HWSW Informatikai Kerekasztal: Az Spdif digital coax kabel miert coax? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Az Spdif digital coax kabel miert coax? Miert nem lehet sima rca-rca kabel? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   German 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 22. 23:56

Az Spdif digital coax kabel miert coax?
Miert nem lehet sima rca-rca kabel?
Mert pl az SB spdif csatlakozo es kabel atvezetes a kiegeszitö panelra nem tünik
se koaxnak, se arnyekoltnak...

#2 Felhasználó inaktív   German 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 23. 00:01

Kerdes 2: müködne-e es jo minösegben, ha sima 3,5mm mono jack-2 eres kabel-rca csati
kötöm össze az sb-met a hazimozi erösitömmel?

#3 Felhasználó inaktív   German 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 23. 00:12

erre a panelra gondolok:
https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=2...dpost&p=1539764

#4 Felhasználó inaktív   German 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 23. 00:13

abban a topicban meg erre a hozzaszolasra:
2004. máj. 6., csütörtök - 13:56

#5 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 02. 23. 07:01

A sima rca-rca kábel általában olcsó kábelből készül, mely sokszor nem is tisztességesen árnyékolt (az árnyékolás egy sodort érként fut a meleg jel mellett), de általában az a gond, hogy sem a hullámimpedancia, sem a kábel kapacitása (a két ér és a köztes szigetelés kondenzátorként működik) nem megfelelő. A koax sokkal jobb minőségű.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#6 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 25. 13:34

Bocsi, hogy beleugatok, de:
- az RCA egy csatlakozó típus,
- a koax (illetve az árnyékolt) egy kábelfajta.
Olyanról, hogy RCA kábel még nemhallottam, bár lehet, hogy az RCA gyárt kábeleket is. A koax kábel és az árnyékolt kábel szerkezetileg megegyezik = a "meleg" vezetéket teljesen vagy legalábbis nagymértékben körbefogja a "hideg" vezeték, mintha csőben menne. A lényeges eltérés a működési frekvenciában van. Árnyékolt vezetéknek általában a hangfrekvenciás tartományban működőket nevezik, koaxnak a megahertz feletti tartományban működőket. Ahogy didyman nagyon helyesen írta, a koax kábelek legfontosabb tujajdonsága a hullámimpedancia (lásd még 75 ohmos tv kábel, vagy az 50/93 ohmos számítógépes koax), a csillapítás és a működési frekvencia tartomány. Az, hogy az adott kábelen nincs teljes árnyékolás, hanem csak neccharisnya, egy adott frekvenciától felfelé már nemszámít, ezért is tudnak így spórolni az anyaggal.
És most jól ellentmondok minden fenti állításomnak: megfelelően rövid távolságra a célra eredetileg nem alkalmas kábel is használható. Láttam működni ethernet koax hálózatot, aminek egy 3 méteres részében az arcnet 93 ohmos koaxa volt, és csináltam, és működik olyan AV kábelem, ami síma hangfrekis kábelből lett csinálva (a videójel kb 1 megahertz-es), igaz összesen 1.5 méter hosszú.
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

#7 Felhasználó inaktív   olinka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 28. 22:49

Hali!
Nekem egy 10m-es video kábelnek "írt" RCA végződesű kábelen megy a digit hang az erősítőbe, de ugyanígy ment egy 10 m-es gagyi árnyékolással ellátott házilag forrasztott kábelen is. Semmi különbséget nem vettem észre. (Persze ez lehet az én hibám is  :) ) A gyári 10 méteres kábel nem hiszem, hogy koax lenne, mert egy "for digital" kábelem meg kb 2x olyan vastag, és drágább is volt, pedig csak 1,5 méteres.
Oli

#8 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 03. 01. 00:42

A videokábelnek írt videokábelen MHz-es jelek szaladgálnak, egy jóval kisebb sávszélességet igénylő digitcsatorna csak beéri vele :) .
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#9 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 12:43

Idézet: German - Dátum: 2005. febr. 23., szerda - 0:01

Kerdes 2: müködne-e es jo minösegben, ha sima 3,5mm mono jack-2 eres kabel-rca csati
kötöm össze az sb-met a hazimozi erösitömmel?

Jelentem nekem is megy így.

Egy sima Mono RCA-jack átalakító, és 1500 ft-os 3m-es RCA MONO kábel (mondjuk nem sima, hanem jobb koax, és erősítőkhöz is ajánlják, bár nem egy etalon). Teljesen jól megy. (Sb Audigy1 + Onkyo 575X erősítő)

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

#10 Felhasználó inaktív   German 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 05. 14:51

ja, kösz mindenkinek.
En is kiprobaltam, a leggagyibb stereo jack - RCA kabellel, es ment szepen.
Azert a rend kedveert csinalok egy coax kabeleset....

#11 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 18:58

Idézet: didyman - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 0:42

A videokábelnek írt videokábelen MHz-es jelek szaladgálnak, egy jóval kisebb sávszélességet igénylő digitcsatorna csak beéri vele :) .

44.1kHz/16 bit az sorosan kb. 2.8MHz savszelesseget igenyel. Mondjuk lehet, hogy az S/PDIF-nek van valami rendes (tobbalapotu, nem binaris) vonali kodja, es ezzel csokken az atvitelhez szukseges savszelesseg.

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó