Ha szakmai oldalról közelítem meg, akkor az látszik, hogy az egyik elfogadott metrika a 4k méretű random transzferek sebessége, vagyis így definiálják az általad IOPS-nak emlegetett teljesítményt. Azt gondolom, hogy valóban ez jellemzi leginkább azt, milyen gyorsnak _érzi_ majd a felhasználó. Az sem triviális, hogy mennyire legyen fontos a 4k random írás, mekkora súllyal vegyük figyelembe. Nyilván nem érződik annyira, mint az olvasás, de a működés "folyékonysága" szempontjából szükséges ahhoz, hogy ne okozzon akadásokat.
Az sem triviális, hogy milyen az IOPS hasznossági görbéje. Nyilván 100 IOPS-hoz képest sokkal gyorsabbnak érződik az 1000, de alkalmazás szinten nem tízszer, valamint 1000-hez képest gyorsabbnak érződik a 10 000, de vajon van-e értelme ennél gyorsabbnak egy PC-ben? Van-e értéke annak, hogy 15 vagy 25 000 IOPS?
Én most mélyebb gondolkodás nélkül azt mondanám, valószínűleg egy logaritmizált, az egyes szempontokat súlyozott térkép felrajzolásával lehetne talán legjobban érzékeltetni az egyes SSD-k relatív hasznosságát PC-s környezetben. A 4k random olvasási sebesség 0,8-as súllyal, 4k random írási sebesség 0,2-es súllyal szerepelne, az érték a csökkenő hozadék elve miatt logaritmizálásra kerülne, ez lenne az y tengely, az x tengelyen pedig a kapacitás, az ár, vagy ár-kapacitás szerepelne.
Az sem triviális, hogy milyen az IOPS hasznossági görbéje. Nyilván 100 IOPS-hoz képest sokkal gyorsabbnak érződik az 1000, de alkalmazás szinten nem tízszer, valamint 1000-hez képest gyorsabbnak érződik a 10 000, de vajon van-e értelme ennél gyorsabbnak egy PC-ben? Van-e értéke annak, hogy 15 vagy 25 000 IOPS?
Én most mélyebb gondolkodás nélkül azt mondanám, valószínűleg egy logaritmizált, az egyes szempontokat súlyozott térkép felrajzolásával lehetne talán legjobban érzékeltetni az egyes SSD-k relatív hasznosságát PC-s környezetben. A 4k random olvasási sebesség 0,8-as súllyal, 4k random írási sebesség 0,2-es súllyal szerepelne, az érték a csökkenő hozadék elve miatt logaritmizálásra kerülne, ez lenne az y tengely, az x tengelyen pedig a kapacitás, az ár, vagy ár-kapacitás szerepelne.
Téma megosztása:
Oldal 1 / 1

Súgó