Re: Hatvanmillió forintot fizethet a Vodafone megtévesztő reklámozásért
Elküldve: 2010. 09. 10. 10:26
http://www.hwsw.hu/hirek/45231/vodafone-gvh-gazdasagi-versenyhivatal-buntetes-mobilinternet.html
Elküldve: 2010. 09. 10. 10:26
Elküldve: 2010. 09. 10. 10:50
Nevetséges, 1-2000 Ft-ot bukott szegény olvasni nem tudó user...
A bankom pedig önkényesen havi 30-40ezerrel több törlesztővel húz le havonta - hiába megy a panasz GVH/PSZÁF/..... Ide kéne koncentrálni...
A távközlésben 10-12 éve csökkenő árak vannak, nemcsak reál hanem NOMINÁL értékben.
Plusz folyamatos leépítések a cégeknél (Pannon,MT...)
Elküldve: 2010. 09. 10. 11:59
Elküldve: 2010. 09. 10. 12:26
(
ki tudná összeszámolni - hány ember volt lusta tájékozódni és gondolta kevesebbnek a havidíjat?
Mondjuk 35. A nyereség rajtuk 2000x35x24hó = 1.680.000Ft. Voda visszafizeti.
Az államnak az egész került mondjuk 5millióba...ha nem 50.be....
Persze hasraütöttem, de : ébresztő!! Ez kell nekünk??
)
Elküldve: 2010. 09. 10. 12:37
Idézet: hoffmannj - Dátum: 2010. 09. 10. 13:26
Mondjuk ilyenkor mindig elgondolkozok, hogy biztosan az ilyenek "érdekeit" kellene tűzzel-vassal védeni? Amikor sokszor még arra se képesek, hogy a piros nagybetűs rész alatti fekete nagybetűset végigolvassák, nem hogy a szerződést, amit aláírnak...
Mennyi szomorúság, bánat és anyázás megtakarítható lenne, ha rászánnák azt a negyedórát. Akkor a szolgáltatók ugyanúgy trükköznének tovább, csak egy kicsit meg is kéne izzadniuk, nem lenne elég a betűméretet állítgatni.
Elküldve: 2010. 09. 10. 12:50
Elküldve: 2010. 09. 10. 13:55
Elküldve: 2010. 09. 10. 15:08
Idézet: debaj - Dátum: 2010. 09. 10. 13:37
Az a baj, hogy nem a kisbetus reszbe kell irni a lenyeget. Ha azt reklamozzak, hogy X dolog Y Ft, akkor X dolognak Y-nak kell lennie, kulonben megtevesztes. Azzal nem lehet ervelni, hogy de a kisbetusben ott volt. Mar evekkel ezelottrol remlik az, hogy az ilyen dehatottvoltakisbetuben ervet siman soprik le a francba egy eljaras soran. Es ez jol is van igy szerintem
Szerkesztette: asdf 2010. 09. 10. 15:11 -kor
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció: http://unicodesms.freeweb.hu
Elküldve: 2010. 09. 10. 15:15
Idézet: debaj - Dátum: 2010. 09. 10. 13:37
Mennyi szomorúság, bánat és anyázás megtakarítható lenne, ha rászánnák azt a negyedórát. Akkor a szolgáltatók ugyanúgy trükköznének tovább, csak egy kicsit meg is kéne izzadniuk, nem lenne elég a betűméretet állítgatni.
Dehát nem az "ilyenek" érdekeit védik! Ugyanis arról szó nincs, hogy a bünti után befolyt összeget köztük szétosztanák...
Másfelől pedig nem lealacsonyító dolog az erősnek a gyengébbet védeni, legyen az fizikai, gazdasági, vagy szellemi erősség / gyengeség. Ahogy az is erény lehetne, ha a "gyengék" erőlködnének az erősek közé felzárkozni...
Elküldve: 2010. 09. 10. 15:19
Idézet: asdf - Dátum: 2010. 09. 10. 16:08
Persze, így van, de én kifejezetten azokról beszélek, akik a reklám megtekintése után úgy érzik, hogy minden szükséges információt megkaptak, a részletes tájékoztatót csak szórakozottan összegyűrögetik meg behajtogatják a sarkát, a szerződéssel (bármekkora betűkkel is legyen szedve) meg csak annyi időt töltenek, amíg megkeresik a vonalakat, ahol alá kell írniuk, és aláírják. Amíg ezzel a hozzáállással szinte elvárja a tisztelt ügyfél, hogy átverjék, addig át is fogják verni, bármennyire gonosz és elítélendő dolog is ez. Utólag persze lehet ordítani, az még mindig kényelmesebb, mint előre gondolkodni.
Elküldve: 2010. 09. 10. 21:30
Elküldve: 2010. 09. 10. 23:45
Caveat emptor, teljesen igaz, el kell olvasni az apróbetűt. De.
Szerintem egyértelműen rosszhiszeműség (megtévesztés) az, ha egy termék fő attributumát (pl. ár) úgy hirdetik hangsúlyosan, hogy az nem áll rendelkezésre az idő többségében. Például: 100Mbit sávszélesség (kisbetű: garantált: 1kbit). Vagy: csak 2% kamat! (Kisbetű: jövő hónap végéig). És persze amiről itt szó van: havidíj 2000Ft (egy kis ideig, utána 4000).
Mi a *szándéka* a kereskedőnek/szolgáltatónak ezzel?
1. Azon a néhány vevőn, aki nem elég figyelmes, extra profitra tegyen szert - magyarul becsapja őket, kihasználva azok figyelmetlenségét. Oké, figyelmetlen a vevő, de erre *építeni* egy reklámot gyakorlatilag csalás.
2. Piacszerzés. A hamis ígérettel bevonzani a vevőt, aki aztán "á mindegy, drágább, de ha már itt vagyok, akkor megveszem" alapon mégiscsak elkölti a pénzét. Ezzel meg az a probléma, hogy aki ezután nem vásárol, mert rádöbben az apróbetűre, annak az idejét ki fizeti meg?
Számtalan ilyen dolog van, pl. a TV-s betelefonálós játékoknál akkora pici apróbetű van, hogy nem HD adásban, nem nagyképernyős televízión konkrétan olvashatatlan. Ja, hát ők kiírták... Ezt a mentalitást, ezeket a technikákat tűzzel-vassal kell írtani, és megtisztítani a piacot! Amíg egy ilyen is van, a cég hivatkozhat rá, hogy "jaj hát mindenki ezt csinálja, nekem is *muszáj*". Hát ne legyen muszáj, mert a GVH meg a fogyasztóvédelem majd rommá bünteti őket.
A bankok megkapták a THM-et, ami nagyon helyes, hiszen volt sok ilyen, hogyaszongya 1% kamat, ja igen, apróbetű, de 50% kezelési költség, az ember meg napokat tölthetett azzal, hogy Excel táblában hasonlítja össze az ajánlatokat.
Itt voltak az internetszolgáltatók, akik nyomták a végtelen megabites ADSL-t, ami SOHA nem érte el a hirdetett sebességet, mert az egy elméleti maximum volt. Ja kérem! Jóhogy nem olyan Amerikába szóló repjegyet hirdetek, ami MAXIMUM oda szól, mert lehet, hogy csak Bécsig viszik az utast!
Aztán ugye az akciók, akciós újságok. X termék csak Y forint, csak éppen 3 darab volt belőle, sorry, elfogyott, vegyed a drágábbat, az ember meg odautazott, aztán hoppon maradt. "Majd nálam is 5 Ft lesz a tojás, ha nem lesz", mint a viccben. Ma már ezt súlyosan szankcionálják, ami nagyon helyes!
Sok ilyen van még azért.
- A netszolgáltatók már kötelezően kiírják a garantált sávszélességet, de még mindig csak kisbetűvel. Oké, nehéz garantálni, ezt tudjuk, de akkor legyen mondjuk az, hogy azt hirdetheti csak, amit mondjuk az idő 90%-ában tud garantálni. Mennyivel egyszerűbb lenne!
- A repjegyek ára. Ismerős? "1000Ft London", persze, meg 40,000Ft illeték. Ha meg benne van az illeték, akkor van 2 ilyen jegy, ami 2 perc alatt el is kel. Én még *soha* nem találtam repjegyet annyiért, amennyiért hirdették!
- "A képen látható autó illusztráció." Ez is milyen remek... mint amikor a prostituált valami playboy modell képével hirdet. Voltak ilyen akciók, hogy X autó N forintért. Aztán mikor odamentem (ez velem megtörtént konkrétan), akkor kiderült, hogy kizárólag fehér(!) színben annyi, egy bizonyos alapfelszereltséggel - t.i. fehérben senki nem veszi meg, annyira rondán néz ki. A BMW-nek volt ilyen reklámja, hogy "a képen látható autó NEM illusztráció", na én akkor szerettem meg igazán a márkát
Nem is sorolom tovább, mert csak felidegesítem maga vele
Elküldve: 2010. 09. 11. 11:04
Idézet: hkpk - Dátum: 2010. 09. 10. 16:15
A büntetés célja (az lenne), hogy a jövőben ne forduljon elő...
...a károsultak pedig polgári peres eljáráson követelhetik káruk megtérítését.
Ha a betörő 5 év leülendőt kap, azt sem osztják szét a károsultak közt...
Idézet: hkpk - Dátum: 2010. 09. 10. 16:15
És te bemennél az iskolába, ha kiderülne, hogy a gyerekedet verik? Be bizony. Mert a gyengébbet meg kell védeni.
És azért van a törvény, hogy ne neked kelljen az adott diáktársat/tanárt megverni, hanem a hivatal tegyen rendet.
Ugyanígy probléma, ha okos emberek azon igyekeznek, hogy hogyan tudnák a butábbakat becsapni, szellemi, gazdasági erőfölényükkel visszaélni.
Elküldve: 2010. 09. 11. 18:18
a MOL-al kapcsoltaosan is indult valami vizsgálat, annak mi lett az eredménye tudja valaki?
Elküldve: 2010. 09. 13. 05:11
Idézet: vilar - Dátum: 2010. 09. 11. 19:18
És a gyerek/asszony nem szokott rá véletlenül a telefonálgatásra, amíg otthon voltál?
Elküldve: 2010. 09. 13. 05:46
Elküldve: 2010. 09. 15. 10:08

Súgó