Zsíroskenyér hagymával.
A lilahagyma megszinezi az ujjadat, az íze lágy, mégis karakteres. A vöröshagyma túl erős ehhez, az fonnyasztani, sütni való, A tegnapi erősebb volt, mint kellene, már felvágáskor megtornáztatta a könnycsatornákat. A tormára mondják, hogy ne érjen a szájpadlásodhoz, akkor nem könnyeztet. Na ez a hagyma tegnap hozzáért, könnyeztem is tőle, de az ízéért folytatni kellett. Én félszeletenként harapva, az asszony a szeleteket ívekre bontva a kenyérre szórva. Együtt, akkor nem bűn a hagymabűzös csók.
Dobozolt sertészsírból bűn, gépzsír állagú, ott marad az ínyeden. Anyám libát tömött, mint a vidéki asszonyok negyede-harmada akkoriban. Sokuk nem bírta, se a libáknak, se az asszonyoknak. Libamáj, alig tudtuk mit eszünk, vagyis hogy isteníteni kellene, jó volt és kész. De nem is erről akartam, hanem hogy volt libatepertő, házi, persze hogy, hisz volt alapanyag. Meg volt libazsír. Hétdecis üvegekben sorban a kamra (mit kamra, spájz) polcain. Ha kiviszi az ember, perceken belül folyik, sietve kentük. Tegnap is foly mire hazaértem vele, hűtőbe kellett tenni, hogy visszedermedjen kicsit.
A zsíroskenyeret az udvaron eszi az ember, mezítláb, enyhe szélben. A fák mellett a horizontot nézi közben, és a szomszéd kakasának zaja a legfőbb problémája.
Görögdinnye
A zsíroskenyérrel szemben a dinnye ülve fogyasztandó. A láb lógjon le a betonterasz szélén, amire óvatosan ül le az ember, mert égeti a seggét a rövidgatyán át. A dinnye leve lendületesen indul meg a tenyérből a csuklón át az alkar irányába, majd a folyamatosan érkező utánpótlásnak köszönhetően utat tör a könyök felé, ahonnan a combra cseppen. Ezzel párhuzamosan szélesedik a szájat körülölelő előbb nedves majd egyre inkább ragacsos sáv. (Más értelmezések szerint a hagyományos szelet formát tovább bontjuk másfél falatnyi darabkákra, melyeket enyhén túlhűtünk, és sonkaszelettel illetve mézzel tálaljuk, ezüst desszertvillával fogyasztjuk.)
A dinnyeválasztás nekem a mai napig távoli, mítikus rituálé. Értem én, hogy kézbe veszi az ember, megcsapkodja, és ha öblös, akkor édes, de ez a módszer nem működik és kész. Ha édes dinnyét akar az ember, akkor elmegy Csányig, és ott vásárol. Semmi kopogtatás, semmi hallgatózás, semmi körbejárás, csak felveszed és édes.
Te hogy eszed? Szeletben, darabolva, negyedelve? Harapod, vagy késsel, netán kanállal? Eszel hozzá kenyeret? Magját megeszed, kiköpöd, késheggyel kipöckölöd?
Főtt kukorica
Nem tudom. Idén még nem ettem. Tavaly nem ettem jót. A csemege nem nekem való, kidobja a gyomrom. Nyóc soros magyar, így mondta nagyapám, az jó volt. Hiányzik.
(lett volna még itt kertbenülés meg vízbenázás meg felhőnézés fűszálrágással, szóval nem csak kaja, de a kaja se csak kaja lett, úgyhogy nincs kedvem, gondolja tovább aki eddig elolvasta)
A lilahagyma megszinezi az ujjadat, az íze lágy, mégis karakteres. A vöröshagyma túl erős ehhez, az fonnyasztani, sütni való, A tegnapi erősebb volt, mint kellene, már felvágáskor megtornáztatta a könnycsatornákat. A tormára mondják, hogy ne érjen a szájpadlásodhoz, akkor nem könnyeztet. Na ez a hagyma tegnap hozzáért, könnyeztem is tőle, de az ízéért folytatni kellett. Én félszeletenként harapva, az asszony a szeleteket ívekre bontva a kenyérre szórva. Együtt, akkor nem bűn a hagymabűzös csók.
Dobozolt sertészsírból bűn, gépzsír állagú, ott marad az ínyeden. Anyám libát tömött, mint a vidéki asszonyok negyede-harmada akkoriban. Sokuk nem bírta, se a libáknak, se az asszonyoknak. Libamáj, alig tudtuk mit eszünk, vagyis hogy isteníteni kellene, jó volt és kész. De nem is erről akartam, hanem hogy volt libatepertő, házi, persze hogy, hisz volt alapanyag. Meg volt libazsír. Hétdecis üvegekben sorban a kamra (mit kamra, spájz) polcain. Ha kiviszi az ember, perceken belül folyik, sietve kentük. Tegnap is foly mire hazaértem vele, hűtőbe kellett tenni, hogy visszedermedjen kicsit.
A zsíroskenyeret az udvaron eszi az ember, mezítláb, enyhe szélben. A fák mellett a horizontot nézi közben, és a szomszéd kakasának zaja a legfőbb problémája.
Görögdinnye
A zsíroskenyérrel szemben a dinnye ülve fogyasztandó. A láb lógjon le a betonterasz szélén, amire óvatosan ül le az ember, mert égeti a seggét a rövidgatyán át. A dinnye leve lendületesen indul meg a tenyérből a csuklón át az alkar irányába, majd a folyamatosan érkező utánpótlásnak köszönhetően utat tör a könyök felé, ahonnan a combra cseppen. Ezzel párhuzamosan szélesedik a szájat körülölelő előbb nedves majd egyre inkább ragacsos sáv. (Más értelmezések szerint a hagyományos szelet formát tovább bontjuk másfél falatnyi darabkákra, melyeket enyhén túlhűtünk, és sonkaszelettel illetve mézzel tálaljuk, ezüst desszertvillával fogyasztjuk.)
A dinnyeválasztás nekem a mai napig távoli, mítikus rituálé. Értem én, hogy kézbe veszi az ember, megcsapkodja, és ha öblös, akkor édes, de ez a módszer nem működik és kész. Ha édes dinnyét akar az ember, akkor elmegy Csányig, és ott vásárol. Semmi kopogtatás, semmi hallgatózás, semmi körbejárás, csak felveszed és édes.
Te hogy eszed? Szeletben, darabolva, negyedelve? Harapod, vagy késsel, netán kanállal? Eszel hozzá kenyeret? Magját megeszed, kiköpöd, késheggyel kipöckölöd?
Főtt kukorica
Nem tudom. Idén még nem ettem. Tavaly nem ettem jót. A csemege nem nekem való, kidobja a gyomrom. Nyóc soros magyar, így mondta nagyapám, az jó volt. Hiányzik.
(lett volna még itt kertbenülés meg vízbenázás meg felhőnézés fűszálrágással, szóval nem csak kaja, de a kaja se csak kaja lett, úgyhogy nincs kedvem, gondolja tovább aki eddig elolvasta)
13 komment
Oldal 1 / 1

Warton
2011. 07. 20. 18:34
A görögdinnyét szerintem félbevágva kanállal jó enni, magokat kiköpködve. A mag kiköpése hozzá tartozik a dinnyézés fílingjéhez, anélkül olyan lenne az egész mintha egy vödör cukros vizet kanalazna az ember. Ezért is kell a szabadban enni a dinnyét.
A főtt kukoricáról nekem csak az elfogyasztását követő 1 órás nyelv gyakorlat jut eszembe, amikor is megpróbálom a fogaim közé szorult kukorica darabokat kidzsúdozni.
A főtt kukoricáról nekem csak az elfogyasztását követő 1 órás nyelv gyakorlat jut eszembe, amikor is megpróbálom a fogaim közé szorult kukorica darabokat kidzsúdozni.

Gabibácsi
2011. 07. 21. 15:00
A dinnyét kanállal kell enni, de a mag kiköpködés részét nem értem
Jah és kennyérrel is fasza.
A zsíroskenyérre viszont a házi libazsír a legjobb, ez kétségtelen, de nekem nem jut, csak bolti

A zsíroskenyérre viszont a házi libazsír a legjobb, ez kétségtelen, de nekem nem jut, csak bolti


Raynes
2011. 07. 22. 11:03Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2011. 07. 21. 16:00
A dinnyét kanállal kell enni, de a mag kiköpködés részét nem értem :D Jah és kennyérrel is fasza.
A zsíroskenyérre viszont a házi libazsír a legjobb, ez kétségtelen, de nekem nem jut, csak bolti :(
A zsíroskenyérre viszont a házi libazsír a legjobb, ez kétségtelen, de nekem nem jut, csak bolti :(
Görögdinnye kenyérrel... pfújjjjj.

Gabibácsi
2011. 07. 23. 10:01Idézet: Raynes - Dátum: 2011. 07. 22. 12:03
Görögdinnye kenyérrel... pfújjjjj.
te valami városi puhánygyerek lehetsz :)

Gabibácsi
2011. 07. 23. 10:01Idézet: Warton - Dátum: 2011. 07. 21. 18:40
Miért, te lenyeled? :laugh:
miért, te kiköpöd :nevet:

Raynes
2011. 07. 23. 20:01Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2011. 07. 23. 11:01
te valami városi puhánygyerek lehetsz 

Most jól lebuktam



Eleanor
2011. 07. 24. 07:45
A harcsapörkölt bizony túróscsuszával… a tejeskukorica pedig parázson sütve.

Eleanor
2011. 07. 24. 17:44
„Végre itt a zsenge csöves kukorica" = amikor a szemek még puhák, körömmel könnyen benyomhatóak és ha belehasítasz a bőrébe, tejes.
Oldal 1 / 1
Trackback linkek [ Trackback URL ]
← Június 2025 →
H | K | S | C | P | S | V |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |