HWSW Informatikai Kerekasztal: DVD-R vagy DVD+R - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

DVD-R vagy DVD+R Melyik szabványt válasszam? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 06. 21:58

Azt nem tudom eldönteni, hogy + -os vagy - -os lemezeket használjak. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az íróm, az olvasóm, és az asztali lejátszóm is tudja mind2 szabványt. :) Így ez alapján nem tudom eldönteni, mivel mind kompatibilis minddel.
Olvasgattam utána, de eredményre nem jutottam. Van ahol azt írják egyformán jó mind2ő nem lehet különbséget tenni. Van ahol úgy hozzák ki, hogy a + -os jobb, mert kevesebb a hardveres hibajavítása, és van ahol a - -ost dicsérik.
Konkrétan az érdekelne, gyakorlati felszanálásnál, milyen különbségek vannak a két szabvány között, illetve egyik jobb, mint a másik?
Intel Pentium 4-F [Prescott] 3.2GHz, Hyper-Threading Technology, 1MB L2 cache, 800MHz FSB - ASUS P4C800-E Deluxe - 1,5GB Samsung, PC3200, 400MHz RAM - ASUS V9570/TD - 160GB Samsung, 7200rpm, 8MB cache, Serial ATA HDD - Pioneer DVD-120S - Pioneer DVR-108 - Sony 1,44MB floppy - Leadtek TV2000 XP Expert - Cooler Master Centurion 1 CAC-T01 - Cooler Master RS-350-AMSP - APC Smart-UPS SC620I - Sony SDM-X72 TFT - Jazz Dolby Digital 5.1 - MSI USB Bluetooth - Premier I-Fone

#2 Felhasználó inaktív   erdoke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 06. 22:02

Csak a kompatibilitás számít igazán szerintem, úgyhogy olyat vegyél, amiből jobb áron kapsz minőségit. ;)

Most látom az íródat, a Pio 108-as a TYG02-t és a 8X -R Verbatimot nagyon komálja.

Szerkesztette: ekoder 2005. 01. 06. 22:04 -kor

#3 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 07. 00:08

Idézet: ekoder - Dátum: 2005. jan. 6., csütörtök - 23:02

Csak a kompatibilitás számít igazán szerintem, úgyhogy olyat vegyél, amiből jobb áron kapsz minőségit. ;)

Most látom az íródat, a Pio 108-as a TYG02-t és a 8X -R Verbatimot nagyon komálja.

TDK -zok még, abból ugyan anniy a + -os, és a - -os. :)
A TYG02 mi, nem hallotam még?
Intel Pentium 4-F [Prescott] 3.2GHz, Hyper-Threading Technology, 1MB L2 cache, 800MHz FSB - ASUS P4C800-E Deluxe - 1,5GB Samsung, PC3200, 400MHz RAM - ASUS V9570/TD - 160GB Samsung, 7200rpm, 8MB cache, Serial ATA HDD - Pioneer DVD-120S - Pioneer DVR-108 - Sony 1,44MB floppy - Leadtek TV2000 XP Expert - Cooler Master Centurion 1 CAC-T01 - Cooler Master RS-350-AMSP - APC Smart-UPS SC620I - Sony SDM-X72 TFT - Jazz Dolby Digital 5.1 - MSI USB Bluetooth - Premier I-Fone

#4 Felhasználó inaktív   erdoke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 07. 00:11

Idézet: scratch - Dátum: 2005. jan. 7., péntek - 0:08

A TYG02 mi, nem hallotam még?

Taiyo Yuden 8X -R. Amikor a TDK (TDK) vagy a Verbatim (MKM) gyártója nem bírja kapacitással, akkor tőlük vesz lemezt. ;)

#5 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 07. 00:13

Idézet: ekoder - Dátum: 2005. jan. 7., péntek - 1:11

Taiyo Yuden 8X -R. Amikor a TDK (TDK) vagy a Verbatim (MKM) gyártója nem bírja kapacitással, akkor tőlük vesz lemezt. ;)

És ezt én honnan tudom, hogy a dobozba ilyen lesz? :)

#6 Felhasználó inaktív   erdoke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 07. 00:18

Idézet: scratch - Dátum: 2005. jan. 7., péntek - 0:13

Tájékozódsz, mielőtt megveszed. :D

#7 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 07. 00:26

Idézet: ekoder - Dátum: 2005. jan. 7., péntek - 1:18

Tájékozódsz, mielőtt megveszed. :D

Jó, és ha megvan a lemez, mivel tudom megnézni?
Nem tudsz helyet ahol nem aranyárba van Verbatim 8,5 GB -os DL lemez?

#8 Felhasználó inaktív   tiin 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 07. 00:39

Idézet: scratch - Dátum: 2005. jan. 7., péntek - 1:13

onnan hogy veszel belőle pár darabot, aztán megnézed az ún. MEDIA ID-jét a lemeznek. sokféle gyártó gyárt korongot (alapanyagot), és aztán a cégek rárakják a nevüket, és eladják a nevük alatt. vannak weboldalak ahol megvannak ezek a listák, és azok alapján tudsz tájékozódni, pld ez:
http://www.digitalfa...ia/dvdmedia.htm

a lemez media id-jét meg több programban meg tudod nézni, a nero cd/dvd speed-ben a disc info gombbal, vagy dvddecrypterrel jobb oldalon az adatok között, vagy dvdinfopro-val. a kódokat meg értelmezni tudod az előbb adott weboldal segítségével (Media ID Quality Guide bekezdés).

biztos lesznek páran eltérő véleménnyel az oldalt illetően, pld vannak CMC Magnetics lemezeim, itt lehúzzák, más fórumokon meg azt olvasod, hogy feltörekvőben vannak, és az új szériájuk már jó.

alapvetően, ha az a célod, hogy sokáig jó lemezeid legyenek, legkevesebb rontással, parával, ne tűnjenek el az adataid, akkor érdemesebb I.o lemezeket venni 20-30 Ft-tal drágábban. ha az egész falut el akarod látni dvd filmekkel és minél nagyobb hasznot akarsz, akkor már 100Ft-ért kapsz lemezeket.
de ha átlagfelhasználó vagy, és heti pár lemezt vésel fel (az első dömpinget leszámítva), akkor tényleg a Verbatim 8x + vagy -, illetve TDK javasolt. kicsivel drágább, de később se lesz vele para.

lemezeket pedig pld a Bolhapiac topikban L*rd bácsitól (nemreklám:D), vagy pld a www.dvdrohlinge24.com weboldalról tudsz vásárolni - ezek az árak nagyjából irányadóak lehetnek.

és végül az eredeti kérdésed: + vagy - ez kb olyan mint pár éve a debian vs redhat, vagy sorolhatnám. ízlés/megszokás/hasraütés/haver tippje alapján. mindegyikből van jó és rossz. én pld +osat használok (pio 108).

#9 Felhasználó inaktív   erdoke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 07. 01:43

Idézet: scratch - Dátum: 2005. jan. 7., péntek - 0:26

Jó, és ha megvan a lemez, mivel tudom megnézni?
Nem tudsz helyet ahol nem aranyárba van Verbatim 8,5 GB -os DL lemez?

A rohlinge-s oldalon pl. a Hyundai 8X -R TYG02.
Megnézni legegyszerűbben a DVD Identifier nevű kis ingyenes progival tudod.

