postfix - kerdesek
Elküldve: 2003. 10. 22. 23:40
kerestem, de nem talaltam temat ami csak a postfixel foglakozna. szerintem megerdemel ennyit. hasznaljak par helyen, s nekem meg szimpatikus is.
szal, lenne is 1 kerdesem:
- default_destination_recipient_limit, def=50
(The parameter specifies a default limit on the number of recipients per message delivery. This is the default limit for delivery via SMTP, via the local delivery agent and via the pipe mailer.)
- smtpd_recipient_limit, def=1000
(restricts the number of recipients that the SMTP server accepts per message delivery)
nem igazan ertem mi a kulonbseg a ketto kozott?! :confused:
[ 2003. október 23.: Red szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 23. 11:32
Ha jól sejtem az előbbi arra vonatkozik, hogy amikor megpróbál egy szerver felé kézbesíteni egy levelet, akkor max. ennyi címzettet ad meg a másik SMTP szervernek. Ha még így is marad címzett, akkor azokat egy újabb kézbesítéssel intézi el az adott szerver felé. Ez pedig még ki van terjesztve a lokális kézbesítésre is: egyszerrre max. 50 lokális postafiókba kézbesíti a levelet, a maradékot egy újabb futás alkalmával.
A második pedig egy levélhez tartozó összes címzett maximálás számát jelenti. Ennél több címzett nem fordulhat elő egy levélben. Ha mégis, úgy azt a levelet vissza fogja utasítani a szerver.
Elküldve: 2003. 10. 23. 19:29
idézet:
Ezt írta Xanco:
Ha jól sejtem az előbbi arra vonatkozik, hogy amikor megpróbál egy szerver felé kézbesíteni egy levelet, akkor max. ennyi címzettet ad meg a másik SMTP szervernek. Ha még így is marad címzett, akkor azokat egy újabb kézbesítéssel intézi el az adott szerver felé.
[/quote]
hm, ez jol hangzik. meg logikus is.mert ugye en megengedhetem a sajat felhasznaloimnak, hogy legyen akar 200cimzetje is a levelnek, viszont a masik MTA mar nem biztos, hogy orulne ennek a nagy szamu cimzettnek.
koszi szepen.
Elküldve: 2004. 01. 21. 09:55
ha kap egy user levelet, akkor az megy a mailboxaba. ami alltalaban /var/spool/username.
na most az nem vilagos, hogy hogy kerul at ez a level tartalma a /home/username/mail konyvtarba.
mikor elinditom pl. a pine-t akkor az kiolvassa a filebol es a sajat folderebe tarolja? majd az eredeti file tartalmat torli?
Elküldve: 2004. 01. 21. 10:31
idézet:
Ezt írta Red:
a levelezesel kapcsolatban:
ha kap egy user levelet, akkor az megy a mailboxaba. ami alltalaban /var/spool/username.
na most az nem vilagos, hogy hogy kerul at ez a level tartalma a /home/username/mail konyvtarba.
mikor elinditom pl. a pine-t akkor az kiolvassa a filebol es a sajat folderebe tarolja? majd az eredeti file tartalmat torli?[/quote]
Igen, nagyjából így. Alapvetően háromféle mailbox-rendszer létezik Linuxon, az egyik a /var/spool/username (mbox), a másik a /home/username/Maildir (maildir), valamint az MH (amiről nem tudok részleteket). Az MTA (a postfix is) annyit tud, hogy ide hogyan kell letenni a leveleket, vagy estleg hogy kell átadni az MDA-nak (pl. procmail), a többi nem az ő dolga, hanem vagy az MDA-é, vagy az MUA-é (pl. pine, mutt).
OFF:
Nem akarok flame-et, de általában a Maildir formátumot szokták javasolni, mivel ott a levelek levelenként külön file-ban vannak, így kevésbé sérülékeny a mailbox esetleges lockolási problémák esetén (valamint jól beilleszthető a quota-rendszerbe, ha valakinek ilyen vágyai vannak). Hátránya persze a sok kis filekezelés, de ez tűnik a kisebb hátránynak.
Hogy mégis ON legyek: a postfix természetesen Maildirt is tud![]()
Elküldve: 2004. 01. 21. 12:38
igazabol az a bajom, hogy amig nem inditjak el a pine-t vagy nem pop3-mazzak le a levelet az ott gyulik a /var alatt.
a /home meg a /var az kulon particio, s pityukanak mas limitje van a particiokon. minden user-nek meg nem tudok egyforma tarhelyet biztositani minket particion (/var fontosabb kicsit, pl. az adatbazis, logok miatt).
na majd tolok bele meg vinyot!

