HWSW Informatikai Kerekasztal: Téli nyári időszámítás, legyen óra átállítás? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Téli nyári időszámítás, legyen óra átállítás? óraátállítás, időzóna, évszak, sötétedés Értékeld a témát: -----

Szavazás: Ki mit óhajt? (71 felhasználó adott le szavazatot)

Ki mit óhajt?

Vendégek nem láthatják a szavazást.
Voks

#1 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 22. 22:03

Ilyent még nem találtam. Az én részemről nyári, de megfelelne a fél-fél is. Igaz, én később pörgök föl és nekem nagyon korán sötétedik este. Csak ezt az állítgatós bohóckodást utálom de nagyon. Nyáron igazából mindegy lenne, mert kb 4-től 21-ig világos van, a téli változattal se lenne sokkal rosszabb. Lényeges figyelembe venni, hogy a környező országokkal hogy lehet összehangolni a programot, azt most nem is tudom, környéken hogy van, de talán ott is állítgatnak.

Viszont akkor ki is bővítettem a témát nem csak a hazai dologra. Átfogóbban, általánosabban lehetne pletyizni a Föld golyóbbis idő-évszak jelenségeire. Sajnos az a tapasztalatom, hogy nagyon sok homály van a fejekben (nem megsértődni) az anyabolygó természetéről. Nem tudják, hogy mekkora keresztbe-hosszába, hogy kb a sark körökön túl fél éves nappal és éjszaka van. A déli féltekén most van nyár és nekik fürdőalsóban járkál a mikulás a tengerpartra. De a legjobb, hogy mostanság bizonyos körökben el kezdett terjengeni, hogy a világvége után a Föld tengelye kiegyenesedik, hogy tökéletes legyen ezáltal a klíma, ne legyenek évszakok és tél, mert a tél az csúnya rossz dolog és az egyenes tengely esetében a sarkokon is zöld lesz a fű.

Annak idején persze volt a világatlasz...
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2 Felhasználó inaktív   Lipy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 22. 22:27

Én kimondottan szeretek a telet, a hideg ellen lehet védekezni na de, a meleg ellen (nem klímával).
Nyáron az emberek is büdösebbek.

Félúton fél óránál innen is - onnan is.
ezt kifejtenéd? mert most is ez van de egy órával.

Szerkesztette: Lipy 2010. 01. 22. 22:28 -kor

Akárki is lopta el a hitelkártyámat, kevesebbet költ, mint a feleségem.

#3 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 22. 22:42

Utálom a sötétet és a hideget, a meleget el lehet viselni, a hideget viszont nem, kénytelen vagy fűteni, kint megmaradni nem lehet hosszútávon, az összes szabad ég alatt végezhető elfoglaltságnak befellegzett, vagy csak korlátozott módon végezhetőek. Felőlem lehet sötét csak hideg ne legyen.

#4 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 22. 22:57

Nekem mindegy, elviselem a hideget is, a meleget is.
Most is sokszor nyitott kabátban járkálok pólóban, ismerősök meg nagykabátban, pulóverben, sálban vacognak és csodálkoznak, hogy mitől nem fázok. Múltkor egyik lány azt mondta, szerinte a bőröm alatt nem izmok vannak, hanem valamiféle hőszigetelőanyag, közben benyúlt a kabát alá és a mellemet meg a vállamat tapogatta. Mondtam, hogy ja, az, üveggyapot :)
Persze egy idő múlva fázni kezdek, akkor összecsukom a kabátot, de nem kell alá 3 pulóver, meg sál, meg anyám kínja.
Nyáron meg amikor kánikula van, sokszor akkor megyek futni, a meleget is nagyon bírom. Mondjuk futni melegben sokkal jobb, mint hidegben.

A "valódi" időzónánk a GMT +1 volna, ettől térünk el télen, amikor a GMT +2-be állunk át.

#5 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 08:29

Idézet: Lipy - Dátum: 2010. jan. 22., péntek - 22:27

Félúton fél óránál innen is - onnan is. ezt kifejtenéd? mert most is ez van de egy órával.

nyáron fél órával korább, télen fél órával később. Ez is egész évi állandóságot jelent, csak igazságosan elosztva.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#6 Felhasználó inaktív   GAI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 10:43

Nyárit egész évben! Utálom amikor télen már du 4kor sötét van...
"Two intelligent species live on Earth: Humans and Hungarians." (Isaac Asimov)

#7 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 10:58

Idézet: Mumia - Dátum: 2010. jan. 22., péntek - 23:42

... a meleget el lehet viselni, a hideget viszont nem, ...

