HWSW Informatikai Kerekasztal: Szerzői jogok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   joebacsi74 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 07. 15. 18:30

:offtopic:
Cikk:
" A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető."

Tegyük fel, hogy belövöm magam a dílertől vett narkóval, beülök a kocsiba, majd autóval karambolozok, amibe belehal két rendőrt. Erre ugye volt példa, és nem 8 évet adtak rá, de nem is kettőt.

HELLLÓÓÓÓÓÓ???!?!???? :confused:
Lassan az emberélet kevesebbet ér mint a pénz (vagyon) ?
:reklamacio:  :reklamacio:  :reklamacio:

Persze, igen is tessék megvenni a cuccokat, mert ugye a lopás az lopás.
A másik oldalon viszont el kellene gondolkodni, hogy minek mennyi az értéke (elvileg annyi, amennyit adnak érte :) )

~5000 HUF zenei CD, ~7000 HUF DVD.  :think:
?????

Joebácsi74 

#2 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 15. 19:06

Idézet

Welcome to Hungary!

Idézet

Persze, igen is tessék megvenni a cuccokat, mert ugye a lopás az lopás.
A másik oldalon viszont el kellene gondolkodni, hogy minek mennyi az értéke (elvileg annyi, amennyit adnak érte :) )

Ez is relatív. Egy amerikainak $50 egy játékért nem olyan egetverő összeg, $15-20 egy zenei CD-ért szintén nem, DVD-k megvásárlása sem húzza le őket annyira, mint egy átlag magyart.
Arról nem is beszélve, hogy pl zenei CD-k esetén amazon és egyéb boltok böngészése után a magyar kínálat úgy tűnik, mintha el lenne tévedve.

Árzuhanásokra történő reagálást nem is említem. Pl Vice cityt az amazonon megkapod $25ért, itt meg ugye pár héttel ezelőtt esett le 10990 vagy valami hasonló fantáziadús összegröl pár ezres :)

Ugyanez a helyzet a HW-ekre, az áremelkedésre azonnal reagálnak, de a csökkenésekre totál süketek :)
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#3 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 18. 12:44

Hallottam már olyan boltot, ahol azzal érveltek, hogy ezek luxuscikkek, nem szükségesek a mindennapi élethez, ennyibe kerül, ha kifizeted játszol, hallgatsz zenét,nézel filmet, ha nem tudod megfizetni, akkor nem...
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#4 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 18. 13:27

Idézet: Harlequin - Dátum: 2004. júl. 18., vasárnap - 11:44

Hallottam már olyan boltot, ahol azzal érveltek, hogy ezek luxuscikkek, nem szükségesek a mindennapi élethez, ennyibe kerül, ha kifizeted játszol, hallgatsz zenét,nézel filmet, ha nem tudod megfizetni, akkor nem...

Szerintem meg drágán vásárolni is luxus, ha máshol olcsóbban megkapod ugyanazt. :omg:
Menjenek Afganisztánba kekszet kapálni az ilyenek! :mad:

A szerzői jogok megsértéséért kiszabható büntetésre meg a válaszom:
A magyar állam már megint nem volt elég tökös!
Állami pénzből védik profitorientált vállalkozások érdekeit, holott a tisztelt cégek polgári peres úton is elintézhetnék, ha problémájuk van valamivel/valakivel.

A büntetés egyértelműen aránytalan. Nem veszi figyelembe hogy mekkora kárt okoz a jogsértés az államnak, és mennyibe kerül a törvény végrehajtása. Majdnem olyan értelmetlen az egész, mint a szesztilalom.
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#5 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 18. 23:21

Idézet: Harlequin - Dátum: 2004. júl. 18., vasárnap - 13:44

Hallottam már olyan boltot, ahol azzal érveltek, hogy ezek luxuscikkek, nem szükségesek a mindennapi élethez,

Miért a CD-boltok szükségesek? Amíg ilyenek a cd-árak úgyis sorra húzhatják le a rolót, mert a helységbérletet sem termelik ki.

#6 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 18. 23:23

Idézet: INT21H - Dátum: 2004. júl. 18., vasárnap - 14:27

Majdnem olyan értelmetlen az egész, mint a szesztilalom.

Igaz, Bár szoftvercsempészetre szakosodott mafiával még nem találkoztam :D

#7 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 06:37

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 0:23

Igaz, Bár szoftvercsempészetre szakosodott mafiával még nem találkoztam :D

Én viszont hamis szoftvert előállító maffiáról igenis olvastam. Oroszok.

#8 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 08:02

Idézet: bean - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 7:37

Én viszont hamis szoftvert előállító maffiáról igenis olvastam. Oroszok.

Nem csak szoftver.
Most már nem egy boltban, kölcsönzőben találkoztam olyan DVD filmekkel, amiket még ki sem adtak hivatalosan (azaz a moziváltozat után közvetlenül olyan filmek, amikre várni kell rendesen, míg dvd lesz). Borítóval, szép színes lemezzel, matricával, mindennel ami kell. Csak éppen a film minősége némely esetben rosszabb, mint a netről lekapot moziripeké.  :rolleyes:
De néha még a minőség is rendben van. Iszonyú gépezet lehet már ezek mögött.

Szerkesztette: BigBear 2004. 07. 19. 08:03 -kor

42

#9 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 11:43

Idézet: joebacsi74 - Dátum: 2004. júl. 15., csütörtök - 17:30

Tegyük fel, hogy belövöm magam a dílertől vett narkóval, beülök a kocsiba, majd autóval karambolozok, amibe belehal két rendőrt. Erre ugye volt példa, és nem 8 évet adtak rá, de nem is kettőt.

HELLLÓÓÓÓÓÓ???!?!???? :confused:
:reklamacio:  :reklamacio:  :reklamacio:

?????

Srácok, legyetek már kicsit komolyabbak. A büntetőtörvénykönyv, mint olyan, nem koherens egység a fejezetei vonatkozásában. Nyilvánvaló, hogy az emberöléshez, mint az egyik legsúlyosabb bűncselekményhez képest nehéz súlyozni más jellegű törvényellenes magatartásokat: akkor a tiltott fegyverviselés büntetése legyen csak 1 nap szabadságvesztés, hiszen hol van az ahhoz, hogy valaki emberölés áldozata lett? De nem szeretnék minden sötét fazonnál fegyvert sejteni a 8. kerületben. A szerzői jog megsértésénél a vagyon elleni bűncselekmények körét vedd alapul - egy olyan társadalomban, ahol a szerzői jog által védett művek másolása tökéletesen elfogadott viselkedési forma, a büntetés ereje nem csak a retorziót célozza, hanem az elrettentést is egyben. A termékek ára pedig nem csak a CD és a DVD lemezek esetében nincs köszönőviszonyban a termelés költségeivel: egy Opelben sincs több, mint 200e forintnyi nyersanyag, mégis 5 millió felett árulják.  A gyógyszerek filléres árai nőnek 1000 forint fölé, mire a patikába kerül. Ezekhez hasonlóan a média is jó üzlet: amíg van rá kereslet, addig ennyiért is adják. Ha soha senki nem venne CD-t 3000 forint felett, ennyi lenne az ára.

#10 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 12:10

Idézet: joebacsi74 - Dátum: 2004. júl. 15., csütörtök - 19:30

?????

Valahogy mindig elfelejti ilyenkor mindenki, hogy a cd-nel csak es kizarolag magan a cd eladasabol jon a penz, mig egy DVD filmnel az elsosorban mozira termelt film masodlagos hasznositasarol van szo. Jopar filmnel van az, hogy a film mozis bemutatasa mar boseggel visszahozta a film gyartasi reklamozasi es minden koltseget, a dvd kiadas mar csak extra penzt hoz. Ha nem lennenek mozik, es a filmeket csak dvd-n vehetned meg, ertelemszeruen nem 7000 penz lenne egy film ara /mas kerdes, hogy a kutya nem venne meg szerintem, de ez ugye csak elvi kerdes, leven a mozikat nem fogjak beszuntetni ;)/.
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#11 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 13:43

Én 7000-ért sem veszem meg.

#12 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 14:11

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 14:43

Én 7000-ért sem veszem meg.

detto. 2 ezerert viszont egy naon jo kis rajzfilmet mar megvettem, az ilyen mittomenmilyen kiadvanyban volt :cool:

sot, egyszer adtam ki 7k-t (zenei) cd-ert is.
nem kizart, h maskor is megteszem, ez affele "elismerem, hogy jot csinaltatok" aktus.
viszont pont emiatt megvan a meghuzott hatar is :D
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#13 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 14:28

Idézet

Valahogy mindig elfelejti ilyenkor mindenki, hogy a cd-nel csak es kizarolag magan a cd eladasabol jon a penz

Ez nem egésszen igaz. Undorodom az olyan "zenészektől", akik csinálnak egy CD-t és akkor onnantól már csak a TVben hajlandóak bemutatni a pofájukat és ömlengeni, hogy milyen k*baszott nehéz volt a Józsinak megírni a dalszövegeket (persze nem ő a Józsi), miközben ő vmi trópusi tengeren forgatta az egyik szám klipjét.

A másik kedvencem, amikor iszonyat tehetséges magyar DJ-k fogják magukat és a kföldi DJ-k számait rákeverik a saját lemezükre és kiadják hupidancemix8006 címmel.

Meg a rahedli fekete rapper, akiknek az óbégatásával dunát lehetne rekeszteni (vagy árasztani?). Iszonyat kevés köztük, az aki igazán megérdemli, hogy zenésznek nevezzék.

A csöcsös, seggriszáló cicababákról inkább nem is beszélek. Semmi énekhang, de azért ott vonaglik a szinpadon és megy a zene háttérben cdről, bravó.

A kiadók meg néznek, hogy ezt a sok szemetet az emberek nagy része inkább letölti mintsem megveszi, meg sok esetben a letöltést sem érdemlik meg. Ekkor jön a nagy ötlet, verjük a hiányt a kazaara, persze. Szerintem a legtöbb esetben az emberek letöltik, aztán egy shift+del véget vet a szenvedésnek.

A DVD-kel kapcsolatban pedig részben igazad van. A nagy költségvetésű filmek bevételének többsége tényleg moziból jön. A problémát az okozza, hogy sokszor a bemutató után pár nappal már kalóz másolatokat is lehet kapni bizonyos országokban valamint DVDripet meg lehet húzni a netről, mert valaki elkapta a DVDt, amit X díjkiosztóra küldött DVDről származik. Ha leszedés és megnézés után az emberek 80%a nem fog elmenni a moziba és megnézni ott is a filmet. Szerintem itt is felmerül a probléma, hogy manapság minden debil ötletből filmet csinálnak és a többségük bizony veszteségesen végzi. Ekkor megint jön "a biztos azé' mer' a kazaaró' szedik" szöveg. Ami igaz is, azért szedik onnan, mert a mozijegy árát sem éri meg a film, nemhogy DVDn megvenni.

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

#14 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 16:08

Valóban nem nagyon van olyan film, amiért érdemes lenne moziba menni, a másik oldalról nézve meg, én speciel nem is szeretek moziba járni, így azt sem ott nézem meg, ami talán még érdekelne.

Reális árnak az ilyen tömegzenéért, meg tömefilmekért 1-2e forintot tartanék mind. Ilyen áron megvenném, ha valami érdekelne, és a franc bíbelődne, hogy napokig töltögesse.

Amikor új volt a DVD, első évben, anno 98-99-ben, egy évben vettem vagy 5 filmet, azóta viszont egyet sem. Ráadásul a választék is olyan gyér, pár sláger, meg tömegfilm van a polcon mindenhol, azt kész.

Ami a zenéket illeti, egyszerűen, amit szeretnék és akár az 5-6e forintot is kiadnám érte az meg beszerezhetetlen, sehol nem kapni, akkor mégis mi mást csináljak, ha nem letöltöm? Pedig esk. megvenném, mert utálom az mp3-at, a minősége miatt.

Szerkesztette: Mumia 2004. 07. 19. 16:10 -kor

#15 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 17:37

Aki még nem látta volna...
Van még egy másik jó weboldal is, a beszédes nevű www.stopriaalawsuits.com címen található, csak valamiért most nem jön be.
Mindig egyszerűbb a magánembereket piszkálni, mint a nagy tételben dolgozó hamisítókat...
Ez kész. És az európai banda is u. ezt csinálja.  :lol:

Szerkesztette: INT21H 2004. 07. 19. 17:54 -kor

"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#16 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 17:37

Idézet

Valóban nem nagyon van olyan film, amiért érdemes lenne moziba menni, a másik oldalról nézve meg, én speciel nem is szeretek moziba járni, így azt sem ott nézem meg, ami talán még érdekelne.

Mondjuk az is igaz, ha 2x elmész csúcsidőben mozizni, ilyen 1200ftos jegyárak mellett, akkor 2 mozijegy árából vehetsz egy DVD-t :)

Idézet

Ami a zenéket illeti, egyszerűen, amit szeretnék és akár az 5-6e forintot is kiadnám érte az meg beszerezhetetlen, sehol nem kapni, akkor mégis mi mást csináljak, ha nem letöltöm? Pedig esk. megvenném, mert utálom az mp3-at, a minősége miatt.

Én is ütközök ilyen jellegű problémába. Régi játékok, klasszikus filmek, sok ritkaság, amire esetleg az ember foga fáj, de nem tudja megvenni, mert nem lehet kapni. :(

Másik szánalmas dolog, ami ugyan annyira nem a topichoz tartozik, de valahol azért mégis nevetséges. Kerestem egy könyvet és bementem a Libribe. Régebbi kiadású, annyira nem népszerű könyveket kerestem. Végignyaltam a kínálatot. A könyvek 70%ában betű sem volt, utazási képeskönyvek. Majdnem elsírtam magam. Az egy dolog, hogy 9Xes kiadású könyvet, amit kerestem nem találtam meg, de az a látvány......

Még egy dolgot vettem megrökönyödve észre. Van egy könyv, amiből nemrég csináltak filmet. Maga a film érdekes megközelítésű volt, de annyira nem hasonlított a könyvre, főleg a vége nem. Erre mit látok, a könyv borítója nem más, mint a film plakátja. :omg:

Szerkesztette: BoGab 2004. 07. 19. 17:39 -kor

#17 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 20:50

Ha könyvet akarsz akkor inkább antikváriumba kell menni, nem libribe, ott max fűzött papírt kapsz :p

#18 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 07:01

Idézet: alvaro - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 15:11

nem kizart, h maskor is megteszem, ez affele "elismerem, hogy jot csinaltatok" aktus.

Hm, nálam a "jól csináltátok srácok" abban nyilvánul meg, hogy beteszek egy öteuróst egy borítékba, írok pár sort, és elküldöm a bandának. Tudom, hogy jobban járnak (sokkal!!), és én is jobban járok... Ez után mondja valaki, hogy a letöltéssel elveszem a banda kenyerét...

#19 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 13:08

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 21:50

Ha könyvet akarsz akkor inkább antikváriumba kell menni, nem libribe, ott max fűzött papírt kapsz :p

Tom, csak gondoltam hátha :D

Amúgy bookline.hu a tuti :D

#20 Felhasználó inaktív   Zer0 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 13:38

A film témával nem értek 1t..
ha olyan a filmeket is láthanánk a vásznon, amit érdemes megnézni moziban, akkor nem csak lopott, szar screenerbe nézném végig. Ua szitu, mint a zenénél, a sz@r ért nem fizetek..., h. el menjek moziba (2fő) havi2 filmre abból má megvan a NET elfőfizetésem... :D Sajnos az elmúlt pár évben egy kezemen meg tudom számolni, hány film ért meg 1 moziba mászást.. :D
Mostanában egy csomó film volt olyan, h. miután végignéztem, azon gondolkodtam, h. betudnám e perelni a készítőt, mozit, vevő megtévesztése miatt... vígjáték amin nem tudtam mosolyogni sem, horror amin röhögtem a gagyi trükkök miatt..., utóbbin legalább szórakoztam.)
Könyvet is csak azé veszek boltba mert a gyorsfűzött változat nehezen olvasható, nagy, nem színes, és nem sokkal olcsóbb, mint megvenni.. :D

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó