HWSW Informatikai Kerekasztal: CMI 3D Audio Configuration - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CMI 3D Audio Configuration avagy teljesen az alapoktól...

#1 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 22. 11:30

Helló!

Elöljáróban annyit, hogy magam sem tudom, hogy jó helyen nyitottam-e témát, majd a modok eldöntik.
Keresgéltem is, de kifejezetten ilyet témát nem találtam, ha mégis volna, kéretik azzal összevonni.

Szóval:
adott egy Gigabyte GA-8GNXP alaplap (mivel a gyártó honlapján pontosan ilyen jelölésű alaplap nincs, ezért vagy az én példányom cimkéjéről maradt le még egy "D" betű vagy...), amire egy CMI9880 hangchip van integrálva.
Az op.rendszer win xp home sp2, legfrisebb driverekkel.
A hangrendszert egy, a téma címében írt programmal lehet beállítani.

A számítógép ház hátulján megtalálható a szokásos 6 csatlakozó, illetve van egy 2 csatlakozós előlapi panel, amelyről két kábel hátulra van kivezetve, s feltételezem azért, hogy ezeket szükség szerint a hátlapi panelbe lehesenn dugni, kvázi, mintha hosszabbítók lennének - de lehet hogy tévedek.
(A programnak nincs súgója, az alaplap driver/alkalmazás cd-jén a telepítőkön kívül semmilyen redame vagy manual fájl nincs, s a neten keresgélve sem lettem okosabb.)

S itt jönnek az én problémáim, pl.:
- amíg egy mikrofon és egy hangszórópár van csatlakoztatva addig minden ok, de, amikor rácsatlakoztatok egy fülhallgatót is, akkor a hangrendszer megbolondul: a beállító programban a csatlakozó szimbólumok össze-vissza villognak, mintha egy 5.1-es hangrendszer csatlakozóit ki-be huzigálnám,
- ugyanez az effektus, ha az előlapi panel egyik kivezetését beduguom hátulra - még akkor, is, ha az előlapi panelre nincs csatlakoztatva semmi.

Mivel elég sok időt szórakoztam, s nem lettem okosabb, gondoltam, egy lépésről-lépésre támát nyitok, hátha valaki érthetően elmondja, hogy mi miért van, s mások is okulnak belöle.

Tehát, ha sem az előlapi, sem a hátlapi panelre nincs csatlakoztatva semmi, továbbá az előlapi panel kivezetései sincsenek rácsatlakoztatva a hátlapra, akkor a CMI 3D Audio Configuration főablaka a mellékelt képen látható.
Az első kérdés máris az, hogy, ha nincs rácsatlakoztatva elvileg semmi, akkor az általam pirossal megjelölt csatlakozók miért jelennek meg aktívként, azaz, mintha rá lenne csatlakoztatva valami?
(A többi kérdés majd ezek után...)

Üdv: scaurus

u.i.: pedig 50k-nál kisebb a csatolt kép, s mégsem jelenik meg... :think:
u.i.: na mégiscsak itt van... :omg:

Szerkesztette: scaurus 2006. 01. 22. 12:12 -kor

"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#2 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 01. 22. 12:09

A GA-8GNXP-D egy ALC880-nal van szerelve, szóval ez inkább más kutyuléknak látszik.

Viszont - még mindig a D - az alaplap csatlakozói között

Idézet

13) AZALIA_FP (Front Audio Panel Connector)
Please make sure the pin assigment on the cable is the same as the pin assigment on the motherboard header. To find out if the chassis you are buying support front audio panel connector, please contact your dealer.

Ami inkább a CMI-hez tartozik.

Tényleg, single vagy dual BIOS van benne?

Idézet

Jack-Sensing
Jack-Sensing provides audio connectors error-detection function.

És ez?

Szerkesztette: kisködmön 2006. 01. 22. 12:20 -kor

A szakemberek jogos keserve, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniok a haszontalan dolgokat.

#3 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 22. 12:49

Kösz a gyors választ!

Idézet: kisködmön - Dátum: 2006. jan. 22., vasárnap - 12:09

A GA-8GNXP-D egy ALC880-nal van szerelve, szóval ez inkább más kutyuléknak látszik.
...

Az Everest nem ismeri fel a lapot.

...Tényleg, single vagy dual BIOS van benne?...

Dual bios
A @BIOS program szerint a bios verziója: Intel 915G BIOS for 8GNXP F2 (Award Bios)

...

Idézet

Jack-Sensing
Jack-Sensing provides audio connectors error-detection function.

És ez?

Ezt kifejtenéd, mert nem tudom mi ez...

#4 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 22. 12:52

Idézet: scaurus - Dátum: 2006. jan. 22., vasárnap - 12:49

Ezt kifejtenéd, mert nem tudom mi ez...

A Jack-Sensing a szoftver szolgáltatása (lenne), megmondja, hogy jól vannak-e csatlakoztatva a hangeszközök. A hanglapkát megnézted már közelebbről? Fizikailag. Mi van rászitázva?
A szakemberek jogos keserve, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniok a haszontalan dolgokat.

#5 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 22. 15:34

Idézet: kisködmön - Dátum: 2006. jan. 22., vasárnap - 12:52

A Jack-Sensing a szoftver szolgáltatása (lenne), megmondja, hogy jól vannak-e csatlakoztatva a hangeszközök. A hanglapkát megnézted már közelebbről? Fizikailag. Mi van rászitázva?

Valósznűleg lenne, mert csak olyan opciót találtam, amivel ki/be tudom kapcsolni, hogy egy eszköz csatlakoztatásáról egy felugró ablakkal értesítsen-e.

Nem szedtem szét, most nem is tudom, mert most nem onnan netezek, ahol a gép van.

Igazából l'art pour l'art csípi a szememet a probléma, mert rövidesen veszek egy tisztességes hangkártyát, ugynais a fülhallgató kimenetre olyan gyenge (halk) jelet küld, hogy maximum hangerő beállítások mellet is épp, hogy megüti egy halk beszélgetés szintjét...
(Egy korábbi, yamaha chipes, noname XWAVE-5000 "névre" hallgató kártyával ugyanezt a fülhallgatót max. hangrőn már nem is lehetett használni, olyan hangos volt...)
Nekem pedig mostanában szükséges lesz a fülhallgató használata.

#6 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 22. 15:36

Idézet: scaurus - Dátum: 2006. jan. 22., vasárnap - 15:34

Valósznűleg lenne, mert csak olyan opciót találtam, amivel ki/be tudom kapcsolni, hogy egy eszköz csatlakoztatásáról egy felugró ablakkal értesítsen-e.

Nem szedtem szét, most nem is tudom, mert most nem onnan netezek, ahol a gép van.

Igazából l'art pour l'art csípi a szememet a probléma, mert rövidesen veszek egy tisztességes hangkártyát, ugynais a fülhallgató kimenetre olyan gyenge (halk) jelet küld, hogy maximum hangerő beállítások mellet is épp, hogy megüti egy halk beszélgetés szintjét...
(Egy korábbi, yamaha chipes, noname XWAVE-5000 "névre" hallgató kártyával ugyanezt a fülhallgatót max. hangrőn már nem is lehetett használni, olyan hangos volt...)
Nekem pedig mostanában szükséges lesz a fülhallgató használata.

Azért ugye tudod, hogy van 8 ohmos fülhallgató is, meg 600 ohmos is?

#7 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 22. 15:42

jól értettem, hogy az a bajod, hogy nem lehet egyszerre rácsatlakoztatva a hangszóró és a füles? vagy csak a fülestől is villog?
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#8 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 22. 16:38

Köszönöm a válaszokat!!!!

Igazából a problémáim:
- ha a fülhallgatót akár egyedül, akár a többi eszköz mellé csatlakoztatom: össze-vissza villog
- ha az előlapi csatlakozókat bedugom hátul, akkor is össze-vissza villog

Egyébként érdekes felállásnak tűnhet a fülhallgató/hangszóró párosítás, de én naívan azt hittem, hogy azért van az előlapi panel, hogy ne kelljen cserélgetni a dugaszokat, pl. hátulra megy a hangszóró, előre a fülhallgató, s amelyikre épp nincs szükség, azt a 3D Audio Configuration programban "not used/definied" vagy vmi. hasonló (nem az előtt a gép előtt ülök) státuszban szépen "elvan", s ha épp rá volna szükség, akkor beállítom ténylegesen annak, ami, s a másikat kapcsolom ilyen inaktív állapotba.
Na erre rájöttem, hogy nem megy.

A másik érdekesség: az előlapon két csatlakozó van, s hátul a gépen két vezeték van kivezetve, az egyik "mic", a másik "aux" jelöléssel, gondolná az ember, hogy az egyik kivizeteés az egyik előlapi csatlakozóhoz, a másik kivezetés a másik csatlakozóhoz tartozik.
Gondoltam kipróbálom bennük a fülest.
Ha a hátsó panelre egyik kivezetés sincs bedugva, akkor értelemszerűen nincs hang a fülesben, ellenben, ha bármelyik kivezetés a kettő közül hátul be van dugva, akkor mindkettő előlapi csatlakozóba csatlakoztatva hallható a fülhallgatón a hang. :think: 

Ja, egyébként fogalmam sem volt, hogy fülhallgató lehet 8 ohmos és 600 ohmos, csak azt tudom, hogy ez a Philips füles az Akai deckemtől kezdve, az Unicef márkájú walkmanon és Sony discmanen keresztül, a Mercury mp3 lejátszóig, noname hangkártyáktól az SB 128 PCI hangkártyáig kiválóan szólt és szól is, csak ez a CMI alaplapi csoda szól rajta halkan.
Egyébként nemcsak a fülhallgatóra, a hangszóróra is sokkal gyengébb (halkabb) jelet küld ki, mint a korábbi noname hangkártyám!

#9 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 22. 16:54

az én lapomon ALC850-es Realtek csoda van szintén ilyen jack sensing vacakkal. állatira nem értem mire jó, de szerencsére le lehet tiltani, és manuálisan beállítani hogy hol mi is van. Cmedia esetében nincsen erre lehetőség?
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#10 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 22. 17:06

Idézet: yeahsp - Dátum: 2006. jan. 22., vasárnap - 16:54

az én lapomon ALC850-es Realtek csoda van szintén ilyen jack sensing vacakkal. állatira nem értem mire jó, de szerencsére le lehet tiltani, és manuálisan beállítani hogy hol mi is van. Cmedia esetében nincsen erre lehetőség?

Nálam úgy működik elvileg:
- jack dugó bedug
- beállító panelen villog az érintett csatlakozónak megfelelő jelzés, s egy menüből megadom, hogy mi az isten csodáját is dugaszoltam be - tehát én is manuálisan állítom be hogy, mi micsoda.

A gond ott van, hogy a beállításaimat véletleneszerűen(?) felülbírálja: ahogy fentebb írtam pl, a hátlapi panel addig üres csatlakozójába bedugom az előlapi panel kivezetését (s az előlapra nincs is rádugva semmi!), erre mondjuk annak a csatlakozónak a beállítását, ahova fizikailag a mikrofon van bedugva és a programban is mikrofonnak volt megadva, átírja hátsó hangszórónak vag centernek, továbbá két másik csatlakozóhoz, amik nincsenek is használatban, eszközöket rendel...

Szóval, úgy sz@r, ahogy van, mi a fenének gyártanak ilyen gagyit, akkor inkább integrálnának egy kiváló kétcsatornás, márkás chipet a használhatatlan 5.1-nek álcázott valami helyett...

u.i.: eddig soha nem volt integrált alaplapom, ezért csak halkan kérdezem, hogy ha berakok mondjuk egy Soundblaster Live!-et, az alaplapi hangkártyát külön le kell-e tiltani, s ha igen, akkor az Award Biosban milyen beállítást keressek?

#11 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 22. 17:07

Persze az is lehet, hogy alapból ez az integrált csoda is kiváló, csak épp az én alaplapom a hibás... :confused:

#12 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 22. 17:22

hát a live 5.1-et inkább ne, akkor már vegyél egy live24-et vagy használt A1/A2 kártyát...

#13 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 22. 17:27

Idézet: yeahsp - Dátum: 2006. jan. 22., vasárnap - 17:22

hát a live 5.1-et inkább ne, akkor már vegyél egy live24-et vagy használt A1/A2 kártyát...

Kösz. :respect:
Mindenképpen utánanézek, mert nem akarok (mégegyszer) ráfaragni.

#14 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 22. 17:30

Idézet: yeahsp - Dátum: 2006. jan. 22., vasárnap - 17:22

Kösz. :respect:
Mindenképpen utánanézek, mert nem akarok (mégegyszer) ráfaragni.

#15 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 22. 17:30

[duplázás]

Szerkesztette: scaurus 2006. 01. 22. 17:44 -kor

#16 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 22. 22:48

Idézet

CMI9880/8CH  Azalia Audio Codec

Features

Basic features:
l  8 channel DACs with SNR > 95dB.
Capabilities: 192 / 96 / 48 kHz with 24 / 20 / 16 bits
l 4 channel ADCs with SNR > 85dB.
Capabilities: 96 / 48 / 44.1 kHz with 16 bits

Advanced features of Azalia Codecs:
l  8 Smart Jack® I/O ports support:
- Each port is microphone re-taskable.
- Each port has built-in 32Ω headphone driving capability.
l  Optional 4-channel microphone array with AEC (Acoustic Echo Cancellation) / BF (Beam Forming) reference capability.
l  Extensive jack detection via RNM (resistors network method) that can be used to monitor the plugging status of each jack.
l  Precise advanced impedance sensing technology for audio device class discoverability.
l  Multi-streaming capabilities.

Miscellaneous features:
l  Compliant with IntelR Azalia specification.
l  Meeting with MicrosoftR PC2001 requirements.
l  Advanced power management and power saving capabilities.
l  Industry standard 48-lead LQFP package.
l  Analog power supply is 5V, digital power supply is 3.3V.
(the power supply for digital I/O and digital core are separated to support low voltage for future chipsets)

Versatile I/O & functionalities support:
l  High quality pseudo-differential analog CD Audio input.
l  Dual analog & digital PC BEEP support.
l  S/PDIF I/O function:
Output: 192 / 96 / 48 kHz with 24 / 20 / 16 bits
Input: 96 / 48 / 44.1 kHz with 24 / 20 / 16 bits
l  EAPD (External Amplifier Power Down) support.

Value add-on software features:
l  Xear3D™ sound support with 7.1CH speaker shifter and normalizer.
l  SensauraR HRTF 3D positional sound support.
l  Optional sound-field technologies licensed from Dolby® Laboratory: DDICE (DolbyR Digital Interactive Content Encoder), Dolby® Pro Logic IIx, Dolby® Headphone, Dolby® Virtual Speaker.
l  Optional sound-field technologies licensed from DTS® or SonicFocus®.
l  Support most industry standards of 3D sound for gaming, including Creative EAX™ 2.0 / 1.0, Microsoft DirectSound™ 3D, A3D 1.0 and more.
l  Unique karaoke function featured with microphone echo, key shifting, and vocal cancellation.
l  Unique Magic Voice for voice disguise.
l  10-band equalizer with 12 pre-set settings.
l  27 kinds of listening environments together with 3 kinds of room sizes emulation.
l  Dynamic AGC(auto gain control) technology.

#17 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 24. 13:44

Idézet: kisködmön - Dátum: 2006. jan. 22., vasárnap - 22:48

Idézet

...
- Each port has built-in 32Ω headphone driving capability.

Én most ezt a fülhallgatót használom:

Idézet

Philips SBC-HP200 HI-FI Headphones

Full-size closed headphones for enhanced bass

40mm speaker
Ferrite magnet
15-22000hz frequency range
32 Ohm impedance
100dB sensitivity
500mW max. power input
2m cord with 3.5mm stereo chrome plated plug (4m HP250) In Line Volume Control (HP250)
6.3mm Adaptor

Ezek szerint akkor nem az (eltérő)ellenállás mértékek miatt halk a hang a fülhallgatóban, ugye? :think:

#18 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 18:38

[quote name='scaurus' date='2006. jan. 24., kedd - 13:44'] [/QUOTE]

Én most ezt a fülhallgatót használom:

Ezek szerint akkor nem az (eltérő)ellenállás mértékek miatt halk a hang a fülhallgatóban, ugye? :think:

Üdv: scaurus [/quote]
Nem, nem amiatt, mert az rendben van.

Viszont sehol nem találok olyasmit, ahol definiálnák a lapka kimenőteljesítményét, és még mindig nem adtál választ, fizikailag mi van rászitázva a lapkára.

Ezen felül meg viszont ez eléggé aggasztó - persze nem fizikailag -:

[quote]- Each port is microphone re-taskable.
- Each port has built-in 32Ω headphone driving capability.[/quote]

Ezek az univerzális "bármi lehet bárhol" kapcsolások kissé érdekesek. Viszont próbálgathatod a fejhallgatódat bárhova dugni. :)

#19 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 28. 19:47

Köszi az eddigieket, de a probléma áthidalva: most már egy SB Audigy hangja dübörög a fülhallgatóban! ;)
(Szó szerint: a wave és a master control csúszkákat 50%-50%-ra állítva már szinte túl hangosan szól...:p)

#20 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 28. 22:14

Ennyit tesz az erőshités. :)

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó