HWSW Informatikai Kerekasztal: Alaplapi - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Alaplapi Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   bercesb 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 01. 27. 11:47

Asus A7N8X-X alaplappal (tudom régi, de még tudnám használni) rendelkező gépemet házba beszerelten kaptam meg, nekem csak a ledek bekötése volt a dolgom. Ezt az alaplap kézikönyve alapján meg is tettem, majd indítottam a gépet, és itt jött a probléma: a tápegység kb. 5 másodpercenként leállt, pedig a gép már postolt. Több mindenre is gyanakodni kezdtem, de a próbálgatást a tápegységnél kezdtem: az alap 300 wattos helyett egy 240 wattosat helyeztem be (ez volt kéznél), itt pedig olyan 8 másodpercig ment a gép, és csak azután kapcsolt ki, viszont utána már a bekapcsoló gombbal nem indult. Ezt követően megnéztem a procit, portalanítottam kicsit, aztán pedig újrapasztáztam. Ez sem vált be, szóval kivettem a ramokat megnézni, hogy arra mit reagál: csipogott érte, viszont ugyanúgy kb. 5 sec. után off. Ezt követően becsatlakoztattam a házhűtőt, hátha azért csinálja...de persze nem. :) Jött bios reset, ám ez sem segített. Végül a procihűtőt átdugtam cha-fan1 elnevezésű csatlakozóba, melynek következtében úgy tűnt, hogy megszűnik a probléma, megtörtént a post, de viszont rögtön bootoláskor eltűnt a képernyő, és többet idáig már el sem jutottam..Az alaplap kap áramot, ég a kis led lámpája is, elindítja a ventillátorokat, de a cd meghajtó már nem működik (van még 1 ilyen alaplapom, aminek ugyanezek a "tünetei", ott viszont működik a cd és a floppy), és nagyjából ennyi, használhatatlan. Valakinek valami ötlet? Elemet kivettem tegnap este, de ma reggel próbáltam, és nem megy.

ui.: bocs a téma címéért, csak már utólag nem tudtam szerkeszteni; illetve ha már van ilyen téma!

Szerkesztette: bercesb 2014. 01. 27. 11:56 -kor

#2 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 01. 27. 16:16

A CPU ventit a CPU_FAN1-be kéne dugni (a lap legszélén, a memória moduloknál), a CHA_FAN a ház ventilátorának (ha van olyanja) csatlakozója.
Nézd meg a CHASSIS1 jumpersort (A lap másik oldalán) és a "Chassis signal" és a "Ground" közé tegyél jumpert, ha nincs.(A PDF-ben 1-15.oldal)
http://dlcdnet.asus....875_a7n8x-x.pdf
Vegyél ki minden bővítőkártyát a gépből a VGA kivételével és húzd le a HDD és CD adatkábeleit is.
Bekapcs után próbálj belépni a BIOS-ba (POST alatt DEL billentyű).
Vagy SETUP alatt ujraindul, lefagy, stb. akkor valószínűleg hibás az alaplap (vagy a proci?), vagy vígan tudsz nyomogatni gombokat. :-)
Ha ez utóbbi, CD/HDD adatkábel feldug, SETUP móka ismételt eljátszása (megnézni, hogy a SETUP látja-e a winyót/CD-t ->auto detect), ha nem, adatkábel megfordítás (hogy a piros vezeték jó helyen legyen :-) ), másik vezérlőre dugás az alaplapon, ha ez sem használ akkor kábel csere. Ha ezután sem lát semmit a lap, akkor az IDE vezérlő valószínűleg kakukk, lehet próbálkozni PCI-s IDE vezérlővel.
Szerk:
SETUP-ban érdemes ránézni a proci hőmérsékletére (talán nem téved nagyot a lap szenzora), lehet hogy túlmelegedés miatt kapcsolgat.
Ha Athlon procid van, az hajlamos melegedni. (Én abban az időben úúúúútáltam az AMD-t a kazánjuk miatt, és hogy 10 centet spóroljanak a procin, külön kellett lesarkazás védőt szerezni a procijaikhoz.)

Szerkesztette: Tibsó 2014. 01. 27. 16:40 -kor

#3 Felhasználó inaktív   bercesb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 01. 27. 17:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Tibsó - Dátum: 2014. 01. 27. 16:16

A CPU ventit a CPU_FAN1-be kéne dugni (a lap legszélén, a memória moduloknál), a CHA_FAN a ház ventilátorának (ha van olyanja) csatlakozója.
Nézd meg a CHASSIS1 jumpersort (A lap másik oldalán) és a "Chassis signal" és a "Ground" közé tegyél jumpert, ha nincs.(A PDF-ben 1-15.oldal)
http://dlcdnet.asus....875_a7n8x-x.pdf
Vegyél ki minden bővítőkártyát a gépből a VGA kivételével és húzd le a HDD és CD adatkábeleit is.
Bekapcs után próbálj belépni a BIOS-ba (POST alatt DEL billentyű).
Vagy SETUP alatt ujraindul, lefagy, stb. akkor valószínűleg hibás az alaplap (vagy a proci?), vagy vígan tudsz nyomogatni gombokat. :-)
Ha ez utóbbi, CD/HDD adatkábel feldug, SETUP móka ismételt eljátszása (megnézni, hogy a SETUP látja-e a winyót/CD-t ->auto detect), ha nem, adatkábel megfordítás (hogy a piros vezeték jó helyen legyen :-) ), másik vezérlőre dugás az alaplapon, ha ez sem használ akkor kábel csere. Ha ezután sem lát semmit a lap, akkor az IDE vezérlő valószínűleg kakukk, lehet próbálkozni PCI-s IDE vezérlővel.
Szerk:
SETUP-ban érdemes ránézni a proci hőmérsékletére (talán nem téved nagyot a lap szenzora), lehet hogy túlmelegedés miatt kapcsolgat.
Ha Athlon procid van, az hajlamos melegedni. (Én abban az időben úúúúútáltam az AMD-t a kazánjuk miatt, és hogy 10 centet spóroljanak a procin, külön kellett lesarkazás védőt szerezni a procijaikhoz.)

Megtettem, de semmi. Alaplapban valami elszállt szerintem, csak továbbra sem értem, hogy miért..

#4 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 28. 13:23

Üzenet megtekintéseIdézet: bercesb - Dátum: 2014. 01. 27. 18:14

Megtettem, de semmi. Alaplapban valami elszállt szerintem, csak továbbra sem értem, hogy miért..
Most jönne az, hogy alaplapot a házból kiszerelni, és asztalon összerakni...
Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#5 Felhasználó inaktív   bercesb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 01. 28. 23:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 01. 28. 13:23

Most jönne az, hogy alaplapot a házból kiszerelni, és asztalon összerakni...

Ezzel sem sikerült, azonban egy másik alaplapot tudtam szerválni, viszont azzal is az van, ami ezzel volt (amíg működött), hogy bekapcsolás után egyből ki is kapcsol, de ez olyan 1 mp után. 300 W -os tápegység csak elég neki, nem?

#6 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 28. 23:43

Üzenet megtekintéseIdézet: bercesb - Dátum: 2014. 01. 29. 00:31

Ezzel sem sikerült, azonban egy másik alaplapot tudtam szerválni, viszont azzal is az van, ami ezzel volt (amíg működött), hogy bekapcsolás után egyből ki is kapcsol, de ez olyan 1 mp után. 300 W -os tápegység csak elég neki, nem?

Nem a 300W a lényeg, hanem hogy a táp a 12V-ot és/vagy a 3.3V-ot stabilan leadja, ha nem tudja akkor bármennyi alaplapot kipróbálhatsz a szar táppal és a jobbik esetben mindegyik ugyanazt a hibát fogja produkálni mint most amit tapasztaltál. Rosszabik esetben még ki is nyírhatja a szar táp a gép többi alkatrészeit.
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#7 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 29. 00:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2014. 01. 29. 00:43

Nem a 300W a lényeg, hanem hogy a táp a 12V-ot és/vagy a 3.3V-ot stabilan leadja...

Elég kicsi az esélye, hogy 2 lapnak is ugyanaz legyen a hibája, tehát szerintem is táp!

#8 Felhasználó inaktív   bercesb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 01. 29. 17:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2014. 01. 28. 23:43

Nem a 300W a lényeg, hanem hogy a táp a 12V-ot és/vagy a 3.3V-ot stabilan leadja, ha nem tudja akkor bármennyi alaplapot kipróbálhatsz a szar táppal és a jobbik esetben mindegyik ugyanazt a hibát fogja produkálni mint most amit tapasztaltál. Rosszabik esetben még ki is nyírhatja a szar táp a gép többi alkatrészeit.

Megnéztem, és mind a 2, sőt mind a 3 tápom elviekben le tud adni ennyi feszültséget. Megpróbáltam egy tutira működővel is (ami egyébként 400 W -os), de azzal is ugyanez. Amúgy az "új" alaplapom Abit NF7 névre hallgat. Proci nélkül nem csinálja ezt, szóval elindul. Megpróbáltam Athlon 2400+, és 2800+ -al, de mindkettővel ezt csinálja. Egy ezeknél régebbi, 800 MHz körüli AMD procival ugyan elindul, de semmit sem reagál, szóval gondolom nem ismeri fel és azért.

#9 Felhasználó inaktív   bercesb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 01. 29. 20:20

Bekötöttem a speakert, és 2 tónusú hosszú jelzés szól. Leírás alapján az valami CPU/hűtés hiba lesz.

#10 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 01. 30. 09:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2014. 01. 28. 23:43

Nem. Az A7N8X még az 5V-os ágról tápolja a processzort. Ezért nem szeretjük, mert ott elkér 15-20 A-t, amit a régi tápok sok évesen nem fognak bírni már.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#11 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 30. 09:17

Üzenet megtekintéseIdézet: bercesb - Dátum: 2014. 01. 29. 20:20

Bekötöttem a speakert, és 2 tónusú hosszú jelzés szól. Leírás alapján az valami CPU/hűtés hiba lesz.

A CPU hűtőt visszadugtad a helyére? Amúgy szerintem processzor halálozott el az előzőek során, és valamiféle hűtési anomália lehet az ok, vagy eleve zárlatos volt a CPU (előfordul..). Emiatt rántja le mindkét táp így-úgy működő védelmét. Ugyanakkor az 5V-os ág megával rántja a 3,3Vos ágat is, terhelésekor az felfelé mozdul el, nem is jelentéktelenül: ha a hozzá rendelt söntstabilizátor feladja, akkor azon az ágon is megjelenik 4-5 V, az elég egy alaplap lenullázásához.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#12 Felhasználó inaktív   bercesb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 01. 30. 11:33

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2014. 01. 30. 09:17

A CPU hűtőt visszadugtad a helyére? Amúgy szerintem processzor halálozott el az előzőek során, és valamiféle hűtési anomália lehet az ok, vagy eleve zárlatos volt a CPU (előfordul..). Emiatt rántja le mindkét táp így-úgy működő védelmét. Ugyanakkor az 5V-os ág megával rántja a 3,3Vos ágat is, terhelésekor az felfelé mozdul el, nem is jelentéktelenül: ha a hozzá rendelt söntstabilizátor feladja, akkor azon az ágon is megjelenik 4-5 V, az elég egy alaplap lenullázásához.

Visszadugtam igen, bár a a hűtőt nem raktam fel, mondván, hogy ennyi idő alatt nem tud felmelegedni annyira.

Amennyiben szerzek még 1 ilyen alaplapot, úgy lehetséges, hogy az esetlegesen rossz processzor kinyírja azt?

#13 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 30. 12:32

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2014. 01. 30. 10:14

Az A7N8X még az 5V-os ágról tápolja a processzort. Ezért nem szeretjük, mert ott elkér 15-20 A-t, amit a régi tápok sok évesen nem fognak bírni már.

Kép

Jah, alighanem ilyesféle táp kéne, asszem! Ez még ATX 1.2 és itt még a kakaó döntő része az 5V-os ágon van.

Jelenleg a P3-as, Tualatin retró-gépemben üzemel, kifogástalanul... Kép

Szerkesztette: Macikák 2014. 01. 30. 12:36 -kor

#14 Felhasználó inaktív   bercesb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 01. 30. 17:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 01. 30. 12:32

Kép

Jah, alighanem ilyesféle táp kéne, asszem! Ez még ATX 1.2 és itt még a kakaó döntő része az 5V-os ágon van.

Jelenleg a P3-as, Tualatin retró-gépemben üzemel, kifogástalanul... Kép

Ilyesmi táppal is próbáltam ma. Eddig ugye 1 másodperc után állt le, és kezdett sípolni, majd fölraktam a hűtőt, akkor pedig ez kitolódott 10 sec -re, de ettől függetlenül a képernyőn addig nem jelent meg semmi. 10 sec után a szokásos két tónosú sípolás következett..

#15 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 30. 22:21

Üzenet megtekintéseIdézet: bercesb - Dátum: 2014. 01. 30. 11:33

Visszadugtam igen, bár a a hűtőt nem raktam fel, mondván, hogy ennyi idő alatt nem tud felmelegedni annyira.

Amennyiben szerzek még 1 ilyen alaplapot, úgy lehetséges, hogy az esetlegesen rossz processzor kinyírja azt?

Micsoda? A dióda nélküli athlon magok két másodpercen belül tönkresülnek. A diódások sem mindig élik túl. Hősapka nélküli procikkal soha nem csinálunk ilyet..

#16 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 30. 22:29

Üzenet megtekintéseIdézet: bercesb - Dátum: 2014. 01. 30. 11:33

Visszadugtam igen, bár a a hűtőt nem raktam fel, mondván, hogy

Ámen.
Make love not Wor.

#17 Felhasználó inaktív   bercesb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 01. 30. 22:44

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2014. 01. 30. 22:21

Micsoda? A dióda nélküli athlon magok két másodpercen belül tönkresülnek. A diódások sem mindig élik túl. Hősapka nélküli procikkal soha nem csinálunk ilyet..

Akkor mostmár ezt is tudom, 2 procin tanultam meg.
Köszi a segítséget!

#18 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 30. 22:45

Üzenet megtekintéseIdézet: bercesb - Dátum: 2014. 01. 30. 22:44

Akkor mostmár ezt is tudom, 2 procin tanultam meg.
Köszi a segítséget!

Azt is megtanulhatod, hogy az Intel kibírta volna :-)
Make love not Wor.

#19 Felhasználó inaktív   bercesb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 01. 30. 22:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 01. 30. 22:45

Azt is megtanulhatod, hogy az Intel kibírta volna :-)

Igen, azt tudom, éppen ezért mertem megcsinálni ezekkel is..:/ :)

#20 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 31. 02:02

Üzenet megtekintéseIdézet: bercesb - Dátum: 2014. 01. 30. 23:47

Igen, azt tudom, éppen ezért mertem megcsinálni ezekkel is..:/ :)

Ha erre beböfögöm, hogy az AMD nem Intel, akkor most flémelek? Kép Kép

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó