HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Tizenöt éves az MP3 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: Tizenöt éves az MP3 Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 07. 14. 13:41

Pontosan 15 évvel ezelőtt, 1995. július 15-én keresztelte el zenei formátumát a Fraunhofer Társaság MP3-ra, s dobta a közönség elé az azóta is legsikeresebb audioformátumot.
http://www.hwsw.hu/hirek/44911/mp3-fraunhofer-zene.html

#2 Felhasználó inaktív   Henry Dorsett Case 

• Konzolcowboy
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 07. 14. 13:41

Ahhoz képest elég gyorsan elterjedt, emlékeim szerint már 1997-ben elkezdtem gyűjtögetni a zenéket ilyen formában. :)

Gigabyte P41T-D3P, Pentium Dual Core Q9400 2.66 GHz (Yorkfield), Gigabyte GeForce GTX 460 SE 1G, 4G DDR3, BenQ GL2240

#3 Felhasználó inaktív   MisterY 

• -=#X#=-
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 14:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Leeroy - Dátum: 2010. 07. 14. 14:41

Ahhoz képest elég gyorsan elterjedt, emlékeim szerint már 1997-ben elkezdtem gyűjtögetni a zenéket ilyen formában. :)

akkoriban olyan gépeken hallgattunk zenét, amik teljesítményük miatt max a 96-112kbit-es MP3-akat játszották le rendesen, már a 128kbit is akadt rajtuk néha.
no de hagyjuk a nosztalgiát... :-)

#4 Felhasználó aktív   Szabcsi 

• félping
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 14:57

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2010. 07. 14. 15:40

akkoriban olyan gépeken hallgattunk zenét, amik teljesítményük miatt max a 96-112kbit-es MP3-akat játszották le rendesen, már a 128kbit is akadt rajtuk néha.
no de hagyjuk a nosztalgiát... :-)

nosztalgia ftw!
DX4-100MHz/DOS/mpxplay éppen jó volt 128k-hoz.
emlékszem egész éjszaka ment a gép, amíg az egy CD-ről legrabbelt wav fileokkal végzett, ha nem basztam el a bat file-ban valamit... :)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#5 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 15:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Szabcsi - Dátum: 2010. 07. 14. 15:57

emlékszem egész éjszaka ment a gép, amíg az egy CD-ről legrabbelt wav fileokkal végzett, ha nem basztam el a bat file-ban valamit... :)

Jaja. Bár nekem volt egy .bat megírva, 30 számra előre, oszt hét közben anyám is cserélgette a lemezeket :-) Mondtam is a júzernek valamikor 2000 környékén, hogy minek akar húzni a gépén, azt mondta, nem bírja kivárni azt a 2 percet, míg mp3 lesz a számból. Nekem meg eszembe jutott, hogy csak a grabbelés volt fél óra. Hjahh, ez ilyen.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#6 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• élőhalott
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 15:42

szerintem nehezen fog kipusztulni, kb mint a kompakt kazetta. egyedul jobb szerintem azonos bitrata mellett az ogg [hitvitakat most keruljuk]. De mar jo 5 eve sztem a flac az uber alles. Meg benne voltam a mult evszazad vege fele a fejlesztesben, az eredeti cel az volt hogy egy ISDN2 vonalon lehessen kozel FM radio hangminoseget elerni - ez sikerult :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#7 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Enterprising voyager
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 15:51

flac hiába jó ha nem elterjedt és nincs kompatibilitás. Én se használom pedig tudom, hogy jobb, de bizonytalan. MP3-at betolom azt szól. Flac-al előfordult már, hogy recsegett szarul szólt túl volt vezérelve, ami tudom nem a formátum hibája hanem beállítás/codec/szoftver kérdése, de ez csökkenti a használhatóságát.

#8 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Cowboy from Hell
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 16:02

Üzenet megtekintéseIdézet: SFIJ - Dátum: 2010. 07. 14. 16:42

szerintem nehezen fog kipusztulni

Persze, hogy nehezen. Minden mobil kütyü, meg kis sávszélre tervezett sw ismeri, sok konténerben még ez a hangsáv. Eljárt felette az idő, vannak jobbak, nőttek a sávszél és a kapacitás, de az empéhárom még maradni fog egy jó darabig.

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2010. 07. 14. 16:51

tudom nem a formátum hibája hanem beállítás/codec/szoftver kérdése, de ez csökkenti a használhatóságát.

Igen, a recsegő hang az biztosan nem a FLAC hibája. Ha az recseg, akkor a wav is recsegne. Nyílt forráskódú megoldás, könnyű implementálni és a hw-igénye sem jelentős.

#9 Felhasználó inaktív   Henry Dorsett Case 

• Konzolcowboy
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 16:13

@MisterY: És azt nem is írtam még, hogy ez akkor még Amigán történt. :) Trükközni kellett a minőséggel, frekvenciával, egyebekkel, hogy egy 68040-es turbókártyával felvértezett gépen egyáltalán valahogy megszólaljon, olyannyira gépigényes volt a kikódolás.
Gigabyte P41T-D3P, Pentium Dual Core Q9400 2.66 GHz (Yorkfield), Gigabyte GeForce GTX 460 SE 1G, 4G DDR3, BenQ GL2240

#10 Felhasználó inaktív   Henry Dorsett Case 

• Konzolcowboy
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 16:15

@Mumia: FLAC olyannyira elterjedt, hogy kvázi standard lett a lossless anyagok netes terjesztésében, és számos hardveres player is ismeri, legalábbis a jobbak.

#11 Felhasználó inaktív   DeToX 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 07. 14. 16:46

flac rulez! mp3 suxx!
.:detox:.

#12 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 18:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Szabcsi - Dátum: 2010. 07. 14. 15:57

nosztalgia ftw!
DX4-100MHz/DOS/mpxplay éppen jó volt 128k-hoz.

Ó, nem :-D . Egy Cyrix DX2-80 már alkalmas volt, de csak DOSAMP-pal a 128kbit reccenéstelen mnegetetésére :-) .
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#13 Felhasználó inaktív   nikola tesla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 20:58

PC-re ez egy jól bevált hangformátum.
Ahhoz képest, hogy ilyen "régi" még mindig kiválóan használható.

Vak teszten nem hiszem, hogy valaki különbséget tudna tenni egy 256-os MP3 és egy
FLAC között.

Én csak mosolygok azokon akik a FLAC-ra esküdöznek, ugyanakkor egy brummos, óriási
alapzajú aktív hangfalról hallgatnak zenét, aránytalanul túlvezérelt mélysugárzóval. Nem is beszélve az MP3-ból visszakonvertált
FLAC-ról. Szóval PC környezetben elegendő az MP3, aki meg tényleg hallja a különbséget, az LP-t használ.

Amúgy kár, hogy nem az OGG Vorbis vált általánossá, gondolok itt a Linuxra meg a hordozható kütyükre.

Éljen az analóg hanglemez! ;)
A raktárbázis a raktárbázison van. Ja-ja-ja. Kiküldtük tegnap, ma délelőtt.

#14 Felhasználó inaktív   des 

• interwebz exploiter
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 21:06

egyébként a hanglemez nagyon is él. csak éppenséggel a kommersz zenei kínálatból kopott ki szépen. de underground berkekben nagyon is él. rengeteg vinyl ripem van, mert eleve csak úgy jön ki a zene és csak így tudok hozzájutni. (ami persze jó dolog. hála az internetnek) persze mp3ban, de nekem elég is. különben is, ahogy az ember öregszik, úgy romlik a hallása is.

ARE YOU EMBARRASED EASILY?
- Course of Dr. Karl Gruber

#15 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 21:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Micimackó és a Tao - Dátum: 2010. 07. 14. 21:58

PC-re ez egy jól bevált hangformátum.
Ahhoz képest, hogy ilyen "régi" még mindig kiválóan használható.

Vak teszten nem hiszem, hogy valaki különbséget tudna tenni egy 256-os MP3 és egy
FLAC között.

Én csak mosolygok azokon akik a FLAC-ra esküdöznek, ugyanakkor egy brummos, óriási
alapzajú aktív hangfalról hallgatnak zenét, aránytalanul túlvezérelt mélysugárzóval. Nem is beszélve az MP3-ból visszakonvertált
FLAC-ról. Szóval PC környezetben elegendő az MP3, aki meg tényleg hallja a különbséget, az LP-t használ.

Amúgy kár, hogy nem az OGG Vorbis vált általánossá, gondolok itt a Linuxra meg a hordozható kütyükre.

Éljen az analóg hanglemez! ;)

azé a brummis végfok is veszteségmentes bír lenni adott dinamikáján belül s ez hallhatóvá tesz sokminent :-D
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#16 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 21:13

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2010. 07. 14. 22:06

rengeteg vinyl ripem van

Ééééés tudja. Ééééés nem bakelitnek hívtad :up:
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#17 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 14. 21:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 07. 14. 22:13

Ééééés tudja. Ééééés nem bakelitnek hívtad :up:

Ezt mernéd bakelitnek hívni? Kép

#18 Felhasználó inaktív   MisterY 

• -=#X#=-
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 15. 06:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Leeroy - Dátum: 2010. 07. 14. 17:15

@Mumia: FLAC olyannyira elterjedt, hogy kvázi standard lett a lossless anyagok netes terjesztésében, és számos hardveres player is ismeri, legalábbis a jobbak.

Lehet, hogy warez oldalon elterjedt a Flac vagy az Ape, de ha az autórádiók, asztali lejátszók, telefonok, stb... nem ismerik, akkor ez sokat nem ér.
Ezen az alapon mondhatnánk azt is, hogy a filmek elterjedt formátuma az ISO vagy a RAR.

Ha zenét keresek, én is lossless formátumban keresem először, mert ott van esélye, hogy a vérpistikék még nem eresztettek rá valami gagyi normalizáló codec-et hogy jól szóljon a tuctuc zenéikre "optimalizált" "hifijeiken".
Tárolni viszont csak MP3-ban tárolom a zenéket, mert nem fogom mindig kódolgatni a zenéket, ha le akarom épp játszani valamivel.
Jöhet nekem bárki bármivel, nekem botfülem van, nekem autóba a 192-es MP3-is elég lenne, és nincs milliós hifim otthon, így ott sem tudom megállapítani a különbséget az "eredeti" és egy magas bitrátájú MP3 között.

#19 Felhasználó inaktív   MisterY 

• -=#X#=-
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 15. 06:52

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 07. 14. 22:19

Ezt mernéd bakelitnek hívni?

Én emlékszem még, amikor újság mellékleteként jött az áttetsző, világoskék színű műanyag 45-ös korongon a mese. :-D

#20 Felhasználó inaktív   attila9988 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 15. 07:14

Nem tudom mi értelme összehasonlítani a flac -et az mp3 -mal.
Az mp3 veszteséges formátum, ergo ELVESZ a hangmintákból, így végső soron a minőséget rontja, kissebb nagyobb mértékben.
Ezzel szemben a flac -ben tárolt hanganyag bit -re pontosan reprodukálható. (hasonlóan a file tömörítő eljárásokhoz. Ott is azt kapod vissza, amit betömörítettél. Jól is néznénk ki ha nem. :) ) Pontosan ezért találták ki. Így is nyer vele az ember 40-50% tárterületet.

Valaki írta hogy recseg. Veszteségmentes tömörítő eljárásnál semmi ilyesmi nem lehet, csak ha az eredeti forrás ilyen.

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó