HWSW Informatikai Kerekasztal: Ha a SATA mellett IDE van miért lassítja a bootot? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ha a SATA mellett IDE van miért lassítja a bootot? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 12. 12. 21:53

Hi!

A következő érdekességet vettem észre a 64 bites gépnél.
Ha a 200 GB-os SATA 8MB Cache-es Western Digital WDC WD2000JS-00MHB1 melletti Seagate lvan húzva a molexx csatiról, vagy az ide kábelről vagy egyidejüleg a kettőről :), akkor a 64 bites XP pár pillanat alatt betölt. Ha viszont rávan dugva, a molexx-re vagy az IDE kábelre, vagy mind a kettőre :) ,akkor olyan lassan töltbe majdnem a 64 bites XP, mint a másik gépen ahol szintén 120 GB-os Seagate van 32 bites XP-vel. Ha a Biosban letiltom az IDE vinyót, akkor is lasabban töltbe be mintha ott sem lenne. Mitől lehet ez ? Van valakinek tapasztalata ez ügyben?

#2 Felhasználó inaktív   arty 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 28. 20:54

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2006. dec. 12., kedd - 21:53

Van valakinek tapasztalata ez ügyben?

nem állt vissza pio modba az ide winyod? akkor szokott jol meglassulni a gép ... két winyo közt megy a másolgatás 30-40mb/s-el, proc ilyenkor nincs terhelve?
Gigabyte P31-DS3L[fsb375] / E6400[3000mhz] / GyáriHűtő[1400rpm] / Sapphire4850DualSlot[625/1000] / samsung640g[7200rpm] / 2x2048 KingMax667[cl5/750mhz] / Samsung 32A656[60hz] / Audigy2[48khz] / XBOX360

#3 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 29. 13:28

A boot képernyőn, még mielőtt megjelenne a 64 bites XP bootscreen-je a következőt írja ki:

Primary Master: LBA ATA 100
First SATA Master: LBA SATA2

Készítettem pár sebesség tesztet. A teszten 64 bites XP-n, a 7-zip filemanager 64 bites 4.42-es verziójával készítettem, úgy hogy 2 OpenSuSe Linux 10.2 - az egyik 32 a másik 64 bites - kb 3.7 GB-os teszt Filet másoltam előszőr SATA-ról PATA-ra ,majd PATA-ról SATA-ra, úgy hogy közben 25 %-onként lefotóztam.

1. SATA PATA OpenSuSe Linux 10.2 (32 bites verzió) teszt állomány

KépKépKépKép
Kép

2. SATA PATA OpenSuSe Linux 10.2 (64 bites verzió) teszt állomány

KépKépKép Kép

Szerkesztette: GoodSpeed 2006. 12. 29. 13:37 -kor

#4 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 29. 13:42

3. PATA SATA OpenSuSe Linux 10.2 (32 bites verzió) teszt állomány

KépKépKépKép
Kép

4. PATA SATA OpenSuSe Linux 10.2 (64 bites verzió) teszt állomány

KépKépKépKép
Kép

#5 Felhasználó inaktív   sdi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 29. 20:55

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2006. dec. 12., kedd - 22:53

Hi!

A következő érdekességet vettem észre a 64 bites gépnél.
Ha a 200 GB-os SATA 8MB Cache-es Western Digital WDC WD2000JS-00MHB1 melletti Seagate lvan húzva a molexx csatiról, vagy az ide kábelről vagy egyidejüleg a kettőről :), akkor a 64 bites XP pár pillanat alatt betölt. Ha viszont rávan dugva, a molexx-re vagy az IDE kábelre, vagy mind a kettőre :) ,akkor olyan lassan töltbe majdnem a 64 bites XP, mint a másik gépen ahol szintén 120 GB-os Seagate van 32 bites XP-vel. Ha a Biosban letiltom az IDE vinyót, akkor is lasabban töltbe be mintha ott sem lenne. Mitől lehet ez ? Van valakinek tapasztalata ez ügyben?

Hali

Az első hsz.-re válaszolva, valószínűleg valamilyen driver probléma lehet, a 64 bit-es win-re sokan panaszkodtak.  A többi tesztre viszont annyit, hogy nem "eget verő" a különbség.
Sdi

#6 Felhasználó inaktív   airwalker 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 09. 12:16

hello,

remélem valakinek már sikerült orvosolnia hasonló problémát, mert nekem 2 nap googlizás és fórumolvasás után sem sikerült  :confused:

a probléma:
az alaplapomon van 4 sata + 1 ide. ha vinyót teszek az ide vezérlőre akkor akármit állítok (ideértve a boot sorrendet is) arról bootol a sata-t le se sz*rja.
gondoltam nem baj, veszek egy pci-os ide kártyát hagyom az alaplapi ide vezérlőt és akkor majd a sata-ról fog bootolni...de nem.  :mad:
itt jutott eszembe, h egy bios upgrade jó lenne, de nem találtam free upgrade-t csak fizetőset (30$ - esupport.com), úh ez a lehetőség is kilőve...(award 6.00 IIA3)
a gyártó holnapján persze semmi sincs. (FIC P4M-915P - fic.com.tw)...

bárminemű 5letnek örülnék!

#7 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 01. 09. 12:21

Boot-sorrendben elöl a SCSI opció legyen kiválasztva (vagy bootable add-on cards) és persze a boot other devices, de az eddig is rendben lehetett.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#8 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 09. 13:32

Idézet: airwalker - Dátum: 2007. jan. 9., kedd - 12:16

a gyártó holnapján persze semmi sincs. (FIC P4M-915P - fic.com.tw)...

bárminemű 5letnek örülnék!

ehh...  :rolleyes: >>KLATTY<<<
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#9 Felhasználó inaktív   airwalker 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 09. 17:07

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jan. 9., kedd - 13:32

ehh...  :rolleyes: >>KLATTY<<<

na igen, ez a hivatalos oldal...de nincs bios update...:(

#10 Felhasználó inaktív   airwalker 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 09. 17:23

Idézet: didyman - Dátum: 2007. jan. 9., kedd - 12:21

Boot-sorrendben elöl a SCSI opció legyen kiválasztva (vagy bootable add-on cards) és persze a boot other devices, de az eddig is rendben lehetett.

kipróbáltam, most egy kicsit tovább szöszöl, mint eddig, de még mindig az ide-ről akar indulni :(

#11 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 10. 01:14

Idézet: didyman - Dátum: 2007. jan. 9., kedd - 12:21

Ezt meseld el egy Asrock P4I65G/775I65G-nek is.

Kollega azert szidja napi 10x, mivel SATA rendszervinyoja van, es amint veletlenul egy PATA vinyo kerul a gep kozelebe, a BIOS azonnal atrakja a boot sorrendet 1. PATA, 2. SATA-ra, aztan amikor kikerul onnan a PATA vinyo, akkor nem tud SATA-rol bootolni, amig kezzel vissza nem allitja a sorrendet. :omg:

(Ma mar majdnem lenyult egy Foxconn 865G-s lapot az ugyfeleknek szant gepekbol emiatt, mert az legalabb arrol bootol, amire allitotta az ember, hiaba cserelgeti alatta a vinyokat...)

Szerkesztette: nyunyu 2007. 01. 10. 01:20 -kor

#12 Felhasználó inaktív   Hoember 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 13. 16:19

scsi enable

ide disable

tehát tiltsad az ide-t ill be se állitsad a boot sorrendbe
Adatmentést vállalok sérült elektronkáju, letörölt, formázott vinyókról Telefon SIM kártyákról 06/20/393-94-46

#13 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 15:24

Nos van még érdekesség :)

Kicsivel korábban, fellett volna rakva a 64 bites Linux, de hiába próblta a Grubot beírni a SATA-ra nem sikerült neki róla bootolnia, valószínűleg mert mellette volt az ATA. Ki is ütöttem a 64 bites XP fixmbr-el a Grubot, hátha beírt, amit nem tartottam valószínűnek, hogy tett volna a SATA-ra grub bejegyzést, mert ugye az OpenSUSE installja után egyből a 64 bites XP indult. Viszont amikor néha kiakadt a 64 bites XP és resetet kellett nyomni (általában a BF 2142 miatt), akkor reset után nem töltbe a 64 bites XP hanem GRUB Error 22 hibaüztit jelenít meg. Ha ezután újraindítom ALT+CTRL+DEL -el akkor szintén, ha viszont kikapcsolom ,és újra bekapcsolom, akkor már rendesen betölt a 64 bites XP. Mondom, ez nagyon ritkán fordul elő, de ezek szerint a Grub mégis ott van a SATA MBR-jében?

#14 Felhasználó inaktív   Aguinaga 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 20:44

Sziasztok !

Nekem is gondom van egy SATA2-es vinyóval.

Nemrég vettem, de még nem tudtam használni, mert nem indul vele a gép.
Pontosabban mondjuk Hiren's Boot CD-ról indítva a Partition Magic-kel sikerült particionálnom, ám a gépet indítva a meglévő win nem akar beindulni vele.
A gépben van egy DVD-író (PATA) és 3 PATA-s wincsi, a táp egy FSP 400W-os.
Elképzelhető, hogy a táp nem bírja ? Ezt csak azért tartom kizártnak, mert ha lehúzom egyik vincsi tápkábelét, akkor is megálll közvetlenül a grafikus felület (még nem az asztal, hanem az "Üdvözöljük" képernyő) előtt.
Nem akarom én feltétlen rendszervinyónak a Satást, de eredetileg az volt a szándékom, hogy ezen lesz a rendszer, és a másik háromból kettőt kiveszek, és csak a 120-as Seagate maradt volna meg.
Tipp, ötlet ?

(És bocs a topiknyitótól, nem akartam új totyikot nyitni a kérdésemnek  :respect: )

Szerkesztette: Aguinaga 2007. 01. 17. 20:45 -kor

#15 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 08:17

A DOS 4 diszket lát. Az XP már 6 diszket. Intel 865-nél a PATA lesz az elsődleges és a SATA a másodlagos alapban. Ezen lehet változtatni az IDE konfigurációnál az "Enhanced Mode Support On" beállítással. Alapból S-ATA és igaz amit az előbb írtam. Ha P-ATA akkor a 2 SATA diszk kerül előre.
Ilyet érdemes keresni.

Szerkesztette: rszp 2007. 01. 18. 08:19 -kor

#16 Felhasználó inaktív   CameraMan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 07:46

Az én gondom nenm ugyanez, de ATA-SATA szívás, úgyhogy hátha: a lap egy Abit AB9.
Egy IDE-s mobile rack-et IDE-SATA átalakítóval kötöttem a lapra. Az a gondom, hogy ha nincs a rack-ben winchester, akkor a gép a post-ig jut el csak, onnan tovább egy tapodtat sem (gondolom, keresi a meghajtót). Félmegoldás, hogy mindig letiltom a csatornát a BIOS-ban, de ez elég macerás dolog, ráadásul a HDD led így is folyamatosan világít. Tudtok valami megoldást?
"A kanok fantomra ugratása során, az ugratóhelyiségben tilos a hangoskodás, a gyors mozgás, továbbá az állat nyugalmát zavaró tevékenység. Ondóvételkor úgy kell elhelyezkedni, hogy az oldalra lecsúszó kan a munkavállalóban kárt ne tegyen."
16/2001. (III. 3.) FVM rendelet

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó