HWSW Informatikai Kerekasztal: Horvátországi nyaralásról infót! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Horvátországi nyaralásról infót! Útvonal, vám,... Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   xkacsa 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 15. 12:35

Horvátországba készülünk és lenne pár kérdésem:

1) Merre érdemes menni (cél Orebic, ez lent van délen)
2) Kaját lehet-e átvinni a határon? (azt hallottam elkobozzák) Vagy csak bizonyos élelmiszereket nem lehet vinni?
3) EUROt vagy kunát érdemes használni?

Köszi

Szerkesztette: xkacsa 2004. 07. 15. 12:39 -kor

#2 Felhasználó inaktív   Sasfióka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 15. 15:00

Itt olvasgatsz, és használd a keresőt ;)

SF
"Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben..."

#3 Felhasználó inaktív   Jazzos 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 15. 15:46

Idézet: xkacsa - Dátum: 2004. júl. 15., csütörtök - 13:35

2) Kaját lehet-e átvinni a határon? (azt hallottam elkobozzák) Vagy csak bizonyos élelmiszereket nem lehet vinni?

Köszi

1.) Sztem kb. uolyan hosszú lehet az út időben ha Bosznia-Hercegovinán keresztül mész, mintha Letenyénél rátérsz az autópályára. Azt ígérték, hogy július 1-én átadják a Zágráb-Split szakaszt is. Július 5-e körül még Gospicnél le kellett jönni hazafelé, és mehettünk vissza a régi útra. Aztán Karlovac után megint autópálya a határig.
2.) Kaját ésszel lehet vinni. Kifelé megnézték a hűtőtáskát (úgy látszik erre ugranak leginkább). De nem volt benne 5kg nyershús, csak pár szendvics, meg egy 30deka felvágott ilyen vákumfóliás. Nem szóltak rá semmit.
3.) Kunát édemes vinni, a határ magyar oldalán elég jól váltják. Letenyénél a MOL-kút előtt van egy non-stop pénzváltó.

Jó nyaralást!
"Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag viszont van!"

#4 Felhasználó inaktív   justman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 15. 17:11

A jó öreg lap.hu is segítségedre lehet, ha még több kérdésre keresel választ.

#5 Felhasználó inaktív   xkacsa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 30. 08:20

Nos megvolt a nyaralás, gondoltam megosztok pár infót:  ;)

Autópálya a hírek ellenére sincs teljesen végig (főképp ha Dalmácia a cél) és kb 20 Euro, de legalább nem kanyargós hegyi út.

Határ Lettenyénél laza, csak az útlevelet nézték, visszafele még azt se.

Eurot és kunát is elfogadtak a legtöbb helyen. Váltás 1EUR=7HKN (7.2HKN de ekkor kezelési költséget is vonnak bankban 1%-2%)

Árak nem veszélyesek ha boltban vásárol az ember, a vendéglátók meg mint itthon is (12HKN egy 2,5-es üditő).

VIGYÁZZATOK A SÜNIKKEL!  :D

#6 Felhasználó inaktív   SATAN 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 30. 09:43

valamit kerdeznek mar ha itt vagyok.
nekem nincs utlevelem, de azt hallottam valakiktol hogy horvatorszagba nem kell utlevel. igaz ez?
sokan mondjak hogy kell mert miert ne kene masok meg azt mondjak hogy nem kell.
tesommal gondolkodunk hogy elmegyunk, csakhat utlevelet most nem akarok csinalni.
mas kerdes: kocsival kb mennyi volt az UTIkoltsegetek? beleertve a benzin autopalyamatrica meg meg nem tom mit kell fizetni de gondolom mast nem.
mert ismerosomek mennek horvatorszagba es ok vonattal mennek es oda vissza (!!! )30000 (es ez 2 szemely). fejenkent 15 rugo az jo oda visszara.
ASUS P5K, C2D E4300 1800@2700MHz, 2X1GB/800 Kingmax ram,Gainward GTX 460 1GB,1db 200GB Maxtor+1db 400GB WD Sata+1db 500GB Sata WD+1db 500GB Sata Samsung,1500GB Sata Samsung, 500W Chieftech táp, Benq FP222Wa TFT , Logitech mouseman Dual Optical mouse, Delux slim billentyuzet

#7 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 07. 30. 09:48

Idézet

Horvát Köztársaság

A Megállapodás szerint a két ország érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal rendelkező állampolgárai az utas- és áruforgalom számára kijelölt határátkelőhelyeken vízum nélkül léphetnek be a másik állam területére, és ott legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak a belépéstől számított hat hónapos időtartam alatt.  90 napnál hosszabb időre, valamint munkavállalási, jövedelemszerzési vagy bevándorlási célból továbbra is csak vízum birtokában lehet beutazni. A horvát határőrség -függetlenül az utiokmány érvényességi határidejének lejártától - nem gátolja meg a belépést, amennyiben a tartózkodás nem haladja meg az útlevél érvényességi határidejének lejártát.

A Külügyminisztérium felhívja az állampolgárok figyelmét arra, hogy kizárólag a 2000. január 1-től kiállításra kerülő új típusú, kártya alakú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Horvátországba, a régi személyi igazolvánnyal nem. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.

A Horvát Köztársaság Kormánya 2004. április 19-ei ülésén hozott és 2004. június 1-én hatálybalépő Vízumrendészetéről szóló Rendeletének 11. cikkelyben foglaltak alapján a beutazó külföldinek 100 euró/nap fedezettel kell rendelkeznie.

Amennyiben a külföldi horvátországi természetes vagy jogi személy által hitelesített meghívólevéllel, szállásfoglalással vagy hasonló irattal rendelkezik, elegendő 50 euró/nap fedezetet bemutatni. Az anyagi eszközök meglétének bizonyítékaként elfogadnak hitelkártyát, bankkártyát, banki igazolást, csekket és mmás bizonyítékot is, amelyekből megállapítható az anyagi feltételek megléte.

A beutazásra vonatkozó horvát rendelet értelmében a határon ellenőrizhető a pénz megléte, és az illetékes szervek saját hatáskörben dönthetik el, kitől kérik annak bemutatását és kitől nem.

A Dubrovnik felé vezető Adria-autóút egy rövid szakaszon (Neumnál) Bosznia-Hercegovina területén vezet át. Ezen a szakaszon az útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül, az útlevél ellenőrzése mellett utazhatnak át személyautóval. Ha letérnek az autópályáról, akkor vízumra is szükségük van. A vízummentes átutazás lehetősége teherautókra és kamionokra nem vonatkozik.

A horvát idegenrendészeti törvény értelmében a nem szervezett utazás keretében érkező külföldinek Horvátországba történt beutazását követően 24 órán belül be kell jelentkeznie a rendőrségen, vagy a helyileg illetékes idegenforgalmi közösségnél. A szervezett utazás keretében érkezőket vagy vendéglátóhelyen éjszakázókat a szállásadó köteles bejelenteni. A bejelentési kötelezettség elmulasztása, vagy egy-két napos késés esetén általában bevonják a külföldi útlevelét, és a szabálysértési eljárás során pénzbüntetésre (300,- és 3000,- kuna) ítélik. Az útlevelet csak a bírság befizetése után adják vissza.

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#8 Felhasználó inaktív   Erős Pista 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 30. 09:52

Ez engem is érdekelne, mert már hallottam olyat is, hogy elég a személyi meg olyat is, hogy útlevél kötelező. Akkor most mi az igazság?  :think:  Ja és ez a kérdésem áll még Romániára is, mert hívtak, hogy menjek Erdélybe, de feleslegesen nem akarok útlevelet hosszabítani. Ennél keletebbre meg úgysem vagyok  hajlandó menni.  :)

Na mire hozzászóltam lameX megelőzött.  ;) A másik fele a kérdésemnek :offtopic: , de azért érdekelne.

Szerkesztette: Erős Pista 2004. 07. 30. 09:53 -kor

Az Úr nekem feladatot adott, mikor erre a világra küldött. Olyan kurvára le vagyok maradva, hogy valszeg örökké fogok élni.

#9 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 30. 13:53

Mi vagy 20 éve járunk Horvátországba, és eddig semmi gond nem volt a határon. Nagyon sok innivalót szoktunk vinni mert ott jóval drágább, volt, hogy 200 litert vittünk. :) Kaját is szoktunk vinni rendesen mert mi kempingbe megyünk. Kis hűtőt is viszünk minden évben, azt se nézték meg soha.
Eddig még nem piszkáltak minket, még a csomagtartót se nyittattál ki. Egyik rokonunk viszont most volt és megvámoltatták a kajáját, szólt érte valamit, hogy ez nem sok meg ilyesmi, erre még 3x annyit rányomtak. Szóval ha mondanak valamit akkor inkább ki kell fizetni, különben kicsesznek az emberrel sajnos.
Az autópályák jók, de fizetni kell érte rendesen, ha valaki az Istriára megy akkor még van egy hosszú alagút (Ucka), az is + pénz.
Étteremben a kaja kicsit drágább mint itthon, de azért kifizethető, leginkább az innivaló drága.

#10 Felhasználó inaktív   xkacsa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 18:04

Vámosokkal egyébként sem érdemes kötekedni, mert legfeljebb félreállitanak és szétszedik a kocsit csak úgy szúrópróba szerűen... :D

#11 Felhasználó inaktív   csemberlen3 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 19:10

Idézet: xkacsa - Dátum: 2004. júl. 15., csütörtök - 12:35

Köszi

Az indexen érdemes olvasni utazás-horvátország...

#12 Felhasználó inaktív   solide 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 01:38

Idézet: SATAN - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 8:43

valamit kerdeznek mar ha itt vagyok.
nekem nincs utlevelem, de azt hallottam valakiktol hogy horvatorszagba nem kell utlevel. igaz ez?
sokan mondjak hogy kell mert miert ne kene masok meg azt mondjak hogy nem kell.
tesommal gondolkodunk hogy elmegyunk, csakhat utlevelet most nem akarok csinalni.
mas kerdes: kocsival kb mennyi volt az UTIkoltsegetek? beleertve a benzin autopalyamatrica meg meg nem tom mit kell fizetni de gondolom mast nem.
mert ismerosomek mennek horvatorszagba es ok vonattal mennek es oda vissza (!!! )30000 (es ez 2 szemely). fejenkent 15 rugo az jo oda visszara.

sztem menjetek : nagyon tuti.  :up:
útlevél az nem kell.
kunát Letenyénél érdemes venni a benzinkútnál - 1kuna=34HUF. kroác bankok kb 40ért adják. mindenhol lehet fizetni euróval. optikusnál ugyanúgy mint kocsmában: 7-el osztják be az árat, kunában adnak vissza. autópályakapuknál néhol még forinttal is fizethetsz, visa electronnal viszont nem.
autóval, a benzin az Isztriára kijön kb 20k-ból + autópálya, alagút (kb 200 kuna ~ 6.5k) odavissza (tehát kb 8kHUF/fő - ha 4en mentek). ajánlatos Mo-on tankolni - jobb a benzó, asszem óccsóbb is.
ha tehetitek, ne szombaton menjetek - csúcsforgalom van, dugó az autópályákon.
a magyarokat kedvelik, elég sok magyar van. itt nem szégyen magyarnak lenni, mint pl a balcsinál. sok helyen (fagyis, pincér, hajóútnepper) még próbálkoznak is magyarul válaszolni - ami valljuk meg, hízelgő.  ;)
kaját, piát vigyetek - én azt tapasztaltam h minden drágább.
boltban egy üveg olcsóbb sör kb 6 kuna, szórakozóhelyeken minimum 10-12. üvegbetét: 2 kuna. sok helyen csak akkor váltják vissza, ha ott vetted, és viszed a blokkot. kocsmákban nincs feles: 0.33dl a feles.
a pizza a legolcsóbb kaja: 20-25 kunáért vehetsz margheritát - ez kb magyar ár. általában egy fogás kb 45-50 kuna (pl: hal, kalamáris - ezeknek az árát legtöbbször /kilóra adják meg) amihez jön a köret kb 10-15 kunáért.
cigi az drága (Marbi, Kent - 17 kuna) - ráadásul rosszabb mint a magyar - sztem vigyetek azt is.
határnál egy pillantást vetnek rátok, és jó utat kívánnak.
mivel sziklás, sünis a part - ajánlatos könnyű szandál, olyan amiben úszni is tudtok: 30-50 kuna a legolcsóbb.
ennyi jutott az eszembe. remélem segítettem. ja, és jó nyaralást!
. . .

#13 Felhasználó inaktív   Limonade Joe 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 06:25

3 évig kempingeztünk. Lakókocsi. Az első két évben nem volt semmi gond, a tavalyi nyarat viszont megszívtuk. Két család, három gyerekkel. Vittünk egy csomó lefagyasztott és félkész kaját. A határnál egy fapina kinézetű horvát vámos fapina rögtön kiszúrta a hűtőtáskát. Belenézett és közölte hogy 400 kuna. Szó nélkül tudomásul vettük, fizettünk, nem akartuk, hogy még el is kobozzák, mint azt egy ismerőssel tették, de idén már inkább Olaszországba mentünk. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a nyaralás mindhárom esetben nagyon jól sikerült. Ami viszont meglepő, hogy Olaszország (Pisai kemping) ugyan annyiból kijött csak az utiköltség több.
Halálom napjáig birtokolom az öröklétet.

#14 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 18:51

Én is hozzászólok akkor :) Jövő héten megyek Porecbe megint, ugyanoda ahol 2 éve voltunk.
De immár nászútként :)
Szal az olaszokról elég annyi, hogy tavaly (sajnos) oda mentünk, és meg kell mondjam, sokkal igényesebb Horvátország. A kempingeket, a strandot, és az embereket illetően is.
Szal megint céges lakókocsi a cél, elég jól felszerelt, tengerparti kempingben.
Sopronból az odavissza út kb 1200km, tehát nem olyan vészes. Ugyanennyi, ha Magyarországon át délnek megyek, Letenyénél, meg akkor is, ha Ausztriának megyek, aztán Szlovénia, és így tovább. Viszont utóbbinál több a köcsögölés, és várakozás a határokon, szal előbbit választottuk (megint).

Kaját viszünk dögivel mindent, munkatársakat sem állították meg, anno minket se, úgyhogy emiatt nem aggódunk. Persze azért nagy mennyiségű nyershúst, meg romlandó cuccot úgysem viszünk.

Utasbiztosítást KELL kötni, ez fontos. Nekem a feleségemmel együtt 8400 ft volt, 12 napra. De ennél még eggyel olcsóbb is van (Európa). Nem összeg ahhoz képest, mint amennyit térítenek, ha gond van...

Kártyás igazolvánnyal LEHET átmenni, meg persze útlevéllel is. Az utazási irodában is megerősítették ezt, meghát ottvan az egyezmény szövege. ENnek ellenére mi útlevelet viszünk, ha már egyszer van :)

Pénzt főleg euróban viszünk, mivel a horvátok jobban váltják kunára, mint itthon!!! Euróból átváltva 32Ft-ra jön ki 1Kn, ami itthon viszont még 34-38 között van. Másrészt mindenhol elfogadják az eurót, lehet fizetni vele, max kunában adnak vissza.

Ami még fontos lehet, az egy ponyva az autóra :) Ugyanis az adria tengerpartján lévő fák (legalábbis azon környék kempingeiben) igen érdekes, ragacsos permetet eresztenek el. Nem sokat, de éppen annyit, hogy  1-2 nap alatt látható ragacsos réteg gyűlik össze az autón.

A Horvátországtól keletre lévő szomszédos államok érintését viszont nem ajánlom, több munkatársam is ment arra kirándulni, és azt mondják nem egy ziher környék :( Sajnos sok a zavargás, meg a magyar ellenesség is. Szal biztonságosabb, a keleti-horvát határtól néhány kilóméteres távolságot tartani azért. Meg főleg nem megállni, ha már mindenképp arra megy az ember.

Kaját mindenki dögivel vigyen magával, mivel minden rohatt drága ott. Az élelmiszer boltokban 3-4x árak vannak, főleg a magyarok által felkapottabb környékeken. Pl 1db tojás 1kn (36Ft), az ásványvizek is többszörösére jönnek ki, mint itthon stb stb. Szal vinni mindent, ami csak elfér az autóban :)

Ja és még valami! Ott nem divat a kilométerenkénti benzinkút! Nagyon meg lehet szívni, szal ahol találtok (mind1 milyen noname) teletankolni :) Kb városonként 1 van, nagyobb városokban esetleg 2-3. Autópályára sem jellemző, hogy néhány km-enként lenne, mint itthon. Kifejezetten ritka látványosság :)

Szerkesztette: Locutus 2004. 08. 03. 18:53 -kor

#15 Felhasználó inaktív   SATAN 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 19:04

koszonom a hasznos tanacsokat.
nem tudjatok hogy oktober vegen milyen szokott arrafele lenni az idojaras? akkor meg lehet epeszu embernek furodni a tengerben?
akkorra lenne "ajandek" 5 napunk es akkor azt meghosszabbitanank meg 1 hettel ha meg jo ido van akkor.
ASUS P5K, C2D E4300 1800@2700MHz, 2X1GB/800 Kingmax ram,Gainward GTX 460 1GB,1db 200GB Maxtor+1db 400GB WD Sata+1db 500GB Sata WD+1db 500GB Sata Samsung,1500GB Sata Samsung, 500W Chieftech táp, Benq FP222Wa TFT , Logitech mouseman Dual Optical mouse, Delux slim billentyuzet

#16 Felhasználó inaktív   solide 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 19:12

Idézet: SATAN - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 18:04

koszonom a hasznos tanacsokat.
nem tudjatok hogy oktober vegen milyen szokott arrafele lenni az idojaras? akkor meg lehet epeszu embernek furodni a tengerben?
akkorra lenne "ajandek" 5 napunk es akkor azt meghosszabbitanank meg 1 hettel ha meg jo ido van akkor.

október vége?  :eek:
hát akkor a tenger már nem valami kellemes... persze, ha a baltihoz vagy szokva, nem olyan gáz.  :D
ettől függetlenül ajánlom- Dalmácia tele van mindenféle nagyon szép ókori és középkori műemlékekkel, városokkal, ráadásul a táj is nagyon kies.  :up:
. . .

#17 Felhasználó inaktív   SATAN 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 04. 14:09

es az ido az is mar 20 fok alatt szokott lenni akkor?
a taj nem erdekelt engem soha. nem vonzanak a kirandulasok. engem a vizpart,szorfozes, furdes erdekel. es hogy ezt megfagyas nelkul tudnam e elvezni oktobet kozepe vegefele.

#18 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 04. 16:24

Idézet: SATAN - Dátum: 2004. aug. 4., szerda - 15:09

es az ido az is mar 20 fok alatt szokott lenni akkor?
a taj nem erdekelt engem soha. nem vonzanak a kirandulasok. engem a vizpart,szorfozes, furdes erdekel. es hogy ezt megfagyas nelkul tudnam e elvezni oktobet kozepe vegefele.

Szerintem nem. Az utolsó szezonok is szeptember végéig vannak csak, és már akkor sem igazán a tengerpartyzók mennek.

#19 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 07:41

Sziasztok
(Locotus beírásaival teljesen egyetértek :up: )

MÁS: bár nem Horvátország, de nem akarok emiatt új topicot, Szlovéniával mi a helyzet tengerpart ügyben?  Leugronánk, "csak úgy" egy hosszú hétvégére, tudom, hogy nagyon kis szakaszuk van övezve olaszokkal, horvátokkal (kb. 35 km), de van valakinek tapasztalata (innen tőlünk, kb. ugyanannyi km, mint a horvátok, talán kicsit közelebb is van).

#20 Felhasználó inaktív   solide 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 11:27

Idézet: Kory - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 6:41

Sziasztok
(Locotus beírásaival teljesen egyetértek :up: )

MÁS: bár nem Horvátország, de nem akarok emiatt új topicot, Szlovéniával mi a helyzet tengerpart ügyben?  Leugronánk, "csak úgy" egy hosszú hétvégére, tudom, hogy nagyon kis szakaszuk van övezve olaszokkal, horvátokkal (kb. 35 km), de van valakinek tapasztalata (innen tőlünk, kb. ugyanannyi km, mint a horvátok, talán kicsit közelebb is van).

szlovén tengerpart szinte teljes egészében kikötő.  :(  sztem fürdeni ugorjatok át pl Olaszországba. a szlovén alpok viszont nagyon ott van.  :up:  ha arra jársz - egy raftingot ki ne hagyj!
egyébként eu ország, minden drágább, de bármit vihetsz.
"ennyit tudok mondani. kérem kapcsolja ki." :D
. . .

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó