HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: A tablet újra divatba hozza a fotelben olvasást - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Re: A tablet újra divatba hozza a fotelben olvasást Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   HWSW 

• HWSW
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 12. 16. 09:55

Az interaktív, webes olvasás korszaka leáldozóban van - állítja az Economist prezentációja. A tablet megváltoztatja a terméket, az interakciót és a fogyasztás módját, újra a passzívabb fogyasztás kerül előtérbe. A jó hír, hogy ezért már hajlandóak fizetni az olvasók.
http://www.hwsw.hu/hirek/47874/economist-tablet-web-tartalom-olvasas.html

#2 Felhasználó inaktív   vanabble 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 12. 16. 09:55

Érdekes probléma,bennem az a kérdés merült fel, hogy a web2 arról szólt, hogy megfelelő interface-ek birtokában, a felhasználók maguk gyártották a tartalmakat. Ha az a trend , hogy visszamegyünk a passzív fogyasztáshoz, és kb.a lájkolás lesz az interaktivitás az egész folyamatban akkor ki fogja gyártani a tartalmat?

#3 Felhasználó inaktív   k_chris 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 12. 16. 10:08

@vanabble: aki eddig a papírújságokat írta. ha passzív a fogyasztás de inkább hajlandóak az emberek (USA?) fizetni akkor lesz miből fedezni a tartalomgyártás költségét.

#4 Felhasználó inaktív   martonx 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 10:36

Szerintem 10 colos képernyőméret alatt nem lehet helyettesíteni a papír olvasást.
Ráadásul az LCD kisüti a szemet.
Múltkor csorgattam a nyálam 10 colos E-Ink olvasókra. Na azokkal már tényleg lehetne olvasni, de bőven 100K fölötti az áruk, és tényleg csak olvasásra jók.

#5 Felhasználó inaktív   attila9988 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 11:30

@martonx: "Múltkor csorgattam a nyálam 10 colos E-Ink olvasókra. Na azokkal már tényleg lehetne olvasni, de bőven 100K fölötti az áruk, és tényleg csak olvasásra jók."

De arra legalább tényleg. A tablet meg semmire se igazán. Mondjuk a megfizethető(bb) árú e-ink -es olvasókkal meg az a baj, hogy alap helyzetből nem tudom elolvasni a pici betűket, ha meg belenagyítok, akkor kilóg a szöveg. Valahogy sosem optimális. Persze ha jobb szemem lenne, az megint egy másik kérdés. :D

#6 Felhasználó inaktív   kockulat 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 11:36

Bár igazából ez a cikk most nem erről szól, de én úgy érzem, hogy a mostani harmincasok körében már igen nehezen helyettesíti teljes mértékben a tablet (vagy ebook olvasó) a nyomtatott dolgokat. Én próbáltam olvasni mindenen, de a könyvnél kényelmesebb és jobban használható nemigen akadt. Egyszerűen jó kézben tartani, érezni a súlyát, lapozgatni, esetleg végigpörgetni a lapokat. Pedig nem vagyok egy maradi ember, ebben az egy dologban nem tudok igazán megbarátkozni a technikával. Gondolom másnak ilyen az új autók agyonelektronikázottsága, de például szabad tüzön főzve is finomabb a gulyás mint a legújabb indukciós főzőlapon.
A most felnövekvő generáció ezzel szemben maximum tankönyv formájában fog nyomtatott anyagokkal találkozni (egy idő után pedig már úgy sem). Aztán hogy ez jó-e vagy sem, majd kiderül.

#7 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 12:14

Üzenet megtekintéseIdézet: attila9988 - Dátum: 2011. 12. 16. 11:30

Mondjuk a megfizethető(bb) árú e-ink -es olvasókkal meg az a baj, hogy alap helyzetből nem tudom elolvasni a pici betűket, ha meg belenagyítok, akkor kilóg a szöveg. Valahogy sosem optimális. Persze ha jobb szemem lenne, az megint egy másik kérdés. :D

Tán nem .jpg-t kellene rajt nézegetni, hanem könyvet. Ott beállítod a betűméretet, típust, sortávot, aztán tördel, ahogy illik. Látszik ezt sem ismered, ahogy a tableteket.
Különben meg Jahno ne szórakozz, ez nem az a topic.

#8 Felhasználó inaktív   grindcore 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 12:23

Engem még mindig az tart vissza a tabletre téréstől, hogy valójában soha nincs időm leülni a kényelmes fotelbe csak és kizárólag olvasgatni. Ha van is, akkor inkább egy könyvet lapozok fel és olvasok, de azt is legtöbbször máshol, út közben, fürdőkádban, wc-n :-D És úgy haladok előre a sztoriban. NFL meccset is pont azért nem nézek már két éve, mert elmegy vele 4 óra és közben csinálni kéne még ezt-azt. A számítógépen viszont dolgozom, szerkesztek, akármit csinálhatok, közben interaktív, mert beírnak ismerősök, válaszlok, mást csinálok, letöltök, mellette ott a playstation 3 ha van szabad idő. Így a tablet ezekre pont nem jó...

#9 Felhasználó inaktív   attila9988 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 13:08

@Jahno: Ha egyszer a forrás anyag így állt rendelkezésre, akkor nincs mit tenni. Nem érek rá mindent megfelelő formára alakítgatni, és sajnos a legtöbb esetben a jpg, a jellemző, esetleg pdf -be ágyazva... Azt meg ugyan áruld már el nekem, hogy mi az amit szerinted nem ismerek a csodálatos tablet -ekkel kapcsolatban.

#10 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 13:10

Üzenet megtekintéseIdézet: grindcore - Dátum: 2011. 12. 16. 12:23

A számítógépen viszont dolgozom, szerkesztek, akármit csinálhatok, közben interaktív, mert beírnak ismerősök, válaszlok, mást csinálok, letöltök, mellette ott a playstation 3 ha van szabad idő. Így a tablet ezekre pont nem jó...

A letöltés nekem semmitevés, azt a gép oldja meg. Ellenben ennek felére a tablet is jó. Meg akármi. Az út közben és az egyéb helyeken való adhoc olvasásra meg méginkább csak igazán az ebook olvasó a jó. Lásd másik topikok, most fél HWSW rá van mozdulva, nekem is elérte a megfizethető határértéket, erre kb. ingyé lett.

#11 Felhasználó inaktív   attila9988 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 13:12

@kockulat: "A most felnövekvő generáció ezzel szemben maximum tankönyv formájában fog nyomtatott anyagokkal találkozni"

A mostani generáció (14 - 18) egy 3 oldalnál hosszabb szöveg értelmezésével is gondban van, már csak a faszbook -os "de szépen süt ma a nap", "jót buliztunk, és hánytunk tegnap" hosszúságú szövegek mennek, így nem lesz gond a könyv hiánya sem. :(

#12 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 13:16

Üzenet megtekintéseIdézet: attila9988 - Dátum: 2011. 12. 16. 13:08

@Jahno: Ha egyszer a forrás anyag így állt rendelkezésre, akkor nincs mit tenni. Nem érek rá mindent megfelelő formára alakítgatni, és sajnos a legtöbb esetben a jpg, a jellemző, esetleg pdf -be ágyazva... Azt meg ugyan áruld már el nekem, hogy mi az amit szerinted nem ismerek a csodálatos tablet -ekkel kapcsolatban.

Hjahh, ha ilyen az anyag akkor meg minek sír a szád és technológiát anyázod? Vagy akkor mégis jó az ebook olvasó? Egy rendes tabletre meg néha egész jól ki lehet nagyítani a képernyőre, nem kell tologatni, Havas könyvét ilyen pdf-ből olvastam végig az ipadon. Aztán többi kiderül, lehet veszek egy Abby konvertert, oszt megbaszhatják a pdf-jeiket.

#13 Felhasználó inaktív   FleetCommand 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 13:16

"A tablet újra divatba hozza a fotelben olvasást"

Ezen már én is gondolkodtam néhányszor. No nem a "divatba hozáson", hanem azon, hogy milyen jó lenne valami, amit kézbe foghatok, beülhetek a kanapéra az olvasólámpám mellé és eltölthetem vele az időt. Az asztali gép előtt annyira nem kényelmes olvasni, tanulni meg főleg nem. A laptop már hordozhatóbb, de azt sem túl kényelmes ölben tartani hosszabb időn keresztül. De egy e-könyv olvasó tök praktikus lenne erre a célra. Egy csomó elektronikus anyagom van pdf-ben, egyszerűen szenvedek, ha el akarom olvasni őket. A vicces dolog az egészben, hogy mire megengedhetném, hogy veszek egy e-könyv-olvasót, pont végzek a sulival. Bah.
A tablet is jó dolog kézben olvasásra, de egy kicsit más céllal, mint mondjuk egy Kindle. Tableten nem olvasnék el például könyveket, de szívesen olvasnék el ilyen-olyan cikkeket. Szóval, ami eddig hiányzott, az a kézben tartható elektronikus olvasnivaló. Tetszik.
"No such thing as normal people." /My Life Without Me/

Konfig: AMD Phenom II X4 955, Gigabyte 970A-UD3, Corsair Dominator DDR3 8-8-8-24 8 GiB (2x4), Sapphire Radeon HD6670 1 GiB DDR5, NEC MultiSync EA222WMe monitor, Samsung SH-222AL/RSMS DVD-író, Thermaltake Armor A60 ház, FSP Aurum 600W táp, Logitech C510 webcam, Windows Vista Ultimate en_US x64

#14 Felhasználó inaktív   attila9988 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 13:23

@Jahno: "Hjahh, ha ilyen az anyag akkor meg minek sír a szád és technológiát anyázod? Vagy akkor mégis jó az ebook olvasó?"

Az e-ink -et mindig is jónak tartottam, mert úgy lehet hosszabb szöveget olvasni róla, hogy nem folyik ki az ember szeme, ami lcd -n ugye nem megy. A tablet egészen más. Azt továbbra is felesleges "játszós" eszköznek tartom, 3. 4. gépnek, ha esetleg az ember már nem tudja hova teni a sok pénzét..... Olvasásra viszont tök felesleges, másra meg nem jó. Idegesmadaras baromkodásra meg minek?

"Aztán többi kiderül, lehet veszek egy Abby konvertert, oszt megbaszhatják a pdf-jeiket."

Az abby cucca nagyon jó, de még mindig macera. És mire eljutok a dolog végére, addigra azt mondom nem érte meg. A legkényelmesebb ha eleve szöveges formában van a cucc, akkor ugye egy csomó felesleges kínlódástól megkíméled magadat.

#15 Felhasználó aktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 13:55

Üzenet megtekintéseIdézet: FleetCommand - Dátum: 2011. 12. 16. 13:16

De egy e-könyv olvasó tök praktikus lenne erre a célra. Egy csomó elektronikus anyagom van pdf-ben, egyszerűen szenvedek, ha el akarom olvasni őket. A vicces dolog az egészben, hogy mire megengedhetném, hogy veszek egy e-könyv-olvasót, pont végzek a sulival. Bah.

Ráadásul ekönyvolvasón a pdf csak szopás, lásd fentebb. Sosem értettem, hogy ha már könyv, akkor faszé nem txt, ami legalább mindenbe jó, kicsi, lehet tördelni?

#16 Felhasználó inaktív   UnA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 14:24

@attila9988: "A mostani generáció (14 - 1 egy 3 oldalnál hosszabb szöveg értelmezésével is gondban van, már csak a faszbook -os "de szépen süt ma a nap", "jót buliztunk, és hánytunk tegnap" hosszúságú szövegek mennek, így nem lesz gond a könyv hiánya sem. "

Ugye neked nincs gyereked?

Azért mert több lehetőség van a felületes dolgokra és ezek nagyrészt publikusak, ez nem azt jelenti, hogy csak ez létezik.

#17 Felhasználó inaktív   leslie 

• Hőstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 14:44

Üzenet megtekintéseIdézet: martonx - Dátum: 2011. 12. 16. 10:36

Szerintem 10 colos képernyőméret alatt nem lehet helyettesíteni a papír olvasást.
Ráadásul az LCD kisüti a szemet.
Múltkor csorgattam a nyálam 10 colos E-Ink olvasókra. Na azokkal már tényleg lehetne olvasni, de bőven 100K fölötti az áruk, és tényleg csak olvasásra jók.

A Kindle4 6 colon tök jól használható.

#18 Felhasználó inaktív   leslie 

• Hőstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 14:45

Üzenet megtekintéseIdézet: attila9988 - Dátum: 2011. 12. 16. 11:30

Mondjuk a megfizethető(bb) árú e-ink -es olvasókkal meg az a baj, hogy alap helyzetből nem tudom elolvasni a pici betűket, ha meg belenagyítok, akkor kilóg a szöveg. Valahogy sosem optimális. Persze ha jobb szemem lenne, az megint egy másik kérdés. :D

Mer át kell konvertálni a szöveget, oszt akkor akkora a betűméret, mint egy sima könyvben...

#19 Felhasználó inaktív   nhw 

• ardent photographer
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 15:42

@kockulat: Én még harmincas sem vagyok, csak huszonos, de könyvet csak papírban veszek. Amit írtál "Egyszerűen jó kézben tartani, érezni a súlyát, lapozgatni, esetleg végigpörgetni a lapokat." kiegészíteném az új könyv illatával is. :) ;)
"A journey of a thousand miles began with a single step." // Lao Tzu

#20 Felhasználó inaktív   nhw 

• ardent photographer
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 12. 16. 15:43

@Jahno: "Ott beállítod a betűméretet, típust, sortávot, aztán tördel, ahogy illik." nem volt dolgom e-book readerrel, de ez nem zavaró? Mármint, hogy a 4. sor néha 10.?
"A journey of a thousand miles began with a single step." // Lao Tzu

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó