HWSW Informatikai Kerekasztal: A 10ik dimenzio - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A 10ik dimenzio Flash illusztracioval Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 12. 23:18

Sziasztok! Nemtudom, hogy jo helyre nyitom-e a topicot de gondoltam megosztom veletek ezt a linket. Egy vitathato elmelet vizualis abrazolasa ami a hur-elmeleten alapszik.

LINK!

A dimenziok felepuleset mutatja be a 0tol a 10ikig. En meg emesztem a dolgot, azthiszem meg1szer megkell nezzem de igen erdekesnek velem, es orultem, hogy talaltam vegre egy helyet ahol vizualisan is betudtak mutatni a 3+ dimenziokat. Szamomra eddig meg elkepzelni is nehez volt, de így egeszen osszeallt a kep.

Bocsesz, de sajna angolul van. Aki ismer magyar leirast, vagy hasonlo temaba vago oldalakat pls linkelje!

Egy kis olvasni es neznivalo:

Az elegans univerzum

Kis hurelmelet a kivancsiaknak

(Hat ennyit topic nyitasnak... remelem ilyennel foglalkozo topic meg nincs, es jo helyre is nyitottam es nem feleslegesen.)

Szerkesztette: Boba 2006. 08. 12. 23:32 -kor

Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#2 Felhasználó inaktív   Ombuccmann 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 13. 10:14

Megnéztem párszor hogy lejöjjön a lényeg. Valóban vitatható :) és rendkívül nagyvonalúan általánosít. Dimenziókat nem hajtogatunk olyan lazán mint egy újságpapírt, ez még illusztrációnak is gyenge.
Próbáluk csak meg akár a legegyszerűbb függvényeket áttenni felsőbb dimenziókba. Minden lépés 15 új kérdést vet fel. Master genius kell hogy rendet vágjon a feltételezésekre épülő feltételezések között.

#3 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 13. 10:34

Idézet: Ombuccmann - Dátum: 2006. aug. 13., vasárnap - 11:14

Megnéztem párszor hogy lejöjjön a lényeg. Valóban vitatható :) és rendkívül nagyvonalúan általánosít.

Ez a konyvhoz keszult "illusztracio". A konyvben lenyegesen komolyabban levan irva a dolog. Vitathatonak meg vitathato, de ez egy olyan elmelet ami magyarazatot adhat a vilag mukodesere. "It's too elegant to be completely wrong." :D

Idézet

Dimenziókat nem hajtogatunk olyan lazán mint egy újságpapírt, ez még illusztrációnak is gyenge.

Valoban nem... de valahogy bekell mutatni hogyan mukodik. (Amugy 1-2 dimenziot tudunk hajtogatni, lehet, hogy a tobbit is lehet, csak mi nem vagyunk ra kepesek)

Idézet

Próbáluk csak meg akár a legegyszerűbb függvényeket áttenni felsőbb dimenziókba. Minden lépés 15 új kérdést vet fel. Master genius kell hogy rendet vágjon a feltételezésekre épülő feltételezések között.

Nna... ilyennel meg nem probalkoztam, de azthiszem nem is fogok. Engem mar a 3dimenzioban valo matekozas is megvisel, szoval ha nem muszaj probalom elkerulni. :)
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#4 Felhasználó inaktív   Ombuccmann 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 13. 10:58

Idézet: Boba - Dátum: 2006. aug. 13., vasárnap - 11:34

Nna... ilyennel meg nem probalkoztam, de azthiszem nem is fogok. Engem mar a 3dimenzioban valo matekozas is megvisel, szoval ha nem muszaj probalom elkerulni. :)

Pedig az lenne a lényeg. Az út-idő-elmozdulás, a tömeg-energia-lendület stb alapvető összefüggéseknek működni kell, különben nincs miről beszélni. Ha túl sok az ismeretlen az egyenletedben akkor nincs megoldás, az a fajta világ nem is létezhet. Nagyon nagy úr a matematika  :D  Pár sorban elintézhet egy ilyen dolgot.

Valamikor jó rég láttam erről levezetést, miszerint ezek az egyenletek csak a 3 tér + 1 idő dimenzióban illetve ezek egész számú többszöröseiben adnak valós eredményt, a többire vagy irracionális vagy nem is oldható meg. Tehát az a világ nem létezhet illetve nem lehet önmagában stabil, csak kísérleti körülmények között tartható fenn külső energiával.
Ez a 10 dimenziós téma nekem teljesen új. Majd olvasgatok :)

Szerkesztette: Ombuccmann 2006. 08. 13. 11:00 -kor

#5 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 13. 16:38

Miért nem volt jó a tér-idő elméletes topik? Lakik ott pár ember, akik rövid úton belekötnének az elméletbe. Nem a hajtogatásba, az rendben van, einsteini dolog. De a már említett általánosítások, vagy bizonyos szabályokról való "megfeledkezések" gyors bukáshoz vezetnek.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#6 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 13. 20:10

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. aug. 13., vasárnap - 17:38

Miért nem volt jó a tér-idő elméletes topik? Lakik ott pár ember, akik rövid úton belekötnének az elméletbe. Nem a hajtogatásba, az rendben van, einsteini dolog. De a már említett általánosítások, vagy bizonyos szabályokról való "megfeledkezések" gyors bukáshoz vezetnek.

Így is van, terelődjünk át oda. ;)

https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=7...iew=getlastpost

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó