HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: A HD-videók után a HD beszédhang lehet az új sláger a mobiloknál - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: A HD-videók után a HD beszédhang lehet az új sláger a mobiloknál

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 09. 03. 12:23

Napjaink mobiltelefonjai legtöbb funkciójukat tekintve sokkal fejlettebbek, mint évekkel ezelőtt kapható elődeik. Egy ponton - mégpedig az elsődleges felhasználási területen, a beszédhívásnál - viszont alig történt érdemi előrelépés az évek során. Ezen próbál változtatni néhány nyugat-európai szolgáltató, élükön az Orange-zsal.
http://www.hwsw.hu/hirek/45191/hd-voice-adaptive-multi-rate-wideband-telefon-mobiltelefon-hang.html

#2 Felhasználó inaktív   Meister 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 03. 12:23

Jó lenne, mert néha hihetetlen, hogy alig érteni a másik felet...

#3 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Dzsóóó
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 12:48

Erről az isdn fax jutott eszembe, ami a hagyományossal szemben eszméletlen mennyiséget visz át percenként.
Ha...
... van alkalmas hálózat,
... van alkalmas fogadó eszköz.

A készülékeket viszonylag hamar ki lehet váltani, a 2 évig működő modellek miatt.
A hálózat is alkalmas a 3G-re, bár a telefonok gyorsabban merülnek. Ugye nem kell adatátviteli díjjal is számolnom a viszonylag jobb (HD? még csak HiFi sem) hangért.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#4 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 13:15

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2010. 09. 03. 13:48

A készülékeket viszonylag hamar ki lehet váltani, a 2 évig működő modellek miatt.
A hálózat is alkalmas a 3G-re, bár a telefonok gyorsabban merülnek. Ugye nem kell adatátviteli díjjal is számolnom a viszonylag jobb (HD? még csak HiFi sem) hangért.

Egyelőre a telefonok már fejlődtek, mert némelyiknek a mikrofonja/hangszórója volt gyalázatos. Én előbb sejtek térerő- és egyéb problémákat, amit meg kellene oldani, mint erre a marketinges HD hangra nyomulni.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#5 Felhasználó inaktív   Meister 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 13:56

Az az érdekes, hogy most is több eltérő hangnorma szerint működnek a telefonok, ez csak egy újabb generáció.

Eleinte "half rate" kódolás ment, aztán "full rate", mostanában meg (kb. 10 éve) az "Enhanced Full Rate" hangkódolás. Ezek mind első sorban férfiak hangjának a veszteséges tömörítésére lettek kitalálva.
A sustorgást pl. a vevő oldalon egy zajgép generálja bele a hangszóróba, hogy ne hidd azt, hogy megszakadt a hívás, amikor a túloldal nem beszél, mert akkor az nem is ad, s emiatt teljes süket csöndet "hallanál".

#6 Felhasználó inaktív   Meister 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 13:58

@Jahno: Ebben igazad van, pl. az én SonyEricssonom is gyalázatos hangszóróval rendelkezik, alig értem a túloldalt, de múltkor zenét hallgattam, sztereó fülessel, mikor jött egy bejövő hívás, azzal vettem fel, és teljesen tiszta volt, és érthető...

#7 Felhasználó inaktív   Yany 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 14:14

Ezt a videót jobb lett volna beágyazni ;)

Egyébként nem sokat ér a tisztább hangátvitel, amíg ilyen gyalázatosan sz@rok a hangszórók és a mikrofonok a telókon (egy ismerősömet szó szerint nem értem, amikor beszél, annyira rossz hang jön tőle - Samsung telója van, de a pontos típust nem tudom).
Asrock Z68 Extreme3 Gen3 | Intel Core i5 2500K @ 4.5GHz | 2x4 GB Kingston HyperX DDR3-1600/CL9 | ThermalRight Archon 140mm | Cooler Master Real Power M620 | Cooler Master RC-690 KWN1 | 128 GB Samsung 830 / 500 GB Western Digital SE16 | Pioneer 212D DVD | Sapphire Radeon HD7870 @ 1150/5400 | 24" Dell U2412M | Windows 7 Pro x64

Logout.hu blog

#8 Felhasználó inaktív   daylienn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 16:11

Nem értem. Ha már a Telenor felújítja az egész hálózatot, akkor miért nem készülnek fel ennek a bevezetésére is? Egy ilyen szolgáltatással mondjuk könnyebben a RedBull-hoz, vagy az egyéb, drágább csomagokhoz lehetne csalni az embereket.
"És robbanó tartály mögött vihorászni tűzharc közepén szerintem még a Nők lapja horoszkópja szerint sem jelent jót." /by MAZUR [GS'10J]

#9 Felhasználó aktív   potyo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 18:38

Üzenet megtekintéseIdézet: daylienn - Dátum: 2010. 09. 03. 17:11

Nem értem. Ha már a Telenor felújítja az egész hálózatot, akkor miért nem készülnek fel ennek a bevezetésére is? Egy ilyen szolgáltatással mondjuk könnyebben a RedBull-hoz, vagy az egyéb, drágább csomagokhoz lehetne csalni az embereket.

Ne aggódj, megcsinálják ezt is, csak nem reklámozzák, hogy utána legyen miért ismét lehúzni egy bőrt...
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#10 Felhasználó inaktív   mzso 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 20:08

Azt nem értem miért nem valami veszteséges formátumot használnak. Kukázhatnák az egészet és használhatnának pl vorbist vagy valami beszédre optimalizáltat. 128-168 kb/s-mal egész normális hangot lehetne átvinni. Az ilyen sokadik "g"-s technológiák ennél úgyis sokkal nagyobb sávszélességgel rendelkeznek.

#11 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 20:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Meister - Dátum: 2010. 09. 03. 13:23

Jó lenne, mert néha hihetetlen, hogy alig érteni a másik felet...

De ez nem a sávszélesség hibája, hanem a készüléké, a kvantálási hibáké, a szolgáltatási minőségé.
3000 Hz-es sávszélességbe simán bele kellene férnie az emberi beszédnek, efölött már zenei, énekhang
és állati (macska, róka, denevér) igények állhatnak.
Nekem van céges és saját telefonom is. A céges egy gagyi Nokia 2600 Classic, az érthetetlen mammogás,
kognitív disszonancia fizikai megvalósulását támogató eszköz. A saját telóm egy régi Sharp GX25.
Ha visszahívom erről az érthetetlen partnert, akkor tagadhatatlanul megtapasztalom a kristálytiszta
hangátvitel előnyeit, és a minőségi különbséget a két készülék között.
Erre alapozom a véleményem.

És ez már csak megerősít ebben:
Észrevetted, hogy bármilyen cikk, teszt, és szakértői vélemény az újonnan bevezető telefonok esetén, itt, és másutt, mindenről szól, csak arról nem, hogy azt, amire való (telefonálás), miként teljesíti a készülék?
A lényeg a megapixel, a kinézet, dizájn, a fényesség, a váz, a fogás, az alkalmazások, a menürendszer, a fíling, amit kézbevételkor érzel, de az, hogy telefonálásra mennyire lehet használni, az soha nem szempont...

#12 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 20:12

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2010. 09. 03. 13:48

Erről az isdn fax jutott eszembe, ami a hagyományossal szemben eszméletlen mennyiséget visz át percenként.
Ha...
... van alkalmas hálózat,
... van alkalmas fogadó eszköz.

Emeg a másik! Mitől nem lehet a fax 56K-s? Vagy csak simán 42? Sima telefonvonal utóbbit tuti elviseli, nem kellene ISDN.

#13 Felhasználó inaktív   Utopia 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 03. 20:29

Azt hittem a HD mobil hang 0-22050 Hertzet jelent surround. :D

#14 Felhasználó inaktív   hoffmannj 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 21:05

@Meister: 1.FR 2.HR 3.EFR 4.AMR 5.AMR-WB

#15 Felhasználó inaktív   hoffmannj 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 21:07

@daylienn: 3-4éve tudják már ezt a hálózatok (sőt a szabvány már kb 10éves) csak nincs "bekapcsolva"...különböző okok miatt...

#16 Felhasználó inaktív   hoffmannj 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 21:09

@mzso: eddig 12.2kbps-ot használtak. Sőt az AMR-WB is! Bár vannak magasabb üzemmódok, max 23kbps.
128k?? Ugyan már...

#17 Felhasználó inaktív   hoffmannj 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 21:11

@hkpk: 33kbps a maximum upload - még az 56k-s (V.90) modemek esetén is!
Ez a magyarázat....

#18 Felhasználó inaktív   Mrt 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 04. 07:59

és ahol valaki még mindig vonaltöbbszörözőn van, ott a 33.6 sem megy, vagy szakad..

#19 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 09. 04. 08:15

e-fütyi
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#20 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 04. 14:36

... a mobiloknál? Nemár!
Mi lesz a következő? Bikakábel a kocsihoz?

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó