Idézet: SATAN - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 5:03
nem igazan talaltam helyet ilyen jogos kerdessel kapcsolatban csak itt a "Komoly temaknal" szal ide irom:
Adott egy tortenet nemregiben beregisztraltam egy forumra ahol ez fogadott belepeskor:
"A fogyasztóvédelem.com weboldal nem vállal felelősséget a fórumokban található tartalomért. Az egyes üzenetek cenzurázatlanul kerülnek a fórumba és azok tartalmának valódiságát a fogyasztóvédelem.com semmilyen formában nem vizsgálja. Felhívjuk azonban felhasználóink figyelmét, hogy amennyiben valótlan állításokat hoznak nyílvánosságra egy adott céggel kapcsolatban, az hitelrontásnak minősül és ezekért a felelősséget a valótlan adatot közlő személy vállalja. "
nos mondjuk azt hogy lehet hogy irtam olyat a forumra ami arrol tanuskodik hogy en tudok egy cegrol aki jogot sert.
es egy forumtag megkerdezte hogy melyik ceg ez. erre en nem valaszoltam neki(kitertem a valasz elol) es erre jott nekem egy privatuzenet:
"Azért kérdeztem, hogy mely üzlet vagytok, hogy a szabálysértési eljárás megindulhasson az üzlet ellen. Ennek elengedhetetlen feltétele a 1999. évi LXIX. tv. 84. § (1) bek. b.) pontja alapján az eljárás alá vont személy kilétének ismerete. És azért itt a fórumon, mert az 1999. évi LXIX. tv. 82. § (1) bek. szerint a szabálysértési eljárás feljelentés, illetőleg a szabálysértési hatóság részéről eljáró személy észlelése vagy tudomása alapján indulhat meg és szerencsénkre az 1999. évi LXIX. tv. szabálysértési hatáskörrel ruházta fel a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, illetve a Megyei (Fővárosi) Közigazgatási Hivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségeit.
A hozzászólásaidból egyértelmünek látszott a negligencia, és miután felhívtam figyelmed a tevékenység büntetőjogi mivoltáról számomra felsejlett a luxuria, avagy a tudatos gondatlanság is. Ennek alapján felhívom a figyelmed, hogy az 1978. évi IV. tv. 14. §-a értelmében gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja magatartásának lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában; úgyszintén az is, aki e következmények lehetőségét azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja. Ja, igen, és az 1978. évi IV. tv. 244. § (1) bek. értelmében aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetéjével az elkövetés előtt megegyezett volna a) segítséget nyújt, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön, b.) a büntető eljárás sikerét meghiúsítani törekszik, c) közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. "
most nekem ezekutan egy soma forumtagnak kellene magyarazkodnom?de meg ha nem is sima forumtag lett volna akkor is. ez felhaborito hogy rogton vadaskodnak. kerdesem ebbol lehet nekem bajom hogy nem voltam hajlando egy ceg hitelet rontani(tegyuk fel hogy meg igazakat is irtam, pedig nem

)?
ofkorz toroltem az osszes hozzaszolasomat a forumrol, biztos ami biztos. es megirtam a tagnak hogy ne zaklasson tobb kerdessel ezzel kapcsolatban.
erre most mit mondtok?
Tegyél rá magasról egy nagyot...
Ugyanis:
1978. évi IV. tv. 14. §:
"Gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja magatartásának lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában; úgyszintén az is, aki e következmények lehetőségét azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja."
1978. évi IV. tv. 244. § (1)
"Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna
a) segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön,
b) a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszik,
c) közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában,
vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
1999. évi LXIX. tv. 82. §
"82. § (1) A szabálysértési eljárás feljelentés, illetőleg a szabálysértési hatóság részéről eljáró személy észlelése vagy tudomása alapján indulhat meg.
(2) A feljelentést - ha jogszabály másképp nem rendelkezik - szóban vagy írásban bármely személy vagy szerv megteheti. A szóban tett feljelentést jegyzőkönyvbe kell foglalni.
(3) A feljelentésnek az eljárás alá vont személy ismert személyi adatainak megnevezése mellett tartalmaznia kell az elkövetett cselekmény helyének és idejének, továbbá az elkövetés körülményeinek leírását, a bizonyítási eszközök megjelölésével. Amennyiben lehetőség van rá, a bizonyítási eszközöket csatolni kell a feljelentéshez.
(4) Az érdemi határozatot az eljárás megindítását követő harminc napon belül kell meghozni. Ha az ügy bonyolultsága vagy más elháríthatatlan akadály indokolja, a szabálysértési hatóság vezetője egy alkalommal az ügyintézési határidőt legfeljebb harminc nappal meghosszabbíthatja."
1999. évi LXIX. tv. 84. §
"84. § (1) A szabálysértési hatóság az eljárást határozattal megszünteti, ha
a) a cselekmény nem szabálysértés, vagy azt nem a felelősségre vont személy követte el;
b) az eljárás adatai alapján nem állapítható meg szabálysértés elkövetése, az eljárás alá vont személy kiléte, illetve tartózkodási helye és az eljárás folytatásától sem várható eredmény;"
A tisztelt "ügyvéd" úr egy kicsit keveri a szezont a fa..ommal, mivel az, hogy te egy nyitott fórumon név nélkül leírtál ezt-azt egy cég dolgairól, az semmiképpen nem bűncselekmény, márpedig ezzel kapcsolatban a Büntető Törvénykönyvet citálja.
Éppen azért próbálja belőled kiszedni a cég nevét, mert anélkül az utolsó idézet b, pontjában láthatóan nem megy semmire. Ráadásul:
"A fogyasztóvédelem.com weboldal nem vállal felelősséget a fórumokban található tartalomért. Az egyes üzenetek cenzurázatlanul kerülnek a fórumba és azok tartalmának valódiságát a fogyasztóvédelem.com semmilyen formában nem vizsgálja."
Vagyis, ha semmilyen formában nem vizsgálja a valódiságtartalmát, akkor milyen jogcímmel próbál a beírások alapján eljárást indítani?
ROTFL, küldd el a picsába. (Persze nem tudom, miket írkáltál össze a fórumon - de ez a BTK-val való fenyegetőzés kicsit nevetségesnek tűnik, pláne ellened)
Szerkesztette: sneaxx 2005. 07. 06. 23:09 -kor