HWSW Informatikai Kerekasztal: csoves erositok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

csoves erositok Értékeld a témát: -----

#391 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 23. 15:49

Kicsit feldobom ezt a fórumot azzal, hogy beszámolok arról, hogy hol tartok a sinlge ended erősítőmmel.
Én egyelőre itt tartok,azt nem tudom, hogy fog szólni mert még belül nincs összekábelezve, most itt a képen beleraktam 2db 6l6ga csövet, hogy hogy is fog kinézni.
Nekem tetszik, ha a hangjai is ilyen jó lesz akkor már megérte vele fáradozni.. Mindenestre a súlya már meg van van vagy 10 kg, pedig csak egy ici pici 8-10 W-os cucc lesz A cucc összköltsége eddig nem érte el a 20000 Ft-ot beleértve a 2 db kt88-ast, amire efgyelőre várok

Vélemények? Mármint a külsőről?

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  se_.JPG (0byte)
    Letöltések:: 0

#392 Felhasználó inaktív   Scott 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 24. 06:41

Idézet: mayky - Dátum: 2007. márc. 23., péntek - 14:49

Kicsit feldobom ezt a fórumot azzal, hogy beszámolok arról, hogy hol tartok a sinlge ended erősítőmmel.
Én egyelőre itt tartok,azt nem tudom, hogy fog szólni mert még belül nincs összekábelezve, most itt a képen beleraktam 2db 6l6ga csövet, hogy hogy is fog kinézni.
Nekem tetszik, ha a hangjai is ilyen jó lesz akkor már megérte vele fáradozni.. Mindenestre a súlya már meg van van vagy 10 kg, pedig csak egy ici pici 8-10 W-os cucc lesz A cucc összköltsége eddig nem érte el a 20000 Ft-ot beleértve a 2 db kt88-ast, amire efgyelőre várok

Vélemények? Mármint a külsőről?

Gratula ! Kinézetre szvsz hibátlan. Ha elkészül érdekelnének a részletek.
Tényleg jól néz ki !  :up:  ;)

#393 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 24. 09:49

Köszi !
Végül is az Ágoston könyvből építem meg a gu50-es SE erősítőtt, ezek a csövek (gu50)
olcsók de - szerintem - nagyon csúnyák. A két trafót már megtekeretem
(5x480 és 4x68 menet EI magra bár egy kicsit csalnom kellett mert 3 és
fél trafoból hoztam össze a 12 cm2 keresztmetszetet, igaz ez így nem
négyzet (2,6x4,6), de ez volt csak itthon, ez egy kis kötségvetésű
erősítő lesz :)  A könyv szerint K88-asokhoz (vagy 6550)  is jó ez a trafó
2,5 k:8 ohm és még 2 wattal többet is ad le, bár ezt az EL34-re viszonyítva írja.
Majd még egy SRPP meghajtás szeretnék de a két ecc83-asra vagy valami nagyobb erősítésű csö E88CC-re már nincs lóvé., de van vagy 12 db ecc82-esem ezekkel fogok kísérletezni.

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 24. 09:55 -kor

#394 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 02:37

mayky:

Szép, letisztult, de a legfontosabb a hagnzás. Drukkolok.  :up:

Jómagam a hibrid előtt egy másik utat választottam. Két régi(1968) ugyanolyan típusú rádiót vásároltam és várom, hogy megérkezzen a második. Megpróbálom a lehető legegyszerűbben kihozni a dolgot, noha ehhez egy jól működő rádiót kicsit szét kell majd bontanom.

A lényeg, hogy 2db PCL86 trióda-pentóda, egy darab EZ80 egyenirányító és a 3 trafó lesz az erősítő lelke. Kimeneti teljesítmény max.4W 4Ohm-on (sajnos igen 10% torzítással a cső miatt). Ahogy számolom úgy 6-7 ezer forintből jön ki az egész.

Elég gyakorlatlan vagyok a mérés területén van ötleted a kimenőt hogyan tudnám bemérni? Plusz kicsit pofátlanul megkérdem, hogy nincs feleslegben 3db ECC82 csöved, s mennyiért?
-= 56,6K - Finally, It Works! =-

Megj.: A nagykereskedelmi árak nem tartalmazzák a 25%-os áfát és csak tájékoztató jellegűek. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk és nem felelünk az esetleges nyomdai hibákért. Azaz amit mondtam az sem igaz...

#395 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 08:32

Hát sajnos nem tudom, hogy tudod kimérni a kimenőtrafókat, max egy ellenállásmérővel hogy nincs-e megszakadva, vagy hogy nem zárlatos. Én sem vagyok profibb mint Te DDL-t kellene megkérdezni.
ECC82 hát egyelőre nem szívesen adnék belőle, mert ezek mind használt csővek és kérdés melyik használható még + tervbe van még egy push pull erősítő is Williamson (Ágoston könyv) és ahhoz is kell majd 4 db. De szerintem ez nem olyan nagy kiadás 1800- 2000 -ért vehetsz újat.
A PCL86-os az nem ECL86-os én úgy tudom hogy a PCL86-osok TV-kben használták hangcsőnek és sorba van kötve belül a fűtés tehát 12.6 V kell neki az ecl86 ua. a cső (tudomásom szerint, tehát nem 100 %) csak itt párhuzaomsan vannak kötve a fűtőszálak. 6.3 V kell neki. Persze meg kellene nézni az adatlapokat.

http://www.docet-lec...VM200/PCL86.pdf
http://www.mcamafia....sdose/ecl86.pdf

A leírásokban sorban vannak a fűtések, csak a pcl 13.3 V az ecl meg 6.3 V

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 25. 09:19 -kor

#396 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 14:01

Azt tudom, hogy más a két cső fűtése, az anódáram pedig a PCL-nél valamivel (4-5mA)  magasabb, de ahogy néztem minden más paramétere ugyanaz. Plusz PCL 600Ft a radiovilag.hu-n, s 3000 az elektroncso.hu-n. ECL szintén a radiovilag.hu-n 2000Ft. Felesleges 12V-os trafóm meg van itthon.

Így már remélem érthető.  :) Először még meg kell érkeznie a jó rádiónak, utánna a hiányosként vettből átszerelem a kimenőt. Ha jó, akkor tudom elkezdeni az építgetést.

Megj.: A nagykereskedelmi árak nem tartalmazzák a 25%-os áfát és csak tájékoztató jellegűek. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk és nem felelünk az esetleges nyomdai hibákért. Azaz amit mondtam az sem igaz...

#397 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 16:22

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 13:01

Azt tudom, hogy más a két cső fűtése, az anódáram pedig a PCL-nél valamivel (4-5mA)  magasabb, de ahogy néztem minden más paramétere ugyanaz. Plusz PCL 600Ft a radiovilag.hu-n, s 3000 az elektroncso.hu-n. ECL szintén a radiovilag.hu-n 2000Ft. Felesleges 12V-os trafóm meg van itthon.

Így már remélem érthető.  :) Először még meg kell érkeznie a jó rádiónak, utánna a hiányosként vettből átszerelem a kimenőt. Ha jó, akkor tudom elkezdeni az építgetést.

Igen értem az ár :)

Én ha nagyon unatkoznék megpróbálnám a kiemenőtrafókat áttekerni, valami több részre osztottra, mert szerintem ezeket a régi rádiókat nem audiofil alkalmazásokra készítették egy primer és egy szek. és kész. Így legalább a 2 trafó tök egyforma lenne. Persze jó lenne visszaszámolni, hogy hány menet van most a trafókon, de hát ez tényleg egy jó játék lenne:) Persze ki is lehetne számolni, de ez sem egyszerű:)

#398 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 19:44

Mixa: Te ugye a gyári kapcsolást fogod újraépíteni, tehát pentódaként lesz bekötve a csö, nem úgy mint a Piccolo-ban trioda, vagy UL.

#399 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:09

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Pontosan, a gyárit építem újra. A Piccolo már nem izgat nagyon.  :D Csak tudnám mekkora a primer oldal ellenállása.  :confused:

Szerkesztette: - Mixa - 2007. 03. 25. 20:11 -kor

#400 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:18

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 21:09

Csak tudnám mekkora a primer oldal ellenállása.  :confused:

7k

Üdv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#401 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:20

Mire gondolsz ? Az Ra értékére tehát hogy a primer impedancia mennyi ?
Mert ez benne van az adatlapban
Ha katod ellenállás 170 ohm akkor az Ra értéke 7 kohm
Ha katod ellenállás 270 ohm akkor az Ra értéke 10 kohm
250 V esetén

#402 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:21

Üdv DDL! megjött a Mesterünk :) :respect:  :respect:
Mit szólsz a masinámhoz ? Azért Tőled jól jönne egy dícséret :)

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 25. 20:27 -kor

#403 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:35

Idézet: mayky - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 21:20

Mire gondolsz ? Az Ra értékére tehát hogy a primer impedancia mennyi ?
Mert ez benne van az adatlapban
Ha katod ellenállás 170 ohm akkor az Ra értéke 7 kohm
Ha katod ellenállás 270 ohm akkor az Ra értéke 10 kohm
250 V esetén

A primer impedanciához nincs köze a katódellenállásnak. A táphoz és az anódáramhoz annál inkább. Ugyanis ezektől függ a belső ellenállás. Tehát ha nem katódellenállással állítod be a munkapontot akkor is 7k-t ajánlok (ha jó a csöved akkor 6.5k).

Szerkesztette: DDL 2007. 03. 25. 20:35 -kor

Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#404 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:38

Idézet: mayky - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 21:21

Üdv DDL! megjött a Mesterünk :) :respect:  :respect:
Mit szólsz a masinámhoz ? Azért Tőled jól jönne egy dícséret :)

Szép lesz. A kapcsolása?

Szerkesztette: DDL 2007. 03. 25. 20:39 -kor

#405 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:42

Ok, lehet de én így értelmeztem a cső adatlapján szereplőket. Gondolom az ellenállás értéke befolyásolja az anód áramot is.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 25. 20:47 -kor

#406 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:43

Idézet: DDL - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 19:38

Szép lesz. A kapcsolása?

Semmi különös, Az Ágoston könyv az irányadó

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 25. 20:50 -kor

#407 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:46

Idézet: mayky - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 21:42

Ok, lehet de én így értelmeztem a cső adatlapján szereplőket.

Tudom. De azok csak példák. Lehetett volna ott 5k és 12k is akár.

#408 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:49

Idézet: DDL - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 19:46

Tudom. De azok csak példák. Lehetett volna ott 5k és 12k is akár.

Engem könnyű meggyőzni, mint mondottam nem vagyok annyira ott a szeren ebbe a témába, csak most tanulom :)

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 25. 21:01 -kor

#409 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 21:09

Ma szétszedtem a hiányos rádiót, a táp kondija (50+50uF) üzem és kiszerelés után 2-3 órával megrázott. Viszont jók a kimenők. Azt hiszem mégiscsak ECL86-os lesz...

A hangja? DIN csati hiányában ideiglenesen összerakva, amikor rendesen érintkezik: szép. Mondhatni nem rossz, de nem akarom elszólni. Persze még nincs nagy gyakorlatom fülelés terén. :) Majd ha kész a deszkamodell bővebben képekkel :)

Viszont támadt egy kérdésem, DDL hangzás szempontjából melyik a jobb a diódás vagy a csöves egyenirányítós tápegység?

#410 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 22:41

Igaz nem vagyok DDL, ,és nincs is ilyenirányú tapasztalatom, de mások szerint ....
Az  Ágoston könyv szerint a csöves ad jobb hangzást. Meg ha megnézel egy pl. Kondo féle erősítőt azon is általában csöves az egyenírányítás. 5u4g. stb.
Az én push pull-omra is valami ilyesmiben gondolkodom 5u4g ha jól olvastam ki 4 A tud, igaz vagy 50 V esik rajta, de egy csövesre ez kell:)
Ezen az SE-n azért nincs mert a hálozati trafón nincs se a cső fütésének lehetősége se középen megcsapolt szek. tekercs. hát marad a graetz.

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 27. 23:07 -kor

Téma megosztása:

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.