HWSW Informatikai Kerekasztal: HWSW Informatikai Kerekasztal -> Forradalom a miniPC-k terén

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Feliratkozás: WooHoo's Blog        RSS Feed

Forradalom a miniPC-k terén

Szólj hozzá!
Már régóta foglalkoztatott, hogy hamár gyártanak okostelefonokat ennyire olcsón - amelyek nagyteljesítményű processzorokkal vannak szerelve - , akkor miért nem gyártanak ugyanerre a technikára alapozva kisfogyasztású PC-ket, sokféle csatlakozási felülettel, amelyet arra használna az ember, amire akar?!
Nos, az év első felében robbant be a piacra a Raspberry Pi, az első fecske, ami az igazán olcsó single board computereket illeti. A koncepció lényege, hogy egyetlen bankkártya méretű panelre integráltak egy komplett számítógépet - csak tápfeszültséget kell rákötni a működéshez - , felismervén, hogy a piacon lenne kereslet ilyen termékre. Nos, nem is tévedtek, az első 10 000 legyártott példányt percek alatt elkapkodták. Ez mondhatni lavinát indított be, hiszen azóta sorra bukkannak fel a konkurens termékek, még a VIA is felkapta a fejét.
De mire is jó ez, kérdezheti egy átlagos felhasználó. Nos, a lehetőségek jóformán végtelenek, mivel teljesítményük alkalmassá teszi őket akár HD médiatartalom megjelenítésére is. Mozgó alkatrészeket viszont nem tartalmaznak, így zajtalanok - hacsak ki nem egészítjük külső HDD-vel. ARM processzorokkal vannak ellátva (mint a tabletekben), integrálva memóriával, és háttértárnak esetleg flash. Perifériák tekintetében is színes a felhozatal, USB portok, HDMI csatlakozó, audio kimenet, kártyaolvasó, ethernet aljzat, és az egyedi igényeket kielégítendő, tartalmaznak programozható ki/bemeneteket, mint például a GPIO. Fogyasztásuk csupán 3-4W, egy asztali PC 60-70W (üresjárati!) fogyasztásához képest. Na jó, de ki fogja ezt programozni? Merül fel a kérdés, és most jön a tortán a hab: mivel nagyteljesítményű processzorokat, és elegendő RAM-ot tartalmaznak, így egy operációs rendszert gond nélkül futtatnak, vagyis Linux, illetve Android oprendszerekkel ugyanúgy használhatóak, mint egy asztali gép, hiszen az USB portokra vígan köthetünk billentyűzetet, illetve egeret.
Csupán néhány felhasználást említve: lehet belőlük HTPC-t varázsolni (Home Theatre PC), vagyis médialejátszót, vagy ezt tovább gondolva egyszerű tévénket fel-okosítva smartTV válhat belőle. (erről a megoldásról a cikk végén lesz szó) Most egy kis nyalánkság: torrent klienssel felvértezve rábízhatjuk a letöltést, nem kell a nagy PC-t üzemeltetni naphosszat. Ne hagyjuk ki, hogy természetesen internetböngészésre sem utolsó. Maximálisan alkalmasak vezérlésre és adatgyűjtésre kis fogyasztásuk, és kis méretüknél fogva. Ha valaki tud programozni valamely nyelven, bármilyen ötletét megvalósíthatja. A Málnás Pitét (RasPi) kifejezetten úgy is reklámozzák, hogy gyerekeknek szánt eszköz programozás tanulásához.

Nézzük meg most őket részletesebben:

Raspberry Pi
Az Egyesült Királyságból származó kütyü the $25 PC néven vált közismertté, azóta megjelent a B változat, $35 áron, magyar ismertető itt található.
ARM processzor: Broadcom BCM2835 @ 700 MHz, GPU-val kiegészítve, amely akár 1080p felbontású video megjelenítésére is képessé teszi, 3D gyorsítással kiegészítve, RAM: 256MB, amelyet sajnos meg kell osztani a GPU-val, FLASH: nincs. Teljesítménye 1000 MIPS körül mozog. Az operációs rendszert egy microSD kártyáról bootolhatjuk be. Az eredeti angol weblapjukon több image is szerepel hozzá.
Forgalmazója Magyarorazágon a Farnell.com, jelenleg nincs készleten, míg el nem fogyott, 8000 HUF-ot kóstált, pillanatnyilag csak várólistára lehet íratkozni.
Kép


BeagleBoard
Következő versenyzőnk már régebb óta a piacon van, mérete kissé nagyobb, viszont képességei is bővebbek. Két változata érhető el, A BeagleBoard rev C4 és a BeagleBoard xM, 40, illetve 45 ezer forintos áron, illetve említésre méltó még a BeagleBone. Forgalmazó szintén a Farnell.
Fel van szerelve egy ARM Cortex-A8 családba tartozó processzorral, mely 1GHz órajellel fut, szintén GPU-val egybeépítve, az egyik változatban 512MB RAM található és nincs FLASH, a másikban mindkettő jelen van, 256MB-os kapacitással. Audió terén nemcsak szereo kimenettel, de bemenettel is rendelkezik, 3,5'-es jack csatlakozókon keresztül, így már Skype-olni is alkalmas. Video a Youtube-on.
Kép

PandaBoard
A Panda szintén "öregróka", így árban szintén a 40 ezres kategória, ám hasonló képességekkel rendelkezik, mint a beagle, viszont processzora két magos! Szintén két változata van, a PandaBoard és az ES. Audio tekintetében bemenete is van, pluszként jelentkezik még a kamera csatlakozási felület, viszont nincs beépített flash memória. Farnellnél ez is megtalálható. Egy video róla.
Kép

VIA - AndroidPC
Mivel eme neves gyártó sem akart lemaradni a versenyben, kifejlesztette az APC 8750-et, melyet a tervek szerint júliustól lehet majd rendelni, de feliratkozni már most is érdemes. Árát tekintve $49-ra tervezik, ami becslésem szerint kb. 12 ezer forintért lesz forgalomban nálunk. Előnye, hogy mikrofonbemenettel látták el (ad 5V előfeszítést), így Skype-ra is alkalmas. További előnye az 512 MB DDR3-as RAM mellé párosuló 2GB flash memória, melyet előtelepített Android 2.3-al programoznak fel. Processzora az ARM11-es családba tartozik.
Kép


CottonCandy
A VattaCukor névre hallgató kis pendrive méretű eszköz magáért beszél, magyarországi forgalmazót nem találtam.
Kép


EOMA68
Nos, ez egy érdekes koncepció. A panelt beleintegrálják egy PCMCI tokba. Vigyázat, az eszköz nem kompatibilis a PCMCI szabvánnyal, csupán olyan a tokozása! Ebben az esetben a csatlakozó felületeket nekünk kell összekötni a kütyü megfelelő kivezetéseivel. Előnye, hogy beágyazott rendszer esetén egy mozdulattal cserélhető a központi egység. Mivel az EOMA68 még csak a tervezési fázisban tart, nem dőlt el, hogy milyen processzort, illetve mennyi memóriát fog tartalmazni, árát mindenesetre $15-ra tervezik, amely idáig a legkedvezőbb.
Kép


CuBox
Egy kicsiny doboz a CuBox, Androidos, infra vevővel, eSATA csatlakozóval, 1GB RAM-mal, HDMI 1080p kimenettel.
Kép


Hogyan használhatjuk ezeket házimozi lejátszónak? - avagy az XBMC

Hogyan varázsolhatunk belőlük HTPC-t könnyedén? Első lépésként egy operációs rendszert kell feltelepíteni, abban az esetben, ha nem így kapjuk a készüléket gyárilag. Ez lehet Ubuntu, Android... Általában a gyártó honlapján találunk a készülékre specifikált telepítést. Ha az oprendszer nem fér el az integrált flash memóriában, akkor SD kártyára kell tenni. Ha az eszköz áramot kap, már bootol is, ha mindent jól csináltunk.
Mivel azonban a linux asztlon kattintgatni kényelmetlen, illetve TV-nk nem érintőképernyős (ahogy azt az Android elvárná), kéne valami elegáns, és egyszerű kezelőfelület. Nos, pont erre találták ki az XBMC-t. Ez egy olyan ingyenes médialejátszó program, amelyet eredetileg az X-Box-hoz fejlesztettek, de idővel kereszt-platformossá vált, vagyis elérhető a főbb oprendszerekhez. Előnye a testreszabhatóság, bővíthetőség, sok kinézetet (skin) készítettek hozzá.
Nagyon kényelmes felülete van, és mindent testre szabhatunk benne (még a feliratozás méretét, színét is - amelyet az átlagos asztali médialejátszók általában nem támogatnak). Rengeteg bővítési lehetőséggel (rádió hallgatás, online TV, tuner kártya, Youtube videonézés, programok telepítése) és természetesen magyarul is tud. Mindezek felett a gépre telepíthetünk még Skype-ot, torrent klienst, és természetesen böngészőt.

Íme, hogyan fut az XBMC a Raspberryn:


Távirányítás terén léteznek okostelefonra szánt alkalmazások, amikor a telefonunk segítségével WiFin keresztül távvezéreljük az XBMC-t. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a telefon rengeteg információt tud közölni, sőt, egy csúszka segítségével tetszőleges pozícióba ugorhatunk a lejátszás során.
Kép


Miért éri meg? Ebben az árkategóriában nem kapunk ennyire rugalmas rendszert, ahol magunk cserélhetjük, frissíthetjük a codec-eket, programokat. Kicsi fogyasztása, és kis mérete verhetetlenné teszi, és mozgó alkatrészek híján zajtalan. Megjegyzem, léteznek már komplett androidos set-top-boxok, de beleütközünk a gyártóspecifikus marketbe, a rögzített firmware-be, a memórialimitbe...
Néhány példa azért: Ellion T1, Asus O!Play...

0 komment

 

Trackback linkek [ Trackback URL ]

Nincsenek még trackbackek

Május 2024

H K S C P S V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 29 3031  

Legutóbbi bejegyzések

Keresés a blogon