Elküldve: 2004. 01. 21. 17:01
idézet:
Ezt írta Red:
koszi az infot.
igazabol az a bajom, hogy amig nem inditjak el a pine-t vagy nem pop3-mazzak le a levelet az ott gyulik a /var alatt.
a /home meg a /var az kulon particio, s pityukanak mas limitje van a particiokon. minden user-nek meg nem tudok egyforma tarhelyet biztositani minket particion (/var fontosabb kicsit, pl. az adatbazis, logok miatt).
na majd tolok bele meg vinyot![/quote]
Amennyiben ez a gondod, akkor neked a Maildir vagy MH formátum kell, az a user home-ja alá teszi helyből a leveleket. Tudtommal a pine is tud Maildirt.
Elküldve: 2005. 03. 01. 15:28
Lenne egy kis problémám Postfixben. Van egy szerintem eléggé jól összelőtt levelező szerverem vele, élek az address verification-nal is, azaz a hozzám érkező levelek feladójától csak akkor fogadok el levelet, ha a feladó címe létező e-mail cím. Ez viszont néha-néha nem (jól?) működik. Történetesen van egy külső, freemail-es címem, ami be van állítva, hogy a rá érkező levelek automatikusan továbbítódjanak a Postfix által kezelt címemre (emellett pedig maradjon is egy-egy példány a freemailen). Valid, teljesen rendben levő levelek viszont nem mindig érkeznek meg így. Ilyen pl. a HWSW témakövetés értesítője, szerintem mint levél, nincs vele semmi gond. Ellenben freemail-re megérkezik, Postfixes címre nem. Kicsit turkáltam a log fájlban, sajna nincs már meg az a log, amiben látszódott volna konkrétan az a levél, ami nem jött meg, de találtam - szerintem - hasonlót:
Mar 1 09:25:58 localhost postfix/smtp[22992]: connect to p2pmail01.paper2print.com[65.115.231.196]: Connection timed out (port 25) Mar 1 09:25:58 localhost postfix/smtp[22992]: 82C2A5B76A: to=<ZYEGGBPELTNF@paper2print.com>, relay=none, delay=30, status=undeliverable (connect to p2pmail01.paper2print.com[65.115.231.196]: Connection timed out) Mar 1 09:25:58 localhost postfix/qmgr[22716]: 82C2A5B76A: removed
Nekem az a gyanúm ez alapján, hogy a következő történik: jönne egy levél, melyet nem kézbesítek azonnal, megpróbálom visszaellenőrizni a feladó címét. Az ő szervere eléggé leterhelt, nem sikerült bejutnom, levelet eldobom. A címzett nem kapja meg, mert eldobtam. Hibakód nem generálódik, egyértelműen elutasítva nem lett (5xx hibakód), így értesítést sem kap a feladó arról, hogy nem kapta meg a címzett, levél gyakorlatilag elvész.
Nem tudom, jó-e az eszmefuttatásom, de tény, hogy több ilyen freemailre megérkezett, de nem továbbított levelem közül a legutolsó is már túl van a hatodik napon, így nem valószínű, hogy idővel megérkezik majd, vagy visszapattan.
Néhány kolléga is panaszkodott, hogy nekik sem érkezett meg egy-egy levél, melyet nekik küldtek. Nekem úgy tűnik, nagy levelező rendszerekről való küldés a közös nevező ezekben a nem megérkezett levelekben (freemail, hotmail, yahoo,....).
A Postfix main.cf fájlnak az ilyen jellegű része így néz ki:
smtpd_delay_reject = yes smtpd_helo_required = yes disable_vrfy_command = yes strict_rfc821_envelopes = yes smtpd_soft_error = 3 smtpd_hard_error = 3 smtpd_error_sleep_time = 2s message_size_limit = 10240000 smtpd_sender_restrictions = reject_non_fqdn_sender, reject_unknown_sender_domain, reject_unverified_sender smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, reject_invalid_hostname, reject_non_fqdn_recipient, reject_unknown_recipient_domain, reject_unverified_recipient, reject_multi_recipient_bounce smtpd_data_restrictions = reject_unauth_pipelining queue_run_delay = 300s minimal_backoff_time = 300s
Szintén szerintem leginkább az smtpd_sender_restrictions = reject_unverified_sender beállítás az, ami problémás ebben a dologban. Ezt kikapcsolva nincsenek olyan levelek, melyek nem érkeznének meg, ellenben elég sok SPAM érkezik így meg. Ez a beállítás nagyon jó SPAM filter volt, de sajna nem használhatom, mert valid levelek is fennakadnak rajta

Kérdésem tehát az lenne, tudtok-e ebben segíteni, jó lehet-e a gondolkodásom ezzel kapcsolatban

Nagyon sokat segítenétek vele, előre is köszönök mindent!

Elküldve: 2005. 03. 01. 16:12
Íme az adatok (legjava default érték):
address_verify_negative_expire_time = 3d address_verify_negative_refresh_time = 3h address_verify_positive_expire_time = 31d address_verify_positive_refresh_time = 7d application_event_drain_time = 100s bounce_queue_lifetime = 5d command_time_limit = 1000s daemon_timeout = 18000s delay_warning_time = 0h fast_flush_purge_time = 7d fast_flush_refresh_time = 12h ipc_timeout = 3600s lmtp_connect_timeout = 0s lmtp_data_done_timeout = 600s lmtp_data_init_timeout = 120s lmtp_data_xfer_timeout = 180s lmtp_lhlo_timeout = 300s lmtp_mail_timeout = 300s lmtp_quit_timeout = 300s lmtp_rcpt_timeout = 300s lmtp_rset_timeout = 120s lmtp_xforward_timeout = 300s maximal_backoff_time = 4000s maximal_queue_lifetime = 5d minimal_backoff_time = 1000s qmgr_clog_warn_time = 300s qmqpd_error_delay = 1s qmqpd_timeout = 300s service_throttle_time = 60s smtp_connect_timeout = 30s smtp_data_done_timeout = 600s smtp_data_init_timeout = 120s smtp_data_xfer_timeout = 180s smtp_helo_timeout = 300s smtp_mail_timeout = 300s smtp_pix_workaround_delay_time = 10s smtp_pix_workaround_threshold_time = 500s smtp_quit_timeout = 300s smtp_rcpt_timeout = 300s smtp_rset_timeout = 120s smtp_starttls_timeout = 300s smtp_tls_session_cache_timeout = 3600s smtp_xforward_timeout = 300s smtpd_error_sleep_time = 1s smtpd_policy_service_timeout = 100s smtpd_proxy_timeout = 100s smtpd_starttls_timeout = 300s smtpd_timeout = 300s smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s stale_lock_time = 500s transport_retry_time = 60s trigger_timeout = 10s
Elküldve: 2005. 03. 01. 16:20
Idézet
Ha így van, akkor baj van, a postfix a reject_unverified_sender esetén alapértelmezésben 450-es kódot küld.
Idézet
Mellesleg a feladó az 5xx hibakód esetén is kap értesítést, csak akkor nem te küldöd, hanem az az MTA, amelyiktől nem veszed át a levelet. Más kérdés, hogy mivel a HWSW-nél automatika küld, az nem fog sokat foglalkozni azzal, hogy te nem kaptad meg.
Ugyanakkor nem javasolt a reject_unverified_sender kiterjesztése teljes egészében.
Idézet
Segíthet egy címjegyzék létrehozása is, amelyben a már visszaellenőrzött címek vannak, így kevesebb hálózati munkával jár a címek ellenőrzése, részleteket a man verify tud adni.
A hangoláshoz sok segítséget tud nyújtani, ha első körben nem vezeted be a szabályt, csak úgy állítod be a postfixet, hogy figyelmeztessen a visszautasítás esetén (warn_if_reject). Mindenképpen javasolt elolvasni a postfix doksiból a postfix address verification részt, sok hasznos információ van benne.
(szerk: hülyén idéztem, javítva)
Szerkesztette: Friczy 2005. 03. 01. 16:21 -kor
Elküldve: 2005. 03. 01. 17:14

Idézet
Hm. Hát a logban ez nem látszik, de nem tartom kizártnak, hogy visszaküldi a hibakódot. Viszont - úgy vettem észre - hogy az eléggé elterjedt, leterhelt levelező rendszerek esetében fordul elő ez a probléma (freemail, hotmail, yahoo, stb...). Lehet, hogy ez esetben másként kerül elbírálásra a 450-es hibakódú levél. Nem tudom..
Idézet
Igen, ez reális. Ellenben volt már példa arra is, hogy direktbe írtak freemailről, vissza semmi hibával nem pattant, megérkezni sem érkezett meg, több nap után sem.
Idézet
Pedig önmagában nagyon jól hangzó valaminek tűnt

Idézet
Igen, erre gondoltam én is, bár a mai céges DSL sebességek esetén is szerintem felesleges ezt használni, "belefér" ez a hálózati művelet. A másik, szintén ilyen problémával küszködő rendszer, pedig 100 MBit-en van (internet), ott szerintem meg méginkább felesleges.
Idézet
Köszönöm, kétségtelenül igazad van, gondoltam ennél egyszerűbb lesz a helyzetem. Szerinted valamely idő növelésével nem tudnám elkerülni a timeoutolásokat

Azt javallod tehát, állítsam be úgy a Postfixet, hogy ne alkalmazzam a "reject_unverified_sender" szabályt, de állítsam be azt, hogy egyéb visszautasítás esetén küldjön nekem is levelet. Majd ebből hozzak létre egy feketelistát, amibe esetleg kézzel pakolgatom hozzá azokat a címeket, melyről kéretlen levelek érkeznek

Az meg gyakorlatilag kizárt, hogy létrehozzak egy olyan fehérlistát, amin minden levelező partner rajta van, az összes többit pedig blokkolom. Napról-napra bővül a levelezőpartnereink listája, ez nem túl szerencsés út

Igazán nem tudom, mit is tegyek ezzel...

Elküldve: 2005. 03. 01. 20:48
Idézet: Mono - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 17:14

Azt javaslom, hogy tedd be a warn_if_reject opciót a reject_unverified_sender elé, és nézd meg, hogy miket akar visszautasítani. Valamint csináld meg a hivatkozott oldalon, hogy az ellenőrzött címeket tegye file-ba, és dolgozzon onnan. Ennek a megőrzési ideje is állítható.
Aztán a postfix logokból nézegesd a reject_warning részeket, és akkor tudod elemezni, hogy mely sender domainek azok, amelyekből ezzel a módszerrel sok spamet dobnál el, és kevés hasznos információt. Ezeket tedd egy táblázatba, amelyben megadod, hogy ezekból a domainekből mindig ellenőrizze a feladót, amelyek pedig jellemzően nem spamek, de mégis előfordul, hogy nem tudja visszaellenőrizni, azt meg egy whitelistbe.
persze ez nem kis munka, de talán megéri.
Elküldve: 2005. 06. 27. 10:29
Hol tudom átírni azokat magyarra?
(Debian Sarge)
Elküldve: 2005. 06. 27. 12:22
Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. jún. 27., hétfő - 11:29
Hol tudom átírni azokat magyarra?
(Debian Sarge)
Csak próbaképp belenéztem egy file-ba az /usr/lib/postfix alatt, az a gyanúm, hogy fixen bele van fordítva.
Elküldve: 2005. 06. 27. 13:58
Idézet: Friczy - Dátum: 2005. jún. 27., hétfő - 13:22
Akkor pechem van?
Elküldve: 2005. 06. 28. 10:09
Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. jún. 27., hétfő - 14:58
Egy opensource rendszerben ez csak a te elszántságodtól függ

Elküldve: 2005. 06. 28. 10:47
Idézet: Friczy - Dátum: 2005. jún. 28., kedd - 11:09

Hogy a juzer ne tőlem kérdezze meg, hogy "lehet -e az, hogy valaki amerikából ír levelet magyarul, de a rendszer lefordítja angolra? Mer valami mailer daemon izé..." Mondjuk rossz a címzett, vagy megtelt a mailbox, stb
Elküldve: 2005. 07. 03. 10:49
virtual_mailbox_limit_inbox = yes virtual_mailbox_limit_maps = mysql:/etc/postfix/database/quota.cf virtual_mailbox_limit_override = yes virtual_maildir_limit_message = Sorry, the user's maildir has overdrawn his diskspace quota, please try again later. virtual_overquota_bounce = yes virtual_maildir_extended = yes virtual_maildir_suffix = virtual_create_maildirsize = yes
Debian Sarge, Postfix 2.1.5
Elküldve: 2005. 07. 22. 21:10
A WIKI alapján próbálom megcsinálni, de nem akar működni.
Mintha teljesen figyelmenkívül hagyná a procmail-t.
Ami ide tartozik:
/etc/postfix/main.cf
mailbox_command = /usr/bin/procmail
/etc/procmailrc
DROPPRIVS=yes
:0fw
* < 256000
| spamc
# Ha valami gond van (pl. lefagy a spamassassin vagy
# elkonfiguráltuk), akkor se ragadjon be a levél
:0e
{
EXITCODE=$?
}
/var/mail/csaba@domain.hu/.procmailrc
MAILDIR=/var/mail/csaba@domain.hu/
DEFAULT=/var/spool/mail/csaba@domain.hu/
LOGFILE=/var/mail/csaba@domain.hu/procmail_log
# 15 ponttól már biztosan spam
:0:
* ^X-Spam-Level: \*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*
spam-biztos
# 5-15 pont között talán spam
:0:
* ^X-Spam-Status: Yes
spam-talan
Mi nem stimmel?
A levél forrásában látnom kellene, hogy átment a spamteszten, nem?
A levél forrás 1 része:
Received: from localhost (localhost.localdomain [127.0.0.1])
by joey.domain.hu (Postfix) with ESMTP id 80650FF405E
for <csaba@domain.hu>; Fri, 22 Jul 2005 22:14:10 +0200 (CEST)
Received: from joey.domain.hu ([127.0.0.1])
by localhost (joey [127.0.0.1]) (amavisd-new, port 10024) with ESMTP
id 19181-02 for <csaba@domain.hu>;
Fri, 22 Jul 2005 22:14:10 +0200 (CEST)
Szerkesztette: 1soproni 2005. 07. 22. 21:16 -kor