MatávKábelNet tapasztalatok, infók...
Elküldve: 2002. 08. 11. 23:51
Modem persze nem pálya, vezetékes telefon nincs is beköttetve az új lakhelyen. (Vivendis körzet)
Két lehetőség van:
Matávkábeltv vagy a közeli jövőben ADSL (októberre ígérik errefele (Esztergom))
A kábel elvileg már most elérhető lenne, elvileg ugye 512/128 kbit/s le-feltöltési sebesség, nem kell hozzá telefonvonal, 12.5 k HUF belépés + 12490 Ft/hó előfizu.
ADSL-hez elvileg ugye kellene kiépítettnem vonalas telefont, (~ 20k) + egy vonalas előfiz (2-3 k/hó) + havi 9900 ft/hó ADSL előfiz (ha itt is akciós lesz az elején), és "csak" 384/64 kbit/s le-feltöltési sebesség.
Akkor akinek van érve pro és kontra valamelyik mellett/ellen, az légyszi ossza meg velem !
Reggelre kelve, gatyája telve.
Artin drazsé sose káros,
Ettől székes a főváros.
Elküldve: 2002. 08. 12. 00:23
Ja és azt se felejtsd el megkérdezni milyen gerinchálózaton csatlakozik a helyi rendszer bp.hez. Mert ott is 2Mbps-es bérelt vonalon fog lógni a 120-150 user mint pl. Budakalászon akkor szerintem felejtsd el és jobb ha inkább ADSL-re vársz tovább. Vivendit nem ismerem ADSL telepítési tempóban de a fatávot még a reumás csiga is legyorsulja.
Elküldve: 2002. 08. 12. 08:31
idézet:
Ezt írta shabba:
Olyan soxor írod az hogy elvileg hogy ezzel így semmuit nem lehet kezdeni. Elvileg nekem is már 2 éve kábelnetem kellene nyomulnom mégis baszik megcsinálni a fatávkábel a vusszirányt, szóval ez kevés az üdvösséghez. Ezen topic helyett inkább érdeklődd meg hogy az adott pontos címen lehet-e kábelnet és ADSL. Ajánlom hogy tedd meg többször és ellenőrizd mit mondanak, ha ellentmodásosak a válaszok akkor ne sok jóra számíts. Legyél erőszakos konkretizálj, kérj hivatalos megerősítést, ne dőlj be a suxelero féle PR maszlagnak. Amit tudok tanácsolni az a helyi kábelTV feltárcsázása, vonalhoz kérni egy értelmes szakembert, szerelőt és tőle megtudakolni megvan-e a visszirányusítás és lehet-e az adott címen szolgáltatni, a helpdeskeseket próbáld kikerülni. Ha így teszel sok bosszúságtól óvod meg magad, és nem fox 2 év múlva is arra várni, hogy 2-3 hónapon belül biztos lesz net. Hidd, el tapasztalat. Kurva szar cég az a fatávkábel.
Ja és azt se felejtsd el megkérdezni milyen gerinchálózaton csatlakozik a helyi rendszer bp.hez. Mert ott is 2Mbps-es bérelt vonalon fog lógni a 120-150 user mint pl. Budakalászon akkor szerintem felejtsd el és jobb ha inkább ADSL-re vársz tovább. Vivendit nem ismerem ADSL telepítési tempóban de a fatávot még a reumás csiga is legyorsulja.[/quote]
Aha, igazad van. Én speciel ilyen infokra gondoltam, mint amit a végén írtál, mint hogy 2 Mbites vonalon 100-150 user (így hogy akarják tartani, amit a sebességre ígértek ?) Annyit tudok, hogy a lakótelepen 3 hónapja kinn van a hirdetés a kábelnetről, és a város más pontján pedig már van aki azon netezik (egész városban meglehetősen új a MAtávkábeltv, ezért gondolom, hogy mindenhol eleve visszirányúsítva csinálták meg a cuccot)
ADSL-ről meg annyit, hogy egyik ismerősőm apja a Vivendinél valami felsőbb munkakörben dolgozik, és ő mondta, hogy legkésőbb októberre ígérték itt a városban az ADSL-t.
Ezeket tudom, és elsősorban azért indítottam a topikot, mert azt kéne eldönteni, hogy a kábelnettel vagy az ADSL-lel próbálkozzam (mert az nem pálya, hogy a kábelneten leosztódik a sebesség, és teszemazt fél év múlva nem lehet még modemsebességgel sem netezni, miközben aláírsz két évet, és nem mondhatod le, nekik viszont nem kell teljesíteni amit ígértek. Ez kicsit erős nekem)
Artin drazsé sose káros,
Ettől székes a főváros.
Elküldve: 2002. 08. 12. 14:07
Elküldve: 2002. 08. 12. 16:38
Az hogy új a hálózat nem jelenti azt hogy visszirányusított is, ez megint fatávkábel specialitás hogy nem csinálják meg. Másik szomszédos területünkön ahol szintén nincs kábelnet, tavaly decemberben épített ki egy teljesen új hálózatot, januárra ígértek netet, aztán lett belőle idén nyár, most meg 2003-nál tartanak, persze a visszirányúsítás terve elvetve. A mi hálózatunkat sem tudták megcsinálni 15 hónap alatt pedig szép nagy ltp. 1 km2-en laknak 15ezren, még sem vagyunk piac nekik.
A gerinchálózat nagyon fontos része a történeynek és ezt tényleg csak egy szerelőtől vagy egy műszakistól fogod megtudni, nem egy helpdeskestől. Legyél erőszakos nem szeretik ezeket az infokat kiadni, mert ezek az igazán lényeges infok. A tölcsér hatást gondolom neked nem kell elmesélni. Márpedig a suxeleronak ez sajátja a fővároson kívüli területeknél, erre jó példa Budakalász. A fővárosi kerületek egy üvegszálas gerinchálózaton lógnak így ott nincs kapacitás probléma, viszi is névleges sebességet a rendszer(65-70Kbyte/sec le,16-18kbyte/sec fel, ping BIX-re 10ms). Ez a hálózat itt északon viszont Békásmegyernél véget ér, Budakalászra már nem megy ki. Onnan az adatot a suxelero korábban egy 2Mbps-es vonalon hozta be, ez nemrég lett 2x2Mbps. Itt pedig előjön a tölcsér hatás, minden hálózat annyit ér mint a leggyengébb láncszeme. Ekkora "gerincvonal" nem tudta megfelelően kiszolgáni a 100 feletti userszámot. 1kbyte/sec-es letöltések, 1000 feletti pinget, állandóan leterhelt használhatatlan hálózat, egy modem jobb nálla.
Na ez ezeket a dolgokat kell tisztázni hogy milyen a gerinc, hisz ennek függvényében ég és föld a különbség, holott mindkettő suxelero kábelnet. Ugyanez ADSL tudtommal nem fordul elő, mert a fatáv kiépít egy normális ATM hálózatot. Persze ha ott is csak DSLAM eszközöket telepítenéne a telefonközpontba, gerincet pedig bérelt vonallal oldanák meg dettó ugyanez lenne a helyzet, de ahogy én tudom ez a fatávnál nem jellemző. Hogy a Vivendi hogy oldja meg a problémát nem tudom, erről semmi infom. Hatényleg van ismerősöd próbálj meg tőle információt szerezni az ottani ADSL kiépítésről. Az biztos hogy az ADSL-es tapasztalatok alapján az ADSL működésének minősége sokkal magasabb fokú, ha viszont megfelelő a kábelnet gerinchálózata akkor a kábelnet jobb választás.
Elküldve: 2002. 08. 12. 20:17
Azt meg fogom tudni, hogy milyen lesz az ADSL, egész biztos vagyok benne, de ha ilyen nehezen adják ki az infot az Axeleronál, akkor elég gázban leszek. Bár van ICQ-n egy Axelero helpdeskes ismerősöm, talán ő tud segíteni.
Azért jó lenne tudni, hogy ADSL-nél is van-é ilyen sávszélesség-leosztódási probléma..
Artin drazsé sose káros,
Ettől székes a főváros.
Elküldve: 2002. 08. 12. 22:29
Szerint ne a fórumba írj az halott ötlet a tagoknál kérd le a Suxelero dolgozók adatlaját és direkt e-mailt írj. Van valami Gergő aki a kábelnetes üzletágért felelős, neki tuti képben kell lennie a helyzetről, arról hogy milyen sávszélesség kapacitás van telepítve nállatok, és mi várható a jővőben. Talán azt is meg tudja mondani egy központi adatbázisból hogy a te címeden lehet-e, de legalábbi el tud irányítani olyanhoz aki meg tudja mondani.
Ez nem sávszélesség leosztódás hanem nem elégséges gerinchálózat és Kaszás esetén egyértelműen a Suxelero sara. Mondon a fővárosban ez nem igazán gond, de agglomerációs területeken gondok vannak ebből. Egy időben a régi Tiszanates területen és Kaposváros is probléma volt de talán már ott is javult a helyzet. Mondjuk erről indíthatsz egy topicot a fórumon, Esztergom és környékén milyenek a reakciók. Talán lesz olyan user aki személysen is érintett és van véleménye.
Nem ismerem a Vivendi hálózatépítési módszereit, de az ADSL-nél kevesebb a gond, oda áltaában elégséges kapacitású hálózatot építenek. Mint írtam ha a kábelnet gerinchálózata is megfelelő ott sem lesz gond, de csak úgy fejest ugrani az ismeretlenbe elég nagy rizikó, pláne mivel 2 évre igába is hajtod a fejed.
Elküldve: 2003. 06. 12. 08:35
idézet:
Ezt írta shabba:
...
Márpedig a suxeleronak ez sajátja a fővároson kívüli területeknél, erre jó példa Budakalász. A fővárosi kerületek egy üvegszálas gerinchálózaton lógnak így ott nincs kapacitás probléma, viszi is névleges sebességet a rendszer(65-70Kbyte/sec le,16-18kbyte/sec fel, ping BIX-re 10ms). Ez a hálózat itt északon viszont Békásmegyernél véget ér, Budakalászra már nem megy ki. Onnan az adatot a suxelero korábban egy 2Mbps-es vonalon hozta be, ez nemrég lett 2x2Mbps. Itt pedig előjön a tölcsér hatás, minden hálózat annyit ér mint a leggyengébb láncszeme. Ekkora "gerincvonal" nem tudta megfelelően kiszolgáni a 100 feletti userszámot. 1kbyte/sec-es letöltések, 1000 feletti pinget, állandóan leterhelt használhatatlan hálózat, egy modem jobb nálla.
...
[/quote]
Nem tudjátok, változott a Budakalászi helyzet tavaly óta valamennyit? Egy ismerősön dilemázik a kábel és az ADSL között, de nem igazán tudok ezek után tanácsot adni neki ...
[ 2003. június 18.: Atomcsirke szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 12. 12:27
2. A Kábel max sebessége 640/160, míg a DSL-é 560/130
3. DSL Stabilabb
4. Budakalászon javult a helyzet
Elküldve: 2003. 06. 13. 12:59
idézet:
Ezt írta Atomcsirke:
Nem tudjátok, változott a Budakalászi helyzet tavaly óta valamennyit? Egy ismerősön dilemázik a kábel és az ADSL között, de nem igazán tudok ezek után tanácsot adni neki ...[/quote]
Kalászon van ADSL?A kábelnet javult, ha jól tudom, felkerültek az optikára, hozza a névleges maximális értéket. Egy barátom lakik ott, most már egy-két hónapja elég jól működik, előtte hatalmas problémák voltak (napokon át minden este szolgáltatás-kimaradás, szakadások, stb). De legalább jóváírták a számlán. De mondom, ez rég volt, most már minden ok. Persze ki tudja, meddig
Az ADSL szerintem is megbízhatóbb.
Elküldve: 2003. 06. 18. 13:10
idézet:
Ezt írta weihe:
teszemazt fél év múlva nem lehet még modemsebességgel sem netezni, miközben aláírsz két évet, és nem mondhatod le, nekik viszont nem kell teljesíteni amit ígértek. Ez kicsit erős nekem)[/quote]
A szerződésben valamilyen minimumnak kell lennie a Matávnál, talán 128 k le-, és 64k feltöltési sebesség.
Ha annál kevesebb, ködbér nélkül visszamondhatod.
Elküldve: 2003. 06. 18. 18:25
Kétszer is nekifutottam a kábeltévés dolognak kb 2 év különbséggel.A tapasztalatom röviden:ha működött akkor jól működött,de itt a ha!
Tehát kedves weihe jól gondold meg
Elküldve: 2003. 06. 18. 19:17
idézet:
Ezt írta shabba:
Gondolom Suxi Tiszanet lehetett Szeged alapján.[/quote]
De már ez is Axelero![]()
Elküldve: 2003. 06. 18. 19:26
idézet:
Ezt írta Moldi:
De már ez is Axelero[/quote]
Vajon miért is neveztem Suxelero Tiszanetnek?
Elküldve: 2003. 06. 18. 19:36
Tracing route to ffm-game18.stormix.de [62.4.81.233]
over a maximum of 30 hops:
1 58 ms 7 ms 19 ms 192.168.240.1
2 9 ms 7 ms 48 ms ge4-0-0-36.pe0-ip1.matav.net [145.236.237.93]
3 134 ms 125 ms 117 ms pos2-0.border-ny.matav.net [145.236.246.22]
4 116 ms 147 ms 116 ms nyk-i1-pos4-3.telia.net [213.248.82.85]
5 142 ms 124 ms 130 ms abovenet.k.telia.net [213.248.82.158]
6 115 ms 130 ms 116 ms so-3-0-0.cr2.lga1.us.mfnx.net [208.184.233.217]
7 143 ms 120 ms 118 ms so-6-0-0.cr2.lhr3.uk.above.net [64.125.31.181]
8 114 ms 116 ms 115 ms so-0-0-0.cr1.lhr3.uk.above.net [208.184.231.145
9 156 ms 123 ms 148 ms pos9-0.cr1.ams2.nl.above.net [64.125.31.154]
10 114 ms 125 ms 123 ms pos14-0.mpr1.ams1.nl.above.net [208.184.231.53]
11 124 ms 114 ms 117 ms so-1-3-0.cr1.fra2.de.mfnx.net [64.125.30.149]
12 114 ms 114 ms 115 ms pos2-0.er1a.fra1.de.mfnx.net [216.200.116.133]
13 157 ms 115 ms 146 ms ffm-game18.stormix.de [62.4.81.233]
Trace complete.
Szal ha pl gamelni szeretnel kulfoldon akkor eselyed nincsen a rendes pingre.
Elküldve: 2003. 07. 27. 18:07
Elküldve: 2003. 07. 27. 18:44

Súgó
A téma zárva.