Én meg fordítva vagyok: hideget bármilyet kibírok, de a meleget csak korlátozottan. Hidegben mindig fel tudok venni valamit, de melegben egy pont után már nincs mit levenni... :D
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#8 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 11:29

Mi a kérdés?
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#9 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 12:27

A hideg mondjon le. :up:  :D

#10 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 13:52

Szerintem is hülyeség ez az állítgatás. Mert nem azért világítunk mert hány óra van, hanem mert sötét van. Tök mindegy hogy 7 kor vagy 8 kor van sötét ha világítani kell.

Mert ugye elvileg a spórolás miatt van ez. :think:
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#11 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 13:55

Isaac Asimov: A hold tragédiája
Elolvasás lehet visszatérni a topicba. Szifonváltáska.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#12 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 14:02

Idézet: des - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 13:52

Szerintem is hülyeség ez az állítgatás. Mert nem azért világítunk mert hány óra van, hanem mert sötét van. Tök mindegy hogy 7 kor vagy 8 kor van sötét ha világítani kell.

Mert ugye elvileg a spórolás miatt van ez. :think:

Igen, de most elolvastam, és a téli időszámítás a "valódi", nem a nyári.
Így ha nyáron este 10-kor még világos van, de reggel, munkába induláskor még sötét, akkor reggel kell világítani. Míg ha előre hozzák 1 órával, akkor nyáron reggel sem kell világítani.
Bár ez ma már a csepp-a-tengerben a többi elektromos eszköz fogyasztásához képest, inkább régen számíthatott többet, amikor egy átlag házban a világítás vitte el a fogyasztás nagy részét.

#13 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 14:07

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 14:02

Igen, de most elolvastam, és a téli időszámítás a "valódi", nem a nyári.
Így ha nyáron este 10-kor még világos van, de reggel, munkába induláskor még sötét, akkor reggel kell világítani. Míg ha előre hozzák 1 órával, akkor nyáron reggel sem kell világítani.
Bár ez ma már a csepp-a-tengerben a többi elektromos eszköz fogyasztásához képest, inkább régen számíthatott többet, amikor egy átlag házban a világítás vitte el a fogyasztás nagy részét.

No de hol kell világítani? Utcán, otthon? Mert pl otthon, amikor az ember reggel készülődik, akkor általában a fürdőben ég csak a villany, mert ott nem szokott lenni ablak. A többi helyen meg van annyi fény hogy lásson azért.

Az utcán meg amúgy is szoktak pazarolni, néha még 9-10 kor is ég, pedig már rég világos van.
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#14 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 14:19

Idézet: des - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 14:07

No de hol kell világítani? Utcán, otthon? Mert pl otthon, amikor az ember reggel készülődik, akkor általában a fürdőben ég csak a villany, mert ott nem szokott lenni ablak. A többi helyen meg van annyi fény hogy lásson azért.

Az utcán meg amúgy is szoktak pazarolni, néha még 9-10 kor is ég, pedig már rég világos van.

Ezt anno találták ki, 80-100 éve, messze nem a mai fogyasztási szokások voltak még.
Az utcán így is, úgy is annyit kell világítani, amíg sötét van, mindegy, hogy hány óra van.
Szerintem ez a reggeli készülődés miatti világítás.

De volt anno olyan magyarázat is, hogy az esti csúcsterhelést tolják szét így hosszabb időre.

Szerkesztette: Sparow2 2010. 01. 23. 14:20 -kor

#15 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 14:29

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 14:19

Ezt anno találták ki, 80-100 éve, messze nem a mai fogyasztási szokások voltak még.
Az utcán így is, úgy is annyit kell világítani, amíg sötét van, mindegy, hogy hány óra van.
Szerintem ez a reggeli készülődés miatti világítás.

De volt anno olyan magyarázat is, hogy az esti csúcsterhelést tolják szét így hosszabb időre.

Igaz.

Annyit pontosítanék, hogy számomra felesleges ez az állítgatás. Gyárak, meg ipari környezetben nem tudom mi van, de otthon tudom, hogy én csak a fürdőben kapcsolom fel, mert ott nem látok ablak nem lévén. (minden máshol akár télen reggel 5 kor is lehet látni már a lakásban.) És tök mindegy, hogy ez télen hajnal 5kor van, vagy nyáron délben. Oda kell fény ha ott van az ember.  :)

De egyébként emlékszem, hogy a híradókban mindig mondták ezt a spórolás dolgot, meg azt is, hogy már egyre jobban megkérdőjelezhető ez a dolog manapság.

#16 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 16:06

Idézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 11:29

Mi a kérdés?

Szóval akkor itt miről szavazunk?

Kötelezzük a világ kormányait, hogy töröljék el a nyári időszámítást?

Vagy toljuk el fél órával az offszetet? Ne délben legyen dél, hanem fél egykor?
Miért is?
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#17 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 17:04

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 14:19

Ma már hülyeség ez az állítgatás. Csak kavar van belőle. Több kára van, mint haszna. Hagynám, ahogy volt előtte. Az idő haladjon szép egyenletesen előre. Ne legyen -/+1 óra ugrabugra. Bohóckodás.

Csak hát ez nem rajtunk múlik. Sőt, még csak nem is egyetlen országon.

Szerkesztette: N0zer0 2010. 01. 23. 17:05 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#18 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 21:04

Idézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 16:06

Szóval akkor itt miről szavazunk?

Jól elbeszélgetsz sajátmagaddal. Bár jól látod, kicsit félre sikerült a cím, mert addig variáltam a keresőszavakkal és általánosítással, amíg eltűnt a kérdés a címből, a szavazó kérdés meg kurta maradt. Utólag vettem észre, hogy hoppá. Szerintem így is ki lehet venni a szavazás és kérdés lényegét. Kértem átnevezést és akkor normálisabb lesz. Szerettem volna felölelni átfogóbb témát, mint azt a bevezetőben is írtam.

Viszont utánanéztem kicsinkét a dolognak. Valamikor a múltszázad előttől indult ez az állítgatás hódító útjára világszerte, részenként eltérően és állandóan változott. Jellemzően a 2. háború után már tájanként állandósult, csak egységes nem volt. Magyarországon a 90-es évek közepe tájáig szeptember végéig volt nyár, azóta van októberig, Egybevág az Európa Úniós 96-os egységesítésével. Tehát az Únióban ma ugyanúgy állítgatás van. Az időzóna azonban nem mindegy! Anglia és Portugália -1 órán van, Finn-Ukrajna-Románia-Bulgária vonal +1 óra. Ettől még az állítás lehet egységes. Annyi érdekes még belőle, hogy Spanyolország legnyugatibb részén már majdnem 2 órával később kel és nyugszik a nap,de akár már Franciában is van 1 óra késés. Tehát náluk az 17 órás sötét 18 és 19-re tolódik, vagyis simán jó. Nyugat és Kelet Mo végei közt meg kb fél óra csusszanás van. Usában is van óraállítás és jópár időzóna. Szóval ez az órásdi globális probléma, a szavazás inkább az egyéni helyi igényeket mérné fel, világot megváltani és kormányt buktatni nem fog.

Egyébként én nem látok tél reggel 5-kor, de legalábbis csak ugyanúgy, mint éjfélkor. 7 fele lesz hellyel-közzel világosodás. Az ablakok keleti fekvésűek, egyenlőségek környékén a képembe vigyorgó nap szokott ébreszteni (munkától függően).

#19 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 23. 23:37

Idézet: Samuraj - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 21:04

Szóval ez az órásdi globális probléma, a szavazás inkább az egyéni helyi igényeket mérné fel, világot megváltani és kormányt buktatni nem fog.

Bár jól látod,

Köszönöm, hogy végre belegondoltál, mire írtál ki szavazást.
Ennek fényében fogok szavazni.

#20 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 24. 08:51

Idézet: des - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 14:29

... én csak a fürdőben kapcsolom fel, mert ott nem látok ablak nem lévén. (minden máshol akár télen reggel 5 kor is lehet látni már a lakásban.) ...

Nem tudom, hol laksz, hogy 5-kor már világos van :)
Én 6-kor kelek, és akkor még nemhogy a lakásban, de kint is sötét van télen.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó