Pénteken vettem egy SATA vinyót (WD 250GB, WD2500JS), és mivel az alaplapon (Asus A7N-8X) nincs SATA vezérlő, ezért egy SATA Raid kártyát is (ST-LAB). A jövőben gépet cserélnék, ezért vettem SATA vinyót, és egy olcsó (3500 Ft) vezérlő kártyát, hogy legalább vinyót ne kelljen akkor vennem. A rendszert annak rendje, és módja szerint felinstalláltam. Windows XP SP2 +update-ek, driverek, stb... A már jól bevált, tehát előző PATA vinyón használt drivereket, és progikat tettem vissza. Minden működött is, adatmásolás közben viszont azt vettem észre, hogy a TV tuner (Pinnacle PCTV stereo) képén szálkás, csíkos zaj jelenik meg (A hang tiszta maradt). Hivatásos informatikus lévén, elkeztem hibát detektálni. A SATA kártya a TV tuner melleti PCI slot-ba volt, gondoltam interferencia, hát átraktam a legtávolabbi slot-ba, így már 4 kártyahely, és két másik kártya volt köztük. A SATA kártya mellett most a hangkártya (SB Audigy 2), SPDIF-et használom csak, azon semmi zaj nem jelent meg, bár nem is igazán tudna

A tuner videó zaja azonban továbbra is megmaradt másoláskor. A SATA kártya vezérlője bus master, szal megneztem, de az általa használt slot nincs mással megosztva, tehát ez is ok. IRQ ütközés/egyezés nincs. Megfigyeltem, hogy a zaj nem a vinyó működéséhez kötött, tehát vinyó aktivitás nem feltétlenül eredményez zajt. A probléma a megfigyeléseim szerint akkor van, amikor a SATA kártya adatot tol át a PCI buszon. Hja, PCI 2.2 minden, tehát 64bit, 66 Mhz, busz sávszélességgel nem lehet gond (508,6 MB/s). A SATA kártya egyébként tökéletesen működik, a video kari (ATI R9600XT) overlay része is tökéletes, ha pl. vinyóról játszok le más filmet. Hja, igen, minden normálisan, a házhoz "földelve", tehát e miatt nem lehet zaj. Találkozott már valaki hasonló problémával? Esetleg egyéb javaslatok? (A SATA kártya árnyékolása kizárva, nem szeretnék zárlatot a gépben

Gara