#10 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 00:22

Idézet: tiin - Dátum: 2005. jan. 7., péntek - 1:39

onnan hogy veszel belőle pár darabot, aztán megnézed az ún. MEDIA ID-jét a lemeznek. sokféle gyártó gyárt korongot (alapanyagot), és aztán a cégek rárakják a nevüket, és eladják a nevük alatt. vannak weboldalak ahol megvannak ezek a listák, és azok alapján tudsz tájékozódni, pld ez:
http://www.digitalfa...ia/dvdmedia.htm

a lemez media id-jét meg több programban meg tudod nézni, a nero cd/dvd speed-ben a disc info gombbal, vagy dvddecrypterrel jobb oldalon az adatok között, vagy dvdinfopro-val. a kódokat meg értelmezni tudod az előbb adott weboldal segítségével (Media ID Quality Guide bekezdés).

biztos lesznek páran eltérő véleménnyel az oldalt illetően, pld vannak CMC Magnetics lemezeim, itt lehúzzák, más fórumokon meg azt olvasod, hogy feltörekvőben vannak, és az új szériájuk már jó.

alapvetően, ha az a célod, hogy sokáig jó lemezeid legyenek, legkevesebb rontással, parával, ne tűnjenek el az adataid, akkor érdemesebb I.o lemezeket venni 20-30 Ft-tal drágábban. ha az egész falut el akarod látni dvd filmekkel és minél nagyobb hasznot akarsz, akkor már 100Ft-ért kapsz lemezeket.
de ha átlagfelhasználó vagy, és heti pár lemezt vésel fel (az első dömpinget leszámítva), akkor tényleg a Verbatim 8x + vagy -, illetve TDK javasolt. kicsivel drágább, de később se lesz vele para.

lemezeket pedig pld a Bolhapiac topikban L*rd bácsitól (nemreklám:D), vagy pld a www.dvdrohlinge24.com weboldalról tudsz vásárolni - ezek az árak nagyjából irányadóak lehetnek.

és végül az eredeti kérdésed: + vagy - ez kb olyan mint pár éve a debian vs redhat, vagy sorolhatnám. ízlés/megszokás/hasraütés/haver tippje alapján. mindegyikből van jó és rossz. én pld +osat használok (pio 108).

Köszönöm a választ, jelenleg TDK -t használok TDK 001 a kódja. :)
De azért az érdekelne, hogy Te miért a + mellé tettek a szavazatod?

#11 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 00:26

Idézet: ekoder - Dátum: 2005. jan. 7., péntek - 2:43

A rohlinge-s oldalon pl. a Hyundai 8X -R TYG02.
Megnézni legegyszerűbben a DVD Identifier nevű kis ingyenes progival tudod.

Köszi, kipróbálom ezt a progit is!

#12 Felhasználó inaktív   tiin 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 08. 00:34

Idézet: scratch - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 1:22

Köszönöm a választ, jelenleg TDK -t használok TDK 001 a kódja. :)
De azért az érdekelne, hogy Te miért a + mellé tettek a szavazatod?

őszintén szólva mert azt olvastam hogy újabb a szabvány, és hogy valamivel tartósabb is az adathordozó réteg, és mert az asztali lejáccók jobban szeretik. meg mert haverom ezt mondta  :D
igazából ennyi. na most hogy ebből mi igaz vagy mi nem, azt nemtudom, amiket írtam jók lettek, és többféle +os lemezt (Philips, Fujifilm, Verbatim, Maxell) is gond nélkül megettek ismerőseim lejáccói (Sony, noname-k), így emellett tettem le a voksomat.
adatlemezeket a lemezre írt névleges, video dvd lemezeket pedig a névleges sebesség felével, de max 4x-esen írtam. így minden jó lett, olvasható a Pioneer 108 írómban, és a Sony DDU1621 dvd-romomban.
mostantól meg már csak Verbatim, TDK vagy Maxell lemezeket fogok venni, és pluszosat.
régen debianos voltam. hogy miért? télleg nem tom...  :cool:

#13 Felhasználó inaktív   Lord 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 11:42

Idézet: tiin - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 0:34

régen debianos voltam. hogy miért? télleg nem tom...  :cool:

mert sznob vagy :Đ :nevet:

#14 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 13:14

Mi a különbség a DVD-R és a DVD+R között?

A DVD+RW szabvány (amely magában foglalja az egyszer írható DVD+R és az újraírható DVD+RW lemezeket, ezért megtávesztő módon az egyszer ítrható DVD+R lemezeken is ott a DVD+RW szabvány összefoglaló RW logója) az újabb, technológiailag fejlettebb formátum. Gyártása gyorsabb, könnyebb - ezáltal olcsóbb -, mégis egyelőre ez a kicsivel drágább, legalábbis mifelénk. Alapvető gyártástechnológiai különbség, hogy a DVD-R lemezek a préselés során nem kapják meg azokat az előformázott információkat, amelyket a DVD+R esetén kapásból a lemezre kerülnek, tehát a DVD-R lemezek gyártása plusz egy fázisból áll, egy úgynevezett prewriting process-ből, amelynek során ezek médiaazonosító adatok a lemezre kerülnek. Különbözik még az előre rögzített nyomvonal kialakítása is, amely mentén az írás történik, a DVD+RW szabvány pontosabb, ugyanakkor rugalmasabb megoldást alalmaz, ezáltal alapból képes (lehetett volna) mind a CLV, Z-VCLV, mind a CAV, P-CAV írásmódokra (ezek abban különböznek, hogy a lemez külső része felé növekvő kerületi sebességet hogyan használja ki, vagy kompenzálja az író az írási sebesség növeléséhez vagy épp szinten tartásához), valamint jól látszik, milyen gyorsan tudték növelni az írási sebességet a DVD-R-vel szemben. A DVD-R előnye, hogy meglehetősen korán rendelkezésre állt, tehát a lejátszók és olvasók mindegyike elég nagy magabiztossággal kezeli, hiszen a gyártói érdekszövetségek jól összedolgoztak annak érdekében, hogy a kompatibilitás kezdettől fogva magasszinítű legyen. A DVD-R lemez a műsoros lemezek gyártás előtti előkészítésének egyetlen hivatalos formátuma (a szalagos meghajtókon leadott masteren kívül), hiszen csak a DVD-R A, azaz DVD-R for Authoring lemezekre tudunk (megfelelő íróval) CSS védett anyagot rögzíteni, a DVD+RW szabvány nem teszi lehetővé a házilagosan írt lemezeken a másolásvédelem alkalmazását, tehát a hivatalos authoring, premastering stúdiók számára csak a DVD-R használható, persze ez nagyon pici (profi) szelete a piacnak. A DVD+RW szabvány későn jött, ezáltal kompatibilitási gondokkal küszködött az elején. Ennek az oka az eltérő médiaazonosító jelölés. Ugyanis minden egyes lemeztípushoz (a gyárilag préselt DVD-ROM korongokhoz, egyszer- és újraírható DVD-R és DVD+R lemezekhez egyaránt) tartozik egy úgynevezett médiaazonosító jelzés, más néven BookType bitsetting. Ez a lemez legelején található digitális azonosító, és ez alapján dönti el az olvasó (vagy az asztali lejátszó), hogy milyen olvasási stratégiát kell alkalmaznia az adott korong helyes dekódolásához, stabil olvasásához (különben csak akadozva, vagy egyáltalán nem tudja majd lejátszani). Mind a DVD-R(W), mind a DVD+R és DVD+RW lemezek saját azonosítóval rendelkeznek, és természetesen a DVD+R DL is kapott egyet. A gond ott kezdődik, hogy sok asztali lejátszó nem igazán ismeri a DVD+R, DVD+RW és DVD+R DL lemezek kódját, így előfordul, hogy nem képesek lejátszani (helyesen felismerni) a pluszos korongokat. Erre nyújt megoldást a BookType bitsetting rugalmas beállítási lehetősége, amelynek köszönhetően a DVD+R, +RW és DL lemezekre a gyárilag sokszorosított DVD-ROM lemezek médiaazonosító kódját írathatjuk a default pluszos médiakódok helyett. Mivel a megírt pluszos lemezek optikailag igen közel állnak a gyári korongokhoz, az így megtévesztett lejátszók DVD-ROM lemezként megközelítve simán tudják majd kezelni az ügyes "trükkel" megírt lemezeket. A DVD+RW lemezeken természetesen utólag is lehet változtatni a bitsetting beállítást, a DVD+R és és DVD+R DL lemezeken ezt az írás előtt kell elvégezni, és a meghajtó – újabb változtatásig – az összes lemezt így írja majd meg. Sajnos nem minden DVD-író esetén van módunk a BookType bitsetting szabad átállítására. Ahol ez lehetséges, általában nagymértékben növeli a pluszos lemezek várható kompatibilitási esélyeit a régebbi lejátszókban.
A DVD+RW összességében most kissé nyerésre áll, hiszen a DVD+R DL megjelenésével olyat tudott mutatni (kétrétegű, DVD-9 szabványú házilag írható lemezt), amellyel egyelőre a DVD-R csak kecsegtetni tud (talán egy-két hónapon belül elérhető lesz kétrétegű DVD-R DL, de ez sem biztos), és az egyrétegű írók/lemezek terén is erősen elhúztak a pluszos formátum képviselői.

#15 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 08. 21:24

Idézet: PPeter - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 14:14

Mi a különbség a DVD-R és a DVD+R között?

A DVD+RW szabvány (amely magában foglalja az egyszer írható DVD+R és az újraírható DVD+RW lemezeket, ezért megtávesztő módon az egyszer ítrható DVD+R lemezeken is ott a DVD+RW szabvány összefoglaló RW logója) az újabb, technológiailag fejlettebb formátum. Gyártása gyorsabb, könnyebb - ezáltal olcsóbb -, mégis egyelőre ez a kicsivel drágább, legalábbis mifelénk. Alapvető gyártástechnológiai különbség, hogy a DVD-R lemezek a préselés során nem kapják meg azokat az előformázott információkat, amelyket a DVD+R esetén kapásból a lemezre kerülnek, tehát a DVD-R lemezek gyártása plusz egy fázisból áll, egy úgynevezett prewriting process-ből, amelynek során ezek médiaazonosító adatok a lemezre kerülnek. Különbözik még az előre rögzített nyomvonal kialakítása is, amely mentén az írás történik, a DVD+RW szabvány pontosabb, ugyanakkor rugalmasabb megoldást alalmaz, ezáltal alapból képes (lehetett volna) mind a CLV, Z-VCLV, mind a CAV, P-CAV írásmódokra (ezek abban különböznek, hogy a lemez külső része felé növekvő kerületi sebességet hogyan használja ki, vagy kompenzálja az író az írási sebesség növeléséhez vagy épp szinten tartásához), valamint jól látszik, milyen gyorsan tudték növelni az írási sebességet a DVD-R-vel szemben. A DVD-R előnye, hogy meglehetősen korán rendelkezésre állt, tehát a lejátszók és olvasók mindegyike elég nagy magabiztossággal kezeli, hiszen a gyártói érdekszövetségek jól összedolgoztak annak érdekében, hogy a kompatibilitás kezdettől fogva magasszinítű legyen. A DVD-R lemez a műsoros lemezek gyártás előtti előkészítésének egyetlen hivatalos formátuma (a szalagos meghajtókon leadott masteren kívül), hiszen csak a DVD-R A, azaz DVD-R for Authoring lemezekre tudunk (megfelelő íróval) CSS védett anyagot rögzíteni, a DVD+RW szabvány nem teszi lehetővé a házilagosan írt lemezeken a másolásvédelem alkalmazását, tehát a hivatalos authoring, premastering stúdiók számára csak a DVD-R használható, persze ez nagyon pici (profi) szelete a piacnak. A DVD+RW szabvány későn jött, ezáltal kompatibilitási gondokkal küszködött az elején. Ennek az oka az eltérő médiaazonosító jelölés. Ugyanis minden egyes lemeztípushoz (a gyárilag préselt DVD-ROM korongokhoz, egyszer- és újraírható DVD-R és DVD+R lemezekhez egyaránt) tartozik egy úgynevezett médiaazonosító jelzés, más néven BookType bitsetting. Ez a lemez legelején található digitális azonosító, és ez alapján dönti el az olvasó (vagy az asztali lejátszó), hogy milyen olvasási stratégiát kell alkalmaznia az adott korong helyes dekódolásához, stabil olvasásához (különben csak akadozva, vagy egyáltalán nem tudja majd lejátszani). Mind a DVD-R(W), mind a DVD+R és DVD+RW lemezek saját azonosítóval rendelkeznek, és természetesen a DVD+R DL is kapott egyet. A gond ott kezdődik, hogy sok asztali lejátszó nem igazán ismeri a DVD+R, DVD+RW és DVD+R DL lemezek kódját, így előfordul, hogy nem képesek lejátszani (helyesen felismerni) a pluszos korongokat. Erre nyújt megoldást a BookType bitsetting rugalmas beállítási lehetősége, amelynek köszönhetően a DVD+R, +RW és DL lemezekre a gyárilag sokszorosított DVD-ROM lemezek médiaazonosító kódját írathatjuk a default pluszos médiakódok helyett. Mivel a megírt pluszos lemezek optikailag igen közel állnak a gyári korongokhoz, az így megtévesztett lejátszók DVD-ROM lemezként megközelítve simán tudják majd kezelni az ügyes "trükkel" megírt lemezeket. A DVD+RW lemezeken természetesen utólag is lehet változtatni a bitsetting beállítást, a DVD+R és és DVD+R DL lemezeken ezt az írás előtt kell elvégezni, és a meghajtó – újabb változtatásig – az összes lemezt így írja majd meg. Sajnos nem minden DVD-író esetén van módunk a BookType bitsetting szabad átállítására. Ahol ez lehetséges, általában nagymértékben növeli a pluszos lemezek várható kompatibilitási esélyeit a régebbi lejátszókban.
A DVD+RW összességében most kissé nyerésre áll, hiszen a DVD+R DL megjelenésével olyat tudott mutatni (kétrétegű, DVD-9 szabványú házilag írható lemezt), amellyel egyelőre a DVD-R csak kecsegtetni tud (talán egy-két hónapon belül elérhető lesz kétrétegű DVD-R DL, de ez sem biztos), és az egyrétegű írók/lemezek terén is erősen elhúztak a pluszos formátum képviselői.

Na ez egy korrekt, alapos válasz volt, ilyet szerettem volna olvasni. :) Nekem ebből az tünik ki, hogy ha egy picit is, de a + -os talán jobb.  :up:
CLV, Z-VCLV, CAV, P-CAV írásmódok ugye a sebesség változtatását jelntik írás alatt? Azt honnan tudom, hogy az én íróm milyen sebességen melyik módba ír? Melyik az a írási mód, ahol nincs sebesség váltás írás közbe? Ugy tudom ez a jobb, igaz?
És még egy utolsó dolog, mi volt annak az oka, hogy két szabvány jött létre? Miért nem egy maradt, és azt tökéletesítgették, mint a CD -nél?

#16 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 21:44

Ideális esetben (ami ugye nincs) a lépcsőzetes  Z-CLV is lehetne olyan jó, mint a folyamatosan emelkedő írási sebességel dolgozó CAV, illetve P-CAV, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a CLV a legjobb, amikor semmilyen változás nincs az írási sebességben. Főleg, ha valamilyen kommersz asztali készülékben történő lejátszásra írunk lemezt (Audio CD, VCD, SVCD, illetve DVD-Video).

Idézet

És még egy utolsó dolog, mi volt annak az oka, hogy két szabvány jött létre? Miért nem egy maradt, és azt tökéletesítgették, mint a CD -nél?

DVD-ből egy szabvány van. Az írható DVD-ből van két tábor. Mind a kettőnek az célja, hogy az alapnak tekintendő "ős" formátum, azaz a gyárilag préselt DVD lemez tulajdonságaihoz hasonlatos legyen a végeredmény a házilag írt lemezek esetén. A DVD-R volt előbb. Viszonylag kevés cég bábáskodott felette, az árát kissé mesterkélten magasan tartották, ezért nem tudott kommersz termékké válni (mindenki azt hiszi, hogy a DVD-írás két éves dolog, nagy fenéket, már 5-6 éve elérhető, csak éppen horror ára volt). A Philips által kezdeményezett DVD+RW Alliance adta az újabb formátumot, ennek köszönhetően a DVD-írás ára a piaci verseny miatt.

#17 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 01. 08. 22:01

A CLV (Constant Linear -kerületi- Velocity) az, ami a legegyenletesebb eredményt adja minőségben és olvashatóságban is. Az írás sebessége állandó, a motor fordulata csökken írás közben. A Z-CLV (Zone CLV) annyiban tér el, hogy zónánként tart állandó kerületi sebességet (ezek között vált, ahogy a lemez széle felé tart az írás), így nagyobb összesített sebességet tud elérni, és az eredmény is egyenletes, zónánként visznot eltérhet kissé a minőség, hiszen, kifelé menet nagyobb sebességgel ír, a sebességváltásoknál pedig lehet apró hiba.
CAV-Konstans szögsebesség - Ezt asztali gépeknél kerülni illik. A CAV során a motorfordulatszám állandó, az írás sebessége növekszik.
P-CAV, parciális: Az írás CLV-ben indul és a motor fordulatszáma egy idő után nem lassul tovább, hanem az írás sebessége kezd nőni, vagyis CAV-ban fejeződik be, ha jól emlékszem.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#18 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 22:13

Idézet: didyman - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 22:01

P-CAV, parciális: Az írás CLV-ben indul és a motor fordulatszáma egy idő után nem lassul tovább, hanem az írás sebessége kezd nőni, vagyis CAV-ban fejeződik be, ha jól emlékszem.

Fordítva. Az írás CAV-ban indul, aztán amikor az állandó fordulatszám miatt folyatamatosan növekvő írási sebesség eléri a maximumot, akkor onnantól CLV-be vált. Tehát CAV-ban kezd, de csak a max. sebesség eléréséig, ezért P-CAV, azaz Partial Constant Angular Velocity, részleges állandó szögsebesséégű írás.

#19 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 22:17

2x
PPeter: :omg: Tényleg. Na, csak nem gondolkodtam el rajta :)

Szerkesztette: didyman 2005. 01. 08. 22:18 -kor

(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#20 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 22:17

Sebesség-írásmód:
DVD-R 16x-speed (Zone CLV), 12x-speed (Zone CLV), 8x-speed (Zone CLV),
6x-speed, 4x-speed, 2x-speed, 1x-speed (CLV)

DVD-RW 4x-speed, 2x-speed, 1x-speed  (CLV)

DVD+R 16x-speed (Zone CLV), 12x-speed (Zone CLV), 8x-speed (Zone CLV),
6x-speed, 4x-speed, 2.4x-speed (CLV)

DVD+RW 4x-speed, 2.4x-speed (CLV)

DVD+R DL 4x-speed, 2.4x-speed (CLV)

CD-R 32x-speed (Zone CLV), 24x-speed (Zone CLV),
16x-speed , 10x-speed, 4x-speed (CLV)

CD-RW 24x-speed (Zone CLV), 20x-speed (Zone CLV),
16x-speed, 10x-speed, 4x-speed (CLV)

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó