HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#1 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 10. 16:42

A nagysikerű - Vízhűtés és rejtelmei című - folytatásos teleregény VI. évadja ezennel kezdetét veszi... :)

Az előzőt itt érhetitek el: <https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=16700&view=findpost&p=2593665>
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#2 Felhasználó inaktív   bim 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 10. 17:29

Idézet: HookR - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 17:42

A nagysikerű - Vízhűtés és rejtelmei című - folytatásos teleregény VI. évadja ezennel kezdetét veszi... :)

Az előzőt itt érhetitek el: <https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=16700&view=findpost&p=2593665>

:offtopic: köszönöm a hsz-om moderálását :respect:
nem vágom hogy kell kivágni a képeket,bár megvallom nem is igen foglalkoztam eddig vele :think:  :offtopic:

#3 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 10. 18:40

Idézet: bim - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 17:29

nem vágom hogy kell kivágni

Lekközeleb próbáld + a del gombal.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#4 Felhasználó inaktív   bim 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 10. 19:11

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 19:40

Lekközeleb próbáld + a del gombal.

:D
használni fogom :cool:

#5 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 10. 20:00

Idézet: bim - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 18:29

:offtopic: köszönöm a hsz-om moderálását :respect:
nem vágom hogy kell kivágni a képeket,bár megvallom nem is igen foglalkoztam eddig vele :think:  :offtopic:

A kép kiszedés elég egyszerű...
Az eredeti hozzászólás idézete sor alatt megtalálod azt a hozzászólást, amire válaszolni akarsz.
Ebben az ablakban törlöd az IMAGE...... kezdetű sorokat. (vagy valami hasonló) A lényeg, hogy azokat a sorokat kell törölni, amiket te is kapsz a kép beillesztése gomb használata után. :)
Ha ezeket törlöd, akkor a válasz levélben már nem fognak megjelenni a képek. :rolleyes:

Más:
Ha már a szerkesztésnél tartunk, hogyan lehet egy hozzászólásban több hozzászólásra válaszolni????? :think:

Más:
A hotpipe vákum létrehozásra lenne egy ötletem.  :cool:
A szívó csőre rádugsz egy közönséges fecskendőt, majd a dugattyút kihúzod. Csap elzár, fecskendő dugó visszatol és újból csatlakoztat a szívócsőre. Csap kinyit, majd dugó ismét kihúz.....
A bonyolult folyamatot addig ismételni, amíg a szükséges nyomást el nem éred.....  :p   :smoker:

Szerkesztette: Sándor -P20- 2005. 03. 10. 20:01 -kor

#6 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 10. 21:20

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 20:00

Más:
Ha már a szerkesztésnél tartunk, hogyan lehet egy hozzászólásban több hozzászólásra válaszolni????? :think:

Válaszolsz valaki hozzászólására. Majd az ablak felett lévő idézet gombra nyomsz. Bemásolod amit idézni akarsz és újra az idézet gombra nyomsz. És kész is van.

Hotpipe=Heatpipe  ;)
SPM fokozat pajti!!!

#7 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 11. 08:01

Hank: Összedobtam gyorsan egy kezdetleges üvegcsöves heatpipe-ot.

Ha jól látom rengeteg víz volt a csőben, élesben ugye csak minimális mennyiség kell.
Tesztnek jó a rendszer de az rossz ha forr a víz, csak a párolgásra kell építeni.
Félek a nyomás pontos beállítása lesz a gond, ha nincs hozzá eszközöd.
A rézcső belcső falát ha menetfúróval végig lehetne fúrni utána pedig egy dörzsárat kellene átütni rajta, az a felületét is megnövelné és a viszzacsorgást is gyorsítaná.
Rézcső lezárást hogy gondoltad megoldani?
Mekkora átmérőjű csövet tervezel?

#8 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 11. 13:58

Chosen1 kolléga!
Szerintem igen is forrnia kell a víznek.Példám a hegymászókról és teavizükről szól.Szegények a 6000-7000 méter magasan próbálnak teavizet forralni,várnak várnak míg elkezd forrni a víz.Örülnek,belerakják a filtert,de az csak nem akar kiázni,szitkozódnak és végül híg löttyöt isznak.Azért nem áznik ki rendesen a teafű mert kb.80 fokos vízben elég gyatrán oldódik ki belőle minden.És miért nem megy 80 fok főlé a teavíz?Mert kedvelt hűtőközegünk halmazállapotot vált és a folyadék nem tud túlhevülni,csak a gőz.Magyarán ha ezerrel forralom egy négyprocis prescottal a vizet a heatpipeban akkor se fog a víz a mondjuk 50 fok főlé menni.Ezt használjuk ki,mert a forralás akkora hőt von el a rendszerből,amíg van folyadék,hogy intenzív hőleadásra képes a hideg oldalon.Persze ha nincs hol eldisszipálni a hőt,akkor nincs kicsapódás és szépen besül a heatpipe.Akkor szépen túlhevítjuk a vízgőzt és ráköthetünk turbinát is :D .Csalóka egy kicsit az üvegcső,mert optikailag nagyít és a hőtágulás miatt fölkúszott magától is a víz,kb 5ml víz volt benne,ez nem sok ;) .Elsőnek egy 10belső-12külső átm. cső lesz a próba.50mm hosszú lesz a két végződés,közötte merev műanyag cső,de még jól hajlítható marad.Gondolkodom hogy lapított csővég lehet jobb lenne a szerelhetőség miatt,de jó ötlet menetet fúrni is.Ha komolyan kiszámoltam és egy gagyi homemade darab elkészült és bevállt,akkor a véglegest a Kandó anyagtechnológia laborban csinálom meg.Jóba vagyok a laborvezetővel.Ott van pontos nyomásmérő,jó vákuumpumpa,letudják forrasztani a csővégeket acetilénnel...Szóval megoldható.Homemade lezárás egy hőre lágyuló cső lesz és végén fóliaheggesztővel lecsípem.
Hank

#9 Felhasználó inaktív   tibric 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 11. 17:41

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem vízpumpával kapcsolatban. Látom sok oldalon ezt a hydor seltz l20 -as pumpat ez ugye 700l/h... 12W
Az lenne a kérdésem hogy szerintetek elég lenne egy cpu+vga+alaplapi chipset huto rendszerhez ennek a kistesója? L10-es 250l/h -ás 5W...
Amiért filózok:
- egyrészt olvastam már több helyen is hogy tok folosleges a boszme nagy teljesitmenyu, mert csak melegszik a nagyobb teljesitmenyfelvetel miatt amitol kevesebb lesz az elettartama
- ha meg le is van szukitve a keresztmetszet utana, akkor zughat is
- nincs ideje a viznek egy atlagos haz hatuljara szerelheto tartalyban lehulni
- nagyobb az eselye hogy szetnyomja a rendszert, azaz valahol elkezd szivarogni

Elore is THX!  :respect:
Bye
Asus A8N-E / A64 3800+/ 2x512 Kingmax HC DDR500/ Gigabyte 7600 GT/ 320GB WD S-ataII/ Pioneer DVR-110/ Creative SB Audigy2 ZS/ Chieftec DT 450 12cm / |Vízhűtésem|

#10 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 11. 18:08

Idézet: Hank - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 14:58

Szerintem igen is forrnia kell a víznek.

Nem tudom olvastad-e Heat-pipe elméletben és gyakorlatban
a belső nyomást úgy alakítják, hogy a párolgás hatásfoka 30-80 fok között is jó legyen, de ne forrjon fel a folyadék, mert olyankor a légbuborékok elállnák a visszajutó folyadék útját. A szükséges paraméterek öt százalékos pontossággal kiszámolhatóak.

Érdeklődéssel várom a fejleményeket és hogy mennyire lehet megközelíteni egy gyári heat-pipe minőségét.

Szerkesztette: Chosen1 2005. 03. 11. 18:09 -kor

#11 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 11. 19:52

Idézet: Hank - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 14:58

Chosen1 kolléga!
Szerintem igen is forrnia kell a víznek.Példám a hegymászókról és teavizükről szól.Szegények a 6000-7000 méter magasan próbálnak teavizet forralni,várnak várnak míg elkezd forrni a víz.Örülnek,belerakják a filtert,de az csak nem akar kiázni,szitkozódnak és végül híg löttyöt isznak.Azért nem áznik ki rendesen a teafű mert kb.80 fokos vízben elég gyatrán oldódik ki belőle minden.És miért nem megy 80 fok főlé a teavíz?Mert kedvelt hűtőközegünk halmazállapotot vált és a folyadék nem tud túlhevülni,csak a gőz.Magyarán ha ezerrel forralom egy négyprocis prescottal a vizet a heatpipeban akkor se fog a víz a mondjuk 50 fok főlé menni.Ezt használjuk ki,mert a forralás akkora hőt von el a rendszerből,amíg van folyadék,hogy intenzív hőleadásra képes a hideg oldalon.Persze ha nincs hol eldisszipálni a hőt,akkor nincs kicsapódás és szépen besül a heatpipe.Akkor szépen túlhevítjuk a vízgőzt és ráköthetünk turbinát is :D .Csalóka egy kicsit az üvegcső,mert optikailag nagyít és a hőtágulás miatt fölkúszott magától is a víz,kb 5ml víz volt benne,ez nem sok ;) .Elsőnek egy 10belső-12külső átm. cső lesz a próba.50mm hosszú lesz a két végződés,közötte merev műanyag cső,de még jól hajlítható marad.Gondolkodom hogy lapított csővég lehet jobb lenne a szerelhetőség miatt,de jó ötlet menetet fúrni is.Ha komolyan kiszámoltam és egy gagyi homemade darab elkészült és bevállt,akkor a véglegest a Kandó anyagtechnológia laborban csinálom meg.Jóba vagyok a laborvezetővel.Ott van pontos nyomásmérő,jó vákuumpumpa,letudják forrasztani a csővégeket acetilénnel...Szóval megoldható.Homemade lezárás egy hőre lágyuló cső lesz és végén fóliaheggesztővel lecsípem.
Hank

Asszem a koleganak igaza van Hank, nem szabad forrnia....
Levego teljes kiszivasa: feltoltod vizzel a csovet, elzarod a csapot es kiszivod a vizet es a fentmarado levegot, szerintem ez egyszerubb mint csak szivogatni mert a viz koszoritja a levegot.

Ma MSN!
Tiesto Forever!!! No meg a WaTeRCooL!!!
Kezeket a paplanfole es eljenek a csajok! By Fabri Sandor

#12 Felhasználó inaktív   matyee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 07:38

hank: ha ezt megcsinalod es beválik, azonnal dobom a vihutesem a sarokba es atallok erre.  :up:
ASUS p5b delux C2D E6400 @3,2Ghz G.Skill 2*2G DDR PC8000 EVGA 8800GT OC WD sATAII 400G SAMSUNG 940BF 2ms HP DVD+-RW CREATIVE SB live! 5.1 + SPEEDLINK-medusa 5.1 FSP Zen CM 5539 GENIUS SlimStar RAZER DA+RAZER mantis WATERCOOLING eheim cpu fet nb vga

#13 Felhasználó inaktív   UnConnecteD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 08:43

Idézet: tibric - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 17:41

Az lenne a kérdésem hogy szerintetek elég lenne egy cpu+vga+alaplapi chipset huto rendszerhez ennek a kistesója? L10-es 250l/h -ás 5W...

van egy cimboram, akinek par hete keszult el a hutese, neki eddig egy Thermaltake Aquarius II-je volt, amiben koztudott, hogy 90 l/h pumpa van. Mar egy eve megvoltak neki a blokkjai, cpu, vga, hdd, chipsetre, csak nem tudta osszerakni a teljes rendszert a radiator hianya miatt, mert mindenkeppen passzivat szeretett volna csend miatt. Szoval most osszerakta a cuccot, 2 hatalmas radival, es a  blokkal megy ez a jatekszernek tuno pumpa, es a cpu nem megy 30 fok fole! Megpedig ugy, hogy a benne vannak a rendszerben a t.take csovek is, aminek elegge kicsit a kereszmetszete. Nem akartam elhinni, hogy mukodik a dolog, de aztan a sajat szememmel is lattam...

Ha erdekelnek kepek, szolj, es uzenek linket, csak ide meg nem akarom belinkelni, mert majd o fogja sajat maga.

#14 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 09:10

mar korabban is beszeltuk, hogy tok felesleges nagy keresztmetszet.... amugy milyen radiatorok?

#15 Felhasználó inaktív   UnConnecteD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 09:16

klima karbantarto cegtol valo, rez cso, alu lamellas

#16 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 09:59

Idézet: matyee - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 7:38

hank: ha ezt megcsinalod es beválik, azonnal dobom a vihutesem a sarokba es atallok erre.  :up:

Ha baválik megcsókolom a saját sehajjomat az biztos :cool:
De elsőnek nem böszme heatpipe-ot csinálok,inkább egy 6 külső-4 belső csővel,menetfúrás,merevítés kitalálása és tesztelése,stb és utánna a teszt.
Jó hogy forr-e a víz téma: Okosak a PH-s srácok,de én egy ilyen cikkből messzemenő következtetéseket nem vonnék le.Ha valaki tud adni egy műszaki jegyzetet a heatpipe-ről,vagy kicsit konkretizált leírást,nem ilyen nyúlfaroknyit,addig fönttartom az álláspontomat.Ha nem lesz igazam,megbánom bűnömet és vezekelek értre :respect:
Hank

#17 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 10:54

Idézet: Hank - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 10:59

Ha baválik megcsókolom a saját sehajjomat az biztos :cool:

Ez teccik :D  Fotó? :D
Itt van egy heatpipe-s házilag fórum, de úgy látszik döglödik. http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=4...=5297&start=150 Elég sok tanulságos megjegyzés is van benne.
Valahol találtam egy heatpipe-t forgalmazó céget, most már egy órája azt keresem, de nem tudok ráakadni megint :confused:  Különböző méretű csöveket árultak, ugy emlékszem elfogadható áron.
Szerintem a heatpipét nem sok értelme van kombinálni a vízhűtéssel.

Szerkesztette: DrHIL 2005. 03. 13. 10:56 -kor

#18 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 13:26

HASCO HUNGARY KFT.
Address: Budapest Hengermalom út 24.
Phone Nr.: (++36) (01) 371 1570
Fax Nr.: (++36) (01) 371 1580
Info-E-Mail: info.hu@hasco.com
Order-E-Mail: order.hu@hasco.com
Nagy Miklós az, aki járja az országban a partnereket.
Még nem írtam nekik emilt,de gondolkozom rajta,ha nem mükszik jól a saját pipe-om.
Én is végigolvastam a fórumot,de befulladt,mert nem csinálták meg jól a sajátjukat,egyik srác kidibott 5000 ezret rá és nem működött,föladta és azóta fekszik a téma.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 03. 13. 13:30 -kor

#19 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 21:56

Idézet: Hank - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 14:26

HASCO HUNGARY KFT.
Address: Budapest Hengermalom út 24.
Phone Nr.: (++36) (01) 371 1570
Fax Nr.: (++36) (01) 371 1580
Info-E-Mail: info.hu@hasco.com
Order-E-Mail: order.hu@hasco.com
Nagy Miklós az, aki járja az országban a partnereket.

Úgy emlékszem volt nekik oldaluk is valahol. Nem tudod az oldal címét? Vagy megszünt?

#20 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 22:11

Hali

Nagyon népszerű téma lett itt a vízhűtés fórumán a heat pipe. Csak nehogy benézzen egy moderátor!! :)

Van egy jó kis öttletem: a kísérleti üvegcső végébe egy szelepet kell rakni, ami kifelé engedi a levegőt. Elkezdjük forralni az edényt, úgy hogy az egész cső forró legyen. A víz egy része így elforr és távozik a szelepen. Ha elforr a kellő mennyiség, akkor lehűtjük és megnézzük, hogy mit csináltunk.

Én ma ezt megcsináltam, és nem volt rossz, csak nem volt tökéletes a tömítés, így csak magasabb hőm-en forrt. (40-50 fokon márr fort).
Holnapra talán megszárad a ragasztás és akkor jöhet a következő teszt! :)

Tapasztalat: A víz a légüres teret megpróbálja kitölteni gőz formájában, de ha a cső fala hideg, akkor lecsapódik, így alacsonyabb lesz a nyomás. Ennek hatására elkezd forrni a víz, de így nagyobb lesz a nyomás, és nem forr, de megint lecsapódik és kezdődik előről.

Szerkesztette: Bali&reg; 2005. 03. 13. 22:12 -kor

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó