HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: A kereskedő szemével: informatikai beruházások - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: A kereskedő szemével: informatikai beruházások Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 08. 26. 12:03

Vásárlás, vissza nem térítendő pályázati támogatás vagy tartósbérlet? Mindhárom beszerzési módot egyetlen dolog motivál: szeretnénk az informatikai rendszerünket korszerűbbé varázsolni, és ehhez új eszközöket és szoftvereket szerzünk be. A kérdés csak az, melyik mikor éri meg, és hol vannak a buktatók?
http://www.hwsw.hu/hirek/45137/kereskedo-vasarlas-berlet-palyazat-infrastruktura-beruhazas.html

#2 Felhasználó inaktív   Makula 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 08. 26. 12:03

Vagy akár használhatunk import használt "felújított" gépeket refused software-el.
Csak azon kevesebben keresnek.

#3 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 08. 26. 12:17

"Vásárlás, pályázat, bérlet költségei" így csak fél információ.
Ami kimaradt belőle az a vagyongyarapodás-amortizáció.
Azaz mennyiért tudnánk adott időpontban értékesíteni a megvásárolt rendszert.
Míg a bérleti konstrukciónál ez 0Ft, addig a másik két esetben "használt áron" értékesíthető a rendszer.
(Azaz a bérleti konstrukciónál beleszámolták a maradványértéket, a másik kettőnél nem.)

#4 Felhasználó inaktív   BobMaster 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 12:29

@kisrobert: írhattam volna a zárt- és nyíltvégű lízingről is, amikor a lízingbevevő könyveiben kerül kimutatásra az eszközérték, és ő amortizálja. De a bérlet kényelmesebb, ha onnan közelítjük meg a kérdést, hogy a vevő a rendszert használni akarja, termelni akar a segítségével, nem pedig eladni.

#5 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 12:36

Pályázat csak olyannak éri meg, aki túléli, hogy esetleg nem jön be, üzlet tekintetében abszolút nem lehet rá építeni. Tehát iskola, klub, meg nonprofit vállakozásoknak és hasonlóknak való.

A bérlet szerintem alul van árazva. Először is, ahhoz, hogy működjön, kettőnek kell jól járnia, a bérbe adónak és a bérlőnek is. Persze, tőke híján ez a legreálisabb megoldás. Egy olyan világban, ahol nincs kínai nagyon occó, viszont nagyon gagyi alternatíva. Mert ez mindent tarol... és persze, ez kerül a legtöbbe.

#6 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 12:49

@BobMaster: De a vagyon szempontjából (a cég vagyongyarapodása) nem mellékes adat a maradványérték.
Azaz, ha különböző finanszírozási formákat mutatunk be, akkor egyforma feltételek mellett kellene: ha az egyiknél levonjuk a maradványértéket, akkor a másiknál is ezt kellene tenni. Ha máshol nem, akkor a grafikon végén -mintha 36 hónap után eladta volna a teljes rendszert.
Ekkor lenne ugyanott a T. vevő: az elején sem volt rendszere és a végén sem maradt neki.
Így látszódna a különböző finanszírozás közti különbség.

#7 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 13:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Makula - Dátum: 2010. 08. 26. 13:03

Vagy akár használhatunk import használt "felújított" gépeket refused software-el.
Csak azon kevesebben keresnek.

Azon is jó sokat keresnek, de júzer nem mindig jön ki jól belőle, no meg a lehetőségek is korlátozottak, HPból divat volt a renew, abból 5 egyforma noteszt nem lehetett venni, ellenben volt görög vagy német billentyűzetes is. Attól függ kinek kell.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#8 Felhasználó inaktív   BobMaster 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 13:18

@kisrobert: Azért nem értem a rugózást a cégvagyon dolgon, mert ha megveszed a dolgokatt, akkor bár eszköz oldalon megjelenik a vas, viszont a forrás oldalról ugyanekkora összeg eltűnik.

Szerintem Te a nyílt végű lízingre gondolsz: a vevő aktiválja a tőkerészt, ő is amortizálja, a kamatot leírja költségként, és ha igényt tart rá, a végén opciós maradványértéken megveheti. Csak sajnos ez a legdrágább finanszírozási forma.

#9 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 13:48

@BobMaster: "viszont a forrás oldalról ugyanekkora összeg eltűnik"
Így igaz. A forrás oldalon való eltűnés szerepel a grafikonon, az eszköz oldalon való megjelenés pedig nem.

Tehát az eléggé csúsztatás, hogy a bérlettel a "32. hónapban érjük el a vásárlásra fordított összeget". Azt sugallja, hogy ha 32. hónapig tartana a projekt, akkor anyagilag ugyanott lenne a cég a két konstrukcióban.

Mert az igaz, hogy a 32. hónapig ugyanannyit költöttünk a rendszerre, de:
- a bérletes rendszerben a cégnek nincs rendszere (vagyona)
- a vásárlás esetén pedig a cégnek van vagyona - a rendszer épp aktuális értéke.

#10 Felhasználó inaktív   Makula 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 14:48

@Jahno: Azért olyan sokat nem Pl: Dell OptiPlex Gx755 - XP Pro 40 nettóért?
Ha erre dobok egy 10-est a user még mindig a plafonon van a gyönyörűségtől.

#11 Felhasználó inaktív   BobMaster 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 17:42

@kisrobert: sántít az érvelésed, mert 36 hónap múlva a megvásárolt gépállomány értéke konkrétan nulla lesz, viszont a 32. hónapig bérlettel jobb a cash-flow. A vagyon a képletben értelmetlen.

#12 Felhasználó inaktív   BobMaster 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 17:42

@kisrobert: sántít az érvelésed, mert 36 hónap múlva a megvásárolt gépállomány értéke konkrétan nulla lesz, viszont a 32. hónapig bérlettel jobb a cash-flow. A vagyon a képletben értelmetlen.

#13 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 17:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Makula - Dátum: 2010. 08. 26. 15:48

@Jahno: Azért olyan sokat nem Pl: Dell OptiPlex Gx755 - XP Pro 40 nettóért?
Ha erre dobok egy 10-est a user még mindig a plafonon van a gyönyörűségtől.

De nem is nagyon használhatná az XP-t. Ebbe ne menjünk bele, ennyiért nekem elég nehezen sikerülne eladni, no meg kérdéses a gari, átlag júzer ennyiért vesz egy ótvar, de új gépet.

#14 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 17:59

Üzenet megtekintéseIdézet: kisrobert - Dátum: 2010. 08. 26. 14:48

Mert az igaz, hogy a 32. hónapig ugyanannyit költöttünk a rendszerre, de:
- a bérletes rendszerben a cégnek nincs rendszere (vagyona)
- a vásárlás esetén pedig a cégnek van vagyona - a rendszer épp aktuális értéke.

Ezt sosem értettem. Most nekem kellene egy beruházás, kb. 30-40millió. Ezért stabilan 5 évig nyújtana valamit. Pénz lenne gazdagon, de nem csináljuk meg, mert beruházás, és blábláblá, akkor romlanak a faszom eredmények, cserébe havonta mindenféle manőverrel hasonlókat bérelnénk havi 3millióért. Már majdnem mondtam, hogy baze ha lenne lóvém megcsinálnám a beruházást, akkor pont olyan kell, aztán semmi mellékes, ellenben 1 év után kezdődne a hülyére keresés. Faszkivan az ilyen gondolkodás módtól, meg attól, hogy ha csak 2 milliós plusz költségről van szó egy tegyük fel 150 milliós beruházásnál, de az a 2 millió mondjuk utána évi 3-at spórol, akkor faszért nem rakják bele?

#15 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 19:53

Üzenet megtekintéseIdézet: BobMaster - Dátum: 2010. 08. 26. 18:42

36 hónap múlva a megvásárolt gépállomány értéke konkrétan nulla lesz

Tehát, ha jól értem amit mondtál:
- ha megveszem a gépállományt, akkor a 36. hónap végére az értéke 0 Ft lesz. Tehát ha megveszem, akkor a 36. hónap végén 0 Forintért tudom eladni.
- ha bérlem, akkor a "A maradványérték azért nagyon fontos," bekezdés szerint azért kell kevesebb bérleti díjat fizetnem a teljes futamidő alatt, mert a maradványérték "csökkenti a finanszírozott tőkét és ezáltal az arra felszámított kamatot". Tehát ha bérlem, akkor van maradványérték (gondolom annyi, amennyiért a bérbeadó a végén el tudja adni a gépeket).

Azaz:
Maradványérték(vásárlás)<>Maradványérték(bérlet) ?

Üzenet megtekintéseIdézet: BobMaster - Dátum: 2010. 08. 26. 18:42

bérlettel jobb a cash-flow.

Ez így igaz.

Szerkesztette: kisrobert 2010. 08. 26. 19:53 -kor

#16 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 26. 20:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 08. 26. 18:59

Ezt sosem értettem. Most nekem kellene egy beruházás, kb. 30-40millió. Ezért stabilan 5 évig nyújtana valamit. Pénz lenne gazdagon, de nem csináljuk meg, mert beruházás, és blábláblá, akkor romlanak a faszom eredmények, cserébe havonta mindenféle manőverrel hasonlókat bérelnénk havi 3millióért. Már majdnem mondtam, hogy baze ha lenne lóvém megcsinálnám a beruházást, akkor pont olyan kell, aztán semmi mellékes, ellenben 1 év után kezdődne a hülyére keresés.

Lehet, hogy félreérthető voltam:
Nem a beruházás ellen voltam.
Sőt, pont azt igyekeztem elmondani, hogy ha lehet, vegyük meg a rendszert.
Főleg, az általad említett "pénz lenne gazdagon" esetben.
Ilyenkor a "bérlet olcsóbb" szövegben szerintem valami hiba van.

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 08. 26. 18:59

Faszkivan az ilyen gondolkodás módtól, meg attól, hogy ha csak 2 milliós plusz költségről van szó egy tegyük fel 150 milliós beruházásnál, de az a 2 millió mondjuk utána évi 3-at spórol, akkor faszért nem rakják bele?

Mert mondjuk a végén ott ülnek a költségelemzők, menedzserek, könyvelők, akik szerint arra semmi szükség.

#17 Felhasználó inaktív   Makula 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 27. 06:23

@Jahno:
Garancia 6-12 hónap. egyébként egy jó minőségű (HP, Dell, FSC, IBM) használt gép lazán elcsordogál 6évig tehát az életciklusa felénél lp be a második user, ha aggódom hogy nem pótolhatóak az elemek akkor veszek gépet alkatrésznek XP nélkül még olcsóbban azt lótojás...
Az Win XP refused (felújított gépekhez értékesített) rendszer, teljesen jogtiszta, sőt már létezik 2003 SB server is refused rendszerben.
Egy 15 useres rendszer kiállítható legális op. rendszerekkel és egy alsó kategóriás 4 éves proliant vagy Esprimo szerverrel-el már az új árak 30 százalékából ennyit pedig jellemzően elő lehet kapartatni és a jó az benne hogy 3 év múlva tuti megéri a bekerülési ár felét a rendszered...
Tapasztalatból beszélek.

#18 Felhasználó inaktív   BobMaster 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 08. 27. 08:23

@Makula: az új géppark vásárlása vs. refurb masinák az pont olyan, mint amikor:
- bemész egy rendes ruhabolt, és megveheted a legújabb divatnak megfelelő ruhákat, ahol van méret is színválaszték, sőt ha több darabot akarsz ugyanabból, akkor van
- vagy bemész egy bálás turkálóba

#19 Felhasználó inaktív   BobMaster 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 08. 27. 08:31

@kisrobert:

"Tehát, ha jól értem amit mondtál:
- ha megveszem a gépállományt, akkor a 36. hónap végére az értéke 0 Ft lesz. Tehát ha megveszem, akkor a 36. hónap végén 0 Forintért tudom eladni."
Nem ezt mondtam, hanem azt, hogy ha már cégvagyonról beszélgetünk, akkor kérdezz meg egy könyvelőt, hogy mennyi lesz az eszközök könyv szerinti értéke a harmadik év végére: nulla. Ettől te még eladhatod bármennyiért, HA találsz rá vevőt. De ha eladod, akkor vehetsz újat, ami nagyjából ugyanaz, mintha indítanál egy új bérletet.

"Azaz: Maradványérték(vásárlás)Maradványérték(bérlet) ?"

Helyesebben: könyv szerinti érték (vásárlás) Maradványérték (bérlet és lízing)

#20 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 27. 09:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Makula - Dátum: 2010. 08. 27. 07:23

Az Win XP refused (felújított gépekhez értékesített) rendszer, teljesen jogtiszta, sőt már létezik 2003 SB server is refused rendszerben.
Tapasztalatból beszélek.

Az lehet, de hogy angolul nem tudsz az is biztos. A refused azt jelenti hogy visszautasított. http://www.microsoft...ylang=en&fid=59 talán refurbished te nagyon tapasztalt. De ha nem lennél olyan eszementül tapasztalt, akkor képes lennél magyar szavakat kipréselni a szádon és nemes egyszerűséggel felújított gépeknek hívnád ezeket, ahogy például a Microsoft is teszi http://www.microsoft...ylang=hu&fid=59
...  a fájlcserét a legtöbben illegálisnak hiszik. A valóság ezzel szemben az, hogy amíg nem kérünk, vagy kínálunk érte pénzt, a magyar joggyakorlat szerint nem lépjük át a szerzői jogi törvény által szabályozott szabad felhasználás kereteit, tehát nem járunk el törvénytelenül.Az eredeti hír

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó