HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Videotékával bővülhet a MinDig TV - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: Videotékával bővülhet a MinDig TV Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 08. 17. 15:06

Belátható időn belül újabb, ezúttal kényelmi funkciókkal bővülhet a magyarországi földfelszíni sugárzású digitális tévés platform, a MinDig TV repertoárja.
http://www.hwsw.hu/hirek/45097/antenna-hungaria-dvb-t-mindig-tv-extra-bestv-motive-teve.html

#2 Felhasználó inaktív   nhw 

• ardent photographer
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 08. 17. 15:06

Én beérném 1 db Discovery Channel bővítéssel is! :)
"A journey of a thousand miles began with a single step." // Lao Tzu

#3 Felhasználó inaktív   cigam 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 15:31

" kevésbé zsúfolt forgalmi időszak " ???
Egy TV adó esetében mikor van ilyen? Hapedig Interneten tölti le, akkor miköze a dvb-t-hez?

#4 Felhasználó inaktív   felhasználói nevem 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 08. 17. 16:47

Valami itt nem stimmel.
Magyarországnak engedélyezett 3 db Mux-on a nézhetőség határáig tömörítve kb. 30 tévécsatorna sugározható ki. Ennyi a sávszélesség. Ha ezek mellett egyedi címzéssel sugárzunk ki tartalmakat, az nagyon kevés, vagy nagyon lassú átvitelt eredményez..
Mi van ha mondjuk 500-an akarnak a videotékából filmet kérni egyszerre? Megrendelik az interneten, és a DVB-T rendszeren kisugározzák? TV műsoroknál mikor lehet kevésbé zsúfolt forgalmi időszak? Ott mindig ki kell menni a streamnak, hiszen a TV vevők csak veszik a műsort, a levegőn keresztül, és csak a meglevő választékból, hiszen nincs visszirányú csatorna, mint az internetnél, hogy magának kérjen tartalmat. Ezért a sávszélesség mindig foglalt, legfeljebb a képtartalom függvényében változhat.
Egy muxot úgy tekinthetünk, mint egy folyamatosan működő csak kifelé menő internet csatornát, párszor 10 mega sávszélességgel. A visszirányt rábízhatjuk a valós internetre, a kéréseket ott el lehet küldeni, de a letöltési oldal nagyon korlátozott. Szerintem nem sok jövője lesz ennek a technológiának, hacsak nem fogják a tévé adásokat még jobban tömöríteni, ezzel a képminőséget tovább rontani, hogy mellé beférjen a videotéka. Most is meg lehet nézni, hogy a keskeny sávban kisugárzott 2 db kereskedelmi adón a látszólag jó képminőség ellenére milyen élettelenek az arcok, mintha agyon lennének púderozva, az analóg adásokhoz képest. Még összehasonlíthatóak az adók, és technológiák, aztán 2011-es analóg leállás után fel nőnek azok a nemzedékek, akik már sohasem láttak valódi /és nem digitálisan veszteséggel tömörített / tévéképet.

#5 Felhasználó aktív   prygme 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 17:19

a VoD egy ritka undorító technológia tud lenni. különösen sportbarátok számára. USAben nem ritka, hogy 50dolcsit is elkérnek egyetlen nevesebb sporteseményért.
a MinDigTVnél egy Mux sávszélessége valamire 25mbps alatt van. itt egy leírás arról, hogyan lehet egyetlen DVB.t tunerrel felvenni egy Mux összes csatornáját,
http://hup.hu/node/89377

valószínűleg a MindigTV is azt a módszert fogja alkalmazni, hogy miden VoD set.top.box merevlemezére lenyomja az összes filmet titkosítva, ami aktuálisan a videotékájában szerepel. mint egy HBO, csak random filmismétlések nélkül. ha megveszed a filmet, megkapod a kulcsot hozzá és megnézheted egy ideig. így teljesen mindegy mennyien akarnak különböző filmeket nézni. az 500 nézőből valószínűleg egyébként is többen ugyanazt akarják majd.

#6 Felhasználó inaktív   dallamos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 17:45

Üvegszálat a lakásokba ... oszt 100/100-as interneten lejön a TV, a film meg minden. A rádiófrekvencia a mobil (járműből használható) és handheld (kézikütyük) ellátására való.

#7 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 18:15

Üzenet megtekintéseIdézet: prygme - Dátum: 2010. 08. 17. 18:19

valószínűleg a MindigTV is azt a módszert fogja alkalmazni, hogy miden VoD set.top.box merevlemezére lenyomja az összes filmet titkosítva, ami aktuálisan a videotékájában szerepel.

Aztán a merevlemez meg korlátlan, a filmmennyiség ettől korlátos lesz? Valamint érdemes minden egyes júzerhez kitolni a 100 gigákat, akkor is ha majd nem nézi?
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#8 Felhasználó inaktív   Marcy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 18:34

@Jahno: Ha egy júzernek kitolod, már kitoltad az összesnek, hisz ott van a jel mindenkinél. Aztán a júzer (ill. a berendezése) dolga, hogy mit kezd vele..

#9 Felhasználó inaktív   bris 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 20:22

Üzenet megtekintéseIdézet: felhasználói nevem - Dátum: 2010. 08. 17. 17:47

[...]TV műsoroknál mikor lehet kevésbé zsúfolt forgalmi időszak?[...]

Éjszaka, amikor számos TV csatorna leáll (ATV, HírTV ~éjfélkor, de az RTL Klub, a TV2 és az m1 is leáll pár órával később), a fix sávszélt vissza lehet venni, mert egy egyszerű képnek/monoszkópnak nem kellenek megabitek. Pl. így lehetne lebonyolítani az adatforgalmazást egy VOD rendszerhez.

#10 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 21:03

Üzenet megtekintéseIdézet: bris - Dátum: 2010. 08. 17. 21:22

Éjszaka, amikor számos TV csatorna leáll (ATV, HírTV ~éjfélkor, de az RTL Klub, a TV2 és az m1 is leáll pár órával később), a fix sávszélt vissza lehet venni,

Kb. 2 órára, TV2 is ad hajnal 4ig, RTL meg mondjuk 2-3ig. Ki tudja technikailag csavargatnak-e valamit, vagy lehet és érdemes.

#11 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 21:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Marcy - Dátum: 2010. 08. 17. 19:34

@Jahno: Ha egy júzernek kitolod, már kitoltad az összesnek, hisz ott van a jel mindenkinél. Aztán a júzer (ill. a berendezése) dolga, hogy mit kezd vele..

Én nem vagyok biztos benne, hogy ez UDP v. multicastol. No meg ha én elindítok egy videót, akkor letölti mindeninek? Aztán ha éppen akkor veszek fel, vagy nézek még kettőt? Akkro szabad idejében tölti le? Ugyanott vagyunk, pár júzertől már nem tud működni az ilyen "egyszerre" dolog. Aztán ha akadás van a streamben, akkor mindenkinek pont ott veszik el?

Azt hittem egy fullos TCP/IP, de akkor megint nem jön össze, hogy nem én kérem le, hanem megcímzik a boxot, oszt bele a világba. Pár 10 film után szerintem sávszél/tárhely miatt nem működhet a dolog, elvégre én akkor nézem, mikor megnyomom, tehát a filmnek akkor már helyben kellene lennie.

#12 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 08. 17. 21:09

@prygme: én is úgy tudom, hogy lehetséges opció, hogy válogatás nélkül töltődik majd le a tartalom a set-top box merevlemezére, és ahhoz kap kulcsot a felhasználó, de ez vagy irgalmatlan tárhellyel ellátott set-top boxokat feltételez, vagy szűkös választékot és/vagy gyenge minőséget.
Can you hear me, major Tom?

#13 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 21:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Marcy - Dátum: 2010. 08. 17. 19:34

Vagy lesz, amit a cikk ír. Majd szabadidejében célzottan lecsorog, kérdés mennyire előre kell összeállítani. Jövőre tán meglátjuk :-) Lesz ebből még fél két irányú stb-s megoldás, vagy okosba és nettel összekötve, egyelőre nem látom, hogy mi a műszaki rész, de az okosak majd kitalálják.

#14 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 21:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Renwick - Dátum: 2010. 08. 17. 22:09

@prygme: én is úgy tudom, hogy lehetséges opció, hogy válogatás nélkül töltődik majd le a tartalom a set-top box merevlemezére, és ahhoz kap kulcsot a felhasználó, de ez vagy irgalmatlan tárhellyel ellátott set-top boxokat feltételez, vagy szűkös választékot és/vagy gyenge minőséget.

Aztán ha televeszem videóval, akkor nincs hova leszedni. Lesz ebből még megfejtés.

#15 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 17. 21:42

@Jahno: Nezz utana a VOD-nak. Ez valami ilyesmi lesz. Esetleg kiegeszulhet olyasmivel, mint a Sky Anytime+. Az letolja neked a filmet DSL-en vagy este streameli muholdrol:)

Sajnos a kérést most nem tudjuk teljesíteni. Valamilyen probléma lépett fel az adatbázis lekérdezés során.

#16 Felhasználó inaktív   blalo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 18. 08:32

@nhw: Meg ha végre 16:9-ben nyomnák az összes műsort.
Végül is pár hónap kipróbálásra előfizettem, de fekete szélekkel kell a fenének. Amúgy is olyan sorozatokat, filmeket nyomnak amiket akár HD-ben is le lehetne tölteni "ingyér", reklámmentesen, akár eredeti nyelven is.

Aztán a fizetős csatornák kiválogatása is hagy némi kívánnivalót (ez nyilván szubjektív):
- Ratyi Diznicsanel helyett miért nem Minimax?
- Ratyi FEM3 vagy szexcsatorna helyett be lehetne rakni az AXN scifi-t pl.

Videotékát meg már ne mi találjuk ki hogyan oldják meg. A lényeg szerintem ebben is a 16:9 és a jobb minőség lenne.

#17 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Dr. Genya
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 18. 08:50

Erdekes, hogy ez az opcio elobb kerul szoba a MindigTV-nel, mint a tulajdonos Hellojanal, aminel a 2,5 evvel ezelotti kezdeskor is igertek a VOD-ot rovid idon belul. Aztan nem lett. A 250 GB-os merevlemezbol, ami a Hello boxban van, a mai napig le van foglalva 160 GB a nemletezo VOD-nak. Azon azert elfer par film igen jo minosegben, nem muszaj mindnek HD-nek lennie, eleg, ha jo DVD-vel megegyezo minoseg. Az meg ma mar nem eszik tobbet 2 giganal egy filmnel, igy konnyen kiszamolhato, hogy kb. 70 film elferne a Hello dobozan is, az mar tekintelyes mennyiseg.
Szerintem nem lehetetlen, hogy akar nagyobb merevlemez legyen a DVB-T-hez adott boxokban, ez ugyis extra szolgaltatas lesz, megkerik majd az arat is.
Meade ETX-90EC UHTC + Autostar | 72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#18 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Dr. Genya
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 18. 08:54

A holtidot meg en is csak ugy tudom ertelmezni, hogy a hajnali monoszkopnal letekerik a savszelt, igy tobb megabit felszabadulhat a tartalom lesugarzasara. A rotalodo musorhoz meg az is eleg, ha csak napi 2-3 filmet kell lecserelni, az siman megoldhato hajnalban.
Meade ETX-90EC UHTC + Autostar | 72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#19 Felhasználó aktív   Samott 

• proletar correctus
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 18. 09:14

De a csatornak a hajnali savszelert is fizetnek, es ha ki van fizetve, akkor a monoszkopra is el kell pazarolni a kifizettett savszelt. Nincs dinamikus, tartalomfuggo savszel menedzsment. Vagy csinalnak ilyet, de akkor az AH-nak kedvezmenyt kell adnia a csatornaknak. Az meg lehet, hogy tobbe kerulne, mint amit ezzel a vod-al keresnenek.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | film-kép-rejtvény | Minecraft

#20 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Dr. Genya
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 18. 09:39

Nem tudom milyenek a szerzodes muszaki parameterei, van-e a savszelessegcsokkentesnek jogi akadalya. Mashogy szerintem nem lehet megoldani, mas "holtido" nincs.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó