Idézet: Grof - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 12:12
Azért ezek már bőven nem paca minőségben fotóznak. Az tény, hogy számítógépen óriási különbség van a képek minősége közt, de a telefonon szinte alig látszik.
tudom, hogy a kis kijelzőn elvileg nem látszana annyira a különbség, de azért látszik. főleg akkor, hogy ha tudom, hogy mit keressek. ezek a beépített kamerák arra jók, hogy valami vicces dolgot megörökítsenek és ez jól is van így. gyorsan lekapod, aztán továbbküldöd mms-ben (quickshare például

). ahol nem drága a szolgáltatás, ott ez tényleg működik is, éppen ezért spirázzák ennyire a gyártók a kamera témát.
de ha van olyan képem a barátnőmről, ami nagyon kedves nekem és jó emlékeket ébreszt, akkor inkább azt töltöm fel. főleg akkor, ha az egy igazi fényképezővel készült. igaz, hogy az is egy pillanat megörökítése, de jól sikerült kép, megfelelő expozícióval, jó lencsével és megfelelő mélységélességgel.
a beépített kis optika viszonylag nagy látószöggel dolgozik, ami azt feltételezi, hogy közel mész a témához, ha egy arcképet szeretnél készíteni róla. gyakorlatilag egészen az arcába kell tolni a készüléket. ez egyrészt kényelmetlen, másrészt szükségszerűen megváltoztatja a perspektívát (ami a tárgytávolságtól függ), a nagylátó optika pedig kiemeli az arc egyenetlenségeit. emiatt mókás bohócorra lesz az alanynak, torz feje és kicsi teste. ehhez még jön az, hogy a háttér alighanem be fog égni (vagy bebukik). lehet ezt még tetézni a legújabb csodával, a mobil "vakuval", amikor egy erős fény belevilágít az arcába szegénynek és akkor meg hunyorog. hozzátéve a zajos képet, az iszonyatos torzítást és kromatikus aberrációt, az elkent színeket eléggé felemás eredményt kapunk. nem véletlenül teszik a reklámanyagokon is rá a kijelzőre egy komoly fotó lekicsinyített másolatát.
ha nincs más eszköz, amit lehetne használni, akkor ez még el is menne, mert tényleg sokat fejlődtek ezek a kamerák. megfelelő fényben nagyon jó képeket csinálnak a saját korlátaikhoz képest, főleg az új 3 Mp-es modellek. bár már rebesgettek 7 Mp-es érzékelőt is a Dpreview oldalán.
engem viszont az érdekelne, hogy feltegyem a saját képeimet, így gyakorlatilag a beépített kamera nem sokat segítene. inkább csak ballaszt a számomra. de azt elismerem, hogy egyes pillanatokban viszont nagyon hasznos lehet, tehát nem akkora baj, hogy beleteszik. de jó lenne, ha biztosítanának modelleket kamera nélkül is.
visszatérve a témához: ha tényleg így fog kinézni ez a T650, akkor az nagyon tetszene. rajta van a K700-as kis lapított végű joystickja, hasonlóak a gombok a K500-hoz a kurzor körül és egy kicsit gömbölyűbb, mint a K700. a kijelző lehetne egy fokkal nagyobb felbontású, de ez is elég jó. a plusz 2 bit színmélység jól jöhet, bár számomra a 16 bit is elég lenne.
a zárható kamera fedél hiánya hatalmas cink a K700-on, nem tudom, hogy miként sikerült így félkészen kiadni. látszik, hogy oda akarták rakni, de aztán az utolsó pillanatban lehagyták. még ezzel a fedéllel sem érdemes majd a T650-et zsebben hordani szerintem, de így legalább nem porolódik annyira az optika.
amióta kipróbáltam öcsém F500i telefonját, azóta szinte elviselhetetlenül vágyom egy K700-ra. most Siemens CF62 van és megőrjít a lassúsága. minden művelet késik egy picit, éppen csak annyit, hogy idegesítsen. ezen még túlteszem magam, mert türelmes vagyok általában. de, ha sms-t írok, akkor rátesz még egy lapáttal a készülék és tutira kihoz a sodromból. a 60-dik karakter után még jobban belassul, a 100-dik karakter felett pedig türelemjáték. ezt az egy dolgot nem ellenőriztem le a bemutatóteremben, mielőtt megvettem, azóta is bánom...
de ez a T650 nagyon tetszik! barátságos a formája, a tudása megfelelő. csak az árától félek. bár az is lehet, hogy csak prototípus és nem jelenik meg. majd meglátjuk...
üdv!
.
.
.