HWSW Informatikai Kerekasztal: WOL, WOI - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

WOL, WOI Tapasztalatok, eszmecsere

#1 Felhasználó inaktív   LaMeRick 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 11. 29. 21:52

Wake on LAN, és Wake on Internet.

Ebből engem az utóbbi érdekelne igazából, ha van valakinek esetleg tapasztalata ezzel kapcsolatban, szívesen venném ha megosztaná velem...
Találtam 1 online magic packet küldő oldalt, csak azt nem tudom, hogy pl ez az oldal egyáltalán képes-e a küldésre, és hogy mit kéne engedélyeznem pl a routerben, vagy úgy általában :confused: Lehet kicsit lammer ez a megfogalmazás így ebben a formában, de nem igazán értem, hogy hogyan jut el a packet pl 1 router mögötti alhálózaton lévő géphez... Meg pl ezen az oldalon kér 1 ip címet, annak milyen IPt kéne megadnom, mert gondolom nem a belső hálón lévő gépét(amit ébreszteni akarok):D? Vagy ott van még a port is... csak kitalálok 1et, amin akarom küldeni a csomagot, és azt forwardolom a routerbe?? És ha routerben akarom forwardolni, ott meg csak ip alapján tudom, és nem MAC alapján... Szóval mint ahogy az  irásomból látszik kicsit kuszák a gondolataim a témával kapcsolatban, úgyhogy ha esetleg valaki jártas a témában, annak megköszönném értő hozzászólását! Előre is köszi!

#2 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 29. 22:01

Próbáld meg használni a keresőt nem egy topic szólt már erről a témáról.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#3 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 29. 22:45

Hogy könnyebb legyen: https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...dpost&p=3965391
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#4 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 29. 23:41

Idézet: csozsi - Dátum: 2006. nov. 29., szerda - 23:45

Ez a hsz. alapban hülyeség. Egy kikapcsolt gépnek nincs IP címe, akkor hova akar forwardolni. :) Csakis a broadcastra lehet ilyenkor forwardolni azt megkapja az összes gép, még az alvó módban lévő NIC is. Viszont a soho routerek többsége nem támogatja a broadcast megcímzését, ez elég soxor kiderült a korábbi topicok során.

A másik lehetőség az lenne ha szintén maga a router támogatná Webes felületen keresztül a WOL-t. A távolról belépve a routerbe egy adott menüben meg lehetne ejteni a LAN-os ébresztést. De tudtommal ilyen lehetőség sincs túl sok soho routerben.

#5 Felhasználó inaktív   dnyl 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 30. 17:31

Idézet: shabba - Dátum: 2006. nov. 29., szerda - 23:41

Ez a hsz. alapban hülyeség. Egy kikapcsolt gépnek nincs IP címe, akkor hova akar forwardolni. :) Csakis a broadcastra lehet ilyenkor forwardolni azt megkapja az összes gép, még az alvó módban lévő NIC is. Viszont a soho routerek többsége nem támogatja a broadcast megcímzését, ez elég soxor kiderült a korábbi topicok során.

A másik lehetőség az lenne ha szintén maga a router támogatná Webes felületen keresztül a WOL-t. A távolról belépve a routerbe egy adott menüben meg lehetne ejteni a LAN-os ébresztést. De tudtommal ilyen lehetőség sincs túl sok soho routerben.

IP cím is kell az ébresztéshez. a gép legutolsó IP címére szükséged van.

nézd meg a képet.

Csatolt fájl:

#6 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 30. 17:36

Idézet: dnyl - Dátum: 2006. nov. 30., csütörtök - 16:31

nézd meg a képet.

NEM kell.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#7 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 30. 18:37

Idézet: dnyl - Dátum: 2006. nov. 30., csütörtök - 18:31

nézd meg a képet.

IP cím nem kell. Az IP és a netmaszk alapján határozza meg a program hogy melyik broadcast címre küldje el a magic packetet amiben a szintén beírt MAC address ismétlődő mintája szerepel. Ha konkrét IP-re akarod elküldeni, pl. egy távoli routernek akkor természetesen a netmaszk 255.255.255.255 lesz és pont arra az IP-re fogja elküldeni amit beírtál. Így megkapja a távoli router de a további broadcastolást ott már neked kell megoldanod. Ha egy LAN-on belül használod akkor természtesen a netmaszk az ott használnak megfelelően alakul és ebből és a beírt IP-ből kiderült mi a broadcast IP amire tovább kell küldeni. Azoknak a biteknek az IP címben ahol a netmaszk nulla ilyenkor nincs igazán szerepe, akár odaírod akár nem.

Ha kicsit belegondolsz egy kikapcsolt gépnek nincs IP címe, az meg hogy mi volt a legutolsó IP-je lényegtelen. Pl. ott ahol dinamikus kiosztású az IP lecsatlakozás után lehet 5 perccel ugyanazt az IP-t a DHCP már más előfizetőhöz rendeli. Pont azért kell broadcastra küldeni hogy az adott subnet összes gépe megkapja. A WOL képességgel rendelkező kártya már ha áram alatt van vizsgálja a csomag tartalmát és ha a saját MAC addressét találja benne ismétlődően akkor elindítja a boot folyamatot.

#8 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 21:23

Idézet: shabba - Dátum: 2006. nov. 29., szerda - 23:41

A drága routerem ezt tudta.
Az olcsó ugyanilyen márkájú szintén.

Csatolt fájl:

"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#9 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 02. 15:02

Idézet: csozsi - Dátum: 2006. dec. 1., péntek - 21:23

A drága routerem ezt tudta.
Az olcsó ugyanilyen márkájú szintén.

Ezt csak az ősrégi SMC-k tudták, azóta se találok ilyet. Egyik mai elterjedt router sem tudja, az SMC-k sem.

#10 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 03. 16:12

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. dec. 2., szombat - 15:02

Ezt csak az ősrégi SMC-k tudták, azóta se találok ilyet. Egyik mai elterjedt router sem tudja, az SMC-k sem.

Draytek Vigor 2910-nek van ilyen funkciója, a többi változattal nem tudom mi a helyzet.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#11 Felhasználó inaktív   tamaske 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 08. 17:55

azok a linksys routerek is tudjak,amikre dd wrt felmegy.

ugyanis dd wrt ben van wol funkcio
webes feluletrol meg shellbol is

ja valszeg openwrt is tamogatja

#12 Felhasználó inaktív   Track-R 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 28. 20:31

Ehhez azért szerintem nem kell dd wrt. DynDNS-es router, és portforward megoldja, ha nincs valami összetett hálózat a router mögött (további routerek pl.). Azért gondolom így, mert kipróbáltam hogy a belső hálón belül bármilyen IP-re küldöm a magic packetet, működik a dolog.
Szóval ha az ember küld messziről interneten át egy magic packetet a routernek, ami forwardolja a belső hálóra (mondjuk 192.168.akármi.akármi). Tökmindegy hogy hova, mert úgyis csak a csomag tartalma számít, hogy tartalmazza a FF FF FF FF FF FF sorozatot és a MAC addresst 16szor. Ha nincs eszköz ami megfogja a csomagot (és mi lenne az? :) ) akkor az otthoni hálózatod minden ethernet kártyája "látja" a magic packetet, és a célgép felébred.
"...UNIX alatt tehát igenis nem azonos a valami, Valami és a VALAMI fájl!..."  Bartók Nagy János, Laufer Judit: UNIX FELHASZNÁLÓI ISMERETEK

#13 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 28. 22:06

Idézet: Track-R - Dátum: 2006. dec. 28., csütörtök - 20:31

Azért gondolom így, mert kipróbáltam hogy a belső hálón belül bármilyen IP-re küldöm a magic packetet, működik a dolog.

Elég szomorú, hogy a routered "switche" azon gépeknek is szemeteli a csomagokat, amelyeknek nem szólnak, kvázi hubként üzemel. De ez nem jellemző, a routerek általában szabályosan switchelnek, erre kár építeni.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!

#14 Felhasználó inaktív   Track-R 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 29. 00:13

lényegileg erre irányult a "tetszőleges" címre való küldés - mivel nem tudja a router hogy az adott IP cím hova tartozik, ezért szemetelnie kell. De javíts ki ha tévedek, mert én úgy tudom hogy amíg a switch nem tudja hogy hova küldje a csomagot, addig hubhoz hasonlóan fog működni.
"...UNIX alatt tehát igenis nem azonos a valami, Valami és a VALAMI fájl!..."  Bartók Nagy János, Laufer Judit: UNIX FELHASZNÁLÓI ISMERETEK

#15 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 29. 23:47

Idézet: Track-R - Dátum: 2006. dec. 29., péntek - 0:13

lényegileg erre irányult a "tetszőleges" címre való küldés - mivel nem tudja a router hogy az adott IP cím hova tartozik, ezért szemetelnie kell. De javíts ki ha tévedek, mert én úgy tudom hogy amíg a switch nem tudja hogy hova küldje a csomagot, addig hubhoz hasonlóan fog működni.

A switch MAC alapján irányít és nem IP alapján (mert ugye akár használhatnánk pl. IPX protokolt is). A link pedig nem szűnik meg a kikapcsolt PC-vel sem, ezért válik lehetővé egyáltalán a WOL. Így a switch továbbra is tudni fogja, hogy merre kell irányítania.

Azonban ez csak a switchre igaz, ugyanis a router része már nem fogja tudni (azaz a portforward a NAT-on belülre), mivel az IP alapján irányít, a PC pedig már visszamondta az IP-jét, jó eséllyel az ARP-ből kiürült a címe.

De nézd, ha a gyakorlatban működik neked ez a felállás, (egyszer próbáld ki tényleg távolról bekapcsolni, ne csak a NAT-ból) akkor van miről filózni. Én még nem láttam köztes PC vagy WOL-képes router nélkül működő megoldást.

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó