HWSW Informatikai Kerekasztal: Furcsa hiba a hálózatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Furcsa hiba a hálózatban Feladom...

#1 Felhasználó inaktív   pfree 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 26. 14:48

Alaphelyzet (anamnézis):
Adott egy otthoni hálózat (2-3 számítógép + 1 VoIP ATA), amely egy ZyXEL P-335WT routeren keresztül kapcsolódik az internetre (sima 10/100-as UTP-s kapcsolat, semmi ADSL és hasonlók). Kb. 1,5 év zökkenőmentes használat után megfekszik az internet. A router kap IP címet DHCP-n keresztül, de az átjárót már nem látja csak a tartományon belüli címeket (szomszédok). A szolgáltató (support) először azt mondja, hogy szoftvert cseréltek az átjárón (SMC), de nem érti a hibát. Törölte az ARP táblát (azt mondta) és minden helyreállt. Sajnos csak ideiglenesen, ui. azóta folyamatosan ezzel játszom. A fő probléma, hogy helyileg nem tudom megoldani csak a szolgáltatóval karöltve működik a dolog.
A kúra:
Azt mondták, hogy a routerem rossz, amin bár csodálkoztam, de elfogadtam, s hoztam egy másik ketyerét (Linksys BEFSR41), amellyel 1 hétig ment is, de aztán ugyanilyen hibával leállt. A szolgáltató nem nagyon konstruktív, azt mondja, hogy szerinte minden jó és nálam a hiba. Ebben a 2. router után erősen kételkedem, de legyen és viszek egy harmadikat is. Ugyanakkor szeretném hallani a ti véleményeteket is, hogy merre tapogatózzak. Mit nézzek, mit monitorozzak?

Bocsi, ha hosszú voltam!

#2 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 26. 19:07

Talán a MAC szűrés nem az igazi. (Vagy éppen az az igazi.) Volt már szerencsém olyan esethez is, amikor felhívott egy kolléga azzal, hogy a UPC frissen kötött neki internetet, csak éppen nem volt ott helyben PC. Aztán hazavitte a laptopját, de nem ment a net, az üfsz pedig semmi hibát nem látott. Az üfsz-nek ezúton is gratulálok, hogy a MAC-regisztrációs oldal eszébe sem jutott, mert mindössze ennyi hiányzott.

Mindenesetre a router ha tud naplózni, akkor abból sokat lehet okulni. Egyébként meg Ethereallel lehet vadászni hálózati anomáliák után.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#3 Felhasználó inaktív   pfree 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 26. 22:19

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 19:07

Talán a MAC szűrés nem az igazi. (Vagy éppen az az igazi.) Volt már szerencsém olyan esethez is, amikor felhívott egy kolléga azzal, hogy a UPC frissen kötött neki internetet, csak éppen nem volt ott helyben PC. Aztán hazavitte a laptopját, de nem ment a net, az üfsz pedig semmi hibát nem látott. Az üfsz-nek ezúton is gratulálok, hogy a MAC-regisztrációs oldal eszébe sem jutott, mert mindössze ennyi hiányzott.

Mindenesetre a router ha tud naplózni, akkor abból sokat lehet okulni. Egyébként meg Ethereallel lehet vadászni hálózati anomáliák után.

Köszi a választ! Ha nem jó a MAC szűrés, akkor miért kapok DHCP-n IP-t? Ethereallel néztem, de ugye azt direktben rákötöttem a WAN-ra, mert NAT mögül nem biztos, hogy mindent látok (tévedek?). Itt ugye fix IP-vel próbálkoztam, amit előzőleg ajánlott a szolgáltató, de amikor monitoroztam, akkor azt mondták, hogy ne használjak fix IP-t. Ha megint leáll, tolom direktben Ethereallel, miután beregisztráltam a MAC-et, bár lila gőzöm sincs mit keressek. Most néztem, amikor kiszűrtek MAC alapján de semmi beszédes dolgot nem láttam. Az is igaz, hogy nem vagyok egy nagy guru. Bár a routerem naplója egy fokkal jobb, mint az átlag, de ahhoz túl egyszerű, hogy lássak valamit.

#4 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 08:19

Idézet: pfree - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 15:48

A router kap IP címet DHCP-n keresztül, de az átjárót már nem látja csak a tartományon belüli címeket (szomszédok).

Dhcp-től kap átjáró címet? Azt lehet pingelni?
Tracert meddig megy el?

Ha közvetlenül gépet dusz rá, úgy megy?
Ki a szolgáltató? 

#5 Felhasználó inaktív   pfree 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 13:37

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 8:19

Dhcp-től kap átjáró címet? Azt lehet pingelni?
Tracert meddig megy el?

Ha közvetlenül gépet dusz rá, úgy megy?
Ki a szolgáltató? 

Kap átjárót, de nem tudom pingetni, bentről a tracert csak a routeremig megy el onnan se kép, se hang. A szomszédot tudom pingetni, az átjáró egy fekete lyuk.

Közvetlenül gépet rádugva sem megy, de nem tudom, hogy a fix IP miatt (MAC szűrés), vagy egyébként sem menne. Eddig ment fix IP-vel, mivel ezt ajánlotta a szolgáltató, hogy így tesztelhetem. De addig, amíg ők bele nem nyúlnak az átjáróba (SMC) semmi esélyem sincs. Próbálkoztam már azzal is, hogy kihúzok mindent a hálózatból és várok, de semmi. Várhatok én egy fél napot is. Csúnya dolgot is elkövettem már ui. a szolgáltató ketyeréjében átdugtam a kábelemet egy másik portra (semmi). Aztán mérgemben kikapcsoltam, bekapcsoltam a szolgáltató készülékét is. A szomszédok biztos imába foglalták a nevem. Remélem, nem olvassa ezt a szolgáltató!

Vannak olyan jelek, amelyek azt sugallják, hogy nálam a hiba, de van néhány olyan tény, ami azt mondja, hogy a szolgáltató a ludas.

A szolgáltatót így pulikusan nem nevezném meg, mert nem akarom rossz hírüket kelteni (privátban).

#6 Felhasználó inaktív   macko003 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 05. 11:24

hello

volt egy kérdés, hogy upc nem regisztrál mac - dhcp...

erre a választ én is 4-5 óra cumi után kaptam meg, miszerint:
ha nem regisztrált a mac,akkor is kapsz dhcp-t, csak egy teljesen más tartományból (rég volt, nem emlékszem, kérdez meg pár upc-t az ip-jéről). ez a tartomány nem fér hozzá az internethez, csak a mac regisztrációs oldalhoz. ha azt beírod az bejön, de semmi más

Macko003

Szerkesztette: macko003 2008. 06. 05. 11:24 -kor

#7 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 05. 11:57

Idézet: pfree - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 14:37

...
Közvetlenül gépet rádugva sem megy, de nem tudom, hogy a fix IP miatt (MAC szűrés), vagy egyébként sem menne. Eddig ment fix IP-vel, mivel ezt ajánlotta a szolgáltató, hogy így tesztelhetem. ...

A MAC szűrést ne keverd az IP-címmel, mert nem sok közük van. MAC címe ugyanis elvileg minden hálózati kártyának egyedi (hardveresen).

Tehát ha router mögül ment simán, akkor le kell kérdezni a router wan-portjának MAC-címét, s ha esetleg a PC-n pl. XP van, akkor rákötni direktbe a router helyett a netre, s a hálókártyájának beállítani UGYANAZT a MAC-et. Ezzel eléred azt, hogy a szolgáltató ugyanazt az eszközt fogja "látni" nálad, mint amikor router volt. Ha anno azzal ment, s most így nem (némi várakozás után se), akkor lehet szólni, hogy esetleg ki vagy tiltva MAC alapján, stb.?

ps.: hopp, kicsit régi a post, de sebaj... :think:

Szerkesztette: Warrior 2008. 06. 05. 11:58 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#8 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 05. 12:00

Idézet: macko003 - Dátum: 2008. jún. 5., csütörtök - 12:24

hello

volt egy kérdés, hogy upc nem regisztrál mac - dhcp...

erre a választ én is 4-5 óra cumi után kaptam meg, miszerint:
ha nem regisztrált a mac,akkor is kapsz dhcp-t, csak egy teljesen más tartományból (rég volt, nem emlékszem, kérdez meg pár upc-t az ip-jéről). ez a tartomány nem fér hozzá az internethez, csak a mac regisztrációs oldalhoz. ha azt beírod az bejön, de semmi más

Macko003

Ettől még a kapott átjárót elvben nagyon jó eséllyel kellene tudni pingelni.

Valami 88-as kezdetűek azok az IP-k? Ha jól emlékszem.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#9 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 06. 05. 16:19

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. jún. 5., csütörtök - 13:00

Ettől még a kapott átjárót elvben nagyon jó eséllyel kellene tudni pingelni.

Valami 88-as kezdetűek azok az IP-k? Ha jól emlékszem.

UPC-s gatewayt nem lehet pingelni.
Make love not Wor.

#10 Felhasználó inaktív   pappas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 08. 21:44

Nekem is van egy ZyXEL 660me-m most kapcsolták be a netet ez is sima adsl szürövel, nekem is ment a net aztán nem, aztán  a leirás szerint csináltam egy hideg reszetet 10 percet vártam most megy a net. De van valmi hálozati hiba ezt irja egy-két progi és ha pl. fel megyek Enemy T. hálojátékra (de  a többinél is)nem megy egyszerüen szétkapcsol a net és utána ujra kell inditani a gépet hogy ujra menjen, már mindent megprobáltam etherneten keresztül a router cseréig, progikat raktam fel. de csak nem akar menni. :reklamacio:
Ötlet esetleg? :confused:

Üdv
ASUS ASUS P5Q PRO**Intel Core 2 Quad Q9550 (2833) Quad Core**HyperX DDR2 8GB Kit PC2-6400 (4x 2GB)**ASUS Nvidia GeForce ENGTX260 TOP HTDP 896MBDDR3**400 GB  Seagate**1Tb Samsung

#11 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 09. 05:57

Idézet: pappas - Dátum: 2008. jún. 8., vasárnap - 22:44

... nem megy egyszerüen szétkapcsol a net és utána ujra kell inditani a gépet hogy ujra menjen, ...

Ha új IP-t kérsz (menet közben), akkor megy? (tehát kapcsolat "javítása" <--- ezt imádom a windowsban)  :smoker:

#12 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 09. 05:57

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jún. 5., csütörtök - 17:19

UPC-s gatewayt nem lehet pingelni.

Köszy. Mostanában nem kerülön olyan helyre hogy meg tudjam sasolni sajnos. Mocsok UPC. Vagy csak inkább ne szórakozzanak vele, még a belső hálóról sem.

Szerkesztette: Warrior 2008. 06. 09. 05:58 -kor

#13 Felhasználó inaktív   pappas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 09. 08:42

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. jún. 9., hétfő - 5:57

Ha új IP-t kérsz (menet közben), akkor megy? (tehát kapcsolat "javítása" <--- ezt imádom a windowsban)  :smoker:

Elöferdül, hogy megjavul de tiz esetböl max. 3x valamikor pedig az is segit ha letiltom, és utána engedélyezem de ez néha fagyással jár. Meg lehet töle örülni. :reklamacio:
ASUS ASUS P5Q PRO**Intel Core 2 Quad Q9550 (2833) Quad Core**HyperX DDR2 8GB Kit PC2-6400 (4x 2GB)**ASUS Nvidia GeForce ENGTX260 TOP HTDP 896MBDDR3**400 GB  Seagate**1Tb Samsung

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó