Zselés akku hogy kell tölteni?
Elküldve: 2005. 07. 19. 01:08
Most tervezek venni vagy egy 6V/12A-es vagy egy 12V/7A-es zselés akkut. Már csak a töltését kellene megoldanom.
Sajnos töltőt nem találtam még hozzá. Házi körülmények között hogy érdemes tölteni? Fix árammal, vagy fix feszültséggel? Ha fix feszültséggel, akkor kb. mennyivel nagyobb feszültség kell hozzá?
Vagy mi történik akkor, ha egy 12V-os aksit egyszerűen csak rákötöm a számítógép 12V-os ágára.
Minden tanácsot, vagy ezzel foglalkozó irományt szívesen fogadok. Előre is köszi!
TMexy
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"
Elküldve: 2005. 07. 19. 06:23
Linkelek egyet, ezek a legegyszerűbbek.
http://www.vt52.com/...ger/charger.htm
A "zselés" (kötött ólomsavas-sealed lead acid, ugye ilyened van?) akksit is áramgenerátorosan, 1/10C körül kell tölteni, de a cella töltött feszültségéhez közelítve csökkenő árammal (a gázfejlődést megelőzendő).
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2005. 07. 19. 18:51
Még nincs meg az aksi, de zselés lesz. (Mikor megnéztem, akkor nem kérdeztem rá pontosan. De szerintem zselés. Motorokba való.)
Az általad belinkelt oldalról ezt néztem ki:
1.2A version of the charger (upto 12V batteries)
Az angollal egy kicsit hadilábon állok.
A trafónak pontosan hány voltosnak kell lennie? 13,3 vagy 18? Nekem van egy trafóm, aminek a kimenete 13,8V AC. Vagy egy adapter, ami 15V DC. Melyik lenne jó hozzá? (Ha az adapter, akkor természetesen nem kell az egyenirányító.)
Az ellenállással tudom állítani a max. áramot.
És a potméterrel a töltő feszültséget. De ezt elég egyszer beállítani, ugye?
Egy ilyen kb. mennyiből jönne ki?
(Vagy ha már építek, akkor gondolni kell a jövőre, és a kicsit nagyobbat kell építeni?)
Ezzel lehet tölteni Ni-Mh aksikat? Vagy ahhoz ez nem jó?
És mégegy:
dc-dc konvertel kellene még nekem. 12V-ból kellene 3,7V-ot és 5V-ot előállítani, mert egy 12V-os aksiról szeretnék tölteni más aksis készülékeket. (Hálózati áram nem lesz a közelben.)
Sajnos amit vettem (autós szivargyútjós konverter), az nem jó. Mert nem konvertel, hanem csak egy változtatható kimenetű fesz. stabilizátor van benne. A bemenetén nagyobb az áramfelvétele, mint amit lead a kimenetén. És nekem olyan kellene, aminek a bemenetén 12V/0,5A-ből 5-6V/1A-t állít elő. Ezt alkatrészekből meg lehet valósítani, vagy csak venni lehet ilyet?
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"
Elküldve: 2005. 07. 19. 19:00
レラクス
Elküldve: 2005. 07. 19. 21:05
Ez kicsit precízebb dolog.
Trafó, primer fesz kb. mindegy, kb. 14VAC felett legyen (egyenirányítva kb. 18V) maximum 24VAC és tudjon annyi áramot, ami kell.
DCDC: Olyan, ami 12V/0,5A mellett 6V 1A-t állítr elő, nem létezik
Ár: Az LM3xx IC-k is 100Ft körüli alkatrészek.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2005. 07. 19. 23:42
DC/DC: tudom, hogy nincs 100%-os hatásfokú. De nekem kb. olyan kellene, aminek közel van ehhez a hatásfoka, tehát a felvett, és a leadott teljesítménye ne nagyon térjen el. Mert így 12V/820mA-ből csinál ez nekem 4,5V/800mA-t. (A hatásfoka kb. 37%-os lenne így.)
Ez nekem arra kellene, hogy minél többször tudjam feltölteni az aksis eszközeimet egy zselés aksiról.
Elküldve: 2005. 07. 20. 00:23
LM2575-adj 1A-es step-down, cirka 1k körül indulnak árban, tekercs, kondi, FR-dióda és a beállító ellenállatok.
LM2576-adj 3A-es verzió.
jahh, kb. 80% hatásfokot remélj tőlük. Ami ennél sokkal jobb, ahelyett már az aggregáton gondolkoznék :Đ
Szerkesztette: didyman 2005. 07. 20. 00:24 -kor
Elküldve: 2005. 07. 21. 11:46
LM 2575T-ADJ-NSC 455Ft
1N 5822 SCHOTTKY dióda 42Ft
100 uH 10% "Y" 275mA 17Ft
330 uH 10% 100mA 27Ft
Ebben a pdf-ben van egy kapcsolás:
http://www.micrel.com/_PDF/lm2575.pdf
A beállító ellenállásokat hogy kell megválasztani? Mert ott csak egy képlet van.
Vagy az első hozzászólásodban belinkelt oldalon lévő "1.2A version of the charger (upto 12V batteries)" akkutöltőt hogy lehet átalakítani 6V-os aksihoz?
(Lehet, hogy azzal egyszerűbben megoldanám a gondomat.)
Elküldve: 2005. 07. 21. 12:05
Az ellenállásokat szabadon választod, de ott van is megkötés, azt hiszem, 240Ohm körül optimális R1 értéke, de majd megnézem (most Pakson vagyok).
Az első hsz-ben lévő töltőt nagyon egyszerűen, a benne lévő potméterrel
Elküldve: 2005. 07. 21. 12:25
Tantálból csak 6,3V-os (ul-esr) van, de az kicsi lenne ide. Elkó lenne 25 vagy 35V-os kis impedanciás, de smd-ben 64 vagy 85Ft-ért.
Gondolom a bemeneti kondi, mindegy, hogy milyen. Sőt, lehet egy kicsit nagyobb is.
Elküldve: 2005. 07. 22. 02:33
Idézet: didyman - Dátum: 2005. júl. 21., csütörtök - 12:05
Az ellenállásokat szabadon választod, de ott van is megkötés, azt hiszem, 240Ohm körül optimális R1 értéke, de majd megnézem (most Pakson vagyok).
Az első hsz-ben lévő töltőt nagyon egyszerűen, a benne lévő potméterrel
Azt hiszem inkább 6V-os aksival oldom meg. Ezzel:
Akkumulátor ZSELÉS 6V 12Ah 2355Ft
Az aksitöltő már adott: "1.2A version of the charger (upto 12V batteries)"
Elvileg a kapacitás 1/10-ével tölti, tehát olyan 12-14h tölti fel az aksit.
6.9-7.2V-al kell töltenem.
Az ellenállásnak 0.6V/1.2A=> 0.5Ohm-osnak és 0.72W-osnak kell lennie.
(Szólj, ha valahol tévednék!)
Már csak az aksis készülékek töltését kell megoldani. Mert a 6V-ból az 5V-ot 1 Si és 1 Ge dióda sorba kötésével meg tudom oldani. Vagy inkább fesz.stab.ic-vel kellene? Vagy zéner diódával? A 3.7V-ot meg 3 Si és 1 Ge dióda sorba kötésével.
És ilyenkor az áramot valahogy be kell állítanom? Vagy azt hogy tudom szabályozni? Vagy egyszerűen az aksis készülékek annyi áramot vesznek fel, amennyi nekik kell, és nekem azzal nem kell foglalkoznom?
A válaszokat előre is köszi!
Elküldve: 2005. 07. 22. 06:11
0,5Ohm-os ellenállást nem nagyon fogsz kapni, 0,51Ohm lesz, vagy 0,47.
A két készülék konkrétan mi lenne? Ezek tápcsatija valamiféle adapterre csatlakozik?
Akkor ha diódákat említesz, a kapcsolóüzemű táp hova kell? :confused:
http://didyman.uw.hu/LM2576.pdf
Ez a 2575 3A-es verziója. Alul van egy tervezési útmutató és alkalmazási tippek. Ott minden elég részletesen le van írva.
Elküldve: 2005. 07. 22. 13:25
Ha a kapcsolóüzemű tápra kérdezel, akkor ugye az LM2575/2576/2825-re gondolsz? Mert az akkor kellett volna, ha 12V-os aksit veszek. De az drágább, mint a 6V-os. És az eszközök töltését is bonyolultabbá tenné.
Akkumulátor ZSELÉS 6V 12Ah 2355Ft
Akkumulátor ZSELÉS 12V 4Ah 2350Ft
Akkumulátor ZSELÉS 12V 7Ah 3515Ft
A két készüléket egy-egy adapteren keresztül tudom tölteni a hálózatról.
Az egyik egy telefon, aminek a töltőjére az van írva, hogy: 3.7V 355mA 1.3VA;
a másik egy PDA, aminek a töltőjére az van írva, hogy: 5.1V 1A, de ha rádugom a számítógépre, akkor az USB-n keresztül is tölti, tehát 5V 0.5A.
Vagy ezek töltésére mit javasolsz?
Elküldve: 2005. 07. 22. 17:13
Elküldve: 2005. 07. 22. 20:38
Elküldve: 2005. 07. 23. 04:38
Elküldve: 2005. 07. 23. 16:07
Idézet: didyman - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 4:38
Bocs, de mi igen? Szabályoznom kell a töltött eszközök áramát? Vagy csak annyit vesznek fel, amennyitől nem mennek tönkre?
A PDA-t mekkora árammal töltsem? Mert ha USB-ről töltöm, akkor 0.5A-rel (USB port annyival terhelhető), ha hálózati töltőről, akkor 1A-rel (töltőn szerepel a kimeneti adatoknál), a PDA hátulja szerint meg 2A-rel lehet tölteni.
Telefonoknál vannak un. gyorstöltők, amik a sima töltők áramának a többszörösével töltik a telefont. Szóval ott, ha nem 3.7V-al, hanem 4V-al töltöm, az mindegy. (Csak az aksinak nem tesz jót, ha jól gondolom.)
Elküldve: 2005. 07. 23. 16:46
Nem kell szabályozni áramot, a feszültséget szabályozod, fix 5V-ra és kb. 3,7V-ra. A töltés jellegét nem az alkalmazott adapter, hanem a cellán lévő elektronika dönti el, egyedi minden telefonnál.
Elküldve: 2005. 07. 23. 19:38
Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget. A jövő héten elindulok, és beszerzem még a szükséges alkatrészeket.
Ha valami gondom van, szólok.
Elküldve: 2005. 07. 24. 22:31
Idézet: TMexy - Dátum: 2005. júl. 22., péntek - 14:25
Ezek az árak honnan valók?
Én a XI. Bercsényi utcai boltot néztem két napja, ott 4 ezret kértek érte.
Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.

Súgó
A téma zárva.