Segítséget kérek, baj van a Terratec tvtuneremmel
Elküldve: 2004. 11. 11. 00:19
Segítséget szeretnék kérni, mert nem boldugolok a Tv tuner kártyámmal. Hónapokkal ezelött vettem egy Terratec Cinergy 600-as kártyát, ami hihetetlen jól működött. Mozgássérült vagyok, és éjjel nappal a tv-t nézem, hobbim a tv sorozatok digitalizálása. 5 napja lecseréltem a régi alaplapom+procim+memóriám (asus a7n8x-deluxe alaplap, amd 2500+ proci, samsung 2x512 DDR 333) egy abit ac7-es alaplapra, intel pentium 4-es 3gigás procira (ez az amiben 1 mega kecs van) és egy corsair twinx 3700 -as memóriára (2x256). Azóta a fent említett tv tuner felvételnél, folyamatosan veszti a képkockákat. Az első képkocka pont 1perc 17 másodperckor veszik el, aztán folyamatosan egyre gyorsabban vesznek el a képkockák. Így egyszerűen nem lehet felvenni.
42 órán át folyamatosan Windows instaláltam, driverek próbálgattam, bios-t állítgattam (ehhez nem nagyon értek mondjuk...) és semmi változás.
Nagyon kérem, aki tudna valami hasznos tanácsot mondani az kérem segítsen.
A konfig többi része: Coolink 350-es táp, 2x 100mbites lan kártya, 2x 120giga maxtor sata vinyó, 1 IDE LG dvdíró, saphire atlantis radeon 9600 XT videókártya.
Alap rendszer, windows xp proff hun, sp1
Próbáltam az SP2-őt feltenni, a DirectX 9.0c -t feltenni, Terratec drivereket is próbáltam, a legújabbat és azt amivel az előző gépben rendben ment. Elötte és utánna a GordianKnot codec packet raktam fel, ezzel eddig még nem volt gondom, ezen kívűl még a PICVIDEO codecet tettem fel, amivel mindig is rögzítettem. 640x480-as felbontás, YUV2 módban, PICVIDEO compressor-al tömörítve. Persze ezeket a beállításokat is próbáltam változtatni de nem segített. Próbáltam a biosban lekapcsolni a Hyper Trading-et (egy ismerős tanácsolta, mert neki már okozott gondott), egy másik azt tanácsolta, emeljem meg a PCI frekvenciáját, (AGP/PCI - 66:33 -ról ha egy picit is emeltem, már nem látta a vinyókat). Próbáltam úgy is, hogy csak a legszükségesebb driverek voltak a steril windowson és úgy se lett jobb. Még valahol olvastam, hogy a PCI letancy time-nak (vagy mi a neve...) az értékét (34-et) állítsam nagyobbra, de ez se segített. Jahh és még az elején, megnéztem a rendszerinformációkba, és nem ütközött semmivel, de próba képpen áttette a bátyám másik PCI slot-ba, de úgy se lett jobb. (végülis ő már nem tudott maradni segíteni ezért ott hagyta abban a slotban, és most az IRQ 20-at használja ütközés nélkül)
A felvétel alatt néztem a Feladatkezelő-t és úgy tűnt a proci 10%-át használja a felvétel alatt a WinTV, viszont a gépen, a töltést jelző led érdekesen viselkedett... mikor felveszek folyamatosan halványan ég, de néha néha felvillan egy pillanatra, és akkor laggol a legnagyobbakat a kép. Egyszer azt is kipróbáltam, hogy felvétel közbe a vinyót elkezdtem intézőben b*szkurálni, hogy nem-e az a baj, hogy lassú az sata... mostanra kifogytam az ötletekből...
előre is köszönök szépen minden nemű segítséget
Üdvözlettel
Iceclon
Elküldve: 2004. 11. 11. 00:43
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2004. 11. 11. 00:58
szerintem első körben BIOS setup default beállításokat rakd vissza, HyperThreading engedélyezéssel. Rakd újra a windowst, első körben Sp1 -el, directx -el. Nálam sírt a Terratec szoftver, hogy baja van a 9.0c verzióval, de felkínál egy letölthető patc-et a Microsoft oldaláról. Ja alaplap drivere fent van? Vinyók DMA módjára mit mond?
Adj egy pontos capture beállítást, amivel fel szoktál venni, megnézem mire megyek vele.
Elküldve: 2004. 11. 11. 02:05
Elküldve: 2004. 11. 11. 03:32
SFIJ, nem tudom hogy van ez, én se értek ehhez, de azt tudom hogy a régi AMD-s gépemen huffyuv codecel is vettem fel, ami szinte null tömörítésű, több mint 15 giga volt egy rész, és mégis simán felírta ezekre az sata vinyókra. Nekem is az jutott az eszembe, jutott hogy a vinyóval lehet valami, de mikor felvétel közbe elkezdtem nézelődni a vinyón, meg se rezzent a felvétel (úgy vettem észre, bár lehet csak paranoiás vagyok az alváshiány miatt... de van némi rendszer a képvesztésekben. Az első van röktön a rec gomb lenyomásakor veszti, vagy 1 perc 17 mp-kor, utánna valamikor 3 perc környékén, majd 1-2 frame után egy nagyobb lag jön, amitől felugrik a veszteség 10-20 közötti értékre, majd innentől folyamatosan veszti a frameket, nagyon gyorsan, percenként legalább 100-at).
pitya
A BIOS beállítására én is gondoltam, de úgy van ahogy kivettem a dobozából, csak annyira nyúltam hozzá, hogy lekapcsoltam a soros portokat, az lpt portot, a firewire-t és a fölösleges IDE-ket, máshoz nem nyúltam (csak 2 nap múlva mikor elkezdtek tanácsokat adni a haverok, de mindig feljegyeztem mit változtattam).
8x vagy 10x raktam fel a wint egyhuzamba, különböző variációkkal. Volt csak XP SP1, eredeti directX, ati driver, PICVideo és az eredeti tv driver (amit az amd-vel használtam). Volt, hogy sp2, directx 9.0c, legújabb tv driver. Volt ezeknek a kombinációja. Én nem beszélek angolul egyáltalán, de egy IRC-s muki aki kicsit jobban beszéli a nyelvet, azt mondta az új terratec driver readme-jében az van, hogy bugosan működik a directX B-n (ami egyébként az amd-n simán ment). Mondjuk nincs kizárva, hogy félre értette és pont azt írták, hogy a C nem jó a driverrel, passz. Egyébként miután megnyitottam itt ezt, utánna kipróbáltam, hogy felteszem a C-t, és azóta furcsán viselkedik a felvétel, vissza ugrik a felbontás 320x240-re...
SATA vinyóknál hogy kell megnézni a DMA-t?
Capture beállítás:
Format: 640x480 (4:3 VGA) | YUY2
Compression: PICVideo MJPEG Compressor (Settings fülön, a csúszkát a 19-re kell rakni, advenced gomb megnyomása után Luminance Quality 5, Chrominance Quality 6, 2 Fields If More Than 288 Lines. Subsampling 4/2/2)
Audio device: Cinergy 600 TV Capture (ezzel igazából bajban vagyok, az AMD-n valahogy sikerült megcsinálnom, hogy 48KHZ-ben vegyen fel jó minőségben, csak elfelejtettem hogy csináltam)
mégegyszer köszönöm a segítséget.... (a DirectX C-t meg uninstalálom, és vissza teszem a B-t)
u.i.: ha hang nélkül veszek fel, 1perc 14másodperckor veszti el az első frame-t
Elküldve: 2004. 11. 11. 11:44
kipróbáltam, nekem indulásnál dobott pár frame -et, de jó 3 perc felvétel alatt semmit.
A lemez beállításoknál gyorsítótár engedélyezve van?
winxp sp1 (angol) + directx 9.0c
Hardver:
Cinergy 600 TV Radio (MK2)
Subsystem ID: DEV:1143 VEN:153B
Meghajtó verzió: 2.03.00.08 (CAP7134.SYS)
CinergyTV: 3.63.00.230
Windows: Windows XP Service Pack 1 (5.1 Build 2600)
Rendszergazda jogok: Igen
DirectX: 9.0c (4.09.00.904)
Internet Explorer: 6.0.2800.1106
RC Editor: 3.63.00.230
Scheduler: 1.37.00.230
KSTVTUNE.AX: 5.03.01.904
Elküldve: 2004. 11. 11. 14:40
Nahh miután végre kialudtam magam, elkezdtem beállítgatni úgy ahogy írtad pitya. Nagy megdöbbenésemre... nem vettem észre, hogy 1 verziót használtam mindkét tvsoftverhez (komolyan nem vettem észre, hogy mindkét pack-ben ugyan az a driver van, 2.03.00.09) úgyhogy megkerestem a 2.03.00.08-at és feltettem az új Cinergy TV-vel. WinXP SP1, DirectX 9.0C, a verziók is egyeznek amit mondtál. Az eredmény -> Indulásnál 15 frame-et vesztett, aztán 11 percnél már 19frame, 19 percnél már 35-re ugrott és innentől már folyamatosan és gyorsan vesztette a képkockákat. Ezzel a driverrel azt vettem észre, hogy az audio devicnél, ha a tv tuner választom, akkor valamiért a szokotnál halkabb, amikor a hang kártyát akkor indulás után, már másodpercenként elveszt 10 frame-et és gyorsul.
kezdek kifogyni :/ de frame vesztésnél még mindig felvillan a töltés gomb, mi a fene lehet vele...
Felírtam néhány biosz beállítást, hátha valamelyik rosszúl van beállítva (a Hypertredinget vissza kapcsoltam)
PCI Support for SMBus - Disabled
Disabled Unused PCI Clock - Yes
PCI/VGA Palette Snoop - Disabled
PCI Latency Time - 32
Remélem legalább ezek jól vannak beállítva :/
üdv, és thx
Elküldve: 2004. 11. 11. 16:11
tegyél egy próbát más codec -el. Regisztrált verziót használsz? Nem lehet, hogy azzal van gond?
Másik dolog: Everest-el mérd meg az vinyó írás/olvasás sebességét.
Elküldve: 2004. 11. 11. 20:20
Megpróbáltam más codececcel, igazából nem tudtam mit próbáljak ki, ezért amit éppen találtam a listán, azt próbáltam ki minimális beállítással, az egyik jobban laggolt mint a másik...
DivX
DivX Pro 5.1.1 Codec (kipróbáltam az 1 menetes kódolást, legjobb és legrosszabb képminőségre állítva)
Huffyuv v2.1.1 - CCESP Patch v0.2.2 (ez és a PICVideo a 2 legjobb szerintem)
XviD MPEG-4 Codec
hmm és mi van akkor ha a hang a rossz? pitya, te hogy állítod be a hangot?
a vinyó tesztet most fogom megcsinálni... (még nem csináltam hasonlót)
üdv
Iceclon
Elküldve: 2004. 11. 11. 20:51
[ Hajlékonylemezes meghajtó ]
Eszköz tulajdonságai:
Illesztőprogram leírása Hajlékonylemezes meghajtó
Illesztőprogram dátuma 2001.07.01.
Illesztőprogram verziója 5.1.2600.0
Illesztőprogram szolgáltatója Microsoft
INF fájl flpydisk.inf
[ Maxtor 6Y120M0 ]
Eszköz tulajdonságai:
Illesztőprogram leírása Maxtor 6Y120M0
Illesztőprogram verziója 5.1.2535.0
INF fájl disk.inf
Lemezes eszköz fizikai információk:
Gyártó Maxtor
Merevlemez család DiamondMax Plus 9
Fizikai formátum 3.5"
Formázott kapacitás 120 GB
Lemezek 2
Adatrögzítő felületek 3
Fizikai kiterjedés 146.1 x 101.6 x 26.1 mm
Max. tömeg 630 g
Átlagos forgási késleltetés 4.17 ms
Forgási sebesség 7200 RPM
Csatoló Serial-ATA/150
Pufferelt adatsebesség 150 MB/mp
Puffer mérete 8 MB
[ Maxtor 6Y120M0 ]
Eszköz tulajdonságai:
Illesztőprogram leírása Maxtor 6Y120M0
Illesztőprogram verziója 5.1.2535.0
INF fájl disk.inf
Lemezes eszköz fizikai információk:
Gyártó Maxtor
Merevlemez család DiamondMax Plus 9
Fizikai formátum 3.5"
Formázott kapacitás 120 GB
Lemezek 2
Adatrögzítő felületek 3
Fizikai kiterjedés 146.1 x 101.6 x 26.1 mm
Max. tömeg 630 g
Átlagos forgási késleltetés 4.17 ms
Forgási sebesség 7200 RPM
Csatoló Serial-ATA/150
Pufferelt adatsebesség 150 MB/mp
Puffer mérete 8 MB
Elküldve: 2004. 11. 11. 22:46
Könnyű kezelni? az idegen nyelvű programokkal egy kicsit gondba vagyok...
thx
Szerkesztette: Iceclon 2004. 11. 11. 22:48 -kor
Elküldve: 2004. 11. 11. 23:10
szerintem a vinyók írási sebessége körül vannak a gondok. Egyszerűen mintha nem győzné az adatátvitelt. Az Everestben tényleg nincs teszt, a storage fülön megmutatja az aktív UDMA módot. Írás/olvasás tesztet azt hiszem a Sandra tud.
Az alaplaphoz kapott drivereket felraktad?
Elküldve: 2004. 11. 12. 00:50
Keresem azt a Sandra nevű progit, DC-n találtam is egy embert akinek fent van, tőle jön... az UDMA-ra nem találtam semmi olyat ami azt mutatná, hogy aktív-e vagy éppen inaktív...
Az alaplap drivereket (miután megnéztem a CD-n mi van, és azok régebbiek) a web oldalról leszedtem. Szám szerint 2-őt, az egyik az integrált hangkártyához, a másik egy driver az alaplaphoz.
Egyébként, még a leges leg első windowsnál feltettem a live update-et bios-hoz. Az update a program szerint tökéletesen sikerült, 25-ös verzióról 26-ra lett updatelve (ha jól emlékszem)
a teszteket és a felvevő progit amint tudom megcsinálom (holnap tornára visznek, és csak 3 felé érek haza)
üdv
Iceclon
Elküldve: 2004. 11. 12. 01:17
akkor még ötlet: virtuális memóriával hogy állsz? Tiltsad le azon a vinyón a virtuális memóriát, ahová a felvétel megy.
Én a Windvr 3 programmal szoktam felvenni mpeg2 -be.
A hangbeállításoknál is próbáltam változtatni, de nem tudtam framedobást kierőszakolni 640*480 avi felvételnél.
Elküldve: 2004. 11. 12. 02:11
Megnéztem a virtuális memóriát, csak a C:\ -n van, én az E-re veszek (C:\ és E:\ 1 partícionált sata, a D:\ meg egy teljes - ami rogyásig van pakolva felvett sorozatokkal, Star Trek, Buffy, Vészhelyzet stb
Elküldve: 2004. 11. 12. 02:15
Reggel leírok pár BIOS beállítást a gépemen, majd átküldöm (hasonló konfigunk van).
Angol xp-t nem akarsz kipróbálni?
A d meghajtón nem tudsz csinálni egy 2 gigányi szabad helyet, és átrakni oda a swap - filet?
Elküldve: 2004. 11. 12. 08:22
Nekem is volna egy kis tuner-gondom. Konkretan az a problema, hogy alaplapcsere ota vizszintes "csikok" ugralnak a kepen (1/10 masodpercig megjelenik, aztan eltunik, masodpercenkent 5-10x), a hang pedig "kerreg". Az fps 20 korul van (gondolom, az allando "repkedes" miatt nem kepes normalisan tomoriteni a kepkockakat), a hang csuszik. Eleg nehez leirni, hogy hogy nez ki a felvetel, de ha van valaki, aki esetleg tudna segiteni, akkor felrakok valahova egy par masodperces felvetelt.
Konfig: asus a7v880 (elozo: abit kt7e), 512@400 samsung ddr (elozo: 384@133 sd), a tobbi u.a., mint volt: amd duron 1300, sb live! 5.1, asus v9560 (geforce fx5600), avermedia tvstudio 2000 tuner. Suse 9.0 alatt mplayert hasznalok tvnezeshez (es mencodert a digizeshez). A procikihasznaltsag semmilyen beallitassal nem eri el a 90%-ot, a vinyoled nagyon ritkan villog, dma bekapcsolva, tobbfele kodeket kiprobaltam, biosban mindent atallitottam, tunert osszes slotba atraktam, koax kabelt kicsereltem, de a hiba nem oldodott meg. Ugy nez ki, mintha valami kiszuperalt elektromos motor porogne, es ennek a "jelet" szedne ossze a pci-slotbol. Remelem, van valaki, aki tud segiteni...
Koszonettel:
drs
Elküldve: 2004. 11. 12. 08:50
kikapcsolt gépnél húzd ki az antennát, és nézd meg, van-e feszültség a ház és az antenna között.
AMD -hez nem értek, más chipset van az új lapon, mint volt a régin? Kernelt próbáltál újat fordítani, ha igen? Bár a kerregés és a hang kimaradása, csúszása talán arra utal, hogy a hangkártya akad valamivel, esetleg az új alaplappal. De ezek csak ötletek.
Elküldve: 2004. 11. 12. 09:16
Megvan, itt:
https://forum.hwsw.h...ic=55829&st=180

Súgó
A téma zárva.