Laptop javitas
Elküldve: 2004. 06. 16. 10:42
Nagyon hozzaerto emberek segitseget kernem!
Regi 486DX laptop-ba keresek tap panelt. Ugyanis zarlatos lett az aksi, es kinyomta a panelt.
Az is eleg lenne, hogy milyen fezultsegeket kap az alaplap. +-5V itt is, mint a "nagy" gepeknel?
Elküldve: 2004. 06. 16. 11:23
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 06. 16. 12:09
Általában kapcsoló üzemű DC-DC konverterekre lehet számítani (amennyiben külső tápos). Ha közvetlenül 230-t dugsz bele (ilyet is láttam már), akkor meg szintén kapcsoló üzemű tápegység.
Ha egy kis tehetséged van, no meg multimétered, akkor méregesd végig (áramtalanított állapotban!!!) a félvezetők (diódák, tranzisztorok, FET-ek, varisztorok, stb) lábait, ill. a biztiket és tekercseket. Nézd meg nincs-e felpuffadt kondi és megbarnult -égett ellenállás. Ha zárlatos félvezetőt találsz, akkor rá kell keresni, hozzá lehet-e jutni. Fontos, hogy dióda mérés üzemmódban vizsgálj. fordított polarítással is mérj rá. Diódánál egyik irányban szakadást, másik irányban vlmilyen határozott értéket mérhetsz. A trazisztor lényegében diódákból épül fel
Az eredményeket várjuk.
Pushy
Asterix (ford. Tímár György)
Elküldve: 2004. 06. 16. 14:30
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 06. 16. 19:59
Idézet: Pushy - Dátum: 2004. jún. 16., szerda - 11:09
Általában kapcsoló üzemű DC-DC konverterekre lehet számítani (amennyiben külső tápos). Ha közvetlenül 230-t dugsz bele (ilyet is láttam már), akkor meg szintén kapcsoló üzemű tápegység.
Ha egy kis tehetséged van, no meg multimétered, akkor méregesd végig (áramtalanított állapotban!!!) a félvezetők (diódák, tranzisztorok, FET-ek, varisztorok, stb) lábait, ill. a biztiket és tekercseket. Nézd meg nincs-e felpuffadt kondi és megbarnult -égett ellenállás. Ha zárlatos félvezetőt találsz, akkor rá kell keresni, hozzá lehet-e jutni. Fontos, hogy dióda mérés üzemmódban vizsgálj. fordított polarítással is mérj rá. Diódánál egyik irányban szakadást, másik irányban vlmilyen határozott értéket mérhetsz. A trazisztor lényegében diódákból épül fel
Az eredményeket várjuk.
Pushy
Hali!
Konyitok azert egy kicsit a temahoz.
Szoval.
Kapcsolouzemu tap az biztos, kivulrol azt hiszem 12V-ot kap. Majd megmerem.
A diodakat mar kimertem korabban, azok jok. Lathato, szagolhato karosodas nincs, kondi sincs kipukkanava.
Mertem ugy is, hogy rakapcsoltam a feszt, es neztem meddig "jut el" a kapcsolason belul, hatha igy kiszurheto a hibas alkatresz, de rajz nelkul, 2 retegu panellal eleg nehezkes.
A masik problema, hogy nem igazan lehet kulsore megallapitani, hogy melyik tranyo es melyik FET. Mindkettonek ugye altalaban harom laba van. Megbetuzve meg nincs a panalon.
Es emellett - sajat tapasztalatom szerint - nem a legszerencsesebb beultetett alkarteszek labaira ramerni, mert a sok alkatresz miatt, ami hozza van kapcsolva nem deritehto ki egyertelmuen, hogy jo-e vagy sem. Pl. ha egy tranyo bazisa es emittere kozott van egy ellenallas, akkor mindegy milyen polraitassal merek ra, mindket iranyban vezetni fog. Kiforrasztani meg, hááát... feluletszerelt alkatreszeket...
Vegulis nem lehetetlen... Megprobaljam?
Jah es van meg harom rajta harom szep IC is.
Holnap meregetek egy sor, majd beszamolok mire jutottam.
Koszi a valaszokat.
Elküldve: 2004. 06. 16. 20:44
Elküldve: 2004. 06. 16. 21:20
Idézet: didyman - Dátum: 2004. jún. 16., szerda - 19:44
Nem nincs levakarva, se lelakkozva.
60QC04 -- de ez most mi? nekem nem mond semmit. Tranyo vagy FET vagy egyeb?
Legalabb lenne megbetuzve a laba, mint a mai nyakokon. Nem lenne gond. Egy vacak "E"-t odanyomhattak volna!
Olyan is van amire ez van rairva "76". Na az pl. mi?
Szoval tenyleg nem egyszeru.
Utana lehet valahol nezni neten a tipusoknak?
/*
sok tranzisztor főleg a kapcsolóüzem területén tartalmaz bázis-emitter, gate-source ellenállást, a védődiódáról nem is beszélve
/*
Hat igen. Ugyhogy lehet nekiallok kiforrasztani. Ettol rosszabb mar ugyse lehet.
Oszcilloszkop, frekimero sajnos nincs.
Holnap megmultiméterelem!
Elküldve: 2004. 06. 17. 14:32
A trafoja 19V-ot ad. Ez gondolom 12 lenne. Ez megy bele a gepbe.
Kimertem az ossze diodat, ellenallas, kondit, tranyot, minden jonak tunik. Igaz IC-ket (3db) nem tudtam merni.
A tranyok nehol furcsan viselkedtek, de gondolom ez a mellettuk levo sok-sok alkatresz miatt van.
Rovidzar sehol nem volt.
Mertem feszultsegeket is.
A csatlakozon, amivel ossze van kotve a tap panel meg az alaplap, csak 19V van. Se +5 se -5.
Igaz ezeket lehet, hogy csak akkor adja, mikor be van kapcsolva maga a gep (tehat nem csak ra van dugva a fesz), mivel a billentyuzeten egy billentyukombinacioval kapcsolodik be. Ilyenkor viszon merni nem tudok, mert nem ferek hozza, ha ossze van rakva.
De amire csak most lettem figyelmes: az alaplap, pontosabban az egyik chip marhara melegszik. 5 perc utan majdhogynem forro volt. A proci meg a leghodegebb alkatresz az egesz laptopban.
Szolval nekem gyanus, hogy nem csak, vagy egyaltalan nem a tap panellel van gond.
Mondjuk ki, döglött az egesz.
Velemeny?
Elküldve: 2004. 06. 17. 14:36
Idézet: Spyro - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 15:32
Típusszám, felirat?
Laptop típusa?
Elküldve: 2004. 06. 17. 18:36
Most akkor be tudod kapcsolni?
A külső egység (trafó?) milyen nehéz, egyáltalán trafó? Nem lehet, hogy egy 19V-os kapcsoló üzemű táp? A laptop aksija hány voltos, és hová csatlakozik? Lehet, hogy a feszültségek előállítása nem is az általad táppanelnek nevezett egységen történik? Hány vezetékkel csatlakozik a "táppanel" a főpanelhez?
Pushy
Asterix (ford. Tímár György)
Elküldve: 2004. 06. 17. 18:42
Idézet: Spyro - Dátum: 2004. Jun. 17., Thursday - 15:32
Ha nem volt terheles alatt, akkor nem er semmit a me'rt erteked.
Elküldve: 2005. 06. 01. 10:14
Idézet: Pushy - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 17:36
Most akkor be tudod kapcsolni?
A külső egység (trafó?) milyen nehéz, egyáltalán trafó? Nem lehet, hogy egy 19V-os kapcsoló üzemű táp? A laptop aksija hány voltos, és hová csatlakozik? Lehet, hogy a feszültségek előállítása nem is az általad táppanelnek nevezett egységen történik? Hány vezetékkel csatlakozik a "táppanel" a főpanelhez?
Pushy
Ezt a temat mar reg inditottam, de erre legalabb jott valasz, ugyhogy folytatnam itt.
Szoval.
A kulso egyseg nem egy nehez valamisot kifejezetten konnyu, szoval valoszinu kapcsolouzemu tap. Miert is lenne trafo...? 20V-ot ad uresjaratban. Az akksi 12V-os, es a fopanelra csatlakozik 4 erintkezovel, de onnan 4 vezeteken megy tovabb a "tappanelhez". Azt nem tudom, hogy az erintkezoktol egyeb hulzalok indulnak-e a fopanelon, de nem tartom valoszinunek.
A "tappanel" egy 14 vagy 16 tuskes csatlakozoval csatlakozik a fopanelhez, de ebbol - ahogy latom - belotve csak 4-5 vezetek van (plusz 2x4 tuske osszeforrasztva --> GND). Plusz kulon 2 vezetek a panel masik vegen.
Ha ez segit, a "tappanelen" van egy kicsi vasmagos tekercs, 1-2 IC, egy nagyobb FET vagy tranziszor, meg a sok sallang (ellenallas, konenzator, dioda...). Es ezen a palelon van az a kapcsolo, pontosabban nyomogomb is, ami akkor zar, ha a becsukom a laptopot.
Jah es persze a "tappanelre" jon be a +20V-os kulso tap is.
Spyro
Elküldve: 2005. 06. 01. 12:41

Súgó
A téma zárva.