HWSW Informatikai Kerekasztal: Képzajos TV Tuner - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Képzajos TV Tuner SATA kártya/vinyó "zaja" Pinnacle PCTV-n

#1 Felhasználó inaktív   gara 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 22. 20:45

Sziasztok!

Pénteken vettem egy SATA vinyót (WD 250GB, WD2500JS), és mivel az alaplapon (Asus A7N-8X) nincs SATA vezérlő, ezért egy SATA Raid kártyát is (ST-LAB). A jövőben gépet cserélnék, ezért vettem SATA vinyót, és egy olcsó (3500 Ft) vezérlő kártyát, hogy legalább vinyót ne kelljen akkor vennem. A rendszert annak rendje, és módja szerint felinstalláltam. Windows XP SP2 +update-ek, driverek, stb... A már jól bevált, tehát előző PATA vinyón használt drivereket, és progikat tettem vissza. Minden működött is, adatmásolás közben viszont azt vettem észre, hogy a TV tuner (Pinnacle PCTV stereo) képén szálkás, csíkos zaj jelenik meg (A hang tiszta maradt). Hivatásos informatikus lévén, elkeztem hibát detektálni. A SATA kártya a TV tuner melleti PCI slot-ba volt, gondoltam interferencia, hát átraktam a legtávolabbi slot-ba, így már 4 kártyahely, és két másik kártya volt köztük. A SATA kártya mellett most a hangkártya (SB Audigy 2), SPDIF-et használom csak, azon semmi zaj nem jelent meg, bár nem is igazán tudna  :), analóg kábellel nem néztem meg, mert azt úgysem használnám.
A tuner videó zaja azonban továbbra is megmaradt másoláskor. A SATA kártya vezérlője bus master, szal megneztem, de az általa használt slot nincs mással megosztva, tehát ez is ok. IRQ ütközés/egyezés nincs. Megfigyeltem, hogy a zaj nem a vinyó működéséhez  kötött, tehát vinyó aktivitás nem feltétlenül eredményez zajt. A probléma a megfigyeléseim szerint akkor van, amikor a SATA kártya adatot tol át a PCI buszon. Hja, PCI 2.2 minden, tehát 64bit, 66 Mhz, busz sávszélességgel nem lehet gond (508,6 MB/s). A SATA kártya egyébként tökéletesen működik, a video kari (ATI R9600XT) overlay része is tökéletes, ha pl. vinyóról játszok le más filmet. Hja, igen, minden normálisan, a házhoz "földelve", tehát e miatt nem lehet zaj. Találkozott már valaki hasonló problémával? Esetleg egyéb javaslatok? (A SATA kártya árnyékolása kizárva, nem szeretnék zárlatot a gépben  :) ) Az esetleges tippeket előre is köszi:

Gara

#2 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 22. 23:20

Ugyanez volt a bajom az A7N8X Deluxe+SATA vinyo+Terratec tunerrel, a problema gyokere a PCI busz 133MB/sec atereszto kepessege, ezt felzabalja a SATA vezerlo, es nem marad eleg a tunernek, hogy atvigye a kepet.
(64bit, 66MHz az csak a munkaallomasok PCI-X buszan fordul elo, mezei PCI csak 32bit, 33MHz)

Ekkor jelennek meg azok a vekony szalkak, nekem ilyen szep zoldek voltak:
Kép

Anno a problema megoldasa nalam az volt, hogy PATA vinyot neveztem ki rendszernek+arra digiztem, SATA meg csak adattarolasra lett hasznalva, szigoruan akkor nyultam hozza, amikor nem ment a TV-bol rogzites.

Ujabb, chipsetbe integralt SATA vezerlok mar nem a szukos PCI buszon kommunikalnak a chipsettel, igy marad eleg savszelesseg a tunernek.

Szoval az uj gepedben ilyen problema mar nem lesz.

[szerk:]itt van a regi topikom ezzel kapcsolatban.
[szerk2:]Hmm, milyen szep tiszta volt a Discovery 3 eve. Most olyan kockasra tomoritik, hogy ihaj :(

Szerkesztette: nyunyu 2007. 04. 22. 23:39 -kor

#3 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 23. 08:12

Idézet: nyunyu - Dátum: 2007. ápr. 23., hétfő - 0:20

[szerk2:]Hmm, milyen szep tiszta volt a Discovery 3 eve. Most olyan kockasra tomoritik, hogy ihaj :(

Dehogy kockás, az egyik legjobb minőségű adást nyomják.

Vagy neked ilyen közép-kelet-hungarisztáni "digitális" izéd van? :)

#4 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 23. 08:34

Igen, ezt én is megerősíthetem (mármint azt, hogy a Discovery kiváló minőségben jön). Én a UPC Budapesti központi fejállomásról kapom a jelet és kiváló a minőség.

#5 Felhasználó inaktív   gara 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 04. 23. 08:41

Köszi a választ!

ez érdekes....utána néztem mielőtt ide írtam volna...az alaplap specifikációja szerint PCI2.2-t tudja, ami hivatalosan 66Mhz, 64bit (533 MB/s), amibe bőven belefér a SATA 300MB/s + az egyéb dolgok. (http://en.wikipedia....t_Interconnect) A PCI-X a 133MHz-es változat, általában szerverekben SCSI kártyáknak.  Emellett az Nforce2-es csipszet Hyper Transportot használ az északi, és déli híd közott, ami hivatalosan 800MB/s, vagy akkor ez is csak vakítás???  :( Szal akkor ez most hogy is van???

Gara

#6 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 23. 11:18

Idézet: gara - Dátum: 2007. ápr. 23., hétfő - 9:41

ez érdekes....utána néztem mielőtt ide írtam volna...az alaplap specifikációja szerint PCI2.2-t tudja, ami hivatalosan 66Mhz, 64bit (533 MB/s), amibe bőven belefér a SATA 300MB/s + az egyéb dolgok.(http://en.wikipedia....t_Interconnect) A PCI-X a 133MHz-es változat, általában szerverekben SCSI kártyáknak.

Irnak ott hulyeseget ezerrel.

PCI 2.x szabvanyban a "szabvanyos" 32bit/33MHz-s PCI buszt definialjak. (most eppen a 2.3 a legfrissebb, 3.0-an dolgoznak)

Minden mas uzemmod (nagyobb orajel es/vagy 64bit) a PCI-X 2.0-ban van leirva, ugy, hogy a PCI-X eszkozoknek felulrol kompatibilisnek kell lenniuk a mindenkori aktualis PCI-vel, hatha PCI kartyat dugsz egy PCI-X aljzatba, vagy forditva, PCI-X kartyat mezei gepbe.

Van nekem egy regi Promise Ultra100TX2 IDE vezerlom, ami elvileg 32bit/66MHz-t tud, de mezei gepbe dugva azonnal lebutul 32bit/33MHz-re.
Sot, 64bites Adaptec 21320R-et is kergettunk mar irodai gepben, nyilvan ilyenkor messze nem kepes kihajtani a 320MB/sec-et a vinyokbol, hiszen a gep tobbi reszevel csak 133MB/seccel tud kommunikalni.

Idézet

Emellett az Nforce2-es csipszet Hyper Transportot használ az északi, és déli híd közott, ami hivatalosan 800MB/s, vagy akkor ez is csak vakítás???  :( Szal akkor ez most hogy is van???

Eszaki hidnak hagyomanyosan a memoriakezeles a dolga, valamint AGP eseten a videokartya kozvetlen memoriaelereset biztositani.
Deli hidnak meg az, hogy a belso/kulso periferiavezerloket kezelje.
Belso alatt a deli hidba INTEGRALT vezerloket ertem most, mint pl. IDE, floppy, ujabb alaplapoknal a SATA (nF2-nel meg boven nem...), halokartya
Az osszes nem integralt vezerlo pedig az osztott PCI buszon keresztul kommunikal egymassal. (vagyis egyszerre csak egy eszkoz beszelhet, tobbieknek kuss.)
Ez lehet az alaplapon kulso chipben megvalositott eszkoz (pl. NF7-S SATA vezerloje, hangkartya), de rendelkezesre allhat a szokasos kartyahelyek formajaban, ahova barmilyen eszkozt dughatsz.

Esetedben nyilvan mind a tuner, mind a SATA vezerlo kartyas, tehat mindenkeppen a PCI lesz a szuk keresztmetszet.

#7 Felhasználó inaktív   gara 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 04. 23. 11:41

világos, köszönöm szépen a kimerítő választ

Akkor nem igazán marad választásom, vagy elfogadom, vagy alaplap csere.... :(

illetve...nem lehet, vhogy "lebutítani" a SATA vezérlőt? Mondjuk olyan firmware, ami nem akarja áttolna a pufferből egyszerre 300, vagy 150MB/s -el az adatot, hanem mondjuk lekorlátozza 80MB/s -re? A vinya úgysem tol ki magából többet...

#8 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 23. 12:48

Esetleg probalkozhatsz a kartyak ide-oda pakolasaval, hatha az segit.
Asszem az alaplapod kezikonyveben le van irva, hogy melyik PCI slot milyen prioritasu.

#9 Felhasználó inaktív   wassermann 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 23. 18:52

Teljesen hasonló csíkosodást tapasztaltam én is, és gyorsan megfutamodtam: visszacseréltettem a SATA-s vinyom egy UATA-sra. Ahogy várható volt minden problémám megszűnt...

Szerkesztette: wassermann 2007. 04. 23. 18:54 -kor

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó