Keresés funkció hibás az új fórummotorban. Használhatatlan keresési funkció.
Elküldve: 2004. 04. 02. 15:07
Természetesen a téma azonnal zárható, törölhető, áthelyezhető és egyéb módon megsemmisíthető, de csak akkor, ha a fórummotor programozói kijavították a most általam részletesen leírt hibát.
Nem olyan válaszokra várok, hogy "majd utánanézünk", "nekem eddig ez nem jelentett problémát", "már mások is írtak erről". Azt várom, hogy ALAPOSAN teszteljék az illetékesek a fórummotort, és javítsák ki a hibákat.
Most bemásolom ide azt az emailt, amit krinyónak küldtem:
----- Original Message -----
From: "Asterixx" <asterixx@freemail.hu>
To: <forum@hwsw.hu>
Sent: Friday, April 02, 2004 2:04 PM
Subject: Error on the forums
> Sziasztok!
> A Kereső régebben tökéletesen működött, nagyjából a mostani Súgóban leírtak
> szerint.
> Azonban jelenleg a Kereső egyáltalán nem úgy működik, mint ahogy az
> elvárható lenne, és ahogy most le van írva a Súgóban:
>
> Pl. van egy ilyan téma: Hogyan használd a Partition Magic-et
>
> Hibák:
>
> Beírom: hogyan partition -- nincs találat (függetlenül a 'Pontosan
> megegyező' check box állapotától)
> Beírom: +hogyan +partition -- nincs találat (függetlenül a 'Pontosan
> megegyező' check box állapotától)
>
> Beállításaim a következők voltak: Keresés minden fórumban, Keresés
> alfórumokban, Bármikor, Címekben.
>
> El nem tudom képzelni, hogy ez a hiba még senkinek nem tűnt fel, mert
> legalább az új fórummotor tesztelése során ki kellett volna derülnie -- vagy
> nem volt tesztelés?
>
> Kérlek benneteket, alaposan nézzétek át a Kereső funkciót, mert a fent leírt
> hibák miatt majdhogynem használhatatlan -- szerintem.
>
> És javasolnám, hogy a Súgót is írjátok át, mert hiányos: Pl. nem esik szó a
> Súgóban a 'Pontosan megegyező' check box-ról. Nem világos pl., hogy a check
> box a felhasználó szerinti szűrésre vonatkozik, vagy a keresési kulcsszóra,
> vagy mindkét mezőre. Ha csak az egyikre, akkor pedig logikátlannak tartom,
> hogy az egyik mezőnél miért idézőjelet kell alkalmazni, a másiknál pedig
> check box-ot. A Súgóban még egy hiba: ott idézőjelbe van téve a "néhány
> alma", a keresési oldalon pedig aposztróf közé van téve a 'valami' szó.
> Akkor most aposztrófot, vagy idézőjelet kell használni (már ha egyáltalán
> működne a Keresés ezen funkciója)?
>
> Felvetésemre mindenképpen választ várok!
>
> A fenti problémától eltekintve ez a kedvenc fórumom, mert az egyik legjobban
> áttekinthető és használható fórum, az átalakítás után még inkább. Csak a
> Keresést kellene kijavítani!
>
> Üdvözlettel:
> Asterixx
Krinyo válasza:
Kozben rajottem, hogy miert nem megy a
logikai kapcsolatok hasznalata.
A forumban ketfajta keresest lehet engedelyezni, az ugynevezett "full
text" keresest es a normal, alap manualis modszert. A logikai
kapcsolatok csak a full text modszer eseten hasznalhatoak, a normal
modszer eseten nem. A ket kereses kozott az a kulonbseg, hogy a full
text nevenek megfeleloen csak teljes szora keres, szotoredekre nem.
A full text gyorsabb es a logikai kapcsolatoknak koszonhetoen
hatekonyabb lehet, viszont jogos a kerdes, hogy melyiket hasznaljuk.
Valtani nem lehet kozottuk, vagy ez, vagy az... a manualis index
eseten a logikai kapcsolatok es a szotoredekek keresese keptelenseg
ekkora adatbazis eseten, nincs gep, mely ezt emberi idon belul
elvegezne.
Most atallitottam a keresesi modszert, probald ki, kivancsi vagyok mit
tapasztalsz.
Udv,
Krinyo
Mivel az emailváltás (egyelőre) nem oldotta meg a problémát, folytatódjon a dolog itt a fórumon. Az én válaszom:
Az átállítás után sem működik a Keresés. Most ha azt írom a keresési mezőbe, hogy "hogyan partition" akkor mindazokat a témákat kihozza, amelyeknek a címe tartalmazza a beírt szavak legalább egyikét. Érdekes, nem? Sőt, ha azt írom, "+hogyan +partition", ugyanez a helyzet.
Furcsának találom, hogy a fórummotor lecserélése előtt tökéletesen lehetett az általam leírt módon keresni, pl. meg lehetett találni az összes olyan témát, amely -- címe alapján -- pl. Ghost mentésről szólt, és ehhez bármelyik alább felsorolt keresési kritérium kihozta a megfelelő eredményt:
ost mentés -- ha valaki esetleg "Gost"-nak írta volna a program nevét;
ost ment -- hogy azt is kihozza találatként, ha valaki azt írta volna a címbe, hogy "menteni";
os ent -- Még azt is kihozta volna találatnak, hogy "ghOSt biztonsági mENTés". Tehát a megadott ÖSSZES karaktersorozatot megkereste a címben, és még úgy is megtalálta, hogy ha az se nem a szó elején, se nem a végén volt. Magyarul tökéletesen működött.
Bízom benne, hogy ez fog történni:
1. tesztelés
2. javítás
3. 1-2 ismétlése
4. tökéletes működés (letesztelve).
Üdvözlettel: Asterixx
Elküldve: 2004. 04. 02. 15:28
Elküldve: 2004. 04. 02. 15:35
Leirtam mit tud a motor. Ezt tudja. A ket metodus kozul lehet valasztani. Az IPS, Inc. nem fog a ket szep szemunkert egy teljesen maskeppen mukodo keresesi metodust kesziteni.
Krinyo
Elküldve: 2004. 04. 02. 15:41
Krinyo
Elküldve: 2004. 04. 02. 16:04
megosztott gepen FTP tiltas hogyan?
Linux után vissza a RÉGI XP-re de hogyan?
Hogyan lehet megnézni a kapcsolatokat?
Win 2k/XP alatt sreenshot hogyan?
STB STB STB STB STB
Azt hiszem ez nem túlzott elvárás...
Ugyanígy nem szeretném látni a találati listában ezeket a találatokat, ha csak simán azt írom be, hogy "hogyan partition".
Elküldve: 2004. 04. 02. 16:06
Krinyo
Elküldve: 2004. 04. 03. 17:10
Idézet: Krinyo - Dátum: 2004. április 2, péntek - 18:50
Én azt szeretném, ha a kereső úgy működne, hogy ha beírom a keresési mezőbe, hogy:
ogya sznál agi
és azt választom ki, hogy "Bármikori téma", illetve "Csak a címekben keres", akkor megtalálja azt a témát, aminek az a pontos címe, hogy
Hogyan használd a partition magic-et. A téma a Windows OS témakörben van.
Ismét hangsúlyozom, hogy az előző fórummotorral ez tökéletesen működött. Kicsit lassú volt, de MŰKÖDÖTT!
Krinyo írta:
Akkor elore mondom, ez nem lesz lehetseges. A regi rendszer keresoje csak azert (nem) mukodott az utobbi idoben, mert mar le volt butitva, hogy csak X hozzaszolasban es annak is csak az elso X karaktereben keressen.
Krinyo
Krinyo írta:
Ok, ugy nez ki a szavazas veget is ert: sajna a logikai kereses ugy tunik halott a motorban, IPB 2.0-ban lesz megoldva problemamentesre. Ez rossz hir. Marad az egykulcsos kereses.
Krinyo
Szeretném megosztani veletek a legújabb keresési tapasztalataimat (ezekkel már meg vagyok elégedve).
Annak dacára, hogy Krinyo határozottan állította, hogy a jelenlegi, általa manuálisnak nevezett keresési módban nem lehet majd logikai keresést végrehajtani, illetve csak egy szóra lehet keresni, többre nem, nos, az én tapasztalataim szerint ez mind lehetséges. És ez JÓ!
A példában ismét a "Hogyan használd a Partition Magic-et" című témára kerestem rá. A téma a Szoftverműhely\Microsoft OS alatt található.
A keresési beállításaim a következők voltak (csak azokat írom, amelyek eltértek az alapbeállítástól):
keresés Microsoft OS-ban;
Bármikor;
Keresés a címekben.
A következők mind eredményesek voltak:
"ogyan has" and "rtitio"
ogyan has AND rtitio -- mindegy, hogy használok idézőjelet, vagy sem.
ogyan and rtitio
ogyan and rtitio and agic
"ogyan" and "rtitio" and "agic"
"ogyan has" and "rtitio" and "agic"
ogyan has and rtitio and agic
ogyan has%rtitio -- and helyett lehet használni % jelet is.
"ogyan has"%"rtitio"
ogya%sznál%agic
ogya%sznál%ag -- ez azért érdekes, mert ha az "and"-et szúrom be a keresendő karakterláncok közé, akkor a kereső megköveteli, hogy legalább 4 karakter hosszú legyen a string, de úgy tűnik, hogy a "%" alkalmazásakor ez nem követelmény.
A következők mind eredménytelenek voltak:
'ogyan' and 'rtitio' -- aposztrófot nem lehet használni, csak idézőjelet
+"ogyan" +"rtitio" -- "+"-ot nem lehet használni
+ogyan +rtitio
ogya*sznál*agic -- *-ot nem lehet használni
*gyan
Egyébként szerencsére megtalálja az ékezettel és az ékezet nélkül írt szavakat is.
(A fenti keresések mind csak címben történő keresések voltak.)
Azonban van egy érdekesség, amit nem értek:
Van valami különbség a % jeles és az "and" használatával történő keresés között, amit a fenti példák esetében nem jelentkezett, de ha kipróbálod a következőt, látni fogod a különbséget:
Keresési kifejezés:
ootvi and blém
Szoftverműhelyben
Bármikor
Teljes üzenetben
Az eredmények témánkénti mutatása
A találati lista 9 elemet tartalmaz.
Keresési kifejezés:
ootvi%blém
Szoftverműhelyben
Bármikor
Teljes üzenetben
Az eredmények témánkénti mutatása
A találati lista csak 4 elemet tartalmaz.
Miért? Nem tudom.
Hohóóó!! De, mégis. Megvan a megoldás:
and esetén mindegy a sorrend, az a lényeg, hogy az összes beírt string megtalálható legyen a címben (vagy a hozzászólásokban) bárhol.
Pl.:
artitio and ogya and agic and aszn
megtalálja a legelső példában említett témát.
Ha a % jelet használom, a második (az első % jel után) beírt stringnek elő kell fordulnia az első string után, az utolsónak meg az utolsó előtti után stb., tehát itt számít a sorrend.
Hát ennyi.
Én a magam részéről -- azt hiszem -- most már teljesen kiismertem az új fórummotor jelenlegi keresési metódusát, ami a jelenlegi formájában teljesen tökéletesnek tűnik.
Most már csak a Kereső Súgóját kellene jócskán kibővíteni, hogy az itt leírt lehetőségek mindenki számára ismertek és érthetőek legyenek.
Csak azt nem értem, hogy mi végre volt a szavazás, minek kellett ennyi szájtépés, és miért állította Krinyo olyan határozottan, amit fent idézek. Szerintem ha már úgy nyilatkozik a rendszerrel kapcsolatban, mint akinek szoros köze van hozzá, befolyásolni tudja a működését, egyszóval mint egy rendszerüzemeltető, akkor illene tisztában lennie a tényleges lehetőségekkel és a rendszer működésével, hogy ne nekem kelljen kísérleti úton megtapasztalni olyan dolgokat, amelyek ráadásul teljesen ellentmondanak az ő általa leírtaknak. Most persze kaphatnám azt a választ, hogy ő nem rendszerprogramozó, neki nem ez a dolga, ami teljesen rendben van, és azt is megértem, hogy esetleg nem ez a fő foglalkozása stb., de akkor vagy meg kellene kérni valakit, hogy nézzen utána a lehetőségeknek, és valósítsa meg ő, amit lehet, vagy utána kellene nézni a dolgoknak, mielőtt végletes kijelentésekbe bocsátkozik valaki. Mindezek mellett köszönettel tartozunk Krinyonak, mert nagyon sok időt fordít a fórum gondozására, és ezért őszintén megemelem a kalapomat előtte.
Köszönet Hasse-nak, aki az egyik hozzászólásában felvetette az and és a % jel használatának lehetőségét.
Elküldve: 2004. 04. 03. 18:43
Krinyo
Elküldve: 2005. 01. 15. 18:06
teljesen használhatatlanná teszi a fórumot!!!
csak egy friss példa:
szerettem volna rákeresni olyan topicokra, ahol dvd-ből avi-t készítő progikról van szó.
beírtam a keresőbe, hogy "dvd_" és hogy csak a címekben keressen, de természetesen nem volt eredmény...
(megjegyzem, hogy a Súgóban még mind a mai napig a "szó*" verzió található...
gyanús lett a dolog, erre a következő próbát tettem...
láttam, hogy a Multimédia részben van egy Creative Inspire P5800 nevű topic.
rákerestem a "creat" szóra, természetesen nem volt találat.
következett a "creative" szó, így azért már megtalálta.
viszont a "creat_" és a "creat*" próbálkozások ismételten eredménytelennek bizonyultak.
na most egy ilyen keresőt mi a ****-ra lehet használni?!
- It's artificial?
- Of course it is.
- Must be expensive.
- Very.
Elküldve: 2005. 01. 15. 18:54
Elküldve: 2005. 01. 15. 19:19
Idézet: probalaci - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 18:06
LOL, topic-címben már kínos a dolog?
- It's artificial?
- Of course it is.
- Must be expensive.
- Very.
Elküldve: 2005. 01. 15. 19:35
Idézet: probalaci - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 19:19
Ha az összevonással kapcsolatban van problémát, légyszi a moderátori visszajelzések topikba írd. Ezt a szálat itt zárjuk le.
Elküldve: 2005. 01. 16. 11:15
Krinyo
Elküldve: 2005. 01. 17. 14:50
Szerintem azért nem csak a szóösszetételekkel van baj:( Nekem az nem tetszik, hogy pl rákeresek egy tft monitorra, és kihozza a közel 100 oldalas Asztali TFTk témát, semmi iránymutatás nélkül, hogy hányadik oldalon kellene keresnem... És ha esetleg nyitna az ember egy témát neki akkor bezárnák, hogy ott az asztali tftk topik.
(u.i.: most így elgondolkodva, rájöttem, hogy még nem is találkoztam olyan fórummal, ahol ez lett volna
Elküldve: 2005. 01. 17. 14:55
Idézet: Capri - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 14:50
Szerintem azért nem csak a szóösszetételekkel van baj:( Nekem az nem tetszik, hogy pl rákeresek egy tft monitorra, és kihozza a közel 100 oldalas Asztali TFTk témát, semmi iránymutatás nélkül, hogy hányadik oldalon kellene keresnem... És ha esetleg nyitna az ember egy témát neki akkor bezárnák, hogy ott az asztali tftk topik.
Ha azt jelölöd be "Az eredményeket üzenetenként fogja mutatni" akkor viszonylag pontos helyét megkapod TFT topikon belül az adott monitornak
Elküldve: 2005. 01. 17. 16:21
Idézet: Capri - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 14:50
(u.i.: most így elgondolkodva, rájöttem, hogy még nem is találkoztam olyan fórummal, ahol ez lett volna
Az Asztali TFT-k téma közel száz oldala a TFT monitorokról szól, nem tudom, hogy ilyen kulcsszavak alapján milyen pontosabb találatot reméltél.
Elküldve: 2005. 01. 17. 17:10
Idézet: Studi - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 16:21
Az Asztali TFT-k téma közel száz oldala a TFT monitorokról szól, nem tudom, hogy ilyen kulcsszavak alapján milyen pontosabb találatot reméltél.
Idézet
Pongyola fogalmazás, de azért csak nem arra keresett rá, hogy "egy tft monitor".
Elküldve: 2005. 01. 17. 17:13
Idézet: Studi - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 16:21
Szerintem arra gondolt, ha pl. van egy téma, pl. Digitális fényképezés, és rá akar keresni arra hogy pl. "Minolta", hogy hol írtak róla a topicban, akkor lássa valahogy megjelölve, hogy hol van róla szó (pl. hányadik hozzászólásban). De már írták fenntebb, hogy az "üzenetenkénti" mutatás egy megoldás lehet.
Elküldve: 2005. 01. 17. 18:51
Idézet: Kory - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 17:13
Valamint, ha átváltasz "Nyomtatható megjelenítésre" a topik összes üzenete egy folyamatos oldalon jelenik meg és kereshető.
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

Súgó
A téma zárva.